Dodaj do ulubionych

kilka pytan na temat pigulki

06.05.02, 22:24
witam smile
mam 20 lat, pigulke zazywam juz kilka lat, w tej chwili jest to logest. mam w
zwiazku z pigulka pare pytan ktorych do tej pory nie mialam okazji zadac i
prosze o odpowiedzi na nie:

1. czy srodki przyspieszajace przemiane materii, ale NIE przeczyszczajace
[roznego rodzaju herbatki, preparaty z milorzebu, z jodem itd.] moga miec wplyw
na dzialanie pigulki?

2. jak dlugo wchlania sie pigulka, tzn jak dlugo po jej zazyciu przeczyszczenie
jest bezpieczne? nb. ulotka logestu ostrzega tylko przed wymiotami w okresie 3-
4 godzin od zazycia pigulki, czy to mozliwe zeby przeczyszczenie w ogole nie
zagrazalo wchlanianiu tej pigulki??

3. czy pigulke trzeba zmieniac? czy np. moge zazywac logest "w nieskonczonosc"
czy tez w miare jak staje sie starsza powinnam np. przejsc na pigulke
trojfazowa? czy jednofazowy logest bedzie wciaz dzialal?

4. czy istnieja srodki antykoncepcyjne oparte na syntetycznym progesteronie?

5. czy problemy ze zrzuceniem wagi moga byc zwiazane z zazywaniem logestu?

z gory bardzo dziekuje za odpowiedz smile
Obserwuj wątek
    • _kami Re: kilka pytan na temat pigulki 06.05.02, 22:46
      kk.kk napisał(a):

> witam smile
      > mam 20 lat, pigulke zazywam juz kilka lat, w tej chwili jest to logest.

Oj, tak z ciekawości - kiedy zaczęłaś? smile

[...]
      > 1. czy srodki przyspieszajace przemiane materii, ale NIE przeczyszczajace
      > [roznego rodzaju herbatki, preparaty z milorzebu, z jodem itd.] moga miec wplyw
      > na dzialanie pigulki?

Hmmm... wiesz - ja bym robiła na wszelki wypadek kilkugodzinne przerwy pomiędzy
      herbatką a pigułką. I starała się łykać tabletkę zawsze tuż po zjedzeniu czegoś
      lekkostrawnego.

> 2. jak dlugo wchlania sie pigulka, tzn jak dlugo po jej zazyciu przeczyszczenie
      > jest bezpieczne? nb. ulotka logestu ostrzega tylko przed wymiotami w okresie 3-
      > 4 godzin od zazycia pigulki, czy to mozliwe zeby przeczyszczenie w ogole nie
      > zagrazalo wchlanianiu tej pigulki??

Ulotki pigułek ostrzegają i przed wymiotami i przed biegunką w ciągu 3-4 godzin
      po zażyciu. Obie metody 'przeczyszczenia' mogą zagrozić wchłonięciu. A co do
      środków przeczyszczających, to ja bym uważała, bo one mogą działać 'z
      opóźnieniem', czyli później niż 3 godziny po zażyciu.

> 3. czy pigulke trzeba zmieniac? czy np. moge zazywac logest "w nieskonczonosc"
      > czy tez w miare jak staje sie starsza powinnam np. przejsc na pigulke
      > trojfazowa? czy jednofazowy logest bedzie wciaz dzialal?

Nic nie musisz zmieniać, jeśli pigułka jest dobrze tolerowana (nie ma plamień,
      miesiączki są regularne, nie ma spadku libido) i wyniki badań pozostaną w normie.

> 4. czy istnieja srodki antykoncepcyjne oparte na syntetycznym progesteronie?

A czy każde pigułki go nie zawierają? <Kami_niekumata>

> 5. czy problemy ze zrzuceniem wagi moga byc zwiazane z zazywaniem logestu?

Z mojego doświadczenia wynika raczej, że problemy z wagą związane są z
      pochłanianiem zbyt dużych ilości jedzenia i ograniczaniem ruchu do absolutnego
      minimum... :-\ Pigułki mogą mieć z tym związek, ale Logest jest akurat tak
      delikatną pigułką, że raczej nie powinien powodować tycia.

K.
      • kk.kk Re: kilka pytan na temat pigulki 07.05.02, 00:33
        _kami napisał(a):

> kk.kk napisał(a):
        >
        > > witam smile
        > > mam 20 lat, pigulke zazywam juz kilka lat, w tej chwili jest to logest.
        >
        > Oj, tak z ciekawości - kiedy zaczęłaś? smile
        >
        pominmy ta kwestie.. smile powiedzmy ze.. od pierwszego razu

> [...]
        > > 1. czy srodki przyspieszajace przemiane materii, ale NIE przeczyszczajace
        > > [roznego rodzaju herbatki, preparaty z milorzebu, z jodem itd.] moga miec
        > wplyw
        > > na dzialanie pigulki?
        >
        > Hmmm... wiesz - ja bym robiła na wszelki wypadek kilkugodzinne przerwy pomiędzy
        >
        > herbatką a pigułką. I starała się łykać tabletkę zawsze tuż po zjedzeniu czegoś
        >
        > lekkostrawnego.

hmm.. no nie wiem. chodzi mi jednak o srodki tylko "przyspieszajace przemiane
        materii", wspomagajace prace tarczycy itd., naprawde nie o przeczyszczajace

>
        > > 2. jak dlugo wchlania sie pigulka, tzn jak dlugo po jej zazyciu przeczyszc
        > zenie
        > > jest bezpieczne? nb. ulotka logestu ostrzega tylko przed wymiotami w okres
        > ie 3-
        > > 4 godzin od zazycia pigulki, czy to mozliwe zeby przeczyszczenie w ogole n
        > ie
        > > zagrazalo wchlanianiu tej pigulki??
        >
        > Ulotki pigułek ostrzegają i przed wymiotami i przed biegunką w ciągu 3-4 godzin
        >
        > po zażyciu. Obie metody 'przeczyszczenia' mogą zagrozić wchłonięciu. A co do
        > środków przeczyszczających, to ja bym uważała, bo one mogą działać 'z
        > opóźnieniem', czyli później niż 3 godziny po zażyciu.
        >

mialam juz do czynienia z roznymi ulotkami i wlasnie dlatego tak mnie dziwi ze
        logest ostrzega tylko przed wymiotami. gdyby to byla moja pierwsza pigulka
        moglabym sie tym zasugerowac i wierzyc ze przeczyszczenie mi nie szkodzi. a same
        srodki przeczyszczajace oczywiscie dzialaja z opoznieniem, ale przynajmniej po 1
        uzyciu wiadomo z jakim. spokojnie da sie tak "wymierzyc" zeby dzialanie ziolek
        wystapilo np. w 6 godzin po lyknieciu pigulki. ale chodzi mi o to ile to
        rzeczywiscie jest godzin [mniej wiecej naturalnie]

> > 3. czy pigulke trzeba zmieniac? czy np. moge zazywac logest "w nieskonczon
        > osc"
        > > czy tez w miare jak staje sie starsza powinnam np. przejsc na pigulke
        > > trojfazowa? czy jednofazowy logest bedzie wciaz dzialal?
        >
        > Nic nie musisz zmieniać, jeśli pigułka jest dobrze tolerowana (nie ma plamień,
        > miesiączki są regularne, nie ma spadku libido) i wyniki badań pozostaną w normi
        > e.
        >
        > > 4. czy istnieja srodki antykoncepcyjne oparte na syntetycznym progesteroni
        > e?
        >
        > A czy każde pigułki go nie zawierają? <Kami_niekumata>

klucz do tego pytania tkwi w slowie "syntetyczny". naturalny progesteron to
        rzeczywiscie norma, ale podobno np. w stanach jest dostepny progesteron
        syntetyczny

> > 5. czy problemy ze zrzuceniem wagi moga byc zwiazane z zazywaniem logestu?
        >
        > Z mojego doświadczenia wynika raczej, że problemy z wagą związane są z
        > pochłanianiem zbyt dużych ilości jedzenia i ograniczaniem ruchu do absolutnego
        > minimum... :-\ Pigułki mogą mieć z tym związek, ale Logest jest akurat tak
        > delikatną pigułką, że raczej nie powinien powodować tycia.
        >
        > K.

nie mialam na mysli tycia powodowanego np. zatrzymaniem wody, nic z tych rzeczy.
        myslalam raczej o tym, ze pigulka dostarcza organizmowi hormonow, a te sprzyjaja
        utrzymywaniu [zwlaszcza w pewnych miejscach] zapasowego tluszczu na wypadek
        ciazy. nie wiem czy dotyczy to tez pigulek progesteronowych, ale estrogen z tego
        co wiem na pewno ma takie dzialanie. nie chce zwalac nic na pigulke, ale malo
        jem, duzo cwicze, a procent tluszczu w moim organizmie nie ulega zmianie i stad
        pytanie.

dziekuje za odpowiedz i czekam na zdanie pani ekspert smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka