Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz : po laparoskopii!!!!

16.06.02, 19:18
Witam! Niestety żadnej odpowiedzi na poprzednie pytania sad Czy po laparoskopii
należy zajść w ciągu 2 lat w ciążę? Podobno robią się potem zrosty. Ile czasu
musi minąć, aby dojść do formy tzn móc dżwigać 2 letnie dziecko i ćwiczyć.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • biala& Z innej beczki 16.06.02, 20:31
      Mnie natomist nurtuje inne pytanie:
      d l a c z e g o endometrioza jest przeszkoda w zajsciu w ciaze jezeli wszystko
      jest drozne i "czyste"?
      • magolan Re: Z innej beczki 17.06.02, 13:48
        biala& napisał(a):

> Mnie natomist nurtuje inne pytanie:
        > d l a c z e g o endometrioza jest przeszkoda w zajsciu w ciaze jezeli wszystko
        > jest drozne i "czyste"?

To nie jest tak do końca jak piszesz, aby wyjaśnić przyczynę trudności w zajściu
        w ciążę przy tym schorzeniu, należałoby uwzględnić stadia tej choroby. W cieżkiej
        postaci ogniska endometriozy i zrosty w jajniku powodują zmiany anatomiczne, za
        przyczynę niepłodności przy endometriozie uważa się generalnie zmniejszenie
        ruchomości strzępków jajowodu, zmniejszenie ich zdolności do wychwytu komórki
        jajowej oraz uszkodzenie bądź zamknięcie światła jajowodu. Tak więc istnieje dość
        silny związek między endometriozą a niepłodnością spowodowaną właśnie tą chorobą.
        A leczenie? wiadomo albo hormony albo operacja albo kombinacja operacja +
        hormony. Dla lekkiej postaci tego schorzenia najlepszym lekarstwem jest właśnie
        ciąża tylko czasem potrzeba szczęścia by w nią zajść- mnie się niestety nie udało
        i dlatego jutro idę na laparo.
        • grawi Re: Z innej beczki - do Magolan 19.06.02, 08:37
          cześć, ja przygotowuję się do laparoskopii za miesiąc, moim problemem sa
          torbiele endometrialne na jajniku, ktore coraz odrastają, leczyłam
          farmakologicznie lecz z małym efektem więc lekarz zaproponowal laparoskopię.
          Bardzo prosze jeśli znajdziesz chwilkę czasu podziel sie swoimi wrażeniami po
          zabiegu, co lekarz mówi na temat płodności po laparoskopii, czy zwiększa się
          szansa na ciążę,
          jeśli chcesz to napisz na priva, lub tutaj, pewnie zainteresuje też inne
          dziewczyny przygotowujące sie do zabiegu. Grażyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka