Dodaj do ulubionych

Do gosiaczka

IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 30.06.04, 10:35
Obiecałam napisać po wizycie u lekarza, więc jestem smile
To coś, co boli jest prawdopodobnie ogniskiem endometriozy. Nie wiadomo
jeszcze, bo potwierdzić tę diagnozę może dopiero laparoskopia. Jest szansa,
że da się to usunąć, ale nie na pewno sad ,bo miejsce nietypowe.

Nie wiem jeszcze za dużo na temat leczenia endometriozy, wydaje mi się, że
można zaleczać hormonami, że ogniska cofają się w czasie ciąży, ale jak
napisałam - wydaje mi się - nie wiem na pewno.

Gosiaczku, wybierz się do lekarza, endometriozę trzeba albo wykluczyć, albo
leczyć, sama nie zniknie.

Życzę Ci z całego serca, żebyś trafiła do sensownego lekarza i żeby Twoje
dolegliwości okazały się proste w leczeniu, czymkolwiek są.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • Gość: gosiaczek Re: Do gosiaczka IP: *.net24.prv / 80.51.233.* 03.07.04, 00:56
      hmmm ale mnie przestraszyłaś... Oczywiście bardzo dziękuję ci za informacje -
      na pewno wybiore sie do lekarza choć przyznam się szczerze mam ich od jakiegoś
      czasu dość. Zastanawiam sie tylko, bo ja już od jakiś kilku lat mam
      zdiagnozowany tzw. blok nadnerczy. Wiąże sie to ze zbyt dużą produkcją męskich
      hormonów - androgenów. Leczę sie na to u endokrynologa - raczej dobrego
      specjalisty. Pare miesięcy temu miałam robione USG ale nie dopochwowe (bo może
      to głupio zabrzmi ale mimo ze mam lat 25 to nadal jestem dziewicą i po prostu
      nie spotkałam jeszcze tego wlasciwego mezczyzny choć jest mi z tego powodu
      bardzo przykrosad)i to właśnie badanie nie wykazało żadnych zmian w obrębie
      całej miednicy małej. Teraz zaczynam sie poważnie nad tym zastanawiać i juz
      sama nie wiem co mam zrobić (zwlaszcza ze nie chcialabym pozbawiac się
      dziewictwa u ginekologa w trakcie badania USG). Jeśli mogę ci pozawracać
      troszkę głowę to proszę napisz czy nie mialas problemów z miesiączką?ja raczej
      nie mam zadnych problemów i dlatego zastanawiam się czy to może być to
      schorzenie. Już jestem cała głupia i do tego przestraszona. Pozdrawiam
      cieplutko i dziękuję za informacje.
      • Gość: green Re: Do gosiaczka IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 03.07.04, 21:21
        Gosiaczku, nie wystraszaj się jeszcze...

Po pierwsze to PODEJRZENIE endometriozy (bardzo prawdopodobne, ale narazie
        tylko podejrzenie).USG - ani przezpochwowe, ani przez powłoki brzuszne nie jest
        w stanie uwidocznić ognisk endometriozy, chyba, że są to duże torbiele na
        jajnikach- ale wtedy też nie wiadomo na pewno, że to endmetrioza.
        Endometriozę można zdiagnozować wyłącznie laparoskopowo - i to mnie właśnie
        czeka, wtedy będę wiedzieć faktycznie. Jeśli w czasie tej laparoskopii uda się
        wyciąć i przebadać histopatologicznie to COŚ - dopiero będzie wiadomo tak
        naprawdę czym TO było, niestety zmiana jest w takim miejscu, że nie wiadomo,
        czy uda się do niej dostać ( będę nalegać smile ). U mnie wskazaniem dodatkowym, z
        racji "podeszłego" wieku jest też ocena laparoskopowa narządów rodnych i
        drożności jajowodów - staram się zajść w ciążę.
        Jeszcze jedno; tę bolącą zmianę, jak i kilka innych pani doktor wymacała w
        czasie badania ginekologicznego, nie znalazła ich na USG.
        Było to badanie dwuręczne sad , myślę więc, że w Twoim przypadku badanie przez
        odbyt też mogło by pozwolić coś znaleźć ( da się wytrzymać ).

Jeśli chodzi o objawy to zawsze miesiączki miałam idealnie regularne, ale dość
        obfite i bardzo bolesne - te dwie ostatnie rzeczy mogą ( ale nie muszą )
        sugerować endometriozę. Jeśli miesiączki są poprzedzone brązowym plamieniem -
        to też może ( i też nie musi )być obiawem endom. - czasem się u mnie zdarzało.
        No i typowym objawem są bolesne stosunki seksualne - też nie zdarzało mi się do
        czasu tego dziwnego bólu przed...

Zacznij może od rozmowy z Twoim endokrynologiem, albo popytaj znajome o namiary
        na dobrego ginekologa, ja byłam wcześniej u dwóch ( i u seksuologa też byłam )
        i dopiero trzeci zasugerował diagnozę.

Wiesz, bardzo mi przykro, że Cię to spotyka i to na dodatek w sytuacji gdy tak
        naprawdę nie zdążyłaś jeszcze rozpocząć przygody z seksem. To cholernie
        niesprawiedliwe.
        Myślę sobie, że nawet jeśli miała byś niby-stracić dziewictwo, to i tak Twoje
        zdrowie jest ważniejsze.

Pozdrawiam Cię i przesyłam wirtualne uściski smile
        • koralka1 Re: Do gosiaczka 03.07.04, 22:15
          Czesc, ja przeszlam w mlodosci endometrioze. Objawow nie mialam zadnych.
          Pewnego dnia nagle zaczelo mnie bolec i krwawilam. Zrobili mi laparoskopie i
          tak wlasnie wykryli te przykra chorobe. Wycieli co bylo do wyciecia, potem
          przez 6 m-cy zazywalam srodki hormonalne, sztucznie wywolujace menopauze, no i
          na koniec lekarz powiedzial, ze mam 3 lata na zrobienie dziecka, gdyz choroba
          moze sie wrocic. Dzieciakow mam 2 i teraz 5 lat po porodzie to wraca, wywolujac
          bole podczas m-czki. Teraz mnie lecza tylko hormonalnie. Powodzenia
      • doomicella Re: Do gosiaczka 03.07.04, 22:56
        Witaj!
        Prawie rok temu stwierdzono mi późno ujawniający się przerost nadnerczy. Czy
        mogłabys Gosiaczku napisać do mnie na priva albo podać swój nr GG?
        Chciałam z Toba pogadać o nadnerczach..
        • Gość: gosiaczek Re: Do gosiaczka IP: *.net24.prv / 80.51.233.* 05.07.04, 13:54
          Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi aż mi lepiej, że mogłam się z kimś
          podzielić swoimi obawami. Poradzę się jeszcze mojego endokrynologa i najwyżej
          udam sie do jakiegoś lekarza. Rany jak ja nie cierpię lekarzy!!!!!!!!sadjuz sie
          tyle po nich nachodziłam że wole ich omijać szerokim łukiemsmile No ale trudno jak
          trzeba to trzeba. Doominicella mój nr gg to 8824845. Często mnie nie ma w domku
          bo szukam caly czas jakiejs pracy ale jak napiszesz to napewno ci odpiszesmile
          pozdrawiam was cieplutko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka