mela1 Re: Pytania o Diane 35 17.06.02, 13:23 Od 4 miesiecy biore Diane 35, dzis koncze 4 opakowanie. mam kilka pytan do pani doktor. 1. Jednym z powodow wybrania tej pigulki byly problemy z cera. czy jesli po 4 miesiacach nie ma zdnej poprawy jest sens przyjmowania jej nadal i czekania an efekty? 2. Od kilku tygodni obserwuje strasznie pogorszenie nastroju, stany depresyjne, nie moge soebi ze soba poradzic, ciagle placze albo krzycze. Nie mam do tego zadnych zewnetrznych powodow. Winic za to pigulke? I co zrobic jesli to przez nia? 3. Przyjmuje pierwsza pigulke zawsze we wtorek, ostatnia w poniedzialek, okres mam od piatku do poniedzialku. Nie bardzo mi to odpowiada ze wzgledu na weekend. Czy moge skrocic przerwe miedzy opakowaniami, wziac pierwsza tabletke juz w piatek, tak zeby dostawac okres w poniedzialek? Troche boje sie takich eksperymentow na wlasna reke. 4. Czy nowa pigylka Yasmine jest juz dostepna w Polsce? Powaznie zastanawiam sie nad zmiana ze wzgledu na stany depresyjne. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dzokejka Re: Pytania o Diane 35 17.06.02, 15:12 mela1 napisał(a): > Od 4 miesiecy biore Diane 35, dzis koncze 4 opakowanie. mam kilka pytan do pani > > doktor. > 1. Jednym z powodow wybrania tej pigulki byly problemy z cera. czy jesli po 4 > miesiacach nie ma zdnej poprawy jest sens przyjmowania jej nadal i czekania an > efekty? > 2. Od kilku tygodni obserwuje strasznie pogorszenie nastroju, stany depresyjne, > nie moge soebi ze soba poradzic, ciagle placze albo krzycze. Nie mam do tego > zadnych zewnetrznych powodow. Winic za to pigulke? I co zrobic jesli to przez > nia? Witaj Melu. Ja również zażywałam Diane 35- przez 3 miesiace- ze względu na trądzik. Poprawa cery duża, przede wszystkim na plecach i dekolcie. Ale to pogorszenie nastroju o którym piszesz... miałam to samo, przed okresem. Nie powiem, nigdy nie jestem w super nastroju "przed" , ale to co się ze mną działo to były prawie ataki w histerii do tego stopnia, ze byłam w stanie się rozpłakać, bo sprzedawczyni w sklepie była niemila. Poza tym, w środku cyklu zdarzało mi się mieć bóle wątroby. Ginekolog zbagatelizował to wszystko, ale na szczęście, pani dermatolog była innego zdania i stwierdziła, że sie ta pigułką nie warto katować. Efekty uboczne zawsze moga wystąpić, a myślę, ze przem. farmaceutyczny jest na tyle rozwinięty, że można coś innego, bardziej "przyjaznego " znaleźć. Kiedyś przeglądałam wątki dotyczące Diane i sporo dziewczyn pisało, ze dostały receptę na ten lek dopiero po wykonaniu badań hormonalnych i nie miały później żadnych przebojów. Może to jakaś wskazówka? Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: Pytania o Diane 35 17.06.02, 15:38 Moje zmiany nastroju nie wystepuja przed okresem, tym bym sie nie przejela. Mam je caly czas od ponad tygodnia. i tez placze bo ktos byl dla mnie niemily, awantury robie wszystkim. Tabletke dobrala mi lekarka po badaniach hormonalnych i tez powiedziala, ze gdyby przepisala mi je bez tego, to bylby blad, ale po badanaich powinno byc OK. Pierwsze opakowanie kiepsko znosilam, potem sie poprawilo, lae teraz jest fatalnie, szczegolnie psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
amina Re: Pytania o Diane 35 01.07.02, 16:52 mela1 napisał(a): > Moje zmiany nastroju nie wystepuja przed okresem, tym bym sie nie przejela. Mam je caly czas od ponad tygodnia. i tez placze bo ktos byl dla mnie niemily, > awantury robie wszystkim. Tabletke dobrala mi lekarka po badaniach hormonalnych > > i tez powiedziala, ze gdyby przepisala mi je bez tego, to bylby blad, ale po > badanaich powinno byc OK. Pierwsze opakowanie kiepsko znosilam, potem sie > poprawilo, lae teraz jest fatalnie, szczegolnie psychicznie. Wiem, że Ciebie to nie pocieszy ale mam dokładnie to samo i receptę po różnego rodzaju badaniach hormonalnych przepisał mi ginekolog endokrynolog. Moje stany nasiliły się do tego stopnia, że poszłam do psychiatry (bo endokrynolog stwierdził, że te pigułki nie mają żadnego wpływu na moje stany depresyjne). A ponieważ mam przerost endometrium co w konsekwencji grozi mi nowotworem macicy i dodatkowo zbyt dużo hormonów męskich więc jestem leczona Diane już prawie pół roku objawowo- zmiany w macicy się cofają!!!! I dodatkowo łykam psychotropy - też leczę się objawowo. Eksperyment trwa a ja nie wiem co lepsze czy depresja czy rak macicy. Pocieszający niech będzie fakt, że teraz będę miała zmianę hormonów bo od psychotropów podobno wzrośnie mi poziom prolaktyny. Podobne stany miałam po Duphastonie. Trzymaj się i jeśli bierzesz to tylko antykoncepcyjnie to wyrzuć w cholerę!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mayova Re: Pytania o Diane 35 19.06.02, 14:06 mela1 napisał(a): > Od 4 miesiecy biore Diane 35, dzis koncze 4 opakowanie. mam kilka pytan do pani > > doktor. Nie jestem lekarzem, ale biore Diane od kilku lat, przede wszystkim ze wzgledu na cere, a "przy okazji" ) antykoncepcyjnie ... > 1. Jednym z powodow wybrania tej pigulki byly problemy z cera. czy jesli po 4 > miesiacach nie ma zdnej poprawy jest sens przyjmowania jej nadal i czekania an > efekty? Ja mialam efekty wlasnie dopiero po 4 miesiacach, wiec moze warto poczekac jeszcze ze dwa m-ce. Jesli pozniej nic sie nie zmieni - radze zglosic sie do endokrynologa ... > 2. Od kilku tygodni obserwuje strasznie pogorszenie nastroju, stany depresyjne, > > nie moge sobi ze soba poradzic, ciagle placze albo krzycze. Nie mam do tego > zadnych zewnetrznych powodow. Winic za to pigulke? I co zrobic jesli to przez > nia? Niestety to jest efekt uboczny stosowania Diane-35. Ja tez to mam, do tego dochodzi wieksza nerwowosc, spadek libido i inne tego typu "przyjemnosci" ... (zobacz na forum: "Komu zaszkodzily pigulki ...?") Powaznie zastanawiam sie nad zakonczeniem stosowania Diane, tym bardziej ze coraz czesciej myslimy z mezem o dzidziusiu ) > 3. Przyjmuje pierwsza pigulke zawsze we wtorek, ostatnia w poniedzialek, okres > mam od piatku do poniedzialku. Nie bardzo mi to odpowiada ze wzgledu na > weekend. Czy moge skrocic przerwe miedzy opakowaniami, wziac pierwsza tabletke > juz w piatek, tak zeby dostawac okres w poniedzialek? Troche boje sie takich > eksperymentow na wlasna reke. Ja zmienilam dzien w ktorym zaczynam brac Diane ze wzgledu na potworne migreny, ktore mam dzien przed miesiaczka i przez ktore nie mogalm normalnie funkcjonowac w pracy, prowadzic samochodu itp. Teraz biore od wtorku, koncze w poniedzialek, w sobote mam migreny ) a w niedziele 1-szy dzien okresu. Konsultowalam takie zmiany z moim lekarzem - powiedzial ze jest OK. Podpowiedzial mi tez, ze jak bede wyjezdzac na wakacje i okres mialby wypasc w dzien wyjazdu na przyklad, to moge w ogole nie robic 7-dniowej przerwy i wtedy w ogole nie miec miesiaczki (czyli 2 m- ce spokoju) Wyprobowalam to 2 razy i bylo bez zastrzezen, ale nie mozna tego robic zbyt czesto ... > 4. Czy nowa pigylka Yasmine jest juz dostepna w Polsce? Powaznie zastanawiam > sie nad zmiana ze wzgledu na stany depresyjne. Niestety, o tej pigulce nic nie wiem ... > Pozdrawiam i ja pozdrawiam ) m. Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: Pytania o Diane 35 19.06.02, 15:48 mayova napisał(a): Dziwkuje za tak fachowa odpowiedz. Moze jednak poczekam na ten efekt poprawy cery. W zasadzie plecy, dekolt bardzo sie poprawily, ale twarz - katastrofa kompletna i zayb bylo smieszniej przejsciowa. Tydzien dramatycznie, potem tydzien poprawy, potem znowu... > Jesli pozniej nic sie nie zmieni - radze zglosic sie do endokrynologa ... Tak, tylko ze ja mam hormony w porzadku... > Niestety to jest efekt uboczny stosowania Diane-35. Ja tez to mam, do tego > dochodzi wieksza nerwowosc, spadek libido i inne tego typu "przyjemnosci" ... No ja o dzidziusiu bardzo nie mysle A powiedz mi jak radzisz sobie z tymi nastrojami depresyjnymi? Chcialam brac Deprim (prawde mowiac biore w czasie przrwy) ale dziurawiec szkodzi pigulkom. Wiec co? Naprawde trudno ze mna wytrzymac, nawet mnie samej. Zwiazek sie sypie i juz nie wiem czy od tabletek czy nie... Nie jestem w stanie utrzymac normalnego nastroju caly dzien. Jest szansa ze to minie? Zmiane dznia moze na razie sobie daruje, ale brak przerwy chyba bede musiala zrobic, jesli wyjade. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Pytania o Diane 35 01.07.02, 11:59 mela1 napisał(a): > Od 4 miesiecy biore Diane 35, dzis koncze 4 opakowanie. mam kilka pytan do pani > > doktor. > 1. Jednym z powodow wybrania tej pigulki byly problemy z cera. czy jesli po 4 > miesiacach nie ma zdnej poprawy jest sens przyjmowania jej nadal i czekania an > efekty? > 2. Od kilku tygodni obserwuje strasznie pogorszenie nastroju, stany depresyjne, > > nie moge soebi ze soba poradzic, ciagle placze albo krzycze. Nie mam do tego > zadnych zewnetrznych powodow. Winic za to pigulke? I co zrobic jesli to przez > nia? > 3. Przyjmuje pierwsza pigulke zawsze we wtorek, ostatnia w poniedzialek, okres > mam od piatku do poniedzialku. Nie bardzo mi to odpowiada ze wzgledu na > weekend. Czy moge skrocic przerwe miedzy opakowaniami, wziac pierwsza tabletke > juz w piatek, tak zeby dostawac okres w poniedzialek? Troche boje sie takich > eksperymentow na wlasna reke. > 4. Czy nowa pigylka Yasmine jest juz dostepna w Polsce? Powaznie zastanawiam > sie nad zmiana ze wzgledu na stany depresyjne. > Pozdrawiam Cera poprawia sie po około 6 miesiacach stosowania, może Pani skrócić przerwę miedzy opakowaniami( nie mozna tylko jej wydłużac)Niektóre pavjentki skarża sie na stany depresyjne w trakcie stoswanai tych pigułek, a Yasmine nie jest dostepna na rynku. Wobec objawów niepoządanych można spróbować zmienić pigułkę na Cilest lub pigułki trójafzowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: Pytania o Diane 35 17.06.02, 13:39 Przepraszam, ze tak kilka razy, cos nie tak mi sie wysyla. Jeszcze jedno pytanie. Jaki wplyw na dzialanie pigulek moga miec preparaty antydepresyjne z dziurawca, np. Deprim? I czy istnieja inne lagodne srodki poprawiajace nastroj wydawane bez recepty, nie zawierajce tego ziola? Odpowiedz Link Zgłoś
mimi22 Re: Pytania o Diane 35 01.07.02, 00:28 ja brałam Deprim i miałam jeszcze większe schizy - płacz, depresja itp. więc z niego zrezygnowałam ale chyba nie ma żadnych interakcji z tabletkami, bo je również wtedy przyjmowałam Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: Pytania o Diane 35 01.07.02, 10:09 Juz odstawilam Diane. Pisalas, ze tyjesz po niej. A bierzesz ja na jakies szczegolne schorzenia? Bo mnie po zamianie na Cilest depresja mija. Pozostal strach przed ciaza, ale to juz inna historia. Odpowiedz Link Zgłoś
mimi22 Re: Pytania o Diane 35 01.07.02, 14:10 mela1 napisał(a): > Juz odstawilam Diane. Pisalas, ze tyjesz po niej. A bierzesz ja na jakies > szczegolne schorzenia? Bo mnie po zamianie na Cilest depresja mija. Pozostal > strach przed ciaza, ale to juz inna historia. nie Diane35 biorę tylko ze względu na antykoncepcję, ale na samym poczatku brałam Cilest i to od niego zaczęłam tyć, więc zmieniałam tabletki na Triregol potem na Logest, a teraz od1,5 roku jestem na Diane, myślałam juz o spirali tylko tu jest mały problem poniewaz jeszcze nie rodziłam, no i o Depro provena Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka1 Re: Pytania o Diane 35 17.06.02, 13:58 Ja, niestety nie odpowiem na Twoje pytanie, ale mam mala prosbe. Biore Diane 35 od 5 dni i w zwiazku z tym mam pewne watpliwosci. Moze moglabys zerknac na watki o numerach 3742 i 3754 wlasnie zatytulowane Diane 35 - watpliwosci etc. Z gory dziekuje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mela1 Re: Pytania o Diane 35 24.06.02, 13:29 Podnosze watek, bo widze, ze Pani Doktor wlasnie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś