Gość: Aga IP: *.gwiazda.net.pl 08.06.04, 14:15 Drogie kobitki, Czy komuś z zabezpieczjących się wkładką zdarzyło się jakieś negatywne doświadczenie? Związane oczywiście z noszeniem wkładki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mikołajka Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.olsztyn.mm.pl 08.06.04, 23:08 miałam dwa razy.Zawsze skutecznie ( wkładki z miedzią ), wygodnie, po usunięciu pierwszej wkładki po 2 latach urodziłam zdrowe bobo.Jedyne kłopoty to dłuższa i trochę bardziej obfita miesiączka i lekkie bóle menstruacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 22:36 Zaszłam w ciążę z założoną wkładką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 00:25 Melu, Mogę spytać jak się to dalej rozegrało. Dało się wyjąć wkładkę? Czy dopiero przy porodzie? Słyszałam, że w takich przypadkach lepiej donosić ciążę z wkładką (niby nie przeszkadza) niż ryzykować usuwając ją? Za odp.z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 12:55 To było w czasach, gdy jeszcze aborcje były legalne i tak się skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 16:46 A, to wyjaśnia sprawę, nieco, bo z tego co wiem to wtedy wkładki były trochę inaczej skonstruowane... Dzięki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.04, 12:34 To była wkładka Cooper T z miedzią. Trzecia kolejna u mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 07:49 ja też zaszłam w ciąże z Coopet T. Usunęłam, nielegalnie. Mój lekarz miał mnie w d.... koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Czar Ciążą + zapalenia przydatków IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 14.06.04, 11:34 Ja równiez zaszłam w ciążę-doszło do przesunięcia wkładki/ miedziana/ . Ulokowanie jej to łożysko więc nic nie grozi dzieciakowi...Byc może była to wina pieszczot, może źle założona..dzisiaj trudno odpowiedziec-wpadka była. Źle sie generalnie czułam z nią...Ustawiczne zapalenia przydatków..Nosiłam prawie trzy lata...z ciagłymi kłopotami z jajmnikami...Źle wspominam + wpadka. Teraz /lat 47/ jestem na pigułkach, pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz do meli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.04, 07:50 mój lekarz mówił, ze nie ma przeszkód w urodzeniu zdrowego dziecka , a Twój? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela do myszzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.04, 10:08 Nie sugerował nawet donoszenia ciąży z wkładką, ale i ja chyba bym się nie zdecydowała. Chciałam usunąć wkładkę bez usuwania ciąży, ale lekarz twierdził, że to raczej nie realne. Znam przypadek (ale nie osobiście) donoszenia ciąży z wkładką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiekk Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 15:05 ja musiałam wyciagnac bo po poltora roku zaczelo mnie strasznie bolec . dostalam przez to zapalenie i nadzerke . oczywiscie mialam wrazenie czucia obcego ciala i obfite miesiaczki czasami wydawalo mi sie ze wszystko mi wyleci.teraz stosuje plastry evra bo tabletek nie moge stosowac . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romanski Bolalo przy zakladaniu i dzien po.. IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.04, 00:35 a teraz mam swiety spokoj. Mam cooperT, nawet miesiaczki nie sa obfitsze. Wsjo w pariadku. Odpowiedz Link Zgłoś
jazz_b Do basiekk 14.06.04, 11:43 Napisz prosze cos wiecej o plastrach evra,ktore"nosisz"! Ja jestem na prochach /pigulkach/ ale wolalabym sie nie waszerowac chemia. Niecierpliwie czekam na odpowiedz.pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusia Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: 195.117.38.* 14.06.04, 15:43 czy plastry evra, zawieraja hormony ?, jezeli tak to co za roznica dla organizmu czy faszerje sie ktos tabletkami, czy nosi plaster????? odpiszcie , jak cos wiecie na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
heather_morris Plastry... 14.06.04, 17:03 Evra zawiera takie same hormony jak pigulki. Jedyna roznica to to, ze plaster przykleja sie raz na tydzien, a pigulke trzeba lykac codziennie. Plusem dla plastra jest tez to, ze nie obciaza ukladu pokarmowego (ale watrobe tez obciaza bo hormony niezaleznie czy lykane czy wchlaniane przez skore sa i tak metabolizowane w watrobie!). Dlatego tez jesli ktos ma przeciwskazania do pigulek to plastrow tez nie moze stosowac. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lampion3 jest to super wynalazek!!!!!!!!!! IP: 195.187.67.* 15.06.04, 11:36 wpisuje sie tutaj mimo, że nie mam żadnego negtywnego doświadczenia. Teraz mam druga spiralę założoną , jedna siedziała 5 lat, ta jest na 8 lat. oprócz tego, ze okres wydłużył sie z 5 do 7 dni nic przykrego mnie nie spotkalo. Ani ja , ani partner nic spwecjalnego nie xczujemy, tzn, zadnego dyskomfortu. To jest super wynalazek ( nie musze pamiętać o tabl. albo obnosić się z plastrem po okolicy aby wszyscy widzieli, ze uprawiam seks i mi to potrzebne), Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: jest to super wynalazek!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 10:37 Dzięki za twój pozytywny odzew! Ja też na razie mam same pozytywne odczucia, ale chciałam zweryfikować uboczne jej działania wymienoione na ulotce z rzeczywistością. I Uwaga Dla Wachających Się. Rzeczywistość chyba wypada lepiej... Ja mam nawet krócej i bezboleśniej @. O dziwo. Jest ok. Pozdrawiam wsie wkładkowiczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niac Ja się waham! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.04, 11:01 Ja sie waham od kilku tygodni,mam nawet wkładke juz kupioną, poleconą przez lekarza, ale nie jestem przekonana. tym bardziej po przeczytaniu ulotki!! Mam wkładke Multiload. Napiszcie czy macie jakies negatywne informacje na jej temat. Dzieki!! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Ja się waham! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 13:28 Właśnie ja mam wkładke Multiload. Na razie same pozytywne wrażenia. Tylko pierwszą @ miałam dłuższą, teraz są nawet krótsze (3 ostatnie - trochę słaba statystyka, ale... jestem optymistką). Zero bóli, może z 2 razy coś tam poczułam w 1 cyklu, ale na 5 sekund i minęło. Teraz organizm się przystosował i nic nie czuję. ...A drżłam i panikowałam w dzień samego założenia... niepotrzebnie!. Ale mój mąż rozładował to napięcie żartując, że jak ja się nie dam, to on to sobie to każe zamontować . Myślę, że to lepsze niż dźganie sie hormonami!!! I dopóki nie wymyślą nic na facetów ... , myślę, że to najlepsza z dostępnych metod, patrząc na skutki, szczególnie te dalekosiężne... i komfort! Pozdrowionka i odwagi! Opłaci sie. Odpowiedz Link Zgłoś
monija Re: Ja się waham! 18.06.04, 13:48 Gość portalu: Aga napisał(a): >> I dopóki nie wymyślą nic na facetów ... , Są juz sodki antykoncepcyjen dla facetów(nie mowie o gumce) A co do wkładki. Miałam założona Mirene. Miałam ją 1,5 roku. miesiaczki miałam bezbolesne ale za to trwały 14 dni. Aż w końcy zaczeła się miesiączka która trwała 23 dni i stwierdzono rozległe uszkodzenia błonysluzowej macicy i zalecono natychmiastowe usunięcie wkładki. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Mam dobre.... 18.06.04, 14:56 ale pamiętaj...wkladka...zaraz po instalacji- jeszcze nie dziala...tak jak trzeba....2-3 cykle musisz jeszcze czymś sie spomagać- chyba, że to jest mirena- to nie....moja koleżanka zaszła w ciążę z wkladka zaraz na początku jej noszenia.....a inna- nosila zbyt dlugo...i też zaciążyla- ale miala ciaze pozamaciczną......stosuj się do zalecen producenta o lekarza....a będzie ok...sama znam mnóstwo kobiet co sobie chwalą Papa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: Mam dobre.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 15:17 ......2-3 cykle musisz jeszcze czymś sie spomagać- chyba, że to jest mirena- to nie....moja koleżanka zaszła w ciążę z wkladka zaraz na początku jej noszenia..... a dlaczego musi się czymś wspomagać pierwsze dwa trzy cykle? Odpowiedz Link Zgłoś
monija Re: Mam dobre.... 18.06.04, 19:29 Niczym sie nie musi wspomagac. Wkladka działa odrazu. Można z nia też zajść w ciąże ale dzialanie ma natychmiastowe. O czym zresztą jest napisane w ulotce przy wkładce. Ale to nie jest środek antykoncepcyjny tylko wczesnoporonny.Jedynie Mirena jest antykoncepcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niac Re: Mam dobre.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:33 monija napisała: Ale to nie jest środek antykoncepcyjny tylko > wczesnoporonny. Dlaczego wczesnoporonny?? Przecież ona w ogóle nie doprowadza do zapłodnienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mateen Oczywiście, że ma działanie wczesnoporonne! IP: *.visp.energis.pl 19.06.04, 10:24 Zabierasz się za jakąś formę antykoncepcji nic o niej nie wiedząc? 3 dni temu odpowidałam na post jakiejś laseczki na forum zdrowie, co się pytała, czy w czasie 7mio dniowej przerwy jest zabezpieczona. Wkładka to nic innego, jak kawałek drutu który ma działanie 'rozbijające' zarodek (a jak coś niszczy zarodek, to nie jest anty, tylko poronne/ aborcyjne). Nie pamiętam dlaczego tak się dzieje, chodziło o wytworzenie jonów ujemnych chyba, zarodek potrzebuje dodatnich czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda BZDURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.06.04, 13:05 Taak... Wkładka jest wczesnoporonna, pigułki prowadzą do bezpłodności i raka, a prezerwaty wcale nie chronią przed ciążą... Takie i inne podobne kłamstwa próbują wmawiać kobietom działacze środowisk ultrakatolickich. Głupoty. Mit o działaniu wczesnoporonnym pigułek został już zdementowany, również przez Panią Doktor na tym forum. Wkładka zagęszcza śluz i uniemożliwia przedostanie się plemników do szyjki. Oprócz tego jako reakcja na ciało obce pojawiają się w śluzie krwinki białe, czyli leukocyty, których zadaniem jest niszczenie bakterii i wirusów, a w tym przypadku plemników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Błąd w oczywiście że ma działanie wczesnoporon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 23:43 Bardzo chciałabym tu obalić twoje dość ostre stwierdzenie o (jak piszesz) "rozbijaniu" zarodka! Przecież wkładka to nie mikser!!! Zastanów sie co piszesz. Nic nie rozbija, tylko uniemożliwia powstaniu ciaży przez swoje właściwości działające w kilku kierunkach. Wkładka działa w ten sposób, że 1/utrudnia poruszanie się plemników, gdyż: a.zagęszcza śluz - to powodują te uwalniające się jony miedzi; b.jej kształt powoduje zmianę kierunku strumienia plemników, "blokując" niejako wejście do jajowodów) 2/ zmienia błone śluzowa macicy, tak iż nie jest zdolna do implantacji jajeczka (nawet jeśli jest zapłodnione, to ciąża nie ma szans się rozwinąć, ...choć zdarza się to bardzo sporadycznie)i zapłodnioene jajeczko nie ulega implantacji. Czytałałam, kiedyś artykuł, który mówił o tym, ze (chodzi o sytuacji bez wkładki,oczywiście) tak naprawdę aż ok.72% lub 24% (pamiętam takie dwie liczby, mogę skłamać, poszukam, w każdy razie zaszokowało mnie, że aż tak dużo) zapłodnionych komórek jajowych nie ulega implantacji, i obumiera we wczesnym stadium, zanim organizm rozpozna sytuację jako ciąża (w wyniku błędów w podziałach komórkowych, całkiem przypadkowych mutacji DNA etc.). Więc jeżeli nawet wkładka jest anty w tym dopiero stadium, to chyba nie powoduje jako takiego poronienia, bo ciąży de facto jeszcze nie było. W każdym razie nic nie rozbija na kawałki! Mimo, podanego przez mateen cudzysłowia, taka drastyczna interpretacja sie nasuwa na myśl. Ewentualnie obumarła komórka jajowa (nawet jeśli została zapłodniona i nie "umiała" sie zagnieździć w ścianie macicy) jest usuwana przez organizm, jak co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZUZKA Re: Oczywiście, że ma działanie wczesnoporonne! IP: *.t-systems.com.pl 28.06.04, 10:42 poczytaj najpierw (nie tylko stronnicze opinie zwolenników NPR), a dopiero później zabieraj głos.Jak czytam takie komentarze to robi mi się słabo. Nie zastanawiało cię nigdy dlaczego wkładkę ZAWSZE wymienia się wsród metod antykoncepcji?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niac Re: Ja się waham! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:29 Dzięki za radę. Czytam te komentarez i coraz bardziej przychylam się do tego cudownego wynalazku. Mam nadzieję, że nic złego sie dzieć nie bedzie. I tak prawdopodobnie kazdy organizm reaguje inaczej. Zobaczymy. A poza tym o ile tańszy to sposób od tabletek!! Odpowiedz Link Zgłoś
zalotnica Re: Ja się waham! 19.06.04, 03:10 Gość portalu: niac napisał(a): >A poza tym o ile > tańszy to sposób od tabletek!! a czy mozesz napisac, czy ulotka informuje o ewentualnych wpadkach...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niac Re: Ja się waham! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 16:52 Pewnie że tak. Są podane skutki uboczne czyli np. zajscie w ciazę, np. pozamaciczna. Ale ile jest ulotek innych leków w których skutkami ubocznymi może być np. bezdech albo inne tym podobne. A mimo to nic sie nie dzieje. Myślę, że tak samo jest z wkładka. Producenci i dystrybutorzy muszą wymienić wszystkie skutki uboczne, i tyle. Bez względu na częstotliwośći ich pojawienia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
zalotnica Re: Ja się waham! 19.06.04, 17:13 Gość portalu: niac napisał(a): > Pewnie że tak. Są podane skutki uboczne czyli np. zajscie w ciazę, np. > pozamaciczna. Ale ile jest ulotek innych leków w których skutkami ubocznymi > może być np. bezdech albo inne tym podobne. A mimo to nic sie nie dzieje. > Myślę, że tak samo jest z wkładka. Producenci i dystrybutorzy muszą wymienić > wszystkie skutki uboczne, i tyle. Bez względu na częstotliwośći ich pojawienia no dobrze, ale kobiety ja zakladaja tylko i wylacznie w wiadomym celu, licza na szczescie czy co, albo moze tym razem sasiadka, ale nie ja...? Dziwie sie tylko , ze faceci sa tacy naiwni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Ja się waham! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:24 Zalotnica, co ty w ogóle chcesz powiedzieć? Że to nie działa? Że wszyscy przychylni tej metodzie antykoncepcji są naiwni? To dlaczego tyle osób wypowiedziało się tu tak pozytywnie? Jak chcesz powiedzieć ,że wg ciebie to nie chroni, to podaj twoją statystykę - ile znasz kobitek osobiście, które zaszły, a nie wal ściem o naiwności... To już działa od czasów starożytnego Egiptu - egipcjanki, za wkładki, jak już nie chciały miec dzieci, miały kamienie. I nie roniły, tylko miały comiesięczne krwawienia (czytaj miesiączki), więc to nie jest środek poronny. Polecam coś poczytać. Dzięki za przesłanie info o Twojej statystyce złych przypadków. Z góry dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Korekta poprzed.Ja się waham! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 23:57 Sorrki do wsich czytających za zmieszanie dwóch myśli w jedną... Sorry, byłam zmęczona i bajki popisałam. Nie wiem co miały starożytne Egipcjanki, oprócz tego, że znalazły proptotyp wkładek (właśnie kamienie - pewnie znaleźli w wykopaliskach), w każdym razie kobiety współcześnie stosujące wkładki mają normalne miesiączki. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: Ja się waham! jezu!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:39 tak mój skutek uboczny to była ciąża, wole kurwa ten bezdech ty durna kretynko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: O wpadkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 13:28 Ma współczynnik Pearla 1,7 - 2. Więc lepiej od prezerwatywy (ma 3,0), kochaniutka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lili Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: 195.117.38.* 24.06.04, 16:09 prosze podac mi rodzaje czy tez nazwy wkladek miedzianych !!!!!!! nie chce stosowac wkladek hormonalnych bo w sumie dzialja podobnie jak tabletki hormonalne, a po co sie truc jakimis hormonami, lepiej jak juz uzyc wkladki miedzianej, i w zwiazku z tym mam pytanie o rodzaje wkladek miedzianych, ich nazwy.......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 22:35 Tutaj jest artykuł na temat wkładek. Na końcu podane są nazwy i firmy:] www.resmedica.pl/ffxart11991.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.t-systems.com.pl 28.06.04, 11:06 Ja miałam założoną wkładkę (NOVA-T) 13 godz.po wpadce z prezerwatywą (zsunęła się całkowicie w 8 dc).Na razie czekam na miesiączkę,ale jeszcze nie jestem pewna czy zostawię wkładkę na dłużej.Ciągle odczuwam dość bolesne skurcze,owulację też miałam bardziej bolesną niż zazwyczaj.Wszystko pewnie zależy od kobiety -jedna dobrze toleruje a druga nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 11:17 ile zapłaciłaś za swoją wkładkę? jest z hormonem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.t-systems.com.pl 28.06.04, 12:07 zapłaciłam 270,00 -jest bez hormonu.Hormon zawiera tylko Mirena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 12:24 bez hormonu chyba bym nie założyła, obsunął mi się Cooper T a raczej był źle założony, zaszłam w ciążę nie uogólniam, zycze żeby było ok chcę założyć mirenę ale łączny koszt 1000zł, na razie nie mam tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.t-systems.com.pl 28.06.04, 12:46 dlatego chyba nie zdecyduję się na pozostawienie tej wkładki.Po tygodniu od założenia byłam na wizycie kontrolnej-wszystko (jeśli chodzi o położenie było w porządku).Na razie interesuje mnie tylko ten cykl-żeby nie zakończył się ciążą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Wkładka wewnątrzmaciczna - kto ma negatywne d IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 22:06 Multiload (Organon) bez hormonów, z miedzią kosztuje 60 zł. Tyla dałam za swoja pół roku temu. Na razie w pełni zadowolona, nie mam bóli, ani plamień. Nie wszystkie widać są takie drogie, choć zaskoczyła mnie kwota podana przez Anie za niehormonalną... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś