Dodaj do ulubionych

Jaka antykoncepcja?

11.01.13, 21:36
Mam za soba trzy porody CC. Technicznie kolejna ciaza to mogloby byc samobojstwo, poza tym - wiecej dzieci nie chce. Juz dosc dlugo biore pigulki ale ostatnio cos mam dolegliwosci w dole brzucha ( ide na kontrole za tydzien ). Naczytalam sie ostatnio o zakrzepicy ( watek "pigulki, skrzepy, ...") i o innych szkodliwych nastepstwach pigulek. Gdy zapisywano mi te co biore - cilest, nie mialam robionych zadnych badan. I zastanawiam sie czy nie robie sobie szkody i jaka alternatywe znalezc.
A jak ematka sie zabezpiecza?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 21:40
      > A jak ematka sie zabezpiecza?

Konsultuje tę decyzję z lekarzem, a nie z obcymi forumkami...
      • widosna Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 21:47
        konsultowalam. Bylo tak - to jakie pani tabletki chce? Ja - nie wiem, cos dobrego, malo szkodliwego... Gin: a co pani brala kiedys? Ja: cilest, marvelon. Gin: i jak sie pani czula? Ja: ok. Gin: to zapiszemy cilest.
        To dobry ginekolog.
        Wczesniejsi do ktorych chodzilam, tez nidgy nie robili badan, wywiadu, tylko zapisywali takie pigulki jakie uwazali. Bralam cilest, marvelon, jasmine i cos tam jeszcze, nie pamietam juz.
        • kk345 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:15
          Ta cześć:

> konsultowalam. Bylo tak - to jakie pani tabletki chce? Ja - nie wiem, cos dobre
          > go, malo szkodliwego... Gin: a co pani brala kiedys? Ja: cilest, marvelon. Gin:
          > i jak sie pani czula? Ja: ok. Gin: to zapiszemy cilest.

wyklucza się z tą:
          > To dobry ginekolog.
          • widosna Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:25
            Wiem, wiem, to sie wyklucza wink ale ten gin jest jednym z najlepszych w miescie. Ci wczesniejsi zreszta, tez nie byli drugiego sortu wink
            • kk345 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:28
              Moim zdaniem powinnaś zaczac od znalezienia naprawdę dobrego lekarza, przy Twoich ograniczeniach zdrowotnych nie możesz ryzykować, ze ten "jeden z najlepszych" będzie dobierał Ci pigułki metodą prób i błędów
      • widosna Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 21:50
        Poza tym, moj watek nie sluzy uzyskaniu porady co ja mam brac lub nie, ale jestem ciekawa jak Wy sie zabezpieczacie.
        • annakate Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:01
          Jeśli to ma być na dłuższą metę popytaj o coś, co omija wątrobę - czyli nie tabletki, ale plastry, albo nuvaring
          • jematkajakichmalo Re: Jaka antykoncepcja? 13.01.13, 00:38
            Niestety nic nie omija watroby. Wszystkie srodki antykoncepcyjne uwalniaja hormony do krwi a ta filtowana jest wlasnie w watrobie. Moze skutki nie sa tak odczuwalne jak przy tabletkach, ale na dluzsza mete na pewno wplywaja na organizm.

Juz pisalam, ze tak samo (prawie tak samo) zle znosilam tabletki jak nuvaring.
      • magata.d Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 23:11
        Prezerwatyw raczej z lekarzem nie trzeba konsultować, a wiele par skutecznie stosuje je przez lata. Więc nie przesadzaj. Poza tym autorka, nie pyta na forum, co jej koleżanki zapiszą wink
    • antyideal Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 21:57
      Spirala (niehormonalna) choc nie moge z czystym sumieniem polecic,
      bo na moj organizm zle podzialala, duzo komplikacji, plamienia, ból,
      ale to moj przypadek.
      Poza tym nie bardzo jej ufam wink
    • kittka25 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 21:57
      Hmm - ja miałam podobny dylemat - nie wyobrażam sobie aby mieć czwarte dziecko -troje mi najzupełniej wystarczy i podjęliśmy z mężem decyzję o wazektomii - mam nadzieję, że nie zawiedzie.
      • kk345 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:13
        Wazektomia w Polsce jest nielegalna
        • kittka25 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:25
          Mąż ją miał przeprowadzoną legalnie, w prywatnej klinice w Polsce - dostał nawet dokumenty potwierdzające, że ma ten zabieg przeprowadzony.
          • kk345 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:30
            Musieli stworzyć mocną podkładkę nt wskazań medycznych do zabiegu, bo jest on w Polsce traktowany jako ciężkie uszkodzenie ciała i wisi nad tym potencjalnie prokurator.
            • zawsze-w-drodze Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:37
              Nieprawda. Wazektomia jest (teoretycznie) odwracalna i nie jest nielegalna w przeciwieństwie to podwiązania (przecięcia) jajowodów.
              www.wazektomia.com/prawo-a-wazektomia
            • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:38
              Bzdura, nie mozna kogos ubezpłodnić bez jego zgody.
              • zawsze-w-drodze Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:43
                Ale co bzdura? Bo nie rozumiem? Nielegalne jest nieodwracalne ubezpłodnienie. Wazektomia jest odwracalna (teoretycznie) - poczytaj w linku.
                • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:50
                  Zarówno wazektomia jak i podwiązanie jajaowodów jest odwracalna. Takie zabiegi wykonuje się w Anglii chociazby.
                  Karalne jest ubezpłodnienie bez zgody pacjenta.
                  • zawsze-w-drodze Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 23:13
                    Przeczytaj proszę pierwszy akapit:
                    zwierciadlo.pl/2012/seks/partnerstwo/meska-antykoncepcja-%E2%80%93-wazektomia
                    I jeszcz z Kodeksu Karnego:
                    Art. 156. § 1. (25) Kto powoduje ciężki uszczerbek na zdrowiu w postaci:
                    1) pozbawienia człowieka wzroku, słuchu, mowy, zdolności płodzenia,
                    2) innego ciężkiego kalectwa, ciężkiej choroby nieuleczalnej lub długotrwałej, choroby realnie zagrażającej życiu, trwałej choroby psychicznej, całkowitej albo znacznej trwałej niezdolności do pracy w zawodzie lub trwałego, istotnego zeszpecenia lub zniekształcenia ciała,
                    podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
                    • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 10:28
                      To się tyczy wykonania czynu bez wiedzy pacjenta. I to mówia lekarze i prawnicy. Sa oczywiście asekuranci którzy się będa zasłaniac nieadekwatnymi kodeksami. W szpitalach takie zabiegi się robi i co więcej wpisuje w dokumentacje medyczna.
                      Karac można lekarza ktory wysterylizuje pacjenta lub pacjentke bez jego zgody.
                    • demonii.larua Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 12:37
                      Tak, ale w ramach krzywdy - czyli bez zgody pacjenta.
        • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:35
          Jest jak najbardziej legalan podobnie jak sterylizacja wykoanan z powodów medycznych podczas cc.
        • scalla Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 17:34
          fajnie ci z tym poczuciem wyższości w służbie prawa inegerującego w wolnosć jednostki?

mamy to w d.pie - za przeproszeniem ; )
          • kk345 Re: Jaka antykoncepcja? 13.01.13, 00:05
            Ni cholery nie wiem, o czym piszesz, ale manie w d.pie czegokolwiek w kontekście antykoncepcji jest bardzo adekwatne...
        • magnes.agnes Re: Jaka antykoncepcja? 13.01.13, 10:29
          bzdura!
    • kosmitka06 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:05
      Tabletki Yasmin. Jak dla mnie super dobrane, po wcześniejszym wywiadzie i badaniach.
    • demonii.larua Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:09
      Dal mnie idealna była spirala.
    • k1k2 Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:19
      ja "jade" na gumkach, poki co nie zawiodly przez pare dekad
      pigulki sie zle konczyly za kazdym razem
    • wiktoria_b Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:27
      Współczuję sytuacji. Nie ma niestety 100% antykoncepcji, a do antyków to powinien Cię lekarz porządnie przebadać, a nie dawać jak leci.

Teraz to się staram, ale wcześniej - antykoncepcja prawie idealna, czyli MŚP - metoda świadomej płodności, czyli NPR+prezerwatywy i zastępcze formy seksu.
    • lubie.garfielda Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:29
      Mam znajomą która po trzeciej cesarce nie miała problemu z zabezpieczaniem. Lekarz ją ciachnął przy okazji. Tylko to było ze dwie dekady temu a słyszałam (może czytałam) opinię, że wtedy taka praktyka była normą (no zazwyczaj po czwartym ale ona załapała się ze względu na wiek).
      I pewnie nadal lekarze by szli kobietom na rękę tylko wyskoczyła mama Róży i teraz żaden dbający o swoją posadę lekarz nie podejmie się takiego ryzyka by pacjentka go pozwie o okaleczenie.
    • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:33
      A nie lepiej pojechac na wycieczke do Czech albo Niemiec i podwiązac jajowody. Bedzie najzdrowiej po 3 cc.
      • lubie.garfielda Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:39
        ją już trzy razy kroili. Może niech mąż pójdzie pod nóż? Z tego co czytałam u facetów jest to zabieg znacznie prostszy ze względu na płytsze niż u nas umiejscowienie kanalików.
        • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:41
          Laparoskopowo to robią więc żaden problem.
          We Francji bodajże zatykają jajowody jakims preparatem bez przecinania ale za nic nie pamietam co to no i metoda odwracalna.
      • widosna Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:55
        No to tez rozwiazanie do rozwazenia, jesli laparoskopowo. Mialam kiedys laparoskopie ginekologiczna, pikus przy CC.
        Pytalam gina o podwiazanie jajowodow przy trzeciej CC ale odpowiedz byla negatywna.
        • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 11.01.13, 22:59
          Zamiast płacić za tabletki w sytuacji gdy nie planujecie więcej dzieci to tylko sterylizacja. Czeskie kliniki lub niemieckie chętnie wykonuja zabiegi. Potyem to problem z głowy a napewni zdrowiej niz łykanie hormonów.
          • stuletnia_stokrotka Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 07:01
            przeciwcialo napisała:

> Zamiast płacić za tabletki w sytuacji gdy nie planujecie więcej dzieci to tylko
            > sterylizacja. Czeskie kliniki lub niemieckie chętnie wykonuja zabiegi.

gdzie i za ile?
            • przeciwcialo Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 10:26
              Wpisz w google i ci wyskoczy. Obsługa po polsku do czeskich klinik dojadz za parę euro z Czeskiego Cieszyna.
    • dziennik-niecodziennik Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 12:23
      od kilkunastu lat piguły i bardzo mi z tym dobrze. badania robie sobie od czasu do czasu sama z siebie, nie jest mi do tego lekarz potrzebny. ostatnio zastanawiam sie czy nie zmienić, bo kusi mnie Nuvaring, ale troche sie boje tongue_out
      • lechmiki Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 12:28
        nuvaring od prawie 3 lat ,jestem zadowolonasmile
        • dziennik-niecodziennik Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 12:33
          o!
          a co stosowałas rpzed nuvaringiem?
          • lechmiki Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 12:39
            przez 3 lata miedzy ciążami używalismy tylko gumek
            kiedys tabletki ale nie czułam sie po nich dobrze
    • ashraf Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 12:34
      Myślałam kiedyś nad tym i po 3 dziecku (jeżeli dojdziemy do trójki, to nasza maksymalna liczba dzieci) chcę sobie podwiązać jajowody. Nie mam ambicji bycia matką wielodzietną, więc dylematy związane z odwracalnością odpadają, a truć się pigułkami do końca życia nie mam zamiaru, jeżeli mogę wybrać szybką, skuteczną i w miarę obojętną (poza samym zabiegiem) dla zdrowia metodę. Nie jestem nawiedzona antypigułkowo, brałam kilka lat i po porodzie dalej zamierzam, ale mam świadomość ich skutków ubocznych, których wolałabym uniknąć.
    • grave_digger Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 12:37
      ematka ma wkładkę wewnątrzmaciczną.
    • guderianka Re: Jaka antykoncepcja? 12.01.13, 17:07
      Od kilkunastu lat pigułki antykocepcyjne
    • jematkajakichmalo Re: Jaka antykoncepcja? 13.01.13, 00:33
      Tez jestem po cc i zdecydowalam sie na spirale niehormonalna. Teraz mam taka na 3 lata, ale nastepna zakladam na 10.

Kiedys bralam tabletki i masakra, potem jakis czas nuvaring i tez nie bylo dobrze. To wszystko w koncu hormony.
    • mruwa9 Re: Jaka antykoncepcja? 13.01.13, 00:49
      podczas ostatniej cesarki podwiazano i przecieto co trzeba, na moje zyczenie, i mam problem z glowy. Bez pakowania w siebie hormonow, wydawania kasy na gumki itp. Posprzatane, problem z glowy. Wszystkie dzieci w domu, wiec zdecydowalam sie na radykalny krok i nie musze sie martwic.
    • 42andzia Re: Jaka antykoncepcja? 13.01.13, 10:51
      Najlepsza jest moim zdaniem spirala ta lepsza za 1000zł mirena ona może być na 5 lat nawet założona. Ja o takiej myślę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka