Dodaj do ulubionych

torbiel jajnika

23.04.02, 23:31
chciałabym się dowiedzieć dokładniej co to jest torbiel jajnika? jak bardzo
jest groźny, czy można zajsc po nim w ciążę?
Obserwuj wątek
    • grawi Re: torbiel jajnika 24.04.02, 08:53
      torbieli jajnika jest bardzo wiele, są różnego rodzaju, z różnych przyczyn
      powstają i niektóre są grozne inne trochę mniej, z tego co wiem, jednym z
      takich grozniejszych są torbiele endometrialne, mogą powodować zaburzenia
      płodności, gdyż uszkadzają strukturę jajnika, wiem to z własnego doświadczenia
      gdyż miałam operacyjnie usuwaną torbiel tzw. czekoladową z jajnika, pozniej
      kilka miesięcy byłam leczona hormonalnie, ale takie torbiele mają tendencje do
      nawrotów, nie zawsze można całkowicie się wyleczyć i jest kłopot z poczęciem
      dziecka, jeśli jeszcze dojdą do tego inne problemy, np. niedrożność jajowodow
      lub problemy z niskimi parametrami nasienia u partnera, wtedy zostaje chyba
      tylko invitro lub adopcja,
      może inne forumowiczki miały kłopoty z torbielami na jajnikach, a w
      szczegolności takimi jak wyżej opisalam i zechcą podzielić się swoimi
      doświadczeniami, a może są w ciąży lub są już mamusiami to pochwalcie się i
      pocieszcie
      a panią doktor prosze o rozwinięcie fachowo tematu torbieli na jajnikach, bo
      wydaje mi się, że może wiele dziewczyn zainteresować, coraz więcej kobiet ma
      takie różne problemy, niestety.
      • grawi Re: torbiel jajnika do Gizy 26.04.02, 11:08
        Gizo, czy możesz podać jakieś ciekawe strony w internecie dotyczące wyżej
        wymienionego tematu, w szczegolności endometriozy i torbieli czekoladowych,
        chcę jak najwięcej dowiedzieć się, gdyż jak czytałaś mój wczesniejszy post
        właśnie mnie ten temat dotyczy.
        • giza Re: torbiel jajnika - od Gizy 26.04.02, 12:23
          www.libramed.com.pl - można się tam zalogować i czytać archiwalne wiadomości
          ginekologiczne. W spisie treści znajdziesz to co Cię interesuje i wiele
          innych!!!

Życzę powodzenia w walce z choróbskiem i trzymam kciuki (samam nie wiem, być
          może mnie też to dotyczy. Mam torbiel na jajniku, ale nie wiem jakiego rodzaju,
          na razie leczę tabletkami, a potem zobaczymy...)
      • besik Re: torbiel jajnika 30.04.02, 14:04
        Witaj. Ja miałam torbiel endometrionalną (przed samą operacją była wielkości
        męskiej pięści) lewego jajnika. Osiem lat temu miałam operację, brałam po niej
        przez 9 miesięcy danoval (wstrzymywał miesiączkowanie), ale torbiel po 2 latach
        zaczęła odrastać. Wtedy też miałam krótki epizod z danovalem który już źle
        zaczęłam znosić (potworne bóle stawów kolanowych, które minęły po odstawieniu
        leku). I tak praktycznie jest do dzisiaj, torbiel pojawia się i znika, miałam
        np. drobniutkie torbielki w pochwie, ale już bez brania danovalu. W
        międzyczasie urodziłam córkę, podejrzewam, że był to jedyny moment w moim życiu
        kiedy byłam płodna i moje zajście w ciążę zdziwiło wszystkich, na czele z moim
        lekarzem. Wynika z tego że nie ma rzeczy niemożliwych.
        Pozdrawiam!!!!!
    • giza Re: torbiel jajnika 26.04.02, 10:21
      "Co to są cysty?

odpowiada lek. med. Marek Ślusarski, specjalista endokrynolog i ginekolog
      położnik 19-12-2000

Cysta (inna nazwa to torbiel) to otorbiona przestrzeń w organizmie wypełniona
      najczęściej płynem, rzadziej - substancją o półpłynnej lub litej konsystencji.

Torbiele są pojedyncze lub występują grupami. Mają różną wielkość, często
      różnią się zawartością i mogą być poprzedzielane przegrodami. Torbiele mogą
      pojawić się w dowolnym miejscu na ciele - na skórze, albo w przestrzeniach
      między tkankami, albo w konkretnych narządach.

Cysta jest wytworem patologicznym. U kobiet cysty pojawiają się często w
      narządzie rodnym. Stosunkowo rzadko występują na wargach sromowych. Zdarza się,
      że tworzą się w przedsionku pochwy, a dokładniej w odpowiedzialnym za jego
      zwilżanie gruczole Bartholina. Torbiel jest wówczas skutkiem stanu zapalnego
      gruczołu. Cysty mogą się również tworzyć w ścianie pochwy, na szyjce macicy
      (zwłaszcza gdy goi się nadżerka), wewnątrz samej szyjki, w mięśniu macicy i w
      okolicach jajowodów. Najczęściej torbiele tworzą się w jajnikach, jednak tylko
      w 10-15 proc. takich przypadków mają one charakter nowotworowy. W pozostałych
      przypadkach torbiele pojawiające się czy to w jajnikach, czy to w innym miejscu
      mają postać łagodnych zmian. Nie wymagają one natychmiastowej interwencji, lecz
      jedynie obserwacji i ewentualnie leczenia. Torbiele, które formują się na
      jajnikach, mogą zaburzać lub upośledzać ich czynność, powodując np.
      nieprawidłowe krwawienia miesięczne. Specyficzną formą są tzw. torbiele
      czekoladowe, które tworzą się w jajnikach kobiety chorej na endometriozę.
      Wzrastając z każdym cyklem miesięcznym, torbiele te mogą nawet całkowicie
      zniszczyć jajniki i spowodować bezpłodność kobiety. Problemy z zajściem w ciążę
      mogą być również następstwem cyst na jajowodach.

Mam nadzieję, że to troche pomoże, pozdrawiam!

• monika.antepowicz Re: torbiel jajnika 27.04.02, 14:45
      Większośc torbirelk jajnika powstaje na tle zaburzeń hormonalnych - powinny
      znikac po mioesiączce. Ale jesli są duże (powyżej 8 cm) i utrzymuja się przecz
      2-3 cykle, to nalezy je zweryfikować.
    • agacz2905 Re: torbiel jajnika 04.05.02, 12:12
      Niecałe 8 lat temu, jako 20 letnia dziewczyna miałam cystektomię, czyli
      usunięcie torbieli jajnika (lewego). Torbiel była wewnątrz jajnika, tak więc
      groziło mi nawet całkowite jego usunięcie (w stadium, w którym trafiłam pod
      nóż, był to twardy guz wielkości 8 x 7 cm, który wg. badającej mnie lekarki
      świetnie "udawał" 8 tyg. ciazę). Wycięto mi tylko kawałek jajnika, potem kilka
      lat leczyłam się za pomocą tabletek hormonalnych ( głównie Diane 35 - nie mnie
      oceniać, czy to było słuszne, ale summa summarum zmieniłam jednak ginekologa
      parę m cy przed ślubem, czyli trzy lata temu). Co chcę napisać? Przede
      wszystkim to, że niejeden lekarz ginekolog przestrzegał mnie przed dużymi
      problemami z zajściem w ciażę..... Ba, uczynił to nawet jeden
      bioenergoterapeuta, do którego onegdaj wysłali mnie rodzice (mam bowiem jeszcze
      inne problemy ze zdrowiem, niedowład nogi i zmiany zwyrodnieniowe
      st.biodrowych). A więc kompletnie nie liczyłam się z możliwością zajścia w
      ciażę. W efekcie jestem dziś mamą prawie 16-miesięcznego, nieplanowanego, ale
      bardzo kochanego Szymonka smile. Jestem szczęśliwa akurat z powodu mojego
      niespodziewanego macierzyństwa i właśnie takiego szczęścia życzę
      każdejdziewczynie, która.....sama sobie tego życzy. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka