Dodaj do ulubionych

Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparcie

18.10.04, 08:20
Już trzeci raz podchodzę do odstawienia pigułek. jednak za każdym razem
dezerterowałam. Bałam się - co zamiast?
teraz, po konsultacji z kilkoma lekarzami (pomimo dobrych badań) postanowiałm
definitywnie zakończyć branie hormonów.
Powiedzcie mi proszę, po jakim czasie pojawiły się problemy z cerą (jeśli się
pojawiły) i jak długo to trwało, jakie preparaty (kosmetyki, witaminy) Wam
pomagały?
Będę wdzięczna za pomoc
Marghot
Obserwuj wątek
    • lolka11 Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 18.10.04, 09:16
      Nie bylo zadnych "skutkow ubocznych" odstawienia pigulek. Nie masz sie co
      martwic na zapas...

Dorota
      • marghot Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 18.10.04, 09:52
        Troszke sie martwie (bralam tabl. 10 lat).
        Wole wiedziec, po co ewentualnie siegnac, choc to pewnie jak ze wszystkim - nie
        kazdemu to samo szkodzi i nie kazdemu to samo pomaga.
        • Gość: mimi Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc IP: *.72.1311O-CUD12K-01.ish.de 18.10.04, 10:19
          Ja pigulki bralam przez 4 lata, odstawilam 3 -m-ce
          temu jak narazie nie mialam zadnych skotkow ubocznych, oprocz
          moze opfitejszego i dluzszego okresu. Za to wiele sie polepszylo
          wlosy i waga odrazu spadla(hoc grupa nie jestem) i czje sie nie taka "ciezka".
          Zalezy moze tez jakie pigulki bralas, naczytala sie tez duzo o skutka po
          pigulkach wiec warto takze przeszukac forum.
          Pozdrawiam
    • Gość: Ania Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc IP: 212.244.37.* 18.10.04, 10:46
      Ja tez chce odstawic, ale jak przychodzi ten moment to zwyczajnie sie boje i
      zaczynam kolejne. Nie wiem kiedy sie odwaze. Boje sie wysypu pryszczy chyba
      najbardziej, chociaz to pewnie glupie.......
      • Gość: kadewu1 Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc IP: *.robbo.pl 18.10.04, 11:03
        Po prostu przypomnij sobie, jak to było, kiedy ich nie brałaś. Miesiączki na
        pewno inne, w innych odstępach czasu, cera może też inna... Niektóre dziewczyny
        lubią zapominać, że "przed" wcale nie wszystko było idealnie i winią pigułki
        albo martwią się, że się "truły". Pewnie, że wątrobie to średnio służy, zrób
        sobie próby wątrobowe, chyba ok. 40 PLN. Podobno po 8 dniach oba hormony
        zostają wypłukane z organizmu i budzi się układ przysadka-podwzgórze, powoli
        zaczyna się produkcja własnych hormonów - w każdym wypadku jest inaczej.
        Pozdrawiam,
        Kasia
        • marghot Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 18.10.04, 11:07
          Kasiu,
          wszystkie wyniki (próby wątrobowe, krzepliwość etc.) są w najlepszym porządku.
          Ja po prostu zaczynam się teraz martwić, czy tak długie przyjmowanie pigułek
          nie odbije się negarywnie na moim zdrowiu w przyszłości.
          Poza tym libido też nie najlepsze.
      • marghot Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 18.10.04, 11:05
        Ja pryszczy też się z lekka obawiam, ale najbardziej tego, że będę się
        stresować czy nie jestem w ciąży.
        Bardzo chcę niestchórzyć tym razem.
        • barbara-stan Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 18.10.04, 11:33
          Biorę tabletki od 6 ciu lat. Jak dotąd nie mam skutków ubocznych.Może dlatego,
          że regularnie bywam u lekarza. Stosuję przerwy. Tabletki dają mi ogromny
          psychiczny komfort i nie wyorażam sobie ich nie brać.
    • Gość: elunia Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:35
      Libido mi skoczyło w góre. A wspieramy się prezerwatywami.
      • Gość: kadewu1 Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc IP: *.robbo.pl 18.10.04, 22:33
        Powiem krótko: jestem z tych, które lepiej czuja się na pigułkach, niż bez i
        dlatego ciągle je biorę.
        Uważam, że mówienie o np. bezpłodności wywoływanej przez wieloletnie zażywanie
        pigułek jest bezpodstawne. POdobnie korelacja estrogeny-rak piersi nie została
        ostatecznie wyjaśniona.
        Myślę, że nie masz się czego bać. Zakładam, że jesteś młoda, chesz mieć w
        jakiejś przyszłości dziecko i że np. pigułki nie maskowały menopauzy (nie masz
        np. 45 lat). U mnie cykle bez pigułek są b. bolesne. Fakt, libido się
        podnosi,ale i ryzyko rośnie.smile, więc jak tu korzystać...
        Pozdrawiam,
        Kasia
    • heather_morris Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 19.10.04, 07:14
      Hej smile
      Jak ja odstawialam pigulki wszystko obylo sie bez jakichkolwiek skutkow
      ubocznych. Pigulki wowczas bralam okolo 1,5 roku... Cykle od razu byly mniej
      wiecej regularne, libido skoczylo w gore smile a waga ciut w dol, cera sie raczej
      nie pogorszyla... No, moze w srodku cyklu wyskoczyl jeden lub 2 pryszcze... Tak
      wiec nie ma co sie bac odstawiania.
      Ale z drugiej strony jesli nie chcesz dzieci i potrzebujesz dobre
      zabezpieczenie, a z organizmem nic sie nie dzieje (wszystkie wyniki OK, brak
      skutkow ubocznych) to teoretycznie mozesz brac pigulki az do menopauzy.
      Ewentualnie jesli palisz lub masz wiecej niz 35 lat i zwieksza sie u ciebie
      ryzyko chorob krazenia itp. mozesz zmienic na minipigulke (mniej ingeruje w
      organizm, nie zawiera estrogenow odpowiedzialnych za te bardziej powazne skutki
      uboczne zwiazane z krzepliwoscia krwi itp.) lub Depo Provere (lub jesli nie
      mieszkasz w Polsce lub masz mozliwosc wizyty u gina za granica na implant 3
      letni Implanon) i na tym ciagnac do menopauzy.

Pozdrowionka
      • marghot Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 19.10.04, 08:27
        mam 31 lat i od poczatku jestem na triquilarze.
        boszsz, i znow sie waham i zastanawiam.
        • heather_morris Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 19.10.04, 08:43
          To moze nie traktuj tego jako odstawienia pigulek tylko jako przerwe? Po prostu
          robisz przerwe, bo chcesz zobaczyc jak organizm bedzie pracowal na wlasnych
          hormonach i juz! I jak przerwa ci sie spodoba to do pigulek juz nie wrocisz, a
          jak sie nie spodoba to za 3 cykle (bo co najmniej tyle przerwa powinna trwac)
          wrocisz do pigulek i juz.

Pozdrowionka
          • marghot Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 19.10.04, 09:04
            Wiesz, to chyba najlepsze rozwiazanie.
            Pozdrawiam smile)

"Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
            przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
            przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
    • Gość: Gość Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc IP: *.ekspres.net.pl / *.ekspres.net.pl 19.10.04, 09:43
      Ja odstawiłam Harmonet miesiąc temu. Same plusy !! Miesiaczkę juz wtym
      pierwszym tygodniu dostałam prawie tak samo regularnie jak w trakcie brania
      tabletek !! Była prawie bezbolesna ( a przed przyjmowaniem hormonów miałam
      bardzo bolesne i męczące okresy). Z cerą nie mam zadnych problemów smile)
      AAA i jeszcze jedno ! Podczas przyjmowania Harmonetu nie miałam absolutnie
      zadnej ochoty na seks sad( A teraz.... szaleję na punkcie mojego lubego smile)
      Pozdrawiam.
      • marghot Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 19.10.04, 09:54
        No z tymi pigułami to tak jest. jak je brać, to człowiek spokojny ale mu się
        nie chce. A jak nie beirze to się chce, ale się boi wink
        • maga102 Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 19.10.04, 19:46
          Witaj Marghot1
          Mam dokładnie taki sam problem jak Ty.
          Juz tez robiłam ze trzy podejścia do przestania brania pigułek (waga ok, ale
          wyniki gorsze - watroba, i ciagłe wysypki po prawie wszytskim, które
          prawdopodobnie wynikają z jakiegos rozchwiania hormonalnego) no i ciągle
          tchórze, bo panicznie boję się zajścia w ciaże.
          Wiem, ze przed braniem pigułek nie było idealnie-nieregularne cykle, czasami
          pryszcze, bolacy i długi okres, ale mam juz serdecznie dość tych wysypek i
          bolącej watroby.
          U mnie sytuacja wyglada w ten sposób, ze tabletki zaczełam brac zaraz po
          porodzie, po uregulowaniu sie cyklu i biore do dziś.
          Juz trzy razy zmieniałam, teraz mam chyba dość dobre (generalnie mi służą)
          tylko te paskudne wysypki...sad((((
          I sama już nie wiem brac czy nie brac .
          Libido oczywiście kiepskie, ale bezpiecznie, jak przestanę brać libido prawie
          na pewno mi skoczy do góry (pamiętam jak było przed ciąża i w trakcie) ale znów
          tragiczny strach przed ciążą.......
          • marghot Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 20.10.04, 08:21
            Maga, skoro rodziłaś, to może sprawdzi się u Ciebie wkładka/spirala?
    • Gość: Elunia Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 09:47
      Brałam długo z przerwami na dwie ciąże. Odstawiłam teraz bo libido zerowe.
      Innych skutków brak.
      Teraz to mnie mąż interesuję a kto wie może trzeci dzidzius nam sie uda choć
      nie teraz a za kilka miesiecy. Uzywamy prezerwatyw i jest ok.
    • Gość: Alicja Czarodziejk Po pigułkach... IP: *.bi.hts / *.hts.com.pl 27.10.04, 12:37
      Witaj,
      odstawiłam piguły-Novynette bo zaczęłam tyć i nasiliły sie bardzo migreny.
      Pierwszy okres był prawie bez zmian. jak sie potem okazało jest to jeszcze
      wpływ pigułek. prawie zawsze tak jest...Następny kosztował mnie sporo
      zdrowia...bardzo się opóźniał...co myslałam sama wiesz....wpaDKA.
      cERA MI SIE POGORSZYŁA, ZACZĘŁĄM SIE TAKŻE PSYCHICZNIE ŹLE CZUC- MNIE BOWIEM
      PIGUŁY BARDZO USPOKOIŁY-BYŁAM NERWUSIKIEM-PEWNIE BRAKOWAŁO HORMONKÓW.
      Zrowbiła sie brzydsza skóra, zaczęłam byc znowu nerwowa.
      Teraz -po 3 misiącach próbuje wrócić. Mój -chyba dosyc madry lekarz, po
      zrobieniu badań hormonalnych przypisał mi inne teraz:
      Milvane-trójfazowe. Zobaczymy...
      Pozdrawiam,smile))
      Alicja
      Także skutki są...aha...okropnie teraz boli brzuszek przy okresie i jest on/
      okres / obfity..sad(((
    • paulaula Re: Postanowiłam odstawić pigułki-proszę o wsparc 27.10.04, 12:46
      Też brałam pigułki, ale musiałam odstawić bo miałam problemy z ciśnieniem i
      sercem. Od tamtej pory miałam dwie wkładki i polecam jeśli tylko możesz. Zaraz
      po porodzie mojej drugiej córeczki brałam Cerazette, bo bałam się kolejnej
      ciąży, a u mnie to wybitnie łatwe jak się okazało, więc bez zabezpieczenia nie
      ma w ogóle mowy o niczym. Skończyłam Cerazette i od kilku miesięcy znów planuję
      wkładkę, ale co miesiąc coś mi wypada i z wkładki nici. Jednak teraz nie na
      żarty wystraszyłam się że jestem w ciąży (mam dwie córki, 33 lata i chyba nie
      planuję kolejnych). We wtorek jadę założyć wkładkę po wykituję na zawał jak tak
      dalej pójdzie, za stara jestem na takie nerwy - będzie okres czy nie będzie. A
      wkładka jest dużą wygodą, więc może i ty spróbujesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka