Dodaj do ulubionych

choroba Reynauda

03.05.11, 17:51
Witam,
od jakiegoś roku mam takie objawy:
-moje dłonie i stopy bardzo źle reagują na zimno-palce robią mi się białe, dretwieją, potem robią się sine i jak czuję , że napływa do nich z powrotem krew to czuję ciepło.
Czy to możliwe, że to od hiperprolaktynemi (jestem w trakcie leczenia) a może ma to związek z tarczycą?nie mam stwierdzonej niedoczynności jako tako aczkolwiek jestem tą chorobą obciążona genetycznie i moja tarczyca prawdopodobnie zanika (całkowita obj. 3,9ml).
W piątek idę do neurologa jak myślicie czy on może mi coś poradzic w tym temacie?
Z góry dziękuję za pomoc smile
Ania

Marysia - moje słoneczko ur. 15.09.08r
Obserwuj wątek
    • cafem Re: choroba Reynauda 03.05.11, 22:27
      Jeśli chodzi o klasyczny delikatny syndrom Reynauda (drętwienie, zmiana koloru na siny, czerwony, fioletowy, ale bez jakiś kosmicznych zmian) to nie masz co panikowaćwink

Kilkadziesiąt (!) procent kobiet na to cierpi (lub raczej tego doświadcza) i nie jest to w żadnym wypadku groźne ani się tego nie leczy. Ot, taka przypadłość (żadna choroba, jak sugerujesz), jak pieprzyk czy piegi.
      Też to mam, w delikatnej formie. Albo białe dłonie, albo czerwono-sine końcówki palców, do tego to paskudne drętwnienie, choćby po 2-3 minutach spędzonych na mrozie.
      Ja panikuję, a mój facet (lekarz) śmieje się, że połowa kobiet, które zna, ma to samowink
      • minniemouse Re: choroba Reynauda 05.05.11, 02:15
        to jest Raynaud's

M.
        • bishop5 Re: choroba Reynauda 05.06.11, 21:07
          panikować nie ma co ale warto sprawdzić również inne rzeczy. Czy byłaś może u reumatologa ? Miałaś robione jakieś przeciwciała ?
          U mnie np. objaw Reynauda wyprzedził twardzinę układową (choroba autoimmunologiczna).

proponuję to sprawdzić, czasami Reynaud występuje "samotnie" a czasami współistnieje z innymi chorobami.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka