margot75 13.06.02, 12:14 Mam pytanie, stwierdzono u mnie podwójną macicę, jaki wpływ moze to mieć na poczęcie i donoszenie ciązy? Czy lepiej mieć podwójną nież dwuroźną? Czy jets ktoś na liście w takiej sytuacji jak ja? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agniecha3 Re: podwójna macica 13.06.02, 15:17 witaj, no to jestesmy co najmniej dwie, jak chcesz to napisz na priv pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alex17 Re: podwójna macica 14.06.02, 11:11 Dziewczyny, Jestem w podobnej sutuacji. Ja dla odmiany mam macicę dwurożną. Dowiedziałam się o tym podczas badania USG w 8 tyg. ciąży. To był dla mnie niesamowity szok. Lekarz powiedział mi, że ponieważ jest to moja pierwsza ciążą to jest duże prawdopodobieństwo, że ją stracę - 60%.Narazie wszystko jest ok. dzidzia rozwija się prawidłowo - 31 tydz.Nie miałam problemów, cały czas pracuję.Dlatego myślę, że każdy przypadek powinien być rozpatrywany indywidualnie, nie ma reguły i trudno powiedzieć która wada rozwojowa ( bo do takich należą oba przypadki)jest gorsza. Jeżeli macie jakieś informacje to chętnie również bym się chciała czegoś dowiedzieć na ten temat. Pozdrawiam was gorąco, napewno wszystko będzie ok. Alex Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha3 Re: podwójna macica 14.06.02, 12:49 Gratuluje zdrowej ciazy Wyglada na to, ze mimo wady donosisz ją Super :- ) Jestes kolejnym (juz o kilku slyszalam) przykladem na to, ze nawet z takimi wadami mozemy miec dzieci Moj lekarz uprzedzil mnie, ze wlasnie z donoszeniem moge miec klopot (z zajsciem nie, szanse mam takie same jak przy normalnej budowie). Mowil, ze grozi poronienie (ale ze kazda kolejna ciaza ma wieksze szansze, bo macica sie 'rozciaga'), ze od poczatku ciaza bedzie traktowana jak ciaza wysokiego ryzyka. Jak bedzie jeszcze niestety nie wiem. Ponoc mozna to operowac (laczyc 2 macice w jedna), ale to dopiero po powtarzajacych sie poronieniach. Odpowiedz Link Zgłoś
margot75 Re: podwójna macica 10.07.02, 21:23 Dziękuję dziewczynom za podtrzymanie na duchu! Nie wiem czy to dobrze, ale cieszę się ze nie jstem sama i że są kobiety, które mimo takiej wady mają dzieci! Prosiłabym także Panią Doktor o odpowiedź na moje pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
amy1 Re: podwójna macica 11.07.02, 12:46 Moja mama urodzila mnie bez problemów (prawie 30 lat temui dopiero gdy miałam kilkanaście lat dowiedziala sie ze ma podwojna macice. Lekarz, który to "odkrył" byl zdziwony, ze nie miala problemow z donoszeniem ciazy no i oczywiscie, ze o tej swojej specyficznej budowie nie wiedziala. A wiec jest mozliwe donoszenie ciazy, czego ja jestem najlepszym dowodem. Zycze Wam powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: podwójna macica 18.07.02, 12:06 Każda wada macicy może powodowac ryzyko poronienia, ale czesto zdarza si e tez,że pacjentki bez problemu donosza ciaze. Rozpoznać te wqade mozna wykonujac jednoczasowo histeroskopię i laparoskopię. Możliwe są również operacje korekcyjne, ale wskazane raczej w razie przebycia niepowodzeń w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: podwójna macica 18.07.02, 12:09 Każda wada macicy może powodowac ryzyko poronienia, ale czesto zdarza si e tez,że pacjentki bez problemu donosza ciaze. Rozpoznać te wqade mozna wykonujac jednoczasowo histeroskopię i laparoskopię. Możliwe są również operacje korekcyjne, ale wskazane raczej w razie przebycia niepowodzeń w ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś