Dodaj do ulubionych

Prosze o POMOC!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:25
hej Dziewczyny!!
Bardzo prosze Was o szybka pomoc. Jestem w trakcie brania Diane. Dzis jest 11
dzien 4 opakowania i nie wiem czy brac dalej, chociaz do konca listka! Wizyte
mam dopiero 30.09 wiec jestem w kropce. Otoz od ok. 2 dni wydaje mi sie ze
bola mnie nogi, tak jakby ciarki przechodza i potem nic. I boje sie ze to
przez te tebl. A moze to przez to ze od poczatku wrzesnia pracuje i prawie
caly dzien siedze, od rana do nocy! Moze Wy cos doradzicie, brac cyz nie!??
Wiem ze o zakrzepicy na tym forum jest mnostwo informacji ale nie mam czasu
czytac (siedze w pracy) , wiec jak mozecie to odp!!
Z gory naprawde bardzo dziekuje!!
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Prosze o POMOC!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.04, 14:29
      jak masz ciarki w obu nogach, to raczej skutek siedzacego trybu zycia. znam ten
      problem...
      • Gość: Magda Re: Prosze o POMOC!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:33
        Wlasnie czasem w obu czasem w jednej lub drugiej. roznie! sad
        • Gość: a Re: Prosze o POMOC!!! IP: *.dip.t-dialin.net 17.09.04, 14:43
          hmm, mnie w sumie tez czasem jedna bardziej boli, czasem druga. ja staram sie
          nie popadac w zakrzepicowa panike, teraz niestety juz od miesiecy calymi dniami
          siedze przed kompem i zauwazylam, ze od tego mam problemy z nogami. staraj sie
          robic jakies cwiczonka, masaze na nogi, ja zazwyczaj od razu czuje poprawe.

z tego co wiem, objawem zakrzepicy jest najczesciej bol/ puchniecie w jednej
          nodze.
          • Gość: Magda Re: Prosze o POMOC!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:49
            dzieki wielkie za mala iskierke nadzieji. oby bylo ok!! Buzka! wracam do pracy :
            (
    • pauka1 Re: Prosze o POMOC!!! 17.09.04, 15:35
      Hej,

ja bralam Diane przez prawie 2 lata i teraz bardzo zaluje! Zapisano mi ja po
      operacji jajnikow (cysty obustronne) na tzw. wyrownanie cyklu. Tyle, ze do
      pewnego wieku cykl musi byc nierowny, bo sie stabilizuje, a potem moze byc
      oznaka jakis problemow (np zlego trybu zycia lub choroby). Trzeba reagowac na
      problem a nie na objaw!
      Zmienilam lekarza i ten nowy, u ktorego lecze sie do dzis (obecnie prowadzi
      moja ciaze), kazal mi natychmiast przestac brac Diane. To jeden z mocniejszych
      srodkow hormonalnych.
      zdania na ten temat sa podzielone, ale ja wiem dzis, ze nigdy nie bede brala
      hormonalnych srodkow antykoncepcyjnych. Badania nie sa jednoznaczne, ale wiele
      z nich wskazuje na zwiekszona zachorowalnosc nie tylo na zakrzepice, ale takze
      na raka piersi i szyjki macicy. szkodliwy wplyw Diane na watrobe dotkliwie
      odczulam sama.
      Po odstawieniu Diane moj cykl zupelnie oszalal. przez rok cykle byle
      nieregularne jak nigdy, a miesiaczki bardzo bolesne. Dotarlo do mnie, ze srodki
      hormonalne to nie takie znowu nic. Gospodarka hormonalna to nie zabawka.
      organizm potrafi sobie znakomicie radzic sam, rzadko potrzebuje do tego pomocy
      koncernow farmaceutycznych. Dzis staram sie zyc i jesc ekologiczniej, mam
      znakomite wyniki krwi i jestem w trzecim miesiacu upragnionej ciazy (przy
      pierwszym podejsciu). Gdybym zaszla w ciaze zaraz po odstawieniu Diane,
      prawdopodobienstwo klopotow byloby duzo wieksze niz normalnie.
      Zdecydowalam sie na stosowanie tzw metod naturalnych (metody objawowo
      termicznej). Sprowadzilam sobie ksiazke Kipleyow i rozpoczelam nauke. Przy
      minimalnej wprawie to naprawde latwe i daje duzo satysfakcji. No i bardzo
      pomaga, jak sie juz probuje zajsc w ciaze. Przed ciaza cykle sie raczej
      wyrownaly (bylo kilka powaznych odstepstw, glownie zwiazanych ze stresem, ale
      przesuniecie owulacji latwo zaobserwowac).
      Wiem, ze nie wszyscy zdecyduja sie na metody naturalne, ale na pewno odradzam
      srodki hormonalne. Dla mnie koszty zdrowotne sa za duze.
      Jesli chodzi o Twoje klopoty z nogami, sprobuje tez troche wiecej spacerowac
      (np wysiadac przystanek wczesniej, gdy jedziesz do pracy). Mnie to pomaga na
      uciazliwe skurcze lydek.

Pozdrawiam i zycze ZDROWIA! smile
      • zuza123 odstaw 17.09.04, 15:46
        Mi Diane35 zaszkodziła już po kilku tabletkach. Zaczeły się bóle nóg i
        puchnięcie. Mimo, że odstawiłam i zmieniłam lek na słabszy, problemy z
        krążeniem mam juz kilka lat! Niestety trochę za późno zmieniłam lekarza na
        takiego, który nie zpaiera się, że problemy krążeniowe i pidgułki nie mają ze
        sobą nic wspólnego
      • Gość: Magda Re: Prosze o POMOC!!! IP: 195.150.112.* 17.09.04, 19:16
        hej. dzieki za dlugi post! ale mam do ciebie pytanie , jak moglas tak dlugo
        brac ten lek jak nawet na ulotce napisali ze nie powinno sie go stosowac dluzej
        niz 4 miesiace. chyba ze z powodu tej operacji, no ale... a co do spacerow to
        codziennie chodze do pracy na nogach ok pol godziny( teraz nie jezdza tramwaje,
        ale mnie bardzo dobrze robi taki ranny spacer) wiec nie wiem. juz minela
        godzina kiedy powinnam wziac to "swinstwo" i postanowilam ze nie wezme juz
        wcale. zobacze jakie beda wyniki. wiec 3majcie kciuki!! pozdr i dzieki!
        • Gość: natka110 Re: Prosze o POMOC!!! IP: *.pool8174.interbusiness.it 18.09.04, 10:26
          a ja diane bralam dlugo, bo mialam androgenzm. Moze nie hiper, ale dosc
          widoczny - cala w pryszczach, wloski nie tam, gdzie trzeba, cale szczescie, ze
          jestem blondynka, bo jako brunetka wygladalabym jak yeti...i nie uwazam, zeby
          Diane mi zaszkodzilo. Po innych tabletkach mialam torbielki najajniku, ktore
          jednak sie wchlonely. Generalnie, ja wczesniej, bez tabletek nie
          funkcjonowalam wcale, i moj organizm, zanim zaczleam brac cokolwiek, produkowal
          mi zmiany w piersiach i inne cuda. Po Diane bralam normalne pigulki, o
          dzialaniu zasadniczym anty, i przestalam po ok 6 latach pol roku temu. Okres
          mam regularny, bolesny troche, ale nie tak, jak bylo przed braniem
          czegokowleik ,ze nie moglam sc do szkoly ani normalnie funkcjonowac.
          Wiec moze to zalezy od kobiety?
          Co do zyl - mam zyly blisko pod skora, ale nie powiekszyly sie od Diane ani
          innych hormonow, raczej bym szukala przyczyn ciezkich nog w przebywaniu w
          tropikach przez cale miesiace, a teraz - w siedzacym trybie zycia(biuro). nie
          pale, nie ma wiecej niz 30 lat - a to sa faktory ryzyka przy hormonach. Ale
          zawsze mozna zmienic pigulki - powiedz o tych wrazeniach swojemu lekarzowi,
          dobierze ci inny preparat, przeciez jest ich sporo na rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka