Dodaj do ulubionych

podwójna macica

13.06.02, 12:14
Mam pytanie, stwierdzono u mnie podwójną macicę, jaki wpływ moze to mieć na
poczęcie i donoszenie ciązy? Czy lepiej mieć podwójną nież dwuroźną?
Czy jets ktoś na liście w takiej sytuacji jak ja?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • agniecha3 Re: podwójna macica 13.06.02, 15:17
      witaj,
      no to jestesmy co najmniej dwie, jak chcesz to napisz na priv

pozdrawiam
      • alex17 Re: podwójna macica 14.06.02, 11:11
        Dziewczyny,
        Jestem w podobnej sutuacji. Ja dla odmiany mam macicę dwurożną.
        Dowiedziałam się o tym podczas badania USG w 8 tyg. ciąży. To był dla mnie
        niesamowity szok. Lekarz powiedział mi, że ponieważ jest to moja pierwsza ciążą
        to jest duże prawdopodobieństwo, że ją stracę - 60%.Narazie wszystko jest ok.
        dzidzia rozwija się prawidłowo - 31 tydz.Nie miałam problemów, cały czas
        pracuję.Dlatego myślę, że każdy przypadek powinien być rozpatrywany
        indywidualnie, nie ma reguły i trudno powiedzieć która wada rozwojowa ( bo do
        takich należą oba przypadki)jest gorsza.
        Jeżeli macie jakieś informacje to chętnie również bym się chciała czegoś
        dowiedzieć na ten temat.
        Pozdrawiam was gorąco, napewno wszystko będzie ok.
        Alex
        • agniecha3 Re: podwójna macica 14.06.02, 12:49
          Gratuluje zdrowej ciazy smile Wyglada na to, ze mimo wady donosisz ją smile Super :-
          ) Jestes kolejnym (juz o kilku slyszalam) przykladem na to, ze nawet z takimi
          wadami mozemy miec dzieci smile

Moj lekarz uprzedzil mnie, ze wlasnie z donoszeniem moge miec klopot (z
          zajsciem nie, szanse mam takie same jak przy normalnej budowie). Mowil, ze
          grozi poronienie (ale ze kazda kolejna ciaza ma wieksze szansze, bo macica
          sie 'rozciaga'), ze od poczatku ciaza bedzie traktowana jak ciaza wysokiego
          ryzyka. Jak bedzie jeszcze niestety nie wiem. Ponoc mozna to operowac (laczyc 2
          macice w jedna), ale to dopiero po powtarzajacych sie poronieniach.
    • margot75 Re: podwójna macica 10.07.02, 21:23
      Dziękuję dziewczynom za podtrzymanie na duchu! Nie wiem czy to dobrze, ale cieszę
      się ze nie jstem sama i że są kobiety, które mimo takiej wady mają dzieci!

Prosiłabym także Panią Doktor o odpowiedź na moje pytania.
    • amy1 Re: podwójna macica 11.07.02, 12:46
      Moja mama urodzila mnie bez problemów (prawie 30 lat temusmilei dopiero gdy miałam
      kilkanaście lat dowiedziala sie ze ma podwojna macice. Lekarz, który to "odkrył"
      byl zdziwony, ze nie miala problemow z donoszeniem ciazy no i oczywiscie, ze o
      tej swojej specyficznej budowie nie wiedziala. A wiec jest mozliwe donoszenie
      ciazy, czego ja jestem najlepszym dowodem. Zycze Wam powodzenia.
    • monika.antepowicz Re: podwójna macica 18.07.02, 12:06
      Każda wada macicy może powodowac ryzyko poronienia, ale czesto zdarza si e
      tez,że pacjentki bez problemu donosza ciaze. Rozpoznać te wqade mozna wykonujac
      jednoczasowo histeroskopię i laparoskopię. Możliwe są również operacje
      korekcyjne, ale wskazane raczej w razie przebycia niepowodzeń w ciazy.
    • monika.antepowicz Re: podwójna macica 18.07.02, 12:09
      Każda wada macicy może powodowac ryzyko poronienia, ale czesto zdarza si e
      tez,że pacjentki bez problemu donosza ciaze. Rozpoznać te wqade mozna wykonujac
      jednoczasowo histeroskopię i laparoskopię. Możliwe są również operacje
      korekcyjne, ale wskazane raczej w razie przebycia niepowodzeń w ciazy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka