Dodaj do ulubionych

Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 21:31
Pani Doktor i inne doświadczone w tym względzie forumowiczki Cześć
forumowiczki,w październiku ub.r. odstwiłam HARMONET, wcześniej brałam
Femoden. W sumie 5 lat razem z Cilestem, który brałam na poczatku, ale miałam
fatalne efekty uboczne (obolałe i bardzo powięksozne piersi). Obecnie powoli
dojrzewaliśmy z mężem do ewentualnej ciąży...Tuż po odstwaiweniu owulacja jak
diabli... przez trzy pierwsze miesiące byłam po prostu mokra... A teraz od 4
cykli podejrzewałam brak owulacji (kiedy już się prawie zdecydowaliśmy wink.
Zrobiłam sobie badanie progesteronu w 22 d.c. i wyszło 0,81. Za mało (dużo za
mało jak na ten dzień). Teraz czekam na okres 36 d.c. i martwię się co to
będzie! Mam sobie zbadać
testosteron, tarczycę w 6 d.c. oraz prolaktynę i progesteron. Czy Wy
miałyście takie bezowulacyjne doświadczenia? Zaznaczam, ze przed pigułkami
moje cykle były BAAARDZO równe - niemal co do godziny! A teraz totalna
deregulacja 31-41 dni! Proszę napiszcie...czy to wróci do normy! Trochę się
boję, ale chcę mieć dzidziusia!
Pozdrawiam
BUKA 26 lat

Obserwuj wątek
    • Gość: laki Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.ceti.pl 08.07.04, 22:04
      Problemem może być za wysoka prolaktyna - czasem się to zdarza po braniu
      tabletek przez kilka lat. Musisz poczekac na wyniki - nie ma rady, sam
      progesteron o niczym nie świadczy. Jeżeli poziom prloaktyny będzie za wysoki,
      możesz mieć problemy z zajściem w ciążę - tak to się objawia, m.in. Czasem samo
      dochodzi do normy, czasem trzeba brać leki (bromergon) na obniżenie prolaktyny.
      Czasem nawet przez dłuższy czas.
      Na razie, w ramach diagnostyki - możesz obserwować swój organizm - to że był
      śluz szyjkowy (i związana z nim mokrość) nie świadczy o tym, że była owulacja.
      Zajrzyj na forum Naturalne Planowanie Rodziny, poczytaj i zapytaj, na pewno
      dziewczyny podpowiedzą ci co masz robić.
      • Gość: BUKA Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.07.04, 22:10
        Po pigułakach przez trzy cykle miałam stwierdzoną owulację...Badania itp. Teraz
        się pokiełbasiłoa, ale moja ginekolog powiedziała, że tak się często dzieje
        (syndrom odstawienia pigułek...). Wówczas najlepiej się postarać w kilku
        pierwszych miesiącach po odstwieniu, ale wtedy jeszcze nie chciałam no..i MASZ
        CI LOS! Martwię się...nie chcę długo czekać!
        • Gość: laki Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.ceti.pl 08.07.04, 22:37
          Nic na razie nie zrobisz, musisz poczekać.
          Teraz martwienie się to już trochę musztarda po obiadku.
          Cierpliwości.
          Ja po pigułach leczyłam się 4 lata na hyperprolaktynemię, Zaszłam w ciążę,
          poroniłam. Gdybym wiedziała, to trzymałabym sie od tego świństwa z daleka. Nie
          zależało mi na trwałym ubezpłodnieniu. A mój lekarz nawet się nie zająknął na
          temat możliwych odległych kłopotów. Nie wiedział? Potem trafiłam na listy
          dyskusyjne dla niepłodnych za granicą - tam jest to problem nazwany po imieniu.
          A tutaj - cicho - sza. Spróbuj powiedzieć że twoje problemy z płodnością są
          związane z pigulami, to cię zlinczują. Po prostu - cudowny kraj, gdzie kobiet
          nie dotyczą odległe powikłania po tabletkach anty. Mam duży żal do siebie,
          (irracjonalny, skąd mogłam wiedzieć że tak zareaguję?) do doktora (on powinien
          wiedzieć i mnie ostrzec), Życzę ci żebyś nie musiała miec takiego pecha jak ja.

Rozpisałam się żałośnie, ale właśnie znowu dostałam miesiączkę, kolejną
          bezsensowną nie - oczekiwaną miesiączkę.
          • Gość: BUKA Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.07.04, 13:52
            Czy nikt inny nie może mi nic poradzić? Nie miałyście podobnych doświadczeń po
            odstwieniu pigułek?
            Boję się, że przez te cholerne pigułki teraz grozi mi bezpłodność!
            • Gość: Anka Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.pie.edu.pl 12.07.04, 15:34
              Mysle ze tak żle nie jest ale spokojnie. Pomyśl. Blokowałaś się przez 5 lat.
              Zrób badania. Idż do lekarza i będż dobrej myśli. To często pomaga a nikt nie
              wie dlaczego.
              • Gość: tusja Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.mtm-info.pl 12.07.04, 16:51
                powiem tylko tyle, ze ja równiez mam taki sam wynik badania i lekarze mowią mi,
                iż prawdopodobnie jest to cykl bezowulacyjny...
                • buka4 Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? 13.07.04, 23:34
                  To, że był bezowulacyjny, to ja wiem...tylko co dalej....ja chcę miec dzieci!!!
    • Gość: ANIA Re: rada na cykl bezowulacyjny IP: *.vline.pl 14.07.04, 15:52
      słuchaj moja kumpela miała podobny problem ale zabawa polegała na tym , że jej
      organizm działał jak wielka piguła antykoncepcyjna , okres miała raz co 60
      dni , raz po 120 oczywiście nie miała owulacji.lekarz przepisał jej
      CLOSTIBEGYT -CLOMIFEN WYWOŁUJE OWULACJE. NA DRUGI MIESIĄC ZASZŁA W CIAŻĘ-SERIO!
      SAMA BYŁA BARDZO ZASKOCZONA ZE TAK SZYBKO.
    • Gość: BUKA Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: 217.153.187.* 16.07.04, 11:48
      Okazuje się, że mam prolaktynę w 7 dniu cyklu ponad normę tzn. 26,1, a norma
      jest 3,4 do 24,1. I co teraz? Napiszcie mi proszę, czy ma to związek z dużym
      spadkiem progesteronu w drugiej fazie cyklu?

Czekam z niecierpliwością na Waszą odpowiedź!A może Pani dr w końcu coś mi
      odpisze?
      • Gość: BUKA Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.07.04, 22:30
        Napiszcie PLEASE!
        • Gość: BUKA Re: Progesteron w 22 dc. 0,81 - i co teraz? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 18:09
          Progesteron w bieżącym cyklu 0,59...czyli jeszcze gorzej niż poprzednio. Wizytę
          mam dopiero pod koniec tygodnia....zaczęłam brać CASTAGNUS. Czy coś mi mozecie
          poradzic? Jakie leki Wam w tej sytuacji pomogły?
      • Gość: asica Re: Progesteron IP: *.tvgawex.pl 25.07.04, 15:12
        Mam 28 lat i jak dotąd wszystko jak w zegarku. Nigdy nie barłam
        chemii*antykoncepcji. Aż tu nagle 45 dzień i nic, ciążę wykluczono i zapisano
        zastrzyki 4x25 progesteronu. Czy to jest bezpieczne czy powinnam to brac czy
        mam dalej czekac na okres.Co robić ??? Błagam o poradę !!!
        • buka4 Re: Progesteron 30.07.04, 21:51
          Okazało się, że teraz znów po badaniu progesteronu wyszedł on jeszcze gorzej bo
          0,56 w II fgazie. Zaczęłam brac CASTAGNUS na obniżenie niewiele podniesionej
          prolaktyny, ale boję się bezpłodności...przez te długie 36-40 dniowe cykle i
          brak owu.

NAPISZCIE CO RADZICIE? Znacie jakieś ziołowe leki pobudzające rozleniwione po
          pigułkach jajniki?

Wizytę mam dopiero za tydzien!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka