22.04.04, 10:41
cZY U KTÓREJs z was podczas badania gin USG okazało sie ze nie bola jajniki,
macica itp tylko JELITA- jesli tak jak to leczyc i gdzie sie udac?
Obserwuj wątek
    • bear00 Re: jelita? 22.04.04, 11:23
      Witam,

wejdź na forum: Zespol Jelita Nadwrazliwego
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13008
      Tam napewno Ci pomogą

pozdrawiam
      • maretina do lekarza gasroenterologa/nt 22.04.04, 15:07

• catherrine jaa 22.04.04, 16:17
          mi to wyszlo tyle ze nie w usg a przy badaniu zwyklym przez lekarza- znaczy
          pomacal mi brzuszek , popytal o pare spraw i sie wtedy okazalo- zapalenie
          scianki jelita na tle nerwowym. dostalam antybiotyki i jakies uspokajajace-
          pomoglo, choc przy stresie dalej pobolewa.
    • majorka3 Re: jelita? 23.04.04, 10:13
      Cześć Ja ma zespół jelita drażliwego. Od 6 miesięcy dzień w dzień boli mnie dół
      brzucha tak jakbym miała zaraz dostać okres. Często biorę no-spę albo tabletki
      przeciwbólowe.Dodatkowe objawy to:burczenie, przelewanie się, częste gazy,
      silny ból podbrzusza podczas i zaraz po oddaniu stolca(przeważnie ból powinien
      ustępować po oddaniu !!! ale mój przypadek jest jednym z kilku),ból brzucha po
      zjedzeniu obiadu, pikantnych i ciężkich posiłakch, bóle w sytuacjach naślonego
      stresu, krwawienie przy oddawaniu stolca tylko podczas zaparć. Stolec:zaparcia
      raz "czyszczenie' czasem tzw.bobki. Niestety musiałam się udać na badanie
      kolanoskopii(wczoraj!!!)dostałam leki. Nalepiej idz do lekarza od chorób
      wewnętrznych powinien przepisać Ci leki na uregulowanie stolca (też je biorę)
      zdecydowanie pomagają jeżeli oczywiście masz objawy o których napisałam.Może
      dać Ci skierowanie do lekarza który jest fachowcem w sprawach jelitowych.
      Pozdrawaim!!!
    • renpul Re: jelita? 23.04.04, 11:48
      Cześć, japrawdopodobnie też mam ten zespół..., zasugerował mi to ginekolog gdy
      nasiliły mi się objawy jelitowe, włącznie z podrażnieniem śluzówki i
      krwawieniami (myślałam, że to hemoroidy, choć i to nie jest wykluczone). Mnie
      coprawda brzuch ostatnio boli raczej u góry ale bywa że u dołu też więc to
      chyba różnie u różnych osób. Ale jest tak jak pisze moja przedmówczyni raz
      wolny raz twardy (ten bywa bolesny) stolec. Ja polecam przy uczuciu zaparcia
      (podobno to tylko wrażenie bo prawdziwe zaparcia to bardzo rzadki stolec a tu
      bywa conajmniej raz dziennie, no raz na 2 dni) syrop Lactulosum (laktuloza
      bardzo łagodnie rozwalnia i nie ma skutków ubocznych), a pomaga (mi!)
      Przejżyj tą stronę o zespole nadwrażliwego jelita (wrzuć hasło do wyszukiwarki
      w google. Coś tam sobie poczytasz.
      Poza tym się nie stresuj da się z tym żyć, odżywiaj się "lepiej" . Lekarz mówił
      mi, że można brać no-spę jak bardzo dokucza ból. I można ziółka na uspokojenie.
      Pozdrawiam
      Renata
      • zagussia Re: jelita? 23.04.04, 12:26
        mnie brzuch boli tylko w 2 pierwsze dni okresu i lekarz podejrzewa chyba ze to
        nie sprawy kobiece tylko własnie jelita- nie wiem czy to ma jakis związek, co
        jakis czas mam napompowany brzuch- az mnie serce od tego boli- moze tez jelita
        napieraja..ale wezme 2 espunisany i jest ok, najgorzej z bólani wczasie okresu:
        (((
        • do73 Re: jelita? 23.04.04, 12:56
          zagussiu, nie boli Cię serce tylko żołądek. Też przez to przechodziłam ale się
          wyleczyłam. Gdy bolał mnie żołądek promieniował mi tak, że myślałam że to
          właśnie serce. A do gastroenterologa radzę się przejść, na pewno pomoże.
          Pozdrawiam
          • zagussia Re: jelita? gastroenterolog- WROCŁAW-gdzie? 23.04.04, 19:27
            smile))faktycznie chyba sie wybiore
            • ama5 Re: jelita? gastroenterolog- WROCŁAW-gdzie? 24.04.04, 00:23
              a zdarzalo Wam sie tak, ze jakby peczniala cala klatka piersiowa i nie
              moglyscie sie ruszac przez dobre pare godzin, z bolu oczywiscie? to tez zoladek?
              • renpul Re: jelita? gastroenterolog- WROCŁAW-gdzie? 24.04.04, 11:19
                To chyba jakieś kolki. Może woreczek źółciowy lub wątroba. Zresztą do lekarza i
                już wink
                Pozdrawiam!
    • aankaa1 Re: jelita? 24.04.04, 12:32
      Też mam zespół jelita drażliwego. Podobno. Sama nie wiem. Miałam kolonoskopię i
      niby jest OK, ale gdy coś cię boli przez parę tygodni w jednym miejscu w dole
      brzucha to dosyć stresuje i niepokoi. Podobno przyczyną jest stres i jest to
      choroba ludzi (w większości kobiet) wrażliwych/nadwrażliwych/nerwowych. Mam
      cały czas jakby uczucie skurczu i b.b.b. trudno to rozkurczyć. Nie pomaga ani
      no-spa ani debridat, duspatalin, scopolan, vegantalgin, belergot i nie pamiętam
      co jeszcze. No, chyba, że jakaś naprawdę końska dawka, która kiedyś nawet w
      aptece zwróciła uwagę (czy przypadkiem lekarz się nie pomylił). Akurat pomogło.
      Czasem odpuszcza na parę tygodni/miesięcy i ma się wówczas takie niesamowite
      uczucie swobody, luzu, wolności. Jedni mają przy tym rozwolnienie, inni
      zaparcia i zatwardzenia, wszyscy jakieś bóle. Zasadą jest, że ból ustępuje w
      nocy, gdy się kładziesz, choć nie zawsze bo np. zaparcia mogą powodować ucisk
      na ścianki jelita. Powinnaś zwrócić uwagę na odżywianie. Generalnie dużo
      błonnika, pić ok. 1,5-2 l. dziennie. Oczywiście wszystko zależy od
      indywidualnych problemów bo dieta jest inna gdy są zaparcia, inna gdy
      rozwolnienie. A w ogóle może nie występować ani jedno ani drugie. Na początku
      unikałam napojów gazowanych, kawy, czekolady, potraw wzdymających. I żadnej
      poprawy. Do tego czułam się z tymi ograniczeniami potwornie nieszczęśliwa i w
      końcu olałam, otworzyła piwo, zrobiłam mocną kawę, zaczęłąm pić gazowane
      napoje. Humor od razu mi się poprawił i dolegliwości ustąpiły na parę miesięcy.
      Teraz wróciło. Podobno dużą rolę odgrywa stres i można próbować z lekami
      uspokajającymi. Nie wiem, jeszcze nie testowałam. Przy tej dolegliwości nie
      występują krwawienia. Trzeba wówczas wykonać kolonoskopię. Wyklucza nowotwory,
      owrzodzenia. Można zrobić jakieś prześwietlenie z kontrastem (zrezygnowałam
      choć jak dalej będzie mnie bolało to chyba zrobię) - da odpowiedź czy na
      zewnątrz jelit coś się nie utworzyło. W ogóle to kobiety b. często zwalają tego
      rodzaju doolegliwości podbrzusza na jajniki. U mnie ginekolog kategorycznie
      wykluczył. Tymczasem w większości przypadków to zjd. i często wystarczy no-spa,
      błonnik i więcej picia. Aha, nie jest to nic groźnego. Pozdrawiam
    • majorka3 Re: jelita? 24.04.04, 14:02
      Do aankaa1.
      Moje krwawienia pochodzą od pękającej śluzówki jelita podaczas zaparć. Dostałam
      na to Aescin (lek ten wzmacnia scianki).Ja stosowałam np-spę i debridat (tylko
      trochę pomagały)bardiej skuteczne były leki na nerwy ale po kolanoskopii lekarz
      przepisał mi Cholestil i Coordinax 3po 1 tabletce może te leki będą pomocne bo
      nie widziałam żebyś coś o nich pisała.Pozdrowienia!!!
    • majorka3 Re: jelita? 24.04.04, 14:08
      Do aankaa1.
      Może powinnaś zrobić usg jamy brzusznej(ja robiłam) tak na wszelki wypadek dla
      sprawdzenia oraz podstawowe badania.Jeżeli zjem czekoladę, ostrą potrawę lub
      wypiję kawę strasznie choruję a raczej moje jelita.Ty napisałaś że po wypiciu
      mocnej kawy i pwa dolegliwości ustąpiły więc może to nie jest zdj.Chociaż to
      jest taka choroba że u każdego jest nasilona w innym stopniu. Pozdrawiam.
      • zagussia Re: jelita? 24.04.04, 19:33
        a jak wyglada badanie kolonoskopowe czy kolposkopowe, czy wystarczy zrobic usg
        jelit- tez jak to wyglada, opiszcie..ja nie mam zaparc ani biegunek, czasem
        boli mnie zoładek- mocno- 2 razy do roku...brzuch tj pisałam do tej pory tylko
        w 1 dzien okresu...który mam miec za tydzien a od wczoraj juz mnie delikatnie
        boli- zoładek trocvhe tez..promieniuje mi na nogi..wiec nie wiem czy to jelita
        czy jajnik- niby lekarz ostatbnio wyczuł jakies endometrium ale nie jestem
        pewnna czy to prawda- moze to boli?a czy moga byc podraznione organy po usg
        wziernikowym- lekarz mi obstukał tam wszystko (stad wiem ze bola tez jelita- bo
        jak stukał w nie to bolały)- moze mi je podraznił w ten sposób..nie smiejscie
        sie prosze ze mnie ale juz sama nie wiem co mam myslec, tak czy inaczej badania
        jelit chce zrobic- na jakie badanie i do kogo najpierw sie udac?
    • majorka3 Re: jelita? 24.04.04, 23:45
      Przy usg brzucha lekarka nic nie mówiła o jelitach sprawdzała tylko czy
      wszystkie organy są prawidłowej wielkości i czy nie jest widoczna jakaś
      patologia.Zresztą przy usg brzucha lekarz raczej chyba nie może stwierdzić
      zespołu j.d.Polecam Ci wizytę u lekarza chorób wewnętrznych - powiedz mu o
      swoich dolegliwościach a jeżeli uzna za stosowne wyśle Cię do lek.chorób wew.
      który ma specjalizację w zakresie chorób jelit.Na I wizycie lekarz niestety
      wkłada palec do odbytu i sprawdza czy nie ma jakiejś patologii.Jeżeli chce się
      upewnić że wszystko jest ok zabiera Cię na kolanoskopię. Cały dzień przed
      badaniem nie wolno nic jeść można tylko pić wodę w nie-ograniczonych
      ilościach.Opiszę Ci mój dzień.Od 8 rano do godz.15 miałam wypić środki na
      przeczyszczenie (100 ml)które są obrzydliwe w smaku, palą i pociągają na
      wymioty ponieważ są to siarczany i fosforany.O 15:00 wlewka Enema(lewatywa)i o
      19 po raz drugi wlewka Enema a o 19:30 badanie.Kładziesz się na stole na lewym
      boku, lekarz wprowadza (palcem)do odbytu i na zewnątrz maść znieczulającą
      następnie wprowadza wziernik. Niestety badanie jest okropne ponieważ zostaje
      popmowane powietrze do jelit żeby lekarz mógł lepiej zobaczyć wnętrze
      jelita.Przyznam że jest to dośc bolesne ale po haśle "auuu" lekarz popuszcza
      powietrze co przynosi ulgę.Wkładania wziernika nie czuć.Wszystko trawa ok 15-20
      min.Jestem dwa dni po kolanoskopii i bardzo boli mnie brzuch miałam nawet stan
      podgorączkowy.Po badaniu polecam przez dwa dni lekką dietę mleczną lub chlebek
      z masełkiem.
      Jeżeli bóle bardzo Ci dokuczają idź do lekarza chorób wewnętrznych. Może
      wystarczą środki na uspokojenie lub rozkurczowe ponieważ piszezsz że bóle
      pojawiają się przed okresem. Pozdrowienia.
      • zagussia Re: jelita? 25.04.04, 13:46
        dzieki za opis..kurcze an to badanie to bym sie chyba nie zdecydoqała zwłaszcza
        ze wytrzymuje z tymi bólami a nie wiadomo tak napawde czy to jelita czy
        jajniki..faktycznie chyba pojde do jakiegosd lekarza wewn albo tego od jelit,
        jest chyba jeszcze jakas tomogerafia komputerowa - podobno na tym tez duzo widac
    • aankaa1 Re: jelita? 26.04.04, 12:23
      Najpierw musisz iść do lekarza rodzinnego, on daje skierowanie do chirurga.
      Właśnie do chirurga należy przewód pokarmowy. Zwróć uwagę na specjalizację
      chirurga!! Ja trafiłam początkowo na chirurga rehabilitanta!! Też zaczęło mi
      się od krwawień. Nawet wiem po czym. Po ostrej papryce, węgierskich zabójczo
      ostrych pastach paprykowych. Na tzw. podrażnienie śluzówki jelita dostałam
      Detralex na uszczelnienie naczyń krwionośnych. To dosyć drogi parafarmaceutyk.
      Lekarze wyrażają się o nim różnie, raczej zapobiega niż leczy. Ja się zraziłam,
      bo gdy nie wyraziłam zainteresowania wydatkiem kolejnej stówki lekarka
      kompletnie straciła mną zainteresowanie. Co najmniej musi być chirurg ogólny,
      gastrolog, proktolog, jakiś specjalista od przewodu pokarmowego w każdym razie.
      Potem krwawienia ustały a zaczęły się bóle.
      Kolonoskopię przeprowadza się różnie. Zależy od przyzwyczajeń lekarza,
      oszczędności. Na Zachodzie standardem jest znieczulenie, niehumanitarne jest
      badanie na żywca, to taki jęczący pacjent na uwięzi. Ci co robią bez
      znieczulenia mówią, że nie jest zbytnio bolesne, ci co znieczulają mówią, że
      barbarzyństwo. U nas robią to najczęściej na żywca, czasem podają środki
      uspokajające, rozkurczowe, niekiedy znieczulają do badania (płytkie
      znieczulenie). Można zadzwonić do NFZ, podadzą ci listę gdzie możesz zadzwonic
      i się dowiedzieć o szczegóły.
      Badanie może być b. bolesne. Oczywiście nie musi, wszystko zależy od
      delikatności lekarza. Majorka nie narzeka. Często jednak pacjenci nie
      wytrzymują i kolonoskopia kończy się zaledwie na zbadaniu początkowej części
      jelita grubego (całość ma chyba 120-150 cm). Ja mniałam znieczulenie (na kasę
      chorych). Bezboleśnie, bez skrępowania, bez świadomości. Jedyne co przemawia za
      świadomym udziałem w badaniu to to, ze możesz powiedzieć lekarzowi, żeby
      zwrócił uwagę na jakiś odcinek, który czujesz, że cię boli. Już po,
      dowiedziałam się, że mam bardzo poskręcane jelita i badanie bez znieczulenia
      kosztowałoby mnie dużo bólu. Do badania jelito musi być koniecznie oczyszczone.
      Gdy umawiasz się na termin w pracowni endoskopowej dają ci kartkę z opisem jak
      się przygotować. Głodówka dzień przed, zawsze środek przeczyszczający, niekiedy
      parę lewatyw. U mnie obyło się bez lewatywy, musiałam jedynie dzień przed wypić
      4l roztworu na przeczyszczenie. Smak ujdzie, bez wymiotów, ale wypić 4l tego w
      ciągu chyba 2 godzin!!. Potem masz totalne rozwolnienie. Po kolonoskopii nie
      miałam żadnych dolegliwości. Tylko stolec na początku jest jakby z dodatkiem
      śluzu. Ten śluz to też taki charakterystyczny objaw z j d. Sama kolonoskopia
      polega na wprowadzeniu końcówki endoskopu do oczyszczonego jelita przy
      jednoczesnym wpompowywaniu powietrza by rozepchnąć ścianki jelita. Trwa to do
      pół godziny. Samo badanie to ogladanie ścianek jelita przy wyjmowaniu rurki co
      trwa tylko kilka minut. Potm jedynie opis, odczekanie paru minut aż gazy
      odejdą, czy dojście do siebie gdy było znieczulenie. Warto ją zrobić na pewno,
      to badanie wyklucza "najgorsze". Nie daje niestety odpowiedzi co może być
      przyczyną kłucia, skurczów, bólu.
      Jeżeli chodzi o usg dopochwowe to faktycznie przy badaniu, gdy lekarz nakieruje
      głowicę na bolacą okolicę czuje się ból, ale to już poza specjalizacją
      ginekologa. Stwierdził kategorycznie, że wszystko jest w porządku. Raczej nic
      się nie stanie, po prostu jest to takie trochę "obite".
      Z kolei Usg jamy brzusznej nie jest w stanie pokazać jelita bo "gazy zasłaniają
      i tak nic nie zobaczę". Takie usg warto jednak wykonać bo brzuszne dolegliwości
      mogą być spowodowane całkiem czymś innym.
      Jest jeszcze prześwietlenie z kontrastem czy jakoś tak ale tego nie testowałam.
      Przyczyną bólu, "ciągnienia" mogą być też zrosty, które wytworzyły się po
      jakichś zabiegach, operacjach.
      Sama muszę spróbwać jeszcze ze środkami uspokajającymi i pewnie innymi
      rozkurczowymi (jak wcześniej pisały dziewczyny).
      Pozdrawiam
    • majorka3 Re: jelita? 26.04.04, 12:56
      Do aankaa1!!!
      Napisałam żebyś spróbowała lekarstw Colestii i Coordinax które przepisał mi
      specjalista od jelit u którego byłam na kolanoskopii w czwartek.Nie radzę!!!!
      W piątek wybrałam te leki i rozpoczełam stosowanie juz na drugi dzień dostałam
      okropnych bóli brzucha. Całą niedzielę co kilka godzin zwijałam się z bólu do
      tego nie mogłam oddać moczu. Okazało się że te leki pobudziają motorykę jelit
      do pracy a moje jelita pracują zbyt mocno więc dodałam tylko oliwy do ognia.
      Odstawiłam "TE" leki i wzięłam debridat oraz belergot na uspokojenie po kilku
      godzinach poczułam ulgę.Nie polecam stosowania tych lekarstw chyba że na
      pobudzenie pracy jelit!!!!
    • aankaa1 Re: jelita? 26.04.04, 15:27
      Dzięki Majorka! Biedactwo. Też mam zwiększoną perystatykę jelit. U mnie działa
      oprócz debridatu kombinacja belergotu i scopolanu. Trochę działa. I czasem no -
      spa ale jakieś 120 mg w jednej dawce. Kupuję forte na receptę i wychodzi
      taniej. Jeden z lekarzy powiedział, że najważniejsze żeby to rozkurczyć. I
      faktycznie jak się uspokoi to odpuszcza na dłużej. Może waro też do psychologa
      się wybrać. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka