Dodaj do ulubionych

Piec miesiecy bez miesiaczki

01.09.11, 15:15
Witam drogie panie! Pragne uzyskac informacje na temat "zaginionego okresu".

Od pieciu miesiecy nie miesiaczkuje, mimo ze jestem zdrowa jak ryba (a przynajmniej tak mi sie wydaje). Nie miewam zadnych dolegliwosci, oprocz okazjonalnych hustawek nastroju. Moj okres zniknal po tym jak odlozylam tabletki antykoncepcyjne, ktore bralam przez okolo 6 lat.

Mam 25 lat, waze 57 kg, wzrost 175. Mieszkam w duzym miescie, gdzie tempo zycia bywa szalone, dlatego zazwyczaj moj sen jest krotki. Jako nastolatka mialam problemy z tradzikiem, ale po wielu probach i bledach wyleczylam go stosujac odpowiednia diete. Jem glownie bialko, tluszcze i zielone warzywa. Pije tez duzo wody, zielonej herbaty, nie uzywam zadnych srodkow oglupiajacych, nie pale.

Nie mam chlopaka, dlatego moje zycie seksualne jest uspione z wyjatkami, kiedy sama biore sprawe we wlasne rece wink Nie mam jednak na to wielkiej ochoty...

Prosze o odpowiedzi, jesli ktoras z pan ma albo doswiadczyla podobny problem. Dziekuje i pozdrawiam! Lola
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 15:57
      Idź do lekarza, prawdopodobnie tabletki rozchwiały Twoją gospodarkę hormonalną.
      • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:01
        Masz racje, w koncu pojde do lekarza. Jedyne co mnie teraz zatrzymuje to ta mysl, ze ginekolog jak zwykle mnie zbada po czym stwierdzi, ze jestem w pelni zdrowa i odesle z recepta po kolejna dawke hormonow. Pozdrawiam.
        • yula Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:16
          Nie daj sie zbyć receptą, a domagaj sie badań i dopiero z wynikami badań można określić co się dzieje i jak to leczyć.
          • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:30
            Masz racje! W koncu mam wrazenie, ze ktos doklodanie wie o czym mowie! Dzieki!
    • berta-death Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 16:08
      Zapewne masz jakieś poważne zaburzenia hormonalne. I nie ma się z czego cieszyć że masz z okresem spokój, bo jak nie okres to osteoporoza. Im szybciej zaczniesz się leczyć tym lepiej. To może być jakaś błahostka w stylu niedożywienie a może to być coś bardzo poważnego.
      • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:02
        berta-death: martwi mnie to i podejrzewam, ze chodzi o zaburzenia hormonalne. Dzieki za zainteresowanie!
    • Gość: haha Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 16:46
      OJP poczekaj zaraz wyciągne szklana kule...25 lat i takie głupie..
      • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:03
        Pozdrawiam Cie i zycze duzo milosci.
        • Gość: do loli Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 23:40
          fajna_lola napisała:

> Pozdrawiam Cie i zycze duzo milosci.

a ja życze odrobiny rozumu..jak dorosła babka nie potrafi wybrac sie do lekarza, chociaz od 5 miesiecy nie wie co sie dzieje, tylko szuka porady na ogolnopolskim forum, chociaz nikt tutaj nie postawi diagnozy <sciana>
          • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 23:42
            Dziekuje, mam nadzieje ze wkrotce go odzyskam (rozum)!!!!!!!!! Pozdrawiam! PS nie prosze o diagnoze, ale o kontakt z kobietami, ktore maja podobna sytuacje - czy jest jakies lepsze miejsce niz ogolonopolskie forum o zdrowiu? smile
            • Gość: do loli Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 18:22
              fajna_lola napisała:

> Dziekuje, mam nadzieje ze wkrotce go odzyskam (rozum)!!!!!!!!! Pozdrawiam! PS n
              > ie prosze o diagnoze, ale o kontakt z kobietami, ktore maja podobna sytuacje -
              > czy jest jakies lepsze miejsce niz ogolonopolskie forum o zdrowiu? smile

matko bosko..dlaczego interesuja cie inne kobiety?? to chyba twoje zdrowie..a kazda kobieta jest inna jak i rozne moga byc przyczyny braku..kazdy normalny by juz dawno poszedł do lekarza a nie gnił na forum..amen
              • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 20:44
                Dziekuje za Twoj wklad na forum, pozdrawiam i zycze duzo szczescia! Lola
                • Gość: do loli Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 22:36
                  fajna_lola napisała:

> Dziekuje za Twoj wklad na forum, pozdrawiam i zycze duzo szczescia! Lola

a dziekuje jestem bardzo szczęsliwa smile jak widac czasami głupi ludzie na forum tez potrafia mi przysporzyc darmowej rozryweczki :0
    • Gość: może morze Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.cheeloo.pl 01.09.11, 16:49
      byłaś u lekarza, co powiedział?

Co do tabletek anty. Po 3 miesiącach ich brania mój okres nie zanikł ale stał się bardzo skąpy - jadę na wkładkach bo tampony obcierają mnie przy wyciąganiu z racji tego że są prawie " suche"

• fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:03
        Wkladki sa super. Pozdrawiam.
    • 1mzeta Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 20:54
      "Mieszkam w duzym miescie,"
      Czyli do lekarza 4 dni wołami nie trzeba jechać więc wypadałoby się wybrać.
      • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:04
        Jakiego lekarza polecasz? Dzieki.
        • 1mzeta Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 23:01
          No przecież nie weterynarza........- tylko ginekologa- przynajmniej na początek.
          • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 23:17
            OK, dziekuje!
    • sundry Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 21:16
      IMHO strasznie mało ważysz, może to dlatego?
      • Gość: twre Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.11, 22:06
        57 kg, wzrost 175 - to idealna waga! Gdzie ty tu problem widzisz? Troche wiecej kg i bylby paczek, a tak jest szczupla!
        • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:12
          Hahaha, dziekuje! Pozdrawiam! Lola
        • 1mzeta Anorektyczka się odezwała ? 01.09.11, 23:03
          "57 kg, wzrost 175 - to idealna waga! "
          • judyta227 Re: Anorektyczka się odezwała ? 04.09.11, 08:31
            oczywiscie ze idealna ja mam 176 i waze 55 i jestem zgrabna a ty zazdroscisz jak zwykle

• fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 01.09.11, 22:07
        Mozliwe! Nie jestem jednak "chuda" ani wychudzona. Slyszalam, ze kobieta musi miec troche tluszczu aby jej organizm produkowal odpowiednia ilosc hormonow zenskich sad Znam jednak kobiety, ktore sa CHUDE i maja regularne miesiaczki, bez pomocy tabletki.
        • nglka Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 00:22
          Niestety to jest niedowaga, z medycznego punktu widzenia. Choć można twierdzić, że bardziej balansujesz na granicy niedowagi. Nie chodzi o wizual i to jak odbierają Cię osoby z zewnątrz. Twoje BMI wynosi 18,6 a minimum dla prawidłowej wagi wynosi +/- 18,5 - 19 do max 25
          To, że znasz chude kobiety miesiączkujące prawidłowo nie oznacza, że to reguła. To trochę jak z otyłością. Zwiększa się wówczas drastycznie ryzyko cukrzycy ale nie znaczy, że każda otyła ma cukrzycę. A jedynie, że znacznie więcej osób otyłych ma cukrzycę, niż szczupłych.
          Hormony płciowe to jedno, koniecznie zbadaj tarczycę.
          • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 00:56
            nglka: zgadzam sie z toba w stu procentach! i przyznam sie takze, ze nic mnie tak nie przeraza jak to ze moglabym przybrac na wadze. obsesja! Lola
            • berta-death Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 01:03
              Ale to wystarczy, że max 5kg przytyjesz. Tego nawet nie zauważysz. Jest zasada, że żeby miesiączkować regularnie trzeba ważyć minimum tyle ile się ważyło w momencie pierwszej miesiączki, bo to jest wyznacznik tego ile twój organizm potrzebuje tkanki tłuszczowej, żeby sprawnie działać.
              • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 01:16
                berta-death: o matko! nigdy nie slyszalam o tej teorii, ktora przeciez ma sens. Dziekuje dziewczyny, musze to wszystko przemyslec. Jak juz wspomnialam, mam malego hopla na punkcie swojej wagi. Lacze to wieczna potrzeba kontroli i dazeniem do perfekcjonizmu. 5 kg to przeciez nic, a przeraza mnie to jak diabel. Lola
              • Gość: zuzanna Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.11, 02:29
                "minimum tyle ile się ważyło w momencie pierwszej miesiączki"???
                Mialam 12 lat i mysle, ze wiele dziewczat tez 12-14 i bylam bardzo szczupla. Teraz waze 47 kg, to znaczy, ze mam schudnac jakies 10 czy 7 kg??? Bylam dzieckiem i bylam o wiele nizsza niz jestem teraz, wiec jakim cudem mam wazyc minimum tyle ile wazylam w iweku lat 12? W takim razie autorka tego watku na pewno nie wazyla 57 kg bedac jeszcze dzieckiem, wiec waga nie gra u niej zadnej roli.
                • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 13:24
                  zazanna, mowimy tu raczej o proporcjach, bo majac 12 lat wszystkie wazylysmy mniej niz teraz (mam taka nadzieje!), ale to byla odpowiednia waga na tamten moment w naszym zyciu. zgadzasz sie? Lola
                • berta-death Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 14:44
                  Chodzi o to, że jak zaczęłaś miesiączkować w momencie jaj ważyłaś 50kg, to znaczy, że jak teraz schudniesz poniżej tych 50kg, to jest duże prawdopodobieństwo, że ci się miesiączka zatrzyma, bo organizm nie będzie miał na tyle zasobów i tkanki tłuszczowej, żeby być jeszcze w stanie utrzymywać układ rozrodczy w pełnej aktywności.
                  • Gość: zuzanna Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.11, 15:18
                    Ale ja majac 12 lat nie wazylam 50kg i chyba zadna z moich kolezanek tyle nie wazyla, bo dopiero teraz tyle waza, wiec wychodzi na to, ze jak spadne na 35 kg to nadal bez problemu bede miala okres? Moje 47kg to idealna waga, ale 10 kg mniej???
                    • berta-death Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 16:09
                      To był tylko przykład z tymi 50kg. Jedna zaczęła miesiączkować jak ważyła 50kg a inna jak 40 a jeszcze inna jak jeszcze inaczej. Ta krytyczna waga, która pozwala mieć okres jest indywidualna dla każdego.

Poza tym 50kg to nie jest dużo jak na 12-latkę. W tym wieku to ma się prawie docelowy wzrost i prawie docelową wagę. Sporo dziewczyn w tym wieku waży więcej. Jak panna ma 160cm wzrostu to ile ma ważyć?
                      • Gość: zuzanna Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.dip.t-dialin.net 02.09.11, 16:57
                        Ja mam 163cm i waze 47kg i jeszcze nikt nigdy nie powiedzial, ze jestem chuda, bo nie jestem. Mam duzy biust i jestem drobna, ale szczupla. Ciala wszedzie w sam raz, wiec ile mialabym wazyc? Jak mi po ciazy zostalo pare kg to wszyscy twierdzili, ze jestem gruba!!!
                        Po 3 mieisacach wrocilam do 47kg i to jest idealna waga dla MNIE, czasami waze 49 kg i wtedy tez jeszcze wygladam normalnie szczuplo. Wszystko zalezy od budowy i kosci. Majac wiec lat 12 bylam mala i wazylam malo, dopiero w iweku lat 15 osiagnelam swoj wzrost i wage, ktora mam do dzisiaj.
    • claratrueba Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 07:32
      Miałam ten "problem" w wieku lat 19. Przyczyną był zbyt mały procent tkanki tłuszczowej, choć waga to była jak na mnie- spora. A poziom tkanki tłuszczowej poniżej 10% to zanik miesiączki praktycznie pewny. Przypadłość większości kobiet uprawiających sport poważniej niż rekreacyjnie.
      Jesli Twoja tkanka tłuszczowa jest na granicy tych 10%, BMI tego nie powie, tylko pomiary, to mogłaś miesiączkować dopóki były tabletki z hormonami a potem nastąpił zanik.

• fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 13:26
        claratrueba: dziekuje za twoja odpowiedz! czy twoja miesiaczka powrocila po tym jak przytylas? jak duzo? i jak dlugo musialas czekac na okres? pozdrawiam, Lola.
    • Gość: anica Re: Piec miesiecy bez miesiaczki IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.11, 09:26
      Dajcie spokój z tą wagą, dziewczyna jak nic ma problemy hormonalne, a wy tu jakieś chore wizje snujecie. Idąc tym tokiem myśli żadna modelka nie miałaby okresu, ani pogodynka, ale jak widać mają skoro rodzą dzieci (po karierze).
      • claratrueba Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 10:40
        Idąc tym tokiem myśli żadna modelka nie miałaby okres
        > u, ani pogodynka, ale jak widać mają skoro rodzą dzieci

Nie znam się na modelkach i pogodynkach. Ale" chudy wygląd" niektórych wcale nie musi oznaczać niskiego procenta tkanki tłuszczowej a takowy w odniesieniu do masy mięśniowej.
        Znam się na sportsmenkach a raczej znam je lub znałam. Regułą jest brak miesiączki w wielu sportach. Podobnie w balecie.
        A dzieci sie rodzi właśnie jak piszesz- po karierze. Lub w przerwie. Bo taki nawet wieloletni brak okresu z powodu niedostatku tkanki tłuszczowej nie wpływa na płodność, a miesiączka wraca bez ingerencji medycznej kiedy pojawi się tłuszczyk. I zmniejsza się ilość wydzielanego pod wpływem treningu testeronu i hormonu wzrostu.
        • fajna_lola Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 13:31
          anica, mysle ze jest tak jak pisze o tym claratrueba - modelki rodza w przerwie. ida do szefowej, dostaja pozwolenie, szybciutko stosuja kuracje i tyja pod okiem trenera - hop! sa w ciazy, po czym rodza i szybko wracaja do poprzedniej wagi (jest to mozliwe, dzieki kasie glownie). przykro mi, ze "zwyczajne" kobiety nie maja w wiekszosci dostepu do tych srodkow, trenerow i specjalistow. stad miedzy innymi ta cala frustracja i pewnie "zagubione" miesiaczki. Lola
          • claratrueba Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 02.09.11, 19:56
            "zwyczajne" kobiety
            > nie maja w wiekszosci dostepu do tych srodkow, trenerow i specjalistow. stad mi
            > edzy innymi ta cala frustracja i pewnie "zagubione" miesiaczki. Lola

Za to "zwyczajni lekarze" szafują preparatami o sinym działaniu typu luteina, duphaston i inne hormony. A to poważna ingerencja. Często niepotrzebna a wtedy szkodliwa.
            Waga autorki wpisu nie jest szokująco niska. Ale jeśli jest budowy grubokościstej to może być waga zbyt mała. Niedostatek snu też wpływa na hormony, podobnie stres (zaniki miesiączki u więźniarek są typowe). Te 3 czynniki mogą się kumulowa.
            • nglka Dieta a gospodarka hormonalna 03.09.11, 00:49
              > Waga autorki wpisu nie jest szokująco niska. Ale jeśli jest budowy grubokościst
              > ej to może być waga zbyt mała. Niedostatek snu też wpływa na hormony, podobnie
              > stres (zaniki miesiączki u więźniarek są typowe). Te 3 czynniki mogą się kumulo
              > wa.

Dochodzi jeszcze jeden czynnik. Drastyczne odchudzanie. Niedostarczanie organizmowi odpowiedniej porcji (i jakości) pożywienia skutkuje zaburzeniami hormonalnymi. Nic tu po samej kuracji hormonalnej, jeśli przyczyną zaburzenia gospodarki jest głodówka i np drastyczne chudnięcie. Obok niedostatecznie dużego zapasu tłuszczu, który (TAK!) niezbędny jest do produkcji hormonów (to zdanie głównie do osób, które twierdzą, że kwestia BMI jest bzdurą i należy skupić się na hormonach) - jest również kwestia natury. Natura głupia nie est i w sytuacji, kiedy głodzi się organizm ten buntuje się przeciw zachodzeniu w ciążę, by nie dopuścić do dodatkowego obciążenia organizmu. Jedyną skuteczną metodą blokowania zajścia w ciążę jest zablokowanie wystąpienia owulacji. A jeśli nie ma owulacji to nie ma miesiączki. Ten mechanizm, zanim zajęto się dogłębnym zbadaniem przyczyny - zaobserwowano w krajach afrykańskich. Podczas miesięcy głodu i braku plonów gwałtownie spadała liczba poczęć, za to maksymalna ich liczba byłą w miesiącach "sytych".
              Zatem nie jest tak, że wystarczy zbadać gospodarkę hormonalną, trzeba znaleźć przyczyny zaburzeń. Bo leczenie objawowe nic nie da bez wyeliminowania przyczyny
              • fajna_lola Re: Dieta a gospodarka hormonalna 03.09.11, 15:15
                Hej, masz racje - mialam okres (co prawda nieregularny), wazac troche wiecej niz teraz (nie biorac tabletki). Czulam sie jednak "gruba", wiec schudlam i widzisz co teraz mam - "sprawe zaginionej miesiaczki". Jak tu odnalezc zloty srodek? Lola
                • claratrueba Re: Dieta a gospodarka hormonalna 04.09.11, 07:58
                  Czulam sie jednak "gruba", wiec schudlam i widzi
                  > sz co teraz mam - "sprawe zaginionej miesiaczki". Jak tu odnalezc zloty srodek?
                  > Lola

To, że się tak czułaś nie znaczy, że tak było. Co więcej, mogłaś być z tą większą wagą o wiele atrakcyjniejsza. Po prostu strasznie trudno jest swój wygląd ocenić obiektywnie. Jeżeli nie jesteś "modelem sportowym" czyli nie masz rozbudowanej muskulatury a normalną i do tego bardzo cienką warstwę tłuszczową to prawdopodobnie ta twoja chudość wcale nie jest fajna w oczach innych. W Twoich może być, a raczej nie w oczach, a mózgu. A ten złośliwiec rozpoznaje zmiany wyglądu z dużym opóźnieniem, bo one zachodzą powoli. Najlepszym przykładem jest odwrotny do Twojego- osoby, która przytyła. O ile nie wazy się regularnie i nie nosi dopasowanych strojów "zauważa" dopiero nieraz dodatkowe 10-15 kg.
                  Znajdź możliwie "gołe" zdjęcia z czasów kiedy ważyłaś więcej. Czy na zdjęciu jest tłuścioch? Znajdź podobne zdjęcia zrobione przy obecnej wadze. Czy czasem nie jest to osoba z wystającymi kośćmi biodrowymi, z żebrami prześwitującymi przez skórę, kanciastymi łokciami i kolanami?
                  Wydaje mi się, że nie musisz przytyć dużo. Gdybyś była wychudzona na "naszą szkapę" nie miałabyś okresu nawet przy tabletkach. Przy dużym wychudzeniu nawet hormony nie wywołują krwawienia. Prawdopodobnie wystarczy 1-2 kg co przy Twoim wzroście będzie niezauważalne, a pewnie i tak pójdzie w biodra i biust.
                  Oczywiście, idealnym rozwiązaniem jest pomiar tkanki tłuszczowej. Specjalne wagi mają kluby fitness i centra leczenia otyłości. Natomiast domowe wagi z "analizatorem składu ciała" są mało wiarygodne.
    • judyta227 Re: Piec miesiecy bez miesiaczki 04.09.11, 08:29
      zadaj to pytanie swojemu ginekologowi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka