Dodaj do ulubionych

problemy poporodowe

15.06.02, 23:59
Jestem 3 tyg. po porodzie.Urodzilm zdrowa i cudowna istotke.Porod trwal
zaledwie kilka godzin!!!. To moje pierwsze dziecko. Moj problem to moja-
macica,ktora bardzo mi sie osunela!!!
Juz piatego dnia po porodzie przy badaniu brzusznym byla nie wyczuwalna.
Cieszylam sie z tego powodu,iz tak szybko powracam do zdrowia.
Lecz niestety juz po tygodniu szyjke macicy sama moglam zobaczyc, tak bardzo
opuscila sie!!!
Mam zalozone presarium, w sierpniu ide na kontrole.Co jest przyczyna tego stanu
i jaki ma wplyw na nastepna ciaze?!Co mnie czeka w nastepnej kolejnosci jesli
macica nie podniesie sie?! Bardzo prosze o POMOC, czy ktos mial tego typu
promlem?! Czekam na reakcje. Pozdrawim
Zaniepokojona mama
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: problemy poporodowe 16.06.02, 12:44
      Myślę,że taka sytuacja rzadko ma miejsce po porodzie- należy ją raczej wiązac z
      wadliwa budowa tkanki łącznej- mogą temu powikłaniu tez towarzyszyć żylaki.
      Operacja plastyczna i podwieszenie macicy mogą powodowac kłopoty przy kolejnym
      porodzie- sytuacja moze powrócić do stanu wyjściowego, może być też konieczne
      wykonanie cięcia cesarskiego. Na razie oprócz pessarium można polecić ćwiczenia
      mięśni brzucha. Nie napisała Pani czy wystąpiły też dolegliwości z oddawaniem
      moczu i stolca- chciałabym też aby dokładniej opisała Pani poród- czy dziecko
      duże, czy było nacinane krocze3 no i dolegliwości, jakie Pani w tej chwili
      odczuwa, czy mama Pani miała po porodzie podobne problemy, ile ma Pani lat.
      • Gość: sandy7 Re: problemy poporodowe IP: *.speed.planet.nl 16.06.02, 16:58
        Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz!!!
        Porod odbyl sie w tempie blyskawicznym zwazajac na fakt,iz byl to pierwszy
        porod.Wody plodowe odeszly mi o 23.00 a delikatne skurcze zaczely sie ok.01.30
        po czy zaczely sie nasilac. Okolo godz. 05.00 zadzwonilismy do ginekologa.iz
        juz czas jechac do szpitala.W tym momencie poczulam ze akcja bardzo zaostrzyla
        sie ze zwyklych skurczy w niespelna w kilka minut zaczely sie skurcze porodowe
        Poczulam bardzo mocny bol party na krocze i odbyt wrazenie iz glowka juz
        wychodzi. Te skurcze nasilaly sie z kazda minuta!!! Przez glowe przebiegala
        mysl aby nie urodzic w domu.Do szpitala zajechalam o 06.15 z rozwarciem 10 cm
        juz bylo widac glowke a o 06.43 urodzila sie Sandy.Zostalam nacieta po 3 szwy
        we wnatrz jak i na zewnatrz ok. 1.5 cm od odbytu.Sandy urodzila sie w 36,6
        tyg. ciazy.Byla b. malym dzieckiem 2,414gram i 45 cm wzrostu!Krasnoludek...Nie
        mialam problemow z moczem a na rozluznienie stolca bralam przez 10 dni
        lactulose.W tej chwili czuje troche ciagniecie w okolicy krocza (szwy we
        wnatrz czy pessarium)?. To nie jest bol poprostu czuje ze mam cos 'w srodku'
        Krazek raz dziennie troszke podnosze gdyz samoistnie opada.Moja mama nie miala
        tego typu problemow.To moja druga ciaza, pierwsza poronilam w 7 tyg.W lipcu
        zaczne 32 lata.Okolo pol roku przed ciaza leczylam sie za ciagle zapalenia
        drog rodnych(przyjelam mnostwo lekow przeciw zapalnych wykonalam wiele
        przeroznych badan- nie mogli znalesc przyczyny.Na stan zapalny dostalam lek -
        pomoglo na jakis czas i od nowa to samo. Zaczelo sie bolesne wspolzycie a co
        za tym idzie zbyt napiete miesnie pochwy i wizyty u seksuologa...Moze to ma
        cos wspolnego z opdnieciem macicy... Zaszlam w upragniona ciaze. Cala ciaza
        przebiegala bardzo dobrze. Doslownie zadnych problemow,pracowalam niemalze do
        samego konca.Cztery tyg. przed terminem ciazy przeszlam na urlop macierzynski
        lecz juz po tygodniu 'laby'poszly mi wody....
        Mam nadzieje,ze dostarczylam wystarczajacych informacji.Bardzo serdecznie
        pozdrawiam i czekam na odpowiedz! Mama Sandy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka