ada_o 16.06.02, 19:18 Witam! Niestety żadnej odpowiedzi na poprzednie pytania Czy po laparoskopii należy zajść w ciągu 2 lat w ciążę? Podobno robią się potem zrosty. Ile czasu musi minąć, aby dojść do formy tzn móc dżwigać 2 letnie dziecko i ćwiczyć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biala& Z innej beczki 16.06.02, 20:31 Mnie natomist nurtuje inne pytanie: d l a c z e g o endometrioza jest przeszkoda w zajsciu w ciaze jezeli wszystko jest drozne i "czyste"? Odpowiedz Link Zgłoś
magolan Re: Z innej beczki 17.06.02, 13:48 biala& napisał(a): > Mnie natomist nurtuje inne pytanie: > d l a c z e g o endometrioza jest przeszkoda w zajsciu w ciaze jezeli wszystko > jest drozne i "czyste"? To nie jest tak do końca jak piszesz, aby wyjaśnić przyczynę trudności w zajściu w ciążę przy tym schorzeniu, należałoby uwzględnić stadia tej choroby. W cieżkiej postaci ogniska endometriozy i zrosty w jajniku powodują zmiany anatomiczne, za przyczynę niepłodności przy endometriozie uważa się generalnie zmniejszenie ruchomości strzępków jajowodu, zmniejszenie ich zdolności do wychwytu komórki jajowej oraz uszkodzenie bądź zamknięcie światła jajowodu. Tak więc istnieje dość silny związek między endometriozą a niepłodnością spowodowaną właśnie tą chorobą. A leczenie? wiadomo albo hormony albo operacja albo kombinacja operacja + hormony. Dla lekkiej postaci tego schorzenia najlepszym lekarstwem jest właśnie ciąża tylko czasem potrzeba szczęścia by w nią zajść- mnie się niestety nie udało i dlatego jutro idę na laparo. Odpowiedz Link Zgłoś
grawi Re: Z innej beczki - do Magolan 19.06.02, 08:37 cześć, ja przygotowuję się do laparoskopii za miesiąc, moim problemem sa torbiele endometrialne na jajniku, ktore coraz odrastają, leczyłam farmakologicznie lecz z małym efektem więc lekarz zaproponowal laparoskopię. Bardzo prosze jeśli znajdziesz chwilkę czasu podziel sie swoimi wrażeniami po zabiegu, co lekarz mówi na temat płodności po laparoskopii, czy zwiększa się szansa na ciążę, jeśli chcesz to napisz na priva, lub tutaj, pewnie zainteresuje też inne dziewczyny przygotowujące sie do zabiegu. Grażyna Odpowiedz Link Zgłoś