06.05.04, 09:00
Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych Novynette /brałam je tylko 1
cykl/, w 4 dniu zrobiłam badanie krwi w kierunku niedoczynności tarczycy/TSH
i T4/ oraz próby wątrobowe.Czy wynik badania będzie miarodajny, biorąc pod
uwagę, że hormony mogły się jeszcze utrzymywać w organizmie?
Obserwuj wątek
    • maretina Re: Tarczyca 06.05.04, 09:15
      po @ jest nowy cykl. nie ma hormonow z poprzedniego miesiacasmile. wszystko
      zaczyna sie na nowosmile
      • lilith76 Re: Tarczyca 06.05.04, 09:37
        po odstawieniu pigułek antykoncepcyjnych przez trzy miesiące nie wykonuje się
        badań hormonalnych, bo ich wynik, poziom będzie niemiarodajny. nie wiem czy to
        się odnosi tylko do jednego miesiąca brania i homonów tarczycy.
        • jop Re: Tarczyca 06.05.04, 10:04
          Zażywanie tabletek antykoncepcyjnych nie ma wpływu na hormony tarczycy.
          Niemiarodajność badań odnosi się wyłącznie do hormonów płciowych.
    • an_ni Re: Tarczyca 06.05.04, 09:57
      ja bedac na pigulkach robie proby watrobowe no i chyba sa miarodajne skoro
      lekarz je analizuje
      mysle ze badania na poziom hormonow typu estrogen testosteron progesteron moga
      nie byc miarodajne ale na tarczyce ... chyba powinny byc OK
      zreszta jakis lekarz ci to zlecil tak ?
      • maretina Re: Tarczyca 06.05.04, 10:12
        w pierwszym cyklu po odstawieniu tabletek mialam normalny cykl, byla owu, dobry
        progesteron itd. zatem hormony musialy byc oksmile
      • kachna.bubu Re: Tarczyca 06.05.04, 12:19
        Serdeczne dzięki Wszystkim za informacje.Odebrałam właśnie wyniki badań na
        poziom hormonów tarczycy i są ok Badania zrobiłam sobie we własnym zakresie, bo
        podejrzewałam u siebie niedoczynność /miałam większość objawów np
        bezsenność,obniżenie temp.ciała, ciągłe uczucie zimna,zmęczenie,zaparcia,ciągła
        chrypka,kołatanie serca,obniżenie libido do zera!
        Do an_ni :
        Jaki miałaś wynik prób wątrobowych? Czy robisz je odpłatnie, czy kieruje Cie na
        nie Twój ginekolog? Ja zmienię mojego ginekologa, bo przepisując mi tabletki
        anty.Novynette, nie zlecił żadnych badań jak próby wątrobowe,krzepliwość,poziom
        hormonów płciowych, nie wspomnę już o cytologii czy mammografii. Po m-cu brania
        Novynette nie mogę dojść do siebie. Wciąż jeszcze/a to już 12 dzień od
        odstawienia/ czuję lekkie mdłości, bolą mnie łydki i co najbardziej mnie
        denerwuje to łomotanie serca i ucisk w klatce piersiowej Zaznaczam, że przed
        braniem Novynette, nie miałam tych objawów. Mam 42 lata a ten chamski ginekolog
        potraktował mnie jak smarkulę i z obrażoną miną stwierdził,cytuję "Ja Pani
        zapisuję takie świetne, o najniższej zawartości hormonów tabletki, drogie /tak
        jakby cena miała jakieś znaczenie!!!/ a Pani śmie się czuć po nich żle?!!!
        Jeszcze Pani narzeka?!!! To niech się Pani leczy rumiankiem, łyknie se relanium
        i nie zawraca mi głowy!!!" Fajnie co? Pozdrawiam Was Dziewczyny i zazdroszczę
        tym,co trafiły na dobrego ginekologa, bo mnie w moim dojrzałym życiu nie udało
        się na takiego trafić! Pozdrawiam.
        • saba76 Re: Tarczyca 06.05.04, 12:38
          Te obiawy o ktorych pisalaś to wpływ prawdopodobnie zle dobranych pig. anty.-
          kja tak mialam ,a mam nadczynność tarczycy i biore pigulki i robie normalnie
          kontrolne badania zlecane przez endokrynologa.
          Niestety mój ginekolog stwierdził ze probewątrobową moge sobie prywatnie
          zrpobic bo kasa niezwraca za te badania i le w tym prawdy niewiem bo on tez
          jest leniem i teraz aktulanie szukam nowego lekaża.
        • an_ni Re: Tarczyca 06.05.04, 12:43
          oo kurde!! na jakiego chama trafilas!
          wynikow prpb watrobowych dokladnie nie pamietam ale byly dobre bo lekarka nie
          kazala odstawic, ale np mialam wysoki poziom zlego cholesterolu - to u mnie
          dziedziczne, kazala jesc mniej tlusto i pic czerwone wino do ciezkich posilkow -
          czmemu niesmile tez niezle podejscie no ale w moim wieku (28) nie jest to stan
          krytyczny
          zmien ginekologa to pewne
          ja chodze prywatnie, badania tez na priva ze wskazania lekarza wiec za wszystko
          bule
          robie raz na rok ale kiedys krzepliwosc krwi powtarzalam co pol roku bo cos tam
          bylo niepokojacego, wiec chyba o mnie jako tako dba ta lekarka...
          na moje marudzenie o przytyciu, syfkach, bolach glowy zmieniala mi pigulki
          no ale tez kaze przychodzic po najwyzej 3,4 opakowania wiec srednio 4,5 razy w
          roku jestem u niej bo albo recepta albo badania, albo cytologia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka