Dodaj do ulubionych

sód, potas, magnez

IP: *.static.korbank.pl 29.03.11, 16:49
witam serdecznie.
Mam pytanie dotyczace wynikow morfologii. Kazdy z wymienionych pierwiastkow mam podwyzszony oraz za za niski poziom moncytow.
Czy ktos z Panstwa wie moze skad bierze sie podwyzszenie ich we krwi? Nie uzywam zadnej suplementacji diety, poza tranem w okresie zimowym. Od pewnego czasu robi mi momentalnie sie slabo, duszno, jest mi niedobrze. Lekarz podejrzewal problemy z tarczyca ale wyniki mam prawidlowe, jedyne co to te pierwiastki.
Czy w takim wypadku przyjmuje sie jakies leki na ich obnizenie? Czy tez moze jakas dieta?

Juz uprzedzam wypowiedzi typu idz do lekarza-oczywiscie, ze ide, wizyte mam umowiona dopiero na poniedzialek. Nigdy wczesniej nie bylo tego typu problemow, dlatego za bardzo nie wiem czy cos robic przed wizyta?
Obserwuj wątek
    • green_land Re: sód, potas, magnez 29.03.11, 22:54
      Zawsze biorę pod uwagę błąd labu. Lepiej powtórzyć, pomyłki zdarzają sie.
      A ile wypijasz plynów dziennie? Nie solisz zbyt wiele?
    • Gość: osmanthus Re: sód, potas, magnez IP: *.dyn.iinet.net.au 30.03.11, 02:48
      A jak funkcjonuja Twoje nerki?
      • Gość: gosc Re: sód, potas, magnez IP: *.static.korbank.pl 30.03.11, 13:10
        hmmm, mysle, ze sole dosyc duzo.
        Co do ilosci plynow to wydaje mi sie, ze pije za malo. Nawet bardzo malo, ale nie mam pragnienia.
        Czy wina moze lezec w takim razie gdzies po stronie solenia lub za malej ilosci wypijanych plynow?

Bardzo dziekuje za odpowiedzi
        • Gość: es Re: sód, potas, magnez IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.11, 08:19
          No to masz już częściową odpowiedź.
    • aaaniula Re: sód, potas, magnez 30.03.11, 16:26
      proszę napisać jakie konkretnie są te wyniki.
      • Gość: gosc Re: sód, potas, magnez IP: *.static.korbank.pl 30.03.11, 19:23
        sód: 148mEg/L (norma do 145mEg/L)

potas: 5.2mEg/L (norma do 4.5mEg/L)

magnez: 2.32mg/dl (norma do 2.1mg/dl)

Mon%: 2.4% (norma od 3.0-12)

Z tego co widzę rozne laboratoria maja rozne normy, wedlug niektorych mieszcze sie w gornej granicy normy a wg innych nieznacznie je przekraczam.
        Zastanawiam sie czy na tyle, zeby mozna bylo tlumaczyc nimi moje zle samopoczucie, najgorzej jest gdy wchodze do cieplych pomieszczen, np z dworu do galerii handlowych, momentalnie zalewaja mnie poty, robi mi sie slabo, musze sie rozbierac praktycznie do krotkiej koszulki. Gdy widze, ze ludzie potrafia godzinami chodzic po galerii w plaszczach, czasem bez rozpinania, to jest to dla mnie totalna abstrakcja, ja sie rozbieram jeszcze przed wejsciem do budynku...
        • aaaniula Re: sód, potas, magnez 31.03.11, 14:17
          jak dla mnie wygląda to na zagęszczenie (za mało płynów). Zacznij się porządnie nawadniać. I idź powtórz badanie na elektrolity. Jeśli nadal wyniki będą za wysokie to możesz zacząć myśleć nad przyczyną.
          • green_land Re: sód, potas, magnez 31.03.11, 23:20
            Ja solę ogromne ilości. Jestem w stanie maczać palce w soli i oblizywaćtongue_out Używam jednak tylko soli grubej, kamiennej albo morskiej. Staram się pić więcej /zastawka/, a poziom sodu mam na dolnej granicy. Więc nałogu pozbywać się nie muszętongue_out
            • Gość: gosc Re: sód, potas, magnez IP: *.static.korbank.pl 01.04.11, 00:56
              czyli rozumiem, ze pic, pic i jeszcze raz pic. Kurcze, sprobuje moze nie rozstawac sie z butelka wody gdy wychodze z domu. Moze zabrzmi to smiesznie, ale ja nie mam czasu pic poza domem, jakos o tym zapominam a w domu czasem bywa tak, ze wypijam tylko kilka lykow wody...
              Hmmm, bez solenia nie wyobrazam sobie zycia, ale jesli lekarz powie, ze nalezy ograniczyc, to tak zrobie dla wlasnego dobra.
              Bardzo dziekuje za podpowiedzi, w znacznym stopniu wyjasnily mi sytuacje
              • Gość: gl Re: sód, potas, magnez IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.04.11, 11:03
                Staraj sie pić ok.2-2,5 litra płynów dziennie /wlicz soki, zupy, owoce/. Uważaj, bo pijac dużo łatwo wypłukać elektrolity i zamiast nadmiaru będziesz miała brakismile Weź pod uwagę, ze Twój organizm przyzwyczaił się do małych ilości płynów, wiec jeżeli nagle znacznie zwiększysz, efekt moze być odwrotny.
                Po jakiś 2 tygodniach zrób badania kontrolne - morfologia+elektrolity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka