IP: *.ar.wroc.pl 04.02.05, 01:40
po ostatniej wizycie u lekarza, usłyszałam. wszytsko OK, ale niech Pani zrobi
sobie jescze USG (męczyłam go pytaniami bo moja kuzynka w wieku 27 lat miała
usunięta macicę w związku z nowotorem). zleciało trochę czasu dzis sie
umówiłam. tylko nie bardzo wiem jak to ma wyglądac i czy jakos trzeba się do
tego badania przygotowac. ani nie wiem czy to dopochwowo czy zewnętrznie.
wiem, ze na "normalne usg np nerek trzeba miec pełen pęcherz, a tu? kurde
stara 25 letnia baba a nie ma pojęcia. oświecicie mnie?
Obserwuj wątek
    • joisana Re: usg 04.02.05, 09:50
      USG dopochwowe nie wymaga pełnego pęcherza, natomiast USG przez powłoki
      brzuszne tak. I bez paniki, co jakiś czas trzeba się przebadać i już, na pewno
      gdyby miał coś na myśli to by powiedział wink.
      • Gość: aska Re: usg IP: *.ar.wroc.pl 04.02.05, 10:10
        ja nie panikuje tylko choinka nie wiem jakie to bedzie usg i nie wiem jak sie do
        niego przygotowac. moje jedyne podejrzenie to policystyczne jajniki i tu sie nie
        zdziwie. prawda a Bogiem musze chyba zmienic lekarza bo mnie się nadmierne
        owłosienie tu i ówdzie nie podoba a on to olewa.
        • joisana Re: usg 04.02.05, 10:23
          Pamiętaj że samo USG to za mało aby na 100% potwierdzić PCO, potrzebne są też
          badania hormonów, i obejrzenie na żywo jajników laparoskopia zwiadowcza, albo
          przy okazji innego zabiegu na narządach rodnych. Sprawdzić też trzeba czy nie
          masz hiperprolaktynemii, i poziomy androgenów nadnerczowych. Proces w sumie
          żmudny, ale trzeba wiedzieć, zajrzyj na Niepłodność i PCOs fora na których są
          dziewczyny oblatane w tym temacie i dadzą namiary na dobrych specjalistów.
          No a o typ USG po prostu zadzwoń i zapytaj wink. Ze swej strony powiem, że
          dopochwowe jest dużo dokładniejsze i lepiej widać jajniki od strony normalnie
          przez brzuch nie do obejrzenia. Z samym owłosieniem to niektóre z dziewczyn
          biorą anty. inne leki antyandrogenne typu flutamid, ja nie radzę to ciężkie
          leki z dużymi skutkami ubocznymi, sama znalazłam leki z roślinnymi
          antyandrogenami, działające tak samo :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=19527880&a=19711706
          piszę w kontekście skóry, ale dotyczy to też na zbędnego owłosienia . Same leki
          podziałają na przyszłość, a to co już jest trzeba usunąć, najlepiej woskiem na
          ciepło, laser mało skuteczny (wypróbowałam ale trzeba by 10 zabiegów sad )i
          bardzo drogi.
          • Gość: Aśka Re: usg IP: *.ar.wroc.pl 04.02.05, 10:37
            dla mnie to akurat nie jest defekt kosmetyczny (mnie taki bardzo wkurzający),
            jakos niezbyt mi to przeszkadza, no ale nadmierne owłosienie brzucha i włoski
            wokół brodawek noralne nie sa. a wolałabym za rok jak będe mężatką nie latać i
            na gwałt nie leczyć zaburzeń hormonalnych, a jak juz coś ugryzę to zacznę drążyć
            temat smile. dzieki za rady. na razie na anty się nie dam złapać, jeśli nie będą
            bezwzglednie potrzebne to w zyciu ich nie wezme. Jestem lekarzem od zwierzatek i
            nie uwierze, ze hormony sa bezpieczne, oj naoglądałam juz się trochę smile
    • Gość: NIESIA Re: usg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:13
      Podejrzewam ze to USG zewnetrzne.Nalezy wypic 1l napoju na godzine przedbadaniem-to wazne zebyc godzine przed badaniem wypiła juz ten litr,bo wtedy pęcherz bedzie dobrze napełniony.I nie martw sie-wszystko bedzie ok.A osobiscie nie polecam jazdy MZM-ą z pełnym pęcherzem-w niej tak smiesznie trzesie,ze myslałam ze sie zesikam.Polecam zabrac ze soba kogos,kto bedzie podtrzymywał Cie na duchu-ogolnie badanie nie boli,ale pecherz boli bardzo gdyjest tak pełny.Zycze powodzenia i nie martw sie!
      • Gość: aska Re: usg IP: *.ar.wroc.pl 04.02.05, 10:24
        Wielkie dzięki. co do Mzk - nie musże mieszkam niedaleko smile. a co do pęcherza...
        wiem jak skubany boli jak ejst pełny to nie moje piersze usg (znaczy
        ginekologiczne pierwsze). Towarzysza chyba nie potrzebuje jakoś mnie to nie
        przeraza, a wreszcie moze sie kilka rzeczy wyjaśni smile. zacynam mysleć o
        dzieciach i chyba czas zrobić generalny przegląd co by się za rok nie zdziwić smile
        • Gość: kalinosia Re: usg IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:56
          jeśli ginekologiczne to dopochwowe. Na ogół jeśli gienkolog mówi, żeby zrobić
          sobie usg to ma na myśli usg dopochwowe (usg przez brzuch nei jest dokładne
          jeśli chodzi o obejrzenie narządów miednicy małej), a do nie go nie trzeba mieć
          pełnego pęcherza. To rutynowe badanie, które powinno byc wykonywane przy każdej
          wizycie u gina. Nic nie boli. Na taka sondę (jak pałkasmile) lekarz nakłada
          prezerwatywę, na to trochę żelu do usg i wkłada do pochwy.
          • Gość: kalinosia Re: usg IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 10:58
            oczywiście niego pisze się razem smile))))))))))i tak jak napisała koleżanka
            poniżej, że gdyby miało byc przez brzuch to by lekarz powiedział, że musisz
            mieć pełny pęcherz, a tak jak nic nie powiedział to usg dopochwowe
    • Gość: Lula Re: usg IP: 62.29.248.* 04.02.05, 10:52
      USG ginekologicznym nazywane jest zawsze usg dopochwowe. Wiem, bo sama
      przeżyłam ten dylemat czy będzie przez powłoki brzuszne jak poprzednio miałam
      robione (kontrola leczenia torbieli na jajniku)) czy dopochwowo. Zadzwoniłam
      więc zapytać i pani w rejestracji mnie ofuknęła powyższym zdaniem wink
      Zatem, można byłoby przyjąć, że gdyby usg miało poprzedzić stosowne
      przygotowanie (napełnienie pęcherza) to by Cię o tym poinformowano smile a jeśli
      nie to będzie wykonane dopochwowo.
      pozdrawiam,
      L.
      • joisana Re: usg 04.02.05, 11:07
        A guzik wink, w wielu przychodniach państwowych jaszcze USG dopochwowego na oczy
        nie widzieli wink. Ja chodze prywatnie, ale w tej do której mam deklarację nie
        ma i tak jest w wielu innych.
        • Gość: aska Re: usg IP: *.ar.wroc.pl 04.02.05, 11:57
          no i na dwoje babka wrozyla sad pani w recepcji raczej nie sluszy wielka pomoca
          moim zdaniem siedzi tam bo musi sad. chyba musze poszukac po znajomyc kto mial
          tam robione usg moze sie uda. dzieki za pomoc. dobrze by bylo tez wiedziec czy
          przy dopochwowym prezerwatywe przynosimy same (oj spotkalam sie z tym) czy maja
          na stanie ;p
        • Gość: Położnik Re: usg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:58
          Joisano moja droga co Ty z tym Flutamidem czy naprawde ktoś stosuje go u
          kobiet z hirsutyzmem ? USG faktycznie wykonuje badania na trzech aparatach i
          tylko jedem ma dopochwową w szpitalu,kobietki USG dopochwowe jest zdecydowanie
          lepsze we wczesnej ciąży i w ginekologi nie trzeba miec wypełnionego pęcherza.
          • joisana Re: usg 04.02.05, 12:25
            Cześć, no kurczę właśnie trują się flutamidem za przyzwoleniem i
            błogosławieństwem swoich lekarzy!!zgroza, a jak napisałam, że to onkologiczny
            lek z założenia do leczenia raka prostaty to na mnie naskoczyły! "Bo to cudowny
            lek na trądzik i owłosienie", paranoja i dreszcze przechodzą.
          • Gość: Aśka Re: usg IP: *.ar.wroc.pl 04.02.05, 13:02
            no i dylemat sie rozwiązał wielkie dzieki smile nie będe musiała dużo pic ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka