Dodaj do ulubionych

cerazette a osteoporoza

IP: *.ncac.torun.pl 19.07.04, 12:08
Tak mi powiedziala gin: ze przy braku miesiaczki (a takowej nie ma przy
cerazette) moze dojsc do osteoporozy. Prawda to ???
Zaproponowala mi jeanine, ale juz wiem, co to za swinstwo i nie wezme.
Wczesniej mialam zastrzyki z depo-provery i czulam sie dobrze. I juz od 3 lat
nie mialam miesiaczki. Czy cos mi grozi w zwiazku z tym? Pomozcie !

Dzieki
Obserwuj wątek
    • heather_morris Re: cerazette a osteoporoza 19.07.04, 12:22
      Nie jest to prawda. Brak miesiaczki nie ma tu nic do rzeczy, jak juz to na
      osteoporoze wplywaja hormony, ale nie brak krwawien - na dwuskladnikowych
      pigulkach tez sie nie ma miesiaczki, a to co wystepuje w 7 dniowej przerwie to
      krwawienie na skutek zmiany poziomu hormonow. Pigulki dwuskladnikowe chronia
      przed osteoporoza dzieki estrogenom, niestety te same estrogeny maja tez powazne
      skutki uboczne (ryzyko zakrzepicy, raka estrogenozaleznego itp itd). Natomiast
      minipigulki (takze Cerazette) i zastrzyki Depo Provera nie zawieraja estrogenow.
      Ryzyko osteoporozy przy zastrzykach i minipigulkach jest mniej wiecej takie samo
      jakby sie w ogole zadnych hormonow nie stosowalo. Nie stosujac zadnych hormonow
      lub stosujac antykoncepcje jednoskladnikowa ryzyko osteoporozy mozna
      minimalizowac wprowadzajac do swojej diety wiecej nabialu, soji i pokarmow z
      duza zawartoscia wapna.

Pozdrowionka
      • Gość: olla Re: cerazette a osteoporoza IP: *.ncac.torun.pl 19.07.04, 12:32
        Tak myslalam, chyba musze zmienic gina... O moje zylaki to nigdy sie nie zapytala...

Dzieki !!!
        • heather_morris Re: cerazette a osteoporoza 19.07.04, 12:34
          No jesli masz zylaki to lepiej zostan przy Depo Proverze (jesli nie planujesz
          dzieci przez najblizsze lata, bo powrot plodnosci po Depo moze trwac do 18 m-cy)
          lub ewentualnie zmien na Cerazette lub spytaj czy szlo by przez apteke
          sprowadzac inne minipigulki z zagranicy. Z zylakami lepiej trzymac sie z dala od
          pigulek dwuskladnikowych i plastrow...

Pozdrowionka
          • Gość: olla Re: cerazette a osteoporoza IP: *.ncac.torun.pl 19.07.04, 12:40
            Wlasnie jestem po depo-proverze, ostatni zastrzyk wzielam rok temu i teraz chce
            przejsc na pigulki, bo moze wkrotce dziecko... Wiec lekarz zalecil luteine na
            wywolanie miesiaczki, a "potem zastanowimy sie nad antykoncepcja..." Ja juz sie
            nie bede zastanawiac, tylko cerazette.
            Jeszcze raz dzieki.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka