22.03.02, 16:47
Ja bym bardzo chciała wiedzieć, dlaczego tak naprawdę w ciąży męczą nudności.
Bo przecież nie wszystkie (kobiety) tego doświadczają...
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: nudności 28.03.02, 12:36
      To wpływ hormonów ciążowych- hcg, która ma podobną budowę jak hormon
      tyreotropowy, który pobudza tarczyce i wpływ progesteronu na jelita i drogi
      żżółciowe- osłabia perystaltykę, a także komponenta psychiczna( dużo częściej i
      bardziej nasiklonwe w pierwszej ciąży)
      • mela-blonda Re: nudności 28.03.02, 12:52
        Co w takim razie zrobić, żeby wytrzymać, nie myśleć całymi dniami tylko o tym,
        że 'niedobrze', no i przede wszystkim móc normalnie jeść? Nie wyobrażam sobie,
        że można w takim stanie trwać 3 miesiace, jak informują wszystkie źródła..
        • aanniiaa Re: nudności 29.03.02, 12:24
          ja mam już nudności, ale jeszcze nie wymiotowalam i mogę się podzielić
          doświadczeniami- wbrew pozorom zjedzenie kawalka bułki, albo krakersa przed
          wstaniem z łożka, albo zaraz po pomaga
          i nie można dopuścić do powstania uczucia głodu, wtedy nudności się wzmagają

no i warto pozytywnie się nastawić - skoro są nudności to znaczy że nasz
          organizm dobrze funkcjonuje i Ziarenko się rozwija

wesolych Świąt!!!
          ania
    • leila Re: nudności 29.03.02, 13:29
      Z tym samym tematem wystepowalam jakis czas temu na forum.Teraz jestem w 13-m tyg i czuje ze z dnia na
      dzien jest coraz lepiej,mdli mnie ale mniej i co najwazniejsze moge jesc.Wczesniej co zjadlam od razu
      wymiotowalam(schudlam 4 kg).Nie ma tak naprawde sposobu na pozbycie sie tych strasznych dolegliwosci.W
      moim przypadku zadne krakersy na czczo na pewno by nie przeszly.Wpadlam jednak na nie zly sposob ktory
      rano stawia mnie na nogi i jakos strasznie orzezwia dzieki czemu nie mam nudnosci.codziennie rano po
      przebudzeniu pije szklanke cytrynowego Plusza.Chyba cos w tym jest ze lekarze rowniez karza zazywac vit C.I
      jeszcze jedno,jak wieczorami niewytrzymywalam tego ciaglego mdlenia poprostu bez wzgledu na wczesna
      godzine bralam relaksujaca kapiel i szlam spac .Trzymaj sie pozdr Iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka