Dodaj do ulubionych

Masa ciala w ciazy

IP: *.bbtec.net 26.08.04, 11:17
Mam problem. Obawiam sie, ze moja masa ciala jest zbyt niska. Chialabym
zapytac o to eksperta, ale okazuje sie, ze na tym forum pani Moniki juz nie
ma, wiec moze Wy, Forumowiczki rozwiejecie moje obawy. Jestem w 31 tygodniu
ciazy i waze 64 kg 150 gram (wazylam sie w szpitalu na dokladnej wadze). Moja
waga sprzed ciazy wynosila 59 kg, ale w 1 trymestrze stracilam 3 kg i dopiero
od 2 trymestru zaczelam przybierac na wadze dosc szybko. Wedlug obliczen z
USG dziecko wazy 1580 gram, wiec dokladnie ksiazkowo. Obawiam sie jednak, ze
z moja waga jest cos nie tak. W dodatku mam anemie, czy to moze miec zwiazek
z moja waga? Moze do konca ciazy uda mi sie nadrobic wage, musze przyznac, ze
nie objadam sie, czasami jem na sile, bo malo miejsca w zoladku i jesc sie
nie chce, ale dla dzidziusia zrobie wszystko, wiec..staram sie jesc chociaz
wartosciowo. Bardzo bede wdzieczna za porady.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marta Re: Masa ciala w ciazy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 17:26
      Nie martw sie moze akurat taka twoja uroda moze twoja mama tez tak mało
      przybrala na wadze jak była w ciazy?zauwaz ze duzo kobiet jest w ciazy i nic
      po nich nie widac nawet pod koniec mozesz miec maly brzuszek.Ja niestety tez
      mam anemie mam do ciebie pytanie czy poza zelazem bierzesz jeszcze witaminy.?ja
      mam przepisane zelazo z kwasem foliowym dla kobiet ciezarnychNie martw sie waga
      ze ma to zwiazek z anemia moja kolezanka jest w ciazy ma nadwage i tez ma
      anemie wiec to nie ma zwiazku
    • Gość: ida_marcowa Re: Masa ciala w ciazy IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 26.08.04, 17:47
      a ja mam do was pytanie.ile się przybiera na wadze w ciąży? to znaczy , od
      kiedy jest to nadmierny przyrost masy ciała nie związany z rozwojem ciąży?
    • magda60 Re: Masa ciala w ciazy 26.08.04, 18:22
      Powinnaś się cieszyć, ze nie tyjesz. Po rozwiązaniu od razu będziesz ładnie
      wyglądać!
      Mówią, że podczas ciąży nie należy przytyć więcej niż 12 -14 kg. Ja przytyłam
      prawie 15. Jestem mamą od miesiąca i kilka kilogramów mi zostało. Koszmarnie
      trudno się ich pozbyć szczególnie jak ciągle chce mi się jeść.
      Anemią się też nie martw. Większość kobiet w ciąży nie ma rewelacyjnych wyników
      badań krwi. To jest chyba standard. Pozdrawiam i miłego rozwiązania. Magda
    • Gość: sto_krotka30 Re: Masa ciala w ciazy IP: *.bbtec.net 27.08.04, 07:08
      Czesc, dziekuje za odpowiedzi.
      Tak, Marto, ja tez biore kwas foliowy i zelazo. Dodatkowo jem codziennie natke
      pietruszki.Najgorsze dla mnie sa takie okresowe napady zmeczenia. Myslalam, ze
      ma to zwiazek wlasnie z anemia. Po ciazy mam zamiar karmic dziecko piersia,
      wiec pewnie nadal bede musiala brac witaminy i dobrze sie odzywiac.
      Jesli chodzi o wage, to czytalam w "W oczekiwaniu na dziecko", ze powinno sie
      przytyc od 12 do 17 kg. Moja znajoma w 1 ciazy przytyla 17 kg (przy wzroscie
      175), ale 3 miesiace po porodzie stracila te kilogramy. Po 2 dziecku wyglada
      jak modelka, bo ciagle cwiczy dla utrzymania kondycji. Nie odchudza sie, bo
      nadal karmi, je slodycze. Mysle, ze te cwiczenia jej pomagaja utrzymac swietna
      sylwetke, zreszta opieka nad dziecmi wymaga niezlej formy od mamy (zabawa z
      dziecmi, spacery, wnoszenie ciezkiego wozka i domowe prace). Pewnie geny tez
      maja tu duze znaczenie, bo jej mama po 7 dzieci jest nadal szczupla.
      Mam nadzieje, ze po ciazy tez bede miala tyle silnej woli, aby cwiczyc.
      Pozdrawiam Was serdecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka