Dodaj do ulubionych

grupa krwi

03.12.04, 10:56
tak się ucieszyłam, 11 tydzień ciąży i nagle okazało się ża ja mam grupę krwi
0RH- a mój partner ARH+. Niewiele wiem na ten temat, czytam teraz w
internecie. Wiem że jest konflikt. Pomóżcie może ktoś zetknął się z takim
przypadkiem i może coś doradzić .
dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiątko Re: grupa krwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 11:05
      jak dziecko będzie miało rh-,to konfliktu nie będzie. Jak będzie miało rh+, to
      po porodzie dostaniesz szczepionkę. Nie martw się, to nie takie straszne jak
      piszą. Moja mama miała konflikt i jestem (chyba) normalna
    • Gość: lilith76 Re: grupa krwi IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 03.12.04, 11:58
      też mam A Rh -
      przy pierwszej ciąży konflikt serologiczny nie jest niebezpieczny - musi dojść
      do kontaktów krwii matki, z krwią dziecka, a to się dzieje zazwyczaj przy
      porodzie.
      powiedz to lekarzowi a on już będzie wiedział co zrobić. w dzisiejszych czasach
      to już mały problem.
    • Gość: pandziksa Re: grupa krwi IP: *.lider.net / *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.04, 18:33
      Czynnik RH nie jest dziedziczony więc nawet dziecko rodziców z rh + może mieć
      rh -. Nie martw się dziecko może mieć przecież rh takie jak Twoje. Teściowa
      nawet nie wiediała o konflikcie a urodziła 3 dzieci ale tylko jedno lub żadne
      miało rh +.
    • genepis Re: grupa krwi 05.12.04, 21:42
      Tylko sie MUSISZ domagac (gdyby lekarz sam z siebie nie dal) skierowania na
      badania na poziom przeciwciał. Jak powiesz, ze jest konflikt, to powinien dac
      sam z siebie.
      No i mam nadzieje, ze bedzie wiedzial jak interpretowac wyniki wink

Przy pierwszej ciazy (jesli wczesniej nie bylo zadnego grzebania w macicy)
      rzeczywiscie konflikt rzadko jest grozny dla dziecka, ale np moje dziecko
      miało mocniejsza niz inne żółtaczkę poporodową i musiało leżeć pod lampami.
      Mowili, ze to od konfliktu.
      Zadnych dalszych następstw tego nie zauważyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka