Dodaj do ulubionych

usunięty jajnik

IP: *.tkk.pl 11.01.13, 15:18
Witam. Usunięto mi jajnik i jajowód po stwierdzeniu torbieli 4,5cm jajnika. Wynik histopatologiczny:torbiel surowicza prosta, liczne torbiele pęcherzykowe i ciałko żółte krwotoczne jajnika. Nie byłam jeszcze w ciąży, a chciałabym urodzić dziecko. Co oznacza ten wynik? Lekarze stwierdzili, że muszę jak najszybciej starać się o dziecko, oczywiście jak wszystko po operacji się zagoi.
Obserwuj wątek
    • Gość: ??? Re: usunięty jajnik IP: *.stargard.mm.pl 11.01.13, 18:26
      Mi usunięto jajnik z jajowodem w 2003 roku i doipiero w tym roku zostanę mamą. Mam 32 lata.
      • Gość: Iga Re: usunięty jajnik IP: *.tkk.pl 11.01.13, 18:31
        Gratulujęsmile Mam nadzieję, że mi również się uda.
    • zombiekitty Re: usunięty jajnik 11.01.13, 23:14
      Gość portalu: Iga napisał(a):

> Witam. Usunięto mi jajnik i jajowód po stwierdzeniu torbieli 4,5cm jajnika. Wyn
      > ik histopatologiczny:torbiel surowicza prosta,

Zwykła torbiel czynnościowa. Brałaś wcześniej pigułki antykoncepcyjne aby ta torbiel się wchłonęła? Jeśli nie, to lipa - uniknęłabyś operacji...

>liczne torbiele pęcherzykowe

Nie jestem lekarzem, ale może PCO?

i c
      > iałko żółte krwotoczne jajnika. Nie byłam jeszcze w ciąży, a chciałabym urodzić
      > dziecko. Co oznacza ten wynik? Lekarze stwierdzili, że muszę jak najszybciej s
      > tarać się o dziecko, oczywiście jak wszystko po operacji się zagoi.

Jeden jajnik z pewnością nie sprawi, iż nie będziesz mogła mieć dzieci (o ile nie masz PCO). Będziesz normalnie funkcjonować (powtarzam: o ile nie masz PCO). Ja z jednym jajnikiem żyję od 13 roku życia.
      • Gość: Iga Re: usunięty jajnik IP: *.tkk.pl 11.01.13, 23:39
        Brałam, część się wchłonęła, a jedna torbiel została. Skierowanie miałam na laparoskopię, w szpitalu lekarze stwierdzili jednak, że trzeba usunąć jajnik, bo nie wygląda to dobrze. Już kiedyś miałam torbiele czynnościowe na obu jajnikach i się wchłonęły po kuracji hormonalnej. Tym razem niestety nie udało się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka