Dodaj do ulubionych

Pani Doktor - znowu pytanie o tabletki.....

27.04.02, 15:50
Dzień dobry Pani Doktor
Już trzeci miesiąc stosuję tabletki Logest. Przy pierwszym opakowaniu
towarzyszyły mi mdłości i krwawienia, przy kolejnym, już tylko słabe mdłości-
ostatecznie wszelkie objawy niepożądane ustąpiły. Coś mnie jednak męczy, tak
mniej więcej przy ostatnich 7 tabletkach odzczuwam napięcie w piersiach, a w
przerwie lekkie bole w podbrzuszu (coś jakby zwiastuny miesiączki), czy to
normalne? Przecież tabletki hamują owulację, więc dlaczego mam coś jakby objawy
napięcia przedmiesiaczkowego? Poza tym moje miesiączki są teraz bardzo skąpe,
fakt schudłam sporo ostatnio, co przy mojej drobnej posturze jest bardzo
widoczne, ale czy powinnam się tym martwić? (gdyby nie względy higieniczne
wystarczyłaby tylko jedna podpaska). Aha jeszcze jedno - jeżeli tabletki
przyjmuję reguralnie (8:00 rano) i przestrzegam tej pory, powinnam być
nadgorliwa i stosować dodatkowe zabezpieczenie? (na dziecko nie mogę sobie
teraz pozwolić). Przepraszam za wielość pytań i dziękuję Pani Doktor za
odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ika26 Re: Pani Doktor - znowu pytanie o tabletki..... 27.04.02, 19:32
      primaaprilis napisał(a):

> Dzień dobry Pani Doktor
      > Już trzeci miesiąc stosuję tabletki Logest.

Mi przy pierwszych 2 miesiacach nic sie nie dzialo, dopiero przy 3cim opakowaniu

Przy pierwszym opakowaniu
      > towarzyszyły mi mdłości i krwawienia, przy kolejnym, już tylko słabe mdłości-
      > ostatecznie wszelkie objawy niepożądane ustąpiły. Coś mnie jednak męczy, tak
      > mniej więcej przy ostatnich 7 tabletkach odzczuwam napięcie w piersiach,

Nie jestem pewna, czy Logest jest 3-fazowy, bo jesli tak to te ostatnie aktywne
      tabletki maja najwyzsza dawke hormonow, a na bole piersi duzo ludzi sie skarzy

a w przerwie lekkie bole w podbrzuszu (coś jakby zwiastuny miesiączki), czy to
      > normalne? Przecież tabletki hamują owulację, więc dlaczego mam coś jakby objawy
      >
      > napięcia przedmiesiaczkowego?

J atez mialam w czasie stosowania tabletek, i wiesz co najsmieszniejsze jest to
      ze nigdy nie mialam zespolu napiecia przedmiesiaczkowego, a w czasie brania
      tabletek zaczelo mnie ono "nawiedzac" juz przy drugim tygodniu cyklu- niestety
      pomimo zaprzestania brania tabletek napiecie pozostalo, licze ze moze jeszcze
      odejdzie?

Poza tym moje miesiączki są teraz bardzo skąpe,

ogolnie tabletki wplywaja na to, ze miesiaczki sa mniej obwite i mnie bolesne (
      co u mnie sie sprawdzilo)

> fakt schudłam sporo ostatnio, co przy mojej drobnej posturze jest bardzo
      > widoczne, ale czy powinnam się tym martwić? (gdyby nie względy higieniczne
      > wystarczyłaby tylko jedna podpaska). Aha jeszcze jedno - jeżeli tabletki
      > przyjmuję reguralnie (8:00 rano) i przestrzegam tej pory, powinnam być
      > nadgorliwa i stosować dodatkowe zabezpieczenie? (na dziecko nie mogę sobie
      > teraz pozwolić).

Ja tez mialam obawy, ktorych nie moglam sie wyzbyc, ogolnie kazdy ci jednak powie
      ze jesli stosujesz tabletki regularnie to nie potrzebujesz dodatkowego
      zabezpieczenia ( kiedys pani doktor odpowiadala na podobne pytanie)

Przepraszam za wielość pytań i dziękuję Pani Doktor za
      > odpowiedź.

na pewno dostaniesz wkrotce odpowiedz od p. doktor.

• primaaprilis Re: do ika26 28.04.02, 10:56
        Dziękuję Ci za słowa otuchy, mam nadzieję że Pani Doktor mnie jeszcze podbuduje
        i upewni, że wszystko jest dobrze. Pozdrawiam
        aha Logest, to raczej nie są tabletki trójfazowe-mają ten sam skład hormonów i
        dlatego dziwi mnie ten stan napięcia... a Ty jakich teraz używasz? Lekarz
        zalecił Ci zmianę?
        • ika26 Re: od ika 28.04.02, 12:42
          Najpierw zazywalam 1-fazowe-Mircette, wlasnie przy 3-cim miesiacu ich brania
          zaczely sie skutki uboczne (nie mowie tylko o bolach piersi, ale duzo innych,
          byl taki watek 'Komu zaszkodzily tabletki antykoncepcyjne' i tam wiecej pisalam
          ja i inne dziewczyny o tych objawach), bralam je 5 miesiecy. tez bylo to dziwne
          bo dolegliwosci pojawily sie bardzo nagle, i prrzy 3-cim opakowaniu. byby to
          tabletki z bardzo mala dawka hormonow, jedno fazowe a i tak przy trzecim
          tygodniu ich brania bylo najgorzej, tak jak u ciebie - wiec nie przejmuj sie.
          mozliwe ze sa zle dobrane, poczekaj miesiac-dwa, a jesli objawy ci dokuczaja to
          amien na inne (aha, zapisuj sobie jakie masz objawy i kiedy)! mi lekarz zmienil
          na 3-fazowe Ortho-tri cyclen, te mialy wiecej hormonow, i wlasnie w ostatnim
          tygodniu najbardziej sie wszystko nasilalo. teraz jestem drugi miesiac bez
          tabletek, niektore objawy odeszly bardzo szybciutko, a czesc z nich jeszcze sie
          lekko utrzymuje. moze za jakies 2-miesiace znow pomysle o tabletkach, ale ...
          no wlasnie te wszystkie 'efekty' mnie troszke przerazaja.
          a tak przy okazji-to zauwazylam ze panie doktor odpowiada najczesciej przed
          weekendem (piatek, sobota), wiec sie nie zrazaj jesli bedziesz musiala troszke
          poczekac.
          • primaaprilis do ika26 29.04.02, 13:09
            Dziękuję Ci bardzo za wsparcie,to niezmiernie miłe... Moje obawy wiążą się
            przede wszystkim z wątpliwościami czy te objawy napięcia w jakimś stopniu nie
            osłabiają działania tabletek? może to nie te hormony? chociaż wolałabym je
            przyjmować-w sumie na samopoczucie nie narzekam i chyba już do nich przywykłam
            (inne środki antykoncepcyjne jakoś mało mnie przekonują, a tabletki mimo
            wszystko są "najlepsze")
            Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam
    • pis_anka Re: Pani Doktor - znowu pytanie o tabletki..... 29.04.02, 18:33
      Wiesz co miałam dokładnie to samo...skąpe miesiaczki, bolały mnie piersi i
      brzuch przed okresem. Tez brałam Logest oczywiście. Teraz biore pierwsze
      pudełko Cilestu i jak narazie jest luzik. Moze tez powinnas zmienic? I tak samo
      jak Ty bałam sie ze moze to oznacza ze pigulki gorzej działają, ale podobno tak
      nie jest i jestes zabezpieczona tak samo. Trzymaj sie, pozdrawiamsmile
      Anka
    • monika.antepowicz Re: Pani Doktor - znowu pytanie o tabletki..... 05.05.02, 08:14
      Istnieje coś, co nazywa sie jatrogennym PMS( zesp. napięcia), ale właśnie
      gestoden uważany jest za nie powodująy tych dolegliwości. Niemniej Pani
      odczucia według mnie mogą być zwiazane ze zbyt maładawka etynyloestradiolu-
      mozna rozważyć zmiane na przykład na Minulet. No i warto podkreslić,ze mimo
      kiepskiego samopoczucia pigułki zachowują działąnie antykoncepcyjne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka