Gość: Julita IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 02.09.01, 21:46 Czy fakt, że mój mąż ma grupę krwi Rh+., a ja Rh- może mieć jakieś niebezpieczne konsekwencje dla mającego się urodzić dziecka? Nadmieniam,że jest to moja pierwsza ciąża (pierwszy miesiąc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika.antepowicz Re: konflikt grup krwi 02.09.01, 22:53 Nie, ale koniecznie należy wykonać badanie przeciwciał w suriowicy krwi. Oznaczenia te powtarz sie co 2 miesiace. Czy nigdy nie miała Pani przetacznaej krwi? Po porodzie na pewno otrzyma Pani immunoglobulinę, która zapewni zabezpieczenie przed wystapieniem konflikyu w kolejnej ciązy>MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: konflikt grup krwi IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.09.01, 21:48 Czy podanie immunoglobuliny po urodzeniu pierwszego dziecka daje 100% pewność, że konflikt nie wystąpi? Czy istnieje jednak jakieś prawdopodobieństwo wystapienia konfliktu, jeśli tak to jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: konflikt grup krwi 06.09.01, 22:18 Raczej taka profilaktyka zabezpiecza przed konfliktem. Profilaktyka nie jest pewna, bo przeciwciała mogą powstawac przeciw innym antygenom.MA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: konflikt grup krwi IP: *.zeto.wroc.pl 07.09.01, 14:06 nie martw sie. Ja z taka niezgodnoscia urodzilam 3 dzieci (w tym dwoje prawie jeden po drugim, co pdobno nie jest wskazane). Chodzilam jednak przykladnie na badanie przeciwcial, a po porodach dostawalam immunoglobuline. życze, aby wszystko bylo ok. Odpowiedz Link Zgłoś