Dodaj do ulubionych

objawy odstawienia

IP: 91.203.244.* 27.02.12, 17:59
Chce i musze przed wiosna zrzucic kilka kg. Nigdy nie mialam problemow z waga ale przybylo mi kilka nadprogramowych na skutek mojej milosci do slodyczy. Od lat jadam zdrowe zbilansowane posilki, pijam jedynie czysta wode. Znam zasady wiec nie o tym pisze, moj problem to cukier. Byc moze jest to normalny proces ale wole podpytac. Jam jem slodycze to czuje sie swietnie. Natomiast kiedy chce je odstawic, tak jak teraz to mam bardzo irytujace objawy. Mimo regularnych posilkow,mam takie spadki cukru ze az strach. Dreszcze, zlewne poty, slabosc,bole brzucha. Dzis jest 3 dzien odstawienia a mnie bola miesnie nog, jakbym miala mega zakwasy. Mam czekac az organizm pozbedzie sie cukru czy odpuscic. Waga waga ale zdrowie wazniejsze a nie mam pewnosci ze taki efekt jest dla mnie zdrowy. Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • sawqeluna Re: objawy odstawienia 27.02.12, 19:07
      Może warto taką zmianę diety przedyskutować z lekarzem, dietetykiem?
      Pewnie będziesz musiała zrobić badania krwi.
    • alpepe Re: objawy odstawienia 27.02.12, 22:27
      powiedziałabym, że organizm się oczyszcza i stąd ten kryzys. Dużo pij i spożywaj posiłki np. z kaszą, by poziom cukru ci nie skakał.
    • dorotakatarzyna Re: objawy odstawienia 28.02.12, 12:02
      Przyznaj się, że szukasz wymówki, żeby sobie pożreć słodyczy smile
      Łączę się w bólu, rzuciłam żarcie tydzień temu. Też się tłumaczę sama przed sobą, że przeciez anemia, że niedobór magnezu, że źle się czuję... itd, itp, a waga sięgnęła 90 kilo! Dość oszukiwania się. Też kiepsko się czuję na jakiejkolwiek diecie - rano wstaję, niedobrze mi i słabo, trzęsą mi się ręce, serce kołacze. Też nie wiem, co z tym zrobić.
      Pytanie brzmi - robiłaś wyniki, czy jesteś zdrowa? Czy masz właściwy poziom cukru? Jaką dietę stosujesz? A może ćwiczyłaś, i stąd ból mięśni nóg? A może po prostu masz grypę, bo jakoś tak objawy pasują, a teraz mnóstwo ludzi choruje.
      Cukier to nie alkohol czy narkotyki, żeby wywoływać takie objawy z odstawienia... Chyba że ja czegoś nie wiem.
      • Gość: mimi Re: objawy odstawienia IP: 91.203.244.* 28.02.12, 16:07
        hehe,nie naprawde chce zrzucic te kgwink nie stosuje zadnej diety poprostu jem co 3 h ciemny chleb, zero smarowania, nie slodze,masa warzyw,twarogi,owoce,surowki, kasze, ciemne makarony, chde mieso bleee i duzo wody czyli tak jak zawsze minus slodycze..
        krew na granicy anemii, cukier w normie, co do nog to chyba bolaly mnie na deszcz choc juz dawno nie reagowalam na zmiany pogody..
        wczoraj juz bezobjawowo w miare, mam nadzieje ze to efeky odstawienia
        • dorotakatarzyna Re: objawy odstawienia 28.02.12, 18:27
          No to chyba jednak był wirus i zwalczyłaś. Mi cała rodzina po kolei choruje - mąż się właśnie skarżył że go nóżki bolą wink
          Myślę, że dobrze się odżywiasz.
          Węglowodany to nie tylko cukier, batonik, czekolada - to też kasza, ryż czy makaron. Tylko złożone, a nie proste. Więc organizmowi ogólnie węglowodanów nie brakuje, nie powinno się nic dziać.
          Ja przetestowałam już większość najdrastyczniejszych diet - od kopenhaskiej, przez Dukana, Montignaca, itp. Tylko wola za słaba. Co z tego, że pięknie chudnę kilkanaście kilo, jak idzie zima, i jak niedźwiedź zbieram zapasy... Wracając do tematu - na takim Dukanie to się fatalnie czułam. Bo tam naprawdę węglowodanów nie było.
          • rotkaeppchen1 Re: objawy odstawienia 29.02.12, 09:06
            Podczas diety odchudzajacej powinno sie zrezygnowac z weglowodanow - od nich sie nie chudnie. Jedyne dopuszczone weglowodany, to te, znajdujace sie w warzywach - warto jesc ok pol kilograma warzyw dziennie (3 posilki dziennie, do kazdego porcja warzyw) plus jedno jablko.
            Poza tym duzo zroznicowanego bialka i duzo DOBREGO tluszczu - np oleju lnianego - co najmniej 3 lyzki stolowe dziennie, najlepiej tez podzielone na trzy posilki. Dobry tluszcz wplywa na przyspieszenie metabolizmu. I duzo wody.
            Po osiagniecu odpowiedniej masy ciala, mozna, wg woli wprowadzac pelnoziarniste pieczywo, makarony, ryz. Najlepiej ograniczyc sie jednak do sniadania i obiadu, kolacje najlepiej jesc bialkowa.
            Ja na takiej diecie schudlam 18 kg mimo choroby hashimoto. Utylam przez niezdiagnozowana niedoczynnosc tarczycy. Nie mialam objawow hypoglikemii, poniewaz moja dieta byla zrownowazona. W przypadku jej wystapienia, np pod wplywem zwiekszonego wysilku fizycznego, poziom cukru we krwi nalezy podniesc zjadajac pare orzechow lub migdalow. Nigdy nie nalezy spozywac batonikow czy suszonych owocow w takiej sytuacji. Produkty te maja duzo cukru, wplywaja na szybkie podniesienie sie poziomu cukru we krwi i jeszcze szybszy jego spadek po 2 godzinach.

I co najwazniejsze: przed rozpoczeciem jakiejkolwiek diety nalezy poddac sie badaniu lekarskiemu. Nie wykluczone, ze niezdiagnozowana choroba tarczycy albo cukrzyca moga przeszkodzic w uzyskaniu efektow diety albo ze nieodpowiednia dieta moze przyczynic sie do poglebienia sie istniejacych juz dolegliwosci.
    • enith Re: objawy odstawienia 29.02.12, 05:23
      Jesteś przyzwyczajona do cukrów prostych: słodyczy, ciastek, batonów, bomb kalorycznych, jednym słowem. Przechodzisz typowe objawy odstawienia, które wyglądają trochę jak grypa. Przechodziłam to ja, mąż i tysiące ludzi, którzy zrezygnowali z węglowodanów (nie tylko prostych, ale i złożonych), np. ci na diecie primal/paleo. Mąż przechodził to dość ciężko, normalnie jakby złożyła go grypa. Ja lżej, ale też czułam się nieciekawie przez jakiś tydzień. A potem było już z górki: spadek wagi, świetna cera, energia, jakbym znowu miała 10 lat, no marzenie. Z tym, że ja jestem na diecie paleo, więc nie tylko żadnych słodyczy, ale też wszystkiego ze zbóż. Ty wcinasz chleb, makarony i kasze, a więc nadal jadasz spore ilości węglowodanów, z tym, że złożonych. Nie powinnaś się czuć bardzo źle długo. Jeśli wytrzymasz bez słodyczy, a przy okazji zaczniesz się ruszać, powinnaś zrzucić te kilka kilo bez problemu.
    • berta-death Re: objawy odstawienia 29.02.12, 09:34
      Nie słyszałaś, że wszelkie restrykcyjne diety są niezdrowe? Po prostu raz na zawsze ogranicz najbardziej kaloryczne produkty i powinno wystarczyć. Ogranicz a nie rezygnuj całkowicie. We wszystkim trzeba jakiś umiar zachować. Nawet cukier jest organizmowi potrzebny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka