mela-blonda 22.03.02, 16:47 Ja bym bardzo chciała wiedzieć, dlaczego tak naprawdę w ciąży męczą nudności. Bo przecież nie wszystkie (kobiety) tego doświadczają... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: nudności 28.03.02, 12:36 To wpływ hormonów ciążowych- hcg, która ma podobną budowę jak hormon tyreotropowy, który pobudza tarczyce i wpływ progesteronu na jelita i drogi żżółciowe- osłabia perystaltykę, a także komponenta psychiczna( dużo częściej i bardziej nasiklonwe w pierwszej ciąży) Odpowiedz Link Zgłoś
mela-blonda Re: nudności 28.03.02, 12:52 Co w takim razie zrobić, żeby wytrzymać, nie myśleć całymi dniami tylko o tym, że 'niedobrze', no i przede wszystkim móc normalnie jeść? Nie wyobrażam sobie, że można w takim stanie trwać 3 miesiace, jak informują wszystkie źródła.. Odpowiedz Link Zgłoś
aanniiaa Re: nudności 29.03.02, 12:24 ja mam już nudności, ale jeszcze nie wymiotowalam i mogę się podzielić doświadczeniami- wbrew pozorom zjedzenie kawalka bułki, albo krakersa przed wstaniem z łożka, albo zaraz po pomaga i nie można dopuścić do powstania uczucia głodu, wtedy nudności się wzmagają no i warto pozytywnie się nastawić - skoro są nudności to znaczy że nasz organizm dobrze funkcjonuje i Ziarenko się rozwija wesolych Świąt!!! ania Odpowiedz Link Zgłoś
leila Re: nudności 29.03.02, 13:29 Z tym samym tematem wystepowalam jakis czas temu na forum.Teraz jestem w 13-m tyg i czuje ze z dnia na dzien jest coraz lepiej,mdli mnie ale mniej i co najwazniejsze moge jesc.Wczesniej co zjadlam od razu wymiotowalam(schudlam 4 kg).Nie ma tak naprawde sposobu na pozbycie sie tych strasznych dolegliwosci.W moim przypadku zadne krakersy na czczo na pewno by nie przeszly.Wpadlam jednak na nie zly sposob ktory rano stawia mnie na nogi i jakos strasznie orzezwia dzieki czemu nie mam nudnosci.codziennie rano po przebudzeniu pije szklanke cytrynowego Plusza.Chyba cos w tym jest ze lekarze rowniez karza zazywac vit C.I jeszcze jedno,jak wieczorami niewytrzymywalam tego ciaglego mdlenia poprostu bez wzgledu na wczesna godzine bralam relaksujaca kapiel i szlam spac .Trzymaj sie pozdr Iza Odpowiedz Link Zgłoś