Dodaj do ulubionych

Starsza osoba i problemy w nocy..

IP: *.centertel.pl 11.12.11, 19:27
Witajcie mamy problem z babcią, jest już w podeszłym wieku i cały czas praktycznie spędza w łóżku. Od kilku miesięcy babcia "widzi " jakieś osoby w nocy, przychodzą do niej itp. Wiem że może to brzmi śmiesznie, ale macie może doświadczenia z taką przypadłością, może jakieś lekarstwa są, które by coś takiego niwelowały?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 11.12.11, 19:53
      Tak są takie lekarstwa, ale muszą być zapisane przez lekarza.
      • Gość: Kruk Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. IP: *.centertel.pl 11.12.11, 20:16
        A mozesz podac jakies nazwy?
        • haneczka-1 Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 11.12.11, 20:39
          Melperon, działający przeciwdepresyjne i przeciwlękowo, znoszący niepokój wewnętrzny i natrętne myśli oraz ułatwiający zasypianie
    • aeromonas Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 11.12.11, 20:36
      Według mnie, jeśli babcia tylko "widzi", ale nie robi nic niebezpiecznego i nie jest agresywna - lepiej dać sobie spokój z lekami. Ewentualnie coś lekkiego na sen. Leki przeciwpsychotyczne działają depresyjnie, osłabiają i w końcu wykańczają starego człowieka. Mam doświadczenie, niestety.
    • Gość: alin Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. IP: *.dynamic.chello.pl 11.12.11, 21:29
      Haloperidol w kropelkach. Najczęsciej stosowany
      • kozica111 Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 12.12.11, 06:27
        A babci te wizyty przeszkadzają? Bo jeśli nie...
      • aeromonas Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 14.12.11, 19:54
        Halo jest niebezpieczny - może spowodować sztywnienie mięśni i babcia może strasznie osłabnąć, przestać chodzić i jeść.
    • ty-i-ja-razy-dwa Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 12.12.11, 09:09
      Polecam wizytę u psychiatry. Jesli babcia nie jest w stanie możesz iść Ty i opowiedziec lekarzowi o tym co się z babcią dzieje. Mam w rodzinie taki sam przypadek.
      Babcia dostała leki. Na początku skutkowały. Po roku juz nie bardzo.
      • grazkavita Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 12.12.11, 14:57
        To co się dzieje ze starszą Panią może wynikać z jej osamotnienia, może trzeba babci trochę poczytać?Zainstalować CD i póścić jakieś audiobuki? Od czasu do czasu zaprosić kogoś kto by porozmawiał, albo zrobić z nią krzyżówkę?
        • kozica111 Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 12.12.11, 15:48
          A może naprawdę ktoś ja odwiedza, starsi ludzie i dzieci widują duchy.
          • Gość: luxusowa_langusta Re: puscila kontrola staruszce IP: *.pools.arcor-ip.net 13.12.11, 14:03
            siega do tasm z poczatkow istnienia w sposob niekontrolowany wiec bron boze uzalezniac od psycholekow bo bedzie maligna nie bedzie ciebie poznawac i uzna za molestujacego kosmite/ke
    • rotkaeppchen1 Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 13.12.11, 22:13
      Mialam podobny problem z babcia. Miala prawie 90 lat i w pewnym momencie zauwazylam, ze prawie caly czas rozmawia "z kims". Zapytalam, co jest, babcia powiedziala, ze widzi rozne osoby, slyszy, wie, ze ich nie ma (byla zdrowa psychicznie), wie, ze jej sie tylko wydaje, ale nic nie moze na to poradzic. Bylam u neurologa, lekarz nie badajac babci powiedzial, ze to moze byc demencja lub starcza psychoza!!! Zupelnie mi to nie pasowalo, bo babcia mimo prawie 90 lat byla intelektualnie sprawna niz niejeden 30 latek obecnie. Normalnie sie z nia rozmawialo, nie bylo psychicznych odchylen. A "zwidy" miala caly czas.
      Z czasem bylo gorzej, bo babcia w ciagu dnia caly czas przysypiala, wieczorem zbierala sie do polnocy, do spania, mimo ze wczesniej byla bardzo zdyscyplinowana, wszystko bylo u niej jak w zegarku - wstawanie, sniadanie, obiad, kolacja, spanie - wszystko o konkretnej porze. Pewnego razu babcia w drodze do toaleny przewrocila sie, powiedziala, ze nie byla w stanie dalej isc, dlatego wolala polozyc sie na podlodze. Nie wiedzialam, co sie naprawde stalo, zawolalam pogotowie, babcie wzieli do szpitala. Co sie okazalo: babcia miala bardzo niski poziom hemoglobiny - ok 3 - lekarze byli w szoku, ze w ogole mozna z taka hemoglobina zyc, wytlumaczyli to bardzo niska waga i powolnym trybem zycia. Mozg byl niedotelniony i stad te "zwidy". Dali babci leki, wszystko wrocilo do normy! Zrob na poczatek podstawowe badania.
      • ten_typ_tak_ma Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 14.12.11, 00:02
        w końcu ktoś rozsądny.
        do lekarza.
    • aeromonas Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 14.12.11, 19:55
      Potrzebne podstawowe badania, a potem pewnie neurolog.
    • kol.3 Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 15.12.11, 17:59
      Babcia ma zapewne demencję starczą, więc sporo takich rzeczy będzie widziała, słyszała i podejrzewała. Na skutek przewidzeń nie będzie spała, rozbudzi członków rodziny, którzy nazajutrz muszą iść do pracy. Babcia wyśpi się w dzień a w nocy będzie miała następne przywidzenia. Babci przydałby się psychiatra bo geriatra nie wiadomo czy wypisze to co jest potrzebne.
      • Gość: renifer Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. IP: *.pools.arcor-ip.net 18.12.11, 10:22
        Dobrze ze nie zakupia i nie leje pod siebie. Masz farta.
        • minniemouse Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. 20.12.11, 02:41
          Bylas/es juz babcia u lekarza?
          chociaz podstawowe badania porobione?

Minnie
    • Gość: Wojtek Zdrowie kobiety IP: *.falconn.pl 29.12.14, 16:56
      Witam a co jak lekarze olewają pacjentkę i przepisują leki które nie działają a wizyty traktują na odp.......dol sorki mam taki problem z babcią a raczej z lekarzami
    • Gość: mar Re: Starsza osoba i problemy w nocy.. IP: *.play-internet.pl 19.01.17, 02:03
      Mam takie doświadczenie z Babcią. Jest to nierozróżnianie snu i jawy, branie snu za rzeczywistość. Ja tłumaczę Babci, że to jest halucynacja, że się nie wybudziła część mózgu. Broń Boże żadnych leków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka