21.12.11, 15:14
od ok 1,5 miesiąca męczy mnie kaszel, który jest spowodowany spływającą wydzieliną po tylniej ścianie gardła z zatok. Od tego samego czasu mam również głos nosowy, sam nos jest ogólnie czysty, tzn. nie czuję zapchania tak jak przy katarze. Lekarz stwierdził, ze to zapalenie zatok przynosowo-gardłowych czy jakoś tak, przepisał psikadełka i tabletki rozrzedzające, a jak to nei pomoże to antybiotyk, który koniec końcow wykupiłam, zużylam, ale nie ma żadnej poprawy. Nadmienie, że nie mam typowych bóli zatokowych, czasem jak schylę głowę to takie lekkie rozpieranie u nasady nosa, czasem też jak stąpam, to czuję każdy ząb z osobna. Tak raz na tydzień cos mi tam puści i mogę "smarkać" w chusteczkę w nieskończoność, ale to tylko zdarza się czasami.
Moje pytanie? jak się tego pozbyć skoro antybiotyk nie pomógł.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Zatoki 21.12.11, 16:20
      robisz tak: kupujesz sinupret i nasivin lub coś podobnego. Łykasz sinupret oraz psikasz do nosa przechylając głowę w bok, tam, gdzie boli. Gęsta wydzielina zalega w zatokach, krople zmniejszają obrzęk, a sinupret rozrzedza wydzielinę i łatwiej ci się będzie tego pozbyć.
      • wladziac Re: Zatoki 21.12.11, 16:49
        przydało by się prześwietlenie zatok bo pewnie masz zapalenie zatok przynosowych w jakimś lekkim stopniu,ja miałam wg określenia laryngologa w stopniu ciężkim i zapisała mnie na punkcję za tydzień ale w między czasie miałam zażywać antybiotyk summamed 1xdziennie przez 3 dni następnie trzy dni przerwy i znów trzy dni zażywania do tego erdomed w celu zmniejszenia lepkości wydzieliny oskrzelowej i fanipos do nosa,leczenie było rewelacyjne i już nie musiałam iść na punkcję bo nie było z czym,wcześniej lekarka ogólna zapisywała mi antybiotyki różne chyba dwa razy i było bez żadnego efektu jak u Ciebie,musisz to leczyć bo zapalenie zatok tylko podleczone nawraca w szybkim tempie,przypomniało mi się że jeszcze wcześniej zanim w ogóle poszłam do lekarza zażywałam ibuprom zatoki i sinupret też i wszystko to o d....rozbić niepotrzebnie wydałam sporo forsy,z tym trzeba do laryngologa ale jak pisałam trzeba mieć prześwietlenie zatok
        • mel.la Re: Zatoki 21.12.11, 19:16
          Najlepsze sa inhalacje - miska z goraca woda z dodatkiem olejku eukaliptusowego, masci na katar czy tez kapsulek Dampo lub Rhino. Ale sama goraca woda tez mozna, tylko trzeba troche cierpliwosci, po 1 czy 2 razach nie przejdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka