Dodaj do ulubionych

tabletki 16 lat

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.14, 22:47
Witam mam problem bo chciałabym się wybrać do ginekologa poniewaz juz drugi raz ma okres co 9 dni i strasznie mnie boli brzuch , i po tabletki bo po prezerwatywie mnie piecze w środku :c Chcuałabym się do lekarza wybrać sama bo nie mam z mamą za dobrych kontaktów uncertain jest taka opcja ze ginekolog mnie nie przyjmie samej i nie przepisze tabletek ? :c
Obserwuj wątek
    • zebra12 Re: tabletki 16 lat 06.03.14, 19:39
      Niestety do czasu osiągnięcia pełnoletności nie możesz iść sama do lekarza - żadnego.
      Mam córkę obecnie 17 letnią i chodzę z nią do ginekologa. Nie widzę w tym niczego dziwnego.
    • aka10 Re: tabletki 16 lat 06.03.14, 20:19
      Do internisty tez musisz z nia chodzic? Z ciekawosci pytam.
      • zebra12 Re: tabletki 16 lat 07.03.14, 18:28
        Tak, do każdego lekarza. Takie są przepisy. Niestety.
        • gretchen184 Re: tabletki 16 lat 07.03.14, 18:36
          zebra12 napisała:

> Tak, do każdego lekarza. Takie są przepisy. Niestety.

a to chyba zależy od przychodni. w naszej trzeba mieć skończone 16 lat-syn ostatnio był pierwszy raz sam u pediatry,za chwilę kończy 16 lat.
        • Gość: gość Re: tabletki 16 lat IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.14, 16:41
          Do internisty albo raczej pediatry w sumie pół biedy... Chociaż ja chodzę sama od jakiegoś 13go roku życia a obecnie za miesiąc kończę 18 lat. No ale ja osobiście nie chciałabym chodzić z mamą do ginekologa i nie dlatego, że to jest obciach czy mam złe z nią kontakty, bo mam z moją mamą świetny kontakt ale nie zwierzam się jej z mojego życia intymnego, ponieważ sama zawsze do mnie mówiła, że nie zależy jej na tym, żeby znać szczegóły, byleby wszystko robić z głową. Wizyta z mamą u ginekologa i rozmowa z nim o moim życiu z chłopakiem... no cóż byłabym skrępowana. Akurat nie mam takiego problemu, bo nie muszę stosować tabletek, ale nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. Uważam, że skoro seks w Polsce można uprawiać od 16go roku życia (no chyba, że mam złe informacje) to i porada specjalisty i antykoncepcja też powinna być legalna od tego wieku.

Pozdrawiam
          • Gość: ff Re: tabletki 16 lat IP: *.cheeloo.net 09.03.14, 16:55
            taaa hormony od 16 roku życia. ;/
            • Gość: gość Re: tabletki 16 lat IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.14, 17:41
              No wiem. Dla mnie generalnie to też jest trochę bez sensu, bo organizm jest na to zbyt młody i jeszcze nieuregulowany (też m.in. dlatego ja nie stosuję tabletek) no ale jeśli już jest potrzeba, bo (tak jak ta dziewczyna napisała) jest uczulona na prezerwatywy to powinno to być dozwolone. No bo co ? Zabronić seksu to tak trochę.... nie za fajnie . uncertain sama zdecydowała o tym w tym wieku. Już lepiej żeby brała tabletki niż w ciążę zaszła.
              • Gość: j Re: tabletki 16 lat IP: *.cheeloo.net 09.03.14, 18:10
                Tak tylko jak w związku z całą listą skutków ubocznych pigułek tych poważniejszych u tak młodej osoby pojawią się one to już widzę to larum - kto jest winny - wiadomo konował. I założę się że nikt nie będzie pisał że lepiej że ma np zakrzepicę niż ciąże.
                • Gość: gość Re: tabletki 16 lat IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.14, 19:06
                  oczywiście, że nie. Nie o to mi chodziło. Ja też generalnie nie jestem za tym od strony, że tak powiem biologicznej... natomiast prawnie jest to dla mnie paradoks, bo skoro seks jest legalny od 16stki to jest to równoznaczne z ewentualnym zajściem w ciążę, a nie każda kobieta czy dziewczyna może stosować prezerwatywy, więc skoro od 18stki można brać tabletki to niech też od 18stki będzie legalny seks... albo na odwrót, tak jak napisałam wcześniej. To tak od strony prawnej. Poza tym... to jeszcze zależy od lekarza. Mam koleżanki, które są w moim wieku i od dłuższego czasu też biorą tabletki bo chcą (oczywiście za zgodą matek, bo musi być) i nie mają żadnych problemów, wręcz są zadowolone, bo czują się świetnie. Zależy jak kto na to patrzy, zależy zapewne też od organizmu i od lekarza, bo musi dobrać dobre tabletki. Ja sama w siebie bym chemii nie wpychała, no ale to ja, ja nie mam uczulenia na prezerwatywy, więc nie muszę. No ale tu jest problem i ciężko jest go rozwiązać... nie można powiedzieć "masz nie uprawiać seksu!" bo wiadomo, że to jest silniejsze. Trzeba po prostu iść do lekarza i się dowiedzieć co można w tej sytuacji zrobić tylko problem się też pojawia, że ta dziewczyna nie chce iść z matką... no i koło się zamyka. Ciężki temat.
    • Gość: Monika Re: tabletki 16 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.14, 21:15
      Tylko chodzi o to że moja mama raz zobaczyla jak ide z chłopakiem za reke to zrobiła mi taka awanture ze masakra uncertain
    • lidek0 Re: tabletki 16 lat 06.03.14, 21:20
      Tu nie chodzi już o to co przepisze lub nie ginekolog, ale myśląc o tabletkach widać, że nie masz o nich zielonego pojęcia, to stanowczo za wcześnie dla osoby z nieuregulowanymi hormonami, kłopotów możesz mieć więcej niż jesteś to sobie w stanie wyobrazić. Nie piszę tego złośliwie, to po prostu nie są pastylki na gardło, porozmawiaj z ginem o innych metodach antykoncepcji. Do lekarza niestety tylko z rodzicem. /a może z ciotką jakąś możesz pójść?/
    • najma78 Re: tabletki 16 lat 08.03.14, 19:03
      Idityczne przepisy ograniczajace mlodym sobom prawo do porad lekarskich z zachowaniem pelnej prywatnosci i poufnosci. To musi byc bardzo krepujace, dyskomcortowe dla osob nastoletnich. Ciesze sie ze u mnie tak nie jest. Od 13-go (albo 14-go) roku zycia mozna udac sie samodzielnie po antykoncepcje (i nie tylko) bez wiedzy rodzicow uzyskac porady zdrowotne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka