Dodaj do ulubionych

Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE

24.02.05, 22:40
Mama (74 lata) miala 5 lat temu pobierany wycinek z podejrzeniem raka
zlosliwego na szyjce macicznej.Potem radioterapia i na szczescie 5 lat
szczesliwie dobrze.Teraz od paru miesiecy pojawia sie krwawienie z duzymi
przerwami.Onkolog twierdzi ze wszystko w porzadku ale kazala chodzic do
lekarza pierwszego kontaktu (dla mnie to co najmniej dziwne)Mama twierdzi ze
lekarz owszem bardzo sympatyczna ale badanie na "odczep sie".Dzis ponownie
krwawila i to mocno potem przeszlo Zadzwonila na onkologie kazali obserwowac
i isc jutro do ginekologa.Podeszla lekarz do telefonu i zapytala czy mama
utrzymuje diete onkologiczna (zaden lekarz przez te wszystkie lata nic o
takiej nie wspominal ) Zapytala czy jada jablka i pije mleko.Mama
potwierdzila a lekarz na to ,ze to jest przyczyna krwawien BO RAK NIE LUBI
JABLEK I MLEKA!!!!! Jesli to prawda to czemu nikt mamie o tym nie
powiedzial !!??? Prosze o jakies odpowiedzi jesli ktos slyszal o czyms
podobnym.
Obserwuj wątek
    • Gość: kalinosia Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: *.neostrada.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.05, 22:46
      1-sze słyszę, a chorowałam na raka szyjki, w zyciu lekarz mi o czyms takim nie
      mówił (a jest to wybitny specjalista ginekolog-onkolog)
    • very_martini Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE 24.02.05, 23:01
      Pierwsze słyszę, a mojej śp Babci dietę na okoliczność nowotworu ustawiała sława
      wtej branży i co do jabłek nie było zastrzeżeń, do mleka tak, ale to głównie z
      tego powodu, że przy typie nowotworu mojej babci wskazana była dieta
      niskobiałkowa. Hm, zaciekawiłaś mnie, postaram się coś podczytać na ten temat

16%VOL
      22%VAT

--
    • Gość: sara Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: 211.26.100.* 24.02.05, 23:58
      buraki sa dobre na raka
    • tigratom Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE 25.02.05, 00:17
      Tak wszelkie surowe owoce marchweka buraki jabłko... w dużych ilościach
      zajadana natka pietruszki!!! myslę że więcej dowiesz się na www.onkolink.pl
      Pozdrawiam
    • joisana Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE 25.02.05, 09:25
      Z tym mlekiem to chodzi o to, że wpływa na hormony przysadkowe (zwiększa ilość
      wydzielanej prolaktyny) które mogą znacznie wpływać na narządy układu
      rozrodzczego i kom. nowotworowe hormonozależne; co do jabłek-też słyszałam,
      może to mit, ale same wiecie, że wiele mitów ma swoje uzasadnienie w
      rzeczywistości wink. Sama miałam nowotwór piersi i ścisłej bezmlecznej diety nie
      stuję, ale staram się pilnować i walczę z tym wink.
    • intraday Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE 25.02.05, 12:05
      Czy chodzi o mleko czy tez nabiał jogurty, sery?
      • Gość: Położnik BEATO 1002!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 13:20
        Idz natychmiast do ginekologa lub do szpitala niech lekarz wyjaśni CI przyczyne
        krwawienia mamy ,jak będzie wszystko dobrze możesz ustalić sobie dowolną dietę!!
        1.Mam nadzieję że jest to krwawienie okresu okołoklimakterium i wszystko jest
        dobrze.POzdrawiam
        • very_martini Re: BEATO 1002!!!! 26.02.05, 11:59
          DOWOLNĄ?
          W przypadku nowotworu DOWOLNĄ dietę? Chyba przesadziłeś...

16%VOL
          22%VAT

• Gość: gośc Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: 83.238.47.* 25.02.05, 21:50
      nie piszesz nic o operacji ,czy mamie usunięto macicę ?bo to chyba najlepsze
      wyjście ,najbezpieczniej .Moja znajoma (prawie 75 lat)też krwawiła i było
      podejrzenie raka,wiec usuneli jej cała macicę z przydatkami i niedawno jej
      rodzina świetowała jej 81 urodziny. Nadmienie ,ze mieszka w BRD.
      Pozdro.
    • Gość: POMOC [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.05, 09:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kurova To mnie załamałyście 26.02.05, 21:10
        Moja mama jest po wycięciu narządów rodnych z nowotworem,jedyne co lekarz nie
        pozwalał brać to sztucznych witamin, bo komórki rakowe przyczepiaja się do tych
        witamin i mogą się roznieść po całym organizmie( wiem że to laickie
        wytlumaczenie ale ajkoś tak on to tłumaczył), naturalne witaminy jak
        najbardziej polecał.Moja mama właściwie tylko żywi się nabiałem, pije bardzo
        dużo mleka, a i jabłka jedno za drugim, wstrzymuję się żeby jej nie powiedzieć
        o tych doniesieniach, ale jeżeli naprawdę może to zaszkodzić to chyba będę
        musiała, chociaż mama nie ma już raka, miała tylko radioterapię i od trzech lat
        narazie jest tylko na kontrolach lekarskich.Weszłam na onkolink ale tam tylko
        znalazłam o soku z buraków.Jeżeli coś jeszcze znajdziecie napiszcie, temat
        bardzo mnie interesuje.
    • Gość: Halszka Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: 195.136.92.* 28.02.05, 09:50
      Ja rownież slyszalam, ze mleko i nabial ma wplyw na choroby uklady rozrodczego,
      rowniez raka. Sama mialam torbiele na jajnikach i wlasnie zywilam sie glownie
      nabialem. Zmienilam nawyki zywieniowe. Mozna znalezc informacjie w necie, ale
      tez w ksiazkach o odzywianiu zgodnie z grupa krwi, czy o odzywianiu wedlug
      Pieciu Przemian.Polecam. O jablkach i ich zgubnym wplywie nic nie wiem.
      Pozdrawiam
    • Gość: poli Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.05, 16:27
      Bardzo ciekawe stwierdzenie o którym nigdy nie słyszałam ale chyba coś w tym
      jest bo też żywię się głównie nabiałem i mam nowotwór w piersi. Muszę
      przemyśleć moją dietę, tylko dlaczego lekarze o tym nic nie mówią???!!!
      • Gość: beata1002 Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: 217.153.143.* 28.02.05, 21:49
        Dziekuje za tak liczny odzew.Wczoraj mama byla u lekarza rejonowego-internisty
        (akurat jest to takze kobieta z nowotworem na piersi ) Byla zszokowana
        rewelacjami o diecie .A chyba jako lekarz chorujacy na nowotwor cos by
        wiedziala.W kazdym razie chyba jednak mama czesciowo ograniczy mleko ( bo tylko
        o mleku nie nabiale byla mowa) i jablka skoro nikt nie wie nic napewno.Mama nie
        miala usunietej macicy tylko guzek i zastosowano radioterapie.Teraz od
        rejonowej dostala skierowanie na USG jamy brzusznej.Jak bede cos wiedziala to
        sie odezwe bo wiem ze to sa wazne sprawy i kazda wiadomosc moze sie przydac
        komus innemu.Pozdrawiam.
        • Gość: olka Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.03.05, 08:36
          Napisz koniecznie.
    • miss_frog Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE 08.03.05, 17:41
      Niewiele wiem o tym co można, czego nie można a co trzeba jeśc przy
      nowotworach, ale polecam internetowy magazyn dla kobiet Kafeteria (nie wiem czy
      zamieszczanie adresów stron jest niezgodne z regulaminem forum?). Znalazłam tam
      kiedyś dwa ciekawe artykuły: jeden mówiący o tym że dieta oparta na rybach
      oceanicznych i owocach morza obniżo ryzyko zachorowania na nowotwór i drugi
      mówiący o tym, że spożywanie przetworów z pomidorów dobrze wpływa na potencję u
      mężczyzn a u kobiet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i szyjki
      macicy. Nie wiadomo na ile te artykuły są prawdziwe, ale poczytać warto.

kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=75
      kafeteria.pl/ziu/obiekt.php?id_t=144
      PS Warto zajrzeć także do archiwalnych artykułów Kafeterii z kategorii Zdrowie
      i Uroda - na pewno znajdzie się tam jeszcze więcej artykułów dotyczących
      nowotworów.
    • Gość: beata1002 Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: 217.153.143.* 09.03.05, 19:12
      Zgodnie z obietnica informuje o wynikach badan mamy na USG jamy
      brzusznej.Wykonywala je panstwowo ale robil to lekarz ginekolog ultrasonolog
      pracujacy takze na onkologii na Ursynowie.Byl bardzo oburzony i zdziwony (ja
      teraz takze ) ze po radioterapi mama nie miala nigdy wykonywanego usg jamy
      brzusznej .A podobno wlasnie radioterapia czesto powoduje to co wykryl u
      mamy.czyli torbielowate poszerzenie kielicha dolnego w nerce lewej o srednicy
      juz 39 mm,widoczna zmiana heteroechogenna srednicy 87 mm torbiel
      korowa.Przepisalam tak jak napisal w opisie lekarz.lewa nerka jest powiekszona
      i prawdopodobnie male zlogi.Wlasnie ta torbiel byla prawdopodobnie przyczyna
      krwawienia.Teraz we wtorek mama idzie do urologa.Prawdopodobnie skonczy sie to
      szpitalem jestem zielona w kwesti torbieli.Czy to bardzo grozne ?jak sie je
      usuwa a moze trzeba usunac nerke.Boje sie czekac do wtorku.Moze ktos jest w
      stanie cos powiedziec na ten temat.Prosze..
      • jadwiga_r Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE 09.03.05, 19:55
        Beatko,czy pani onkolog,która mamusi zwróciła uwagę na sposób odżywania
        się /mleko i jabłka/ pracuje w dużym ośrodku onkologicznym?
        • vecka Lepiej nie jesc cukru!!! 09.03.05, 21:14
          Witam,

nie czytalam nigdzie o tym aby mleko czy akurat jablka byly przeciwwskazaniem, choc czytalam, ze mleko jest dla ludzi doroslych niezdrowe i nalezy to ograniczyc.
          Mysle, ze duzo wieksza uwage przy raku nalezy zwrocic na to aby nie jesc cukru. Rak sie zywi cukrem!!
          POzdr.
          • joisana Re: Lepiej nie jesc cukru!!! 10.03.05, 08:40
            Rak jest zbudowany z białka i "żywi się" o ile można tak powiedzieć, białkiem a
            nie cukrem. Udokumentowano wiele przypadków kiedy wykluczenie czasowe białka z
            diety powodowało resorpcję guza dzięki czemu stawał się mniejszy i operacyjny.
        • Gość: beata1002 Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE IP: 217.153.143.* 09.03.05, 21:39
          tak -w Centrum Onkologi na Ursynowie.
          • jadwiga_r Re: Nowotwor nie lubi mleka i jablek!!!?????PILNE 10.03.05, 08:41
            Beatko,dziękuję bardzo za odpowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka