Gość: mmmo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 12:32 Czy jesli mam dobre wyniki na układ krzepnięcia a bola mnie nogi i ręce i moje zyły są bardziej widoczne to to coś grożnego dodam ze biorę cilest pierwsze pakowanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maria83 Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 07.04.05, 12:41 bardzo aktualna dla mnie sytuacja. wczoraj bylam t takiej samej sprawie jak ty u naczyniowca, zrobil mi badania (takie specjalne na zyly..jakby usg i jeszcze jakies inne, nie bral mi krwi)i niby mam ok zyly, sa tylko troche slabe i kazal natyhmiast odstawic tabletki(jeanine) i jak do 3 dni nie przejdzie wrocic do niego.mam nosic tez takie specjalne podkolanowki, ale mam owiniete bandazem elastycznym (szkoda kasy na 3 dni). no i dziiaj nogi mniej bola. mam nadzieje ze to minie. a ty lepiej idz do lekarza, bo to raszej blachostka nie jest.zycze zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuś-tuś Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 12:52 Cilest to pigułki o bardzo dużej zawartości estrogenu (35), spróbuj przejść na lżejsze (estrogen 20). Nie jestem pewna na 100% ale to chyba właśnie reakcja na estrogen. Ja miałam bóle nogi przez dłuższy czas, badania krwi były OK, biorę do dziś, bóle zelżały i wracają bardzo rzadko, po prostu obserwuję czy coś się dzieje czy nie. Aha, są kremy, żele do smarowania żylaków (zawierają heparynę albo wyciąg z kasztanowca, z heparyną lepsze trochę). Ale i tak idź do lekarza, najlepiej chirurg naczyniowy (ale bardzo trudno się dostać), ja byłam badana przez lekarza rodzinnego i mojego ginekologa i żaden nie kazał odstawiać tabletek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 18:58 Ja odstawiłam... czy raczej odkleiłam plaster Evra. Zaczęło się jakieś 2 tyg od bólu łydki, póżniej bolała mnie już cała noga. Okazało się, ze to zapalnie żył. USG Doppler nie wykazało zakrzepicy ale pojawiły się niewielkie zmiany w żyłach. Zmiany te nie są na szczęście niebezpieczne, nie mniej 2 lekarzy stwierdziło, że nawet przy tak niewielkich zmianach spowodowanych hormonami, należy je ostawić. Pozostaje prezerwatywa, globulki + może z czasem dołączę do tego NPR jak się przekonam... Pozdrawiam Was Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 19:17 Czy łatwo dostałaś skierowanie na USG Dopplera ??? Czy miałaś je od chirurga naczyniowego może? U mnie zrobienie tego USG jest praktycznie niemożliwe, jedynie prywatnie a to jest dużo droższe od zwyczajnego USG. Nikt nie chce dawać skierowania na to!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 21:07 Ja mam to szczęście, że firma opłaca mi prywatną klinikę i nie mam problemu zeby dostać się na takie badanie. Rzeczywiście jednak, najpierw trafiłam do chirurga naczyniowca i później na dopler. Moja rada - marudzić tak długo aż w koncu zmiekną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.05, 21:55 Dzięki za odpowiedź ) Do chirurga naczyniowego (na ubezpieczenie) trudno się dostać. A chyba tylko on może wypisać skierowanie na USG Dopplera. I to wcale nie ma gwarancji, że cię skieruje... Żeby dostać się do chirurga a potem na USG, trzeba chyba naprawdę mieć poważną chorobę - "zwykłe" bóle nóg i żył po pigułkach to za mało. Niestety. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maria83 Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 07.04.05, 22:29 Ło ..to ja mam szczescie. o 11 rano bylam u internisty, a o 13 po usg zyli tylko bole po tabletkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 19:20 nie bagatelizuj tego, u mnie przez "opieszałość lekarską" skończyło się na zakrzepicy i zapaleniu żył głębokich w obu nogach ... a zaczęło się pozornie bólem "zakwasowym" po trekingu w górach i lekarze mnie wyśmieli hehe ... no i w efekcieleżałam na brzuchu przez 2 tygodnie bo ból był nie do wytrzymania - w życiu mnie tak nie bolało, przejście 2 m do toalety graniczyło z cudem ... zapomnij o jakichkolwiek hormonach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.icpnet.pl 08.04.05, 21:30 Nie strasz dziewczyn. W 95% przypadków bólu nóg na pigułkach jest to związane z przyzwyczajaniem się organizmu i brakiem magnezu, który pigułki /szczególnie na początku brania/ wypłukują. Jeśli badanie krzepliwości jest dobre i nie tworzą się żylaki /poskręcane fioletowe żyłki, wystające, te miejsca mogą być bolesne od dotyku i bardzo ciepłe/ nie ma powodów do obaw. Można dodatkowo zrobić USG Dopplerowskie dla świętego spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Zakrzepica?zapalnie zył? IP: *.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 18:19 Dokładnie! Ja od 3 miesięcy łykam jeanine i jakiś tydzień temu zawsze po przebudzeniu miałam skurcze łydek - strasznie bolało - po wizycie u lekarza okazało się, że po prostu brakuje mi magnezu - trzeba go uzupełnić i już. Mogę dalej łykać pigułki, więc nie uogólniajmy, bo pózniej się okaże, że każdy ból nóg przy pigułkach będą wiązać kobitki z zakrzepami i niewiadomo czym jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaka5 Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 09.04.05, 19:55 po 3 latach brania depo-provery przeszłam na pigułki novynette. Wzięłam ich dopiero 6 szt a juz bolą mnie i łydki i uda,co jest do diabła?, tak ma być na początku? wspomnę,że bolą i w ciągu dnia i w spoczynku też.... nie mam doświadczenia w pigułkach, novynette mają przeciesz malutko estrogenów...... Odpowiedz Link Zgłoś
osanna Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 09.04.05, 20:04 kasiaka5 napisała: > po 3 latach brania depo-provery przeszłam na pigułki novynette. > Wzięłam ich dopiero 6 szt a juz bolą mnie i łydki i uda,co jest do diabła?, tak > > ma być na początku? > wspomnę,że bolą i w ciągu dnia i w spoczynku też.... > nie mam doświadczenia w pigułkach, novynette mają przeciesz malutko > estrogenów...... dodam,że mam lekkie mrowienie w stopach, może odstawić to cholerstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
osanna Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 09.04.05, 20:08 osanna napisała: > kasiaka5 napisała: > > > po 3 latach brania depo-provery przeszłam na pigułki novynette. > > Wzięłam ich dopiero 6 szt a juz bolą mnie i łydki i uda,co jest do diabła > ?, > tak > > > > ma być na początku? > > wspomnę,że bolą i w ciągu dnia i w spoczynku też.... > > nie mam doświadczenia w pigułkach, novynette mają przeciesz malutko > > estrogenów...... > dodam,że mam lekkie mrowienie w stopach, może odstawić to cholerstwo? tylko że ja biorę Harmonet Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.plonska Statystyki i informacje 10.04.05, 09:19 Widzę, że dyskusja bardzo się rozwinęła. Chciałabym was trochę uspokoić. Zawodowo (a właściwie naukowo) zajmuję się statystykami i pigułkami (piszę na ten temat pracę). Dlatego też chciałąbym podać wam kilka przydatnych informacji i statystyk. Informacje: Bóle nóg mogą być różne i zazwyczaj są tylko uciążliwe, ale nie niebezpieczne. Wszelkiego rodzaju drętwienie, mrowienie, uczucie przetrenowania lub bólu w obu nogach jest objawem braku magnezu. Pigułki mogą go wypłukiwać z organizmu, dlatego często na początku pojawiają się takie "bóle", bo organizm się przyzwyczaja do nowych poziomów hormonów i zmienionej gospodarki elektrolitowej. Drugą rzeczą są żylaki. Pigułka może przyspieszyć ich rozwój. Kiedy ostawić pigułkę? Gdy na nodze pojawi się poskręcana, fioletowa lub czerwonawa żyłka i zacznie wystawać mamy doczynienia z żylakiem. Wówczas lekarz powinien zadecydować czy można brać dalej pigułki czy lepiej odstawić (pigułki można brać mając lekkie żylaki, ale pod nadzorem lekarza). Żylak może też dawać o sobie znać kłując. Kłucie umiejscowione jest w jednym stałym miejscu, to miejsce jest bardzo ciepłe i może być zaczerwienione. Zakrzepica, czyli to co chyba was najbardziej interesuje. Choroba zatorowo- zakrzepowa bardzo rzadko rozwija się w obu kończynach (u ok. 3 % chorujących). Objawami może być silny ból w jednej nodze, miejsce bólu jest bardzo wrażliwe na dotyk, jest zaczerwienione lub zasinione, bardzo często noga jest spuchnięta (nie tylko w kostce!). Wówczas natychmiast trzeba się zgłosić do lekarza (można nawet na pogotowie)! Śmiertelność u osób chorujących wynosi ok. 2-3 %. Jeśli badanie krzepliwości krwi (powinno się wykonywać biorąc pigułki co najmniej raz w roku) jest w zakresie normy, a mamy zakrzepicowe bóle to przyczyny trzeba szukać w czymś innym (często bóle z braku magnezu brane są mylnie za zakrzepicę!!!) Statystyki: Dla pocieszenie podam kilka statystyk. W Polsce takich statystyk się nie robi, dlatego podam statystyki światowe. Wliczone do nich są także kobiety wysokiego ryzyka (np. nosicielki mutacji genu Leiden V - ok. 3 % populacji) - 0,015 do 0,030 % (słownie max. trzydzieści/tysięcznych procenta) kobiet biorących na całym świecie pigułki zachoruje na powikłania zatorowo-zakrzepowe. - 0,00045 % (45/stutysięcznych procenta) kobiet biorących pigułki na całym świecie umrze z powodu epizodu zatorowo-zakrzepowego. Ryzyko zachorowania i śmierci podczas ciązy jest 2 do 4 krotnie wyższe. Ja sama mam w rodzinie epizod zatorowo-zakrzepowy (po 60 roku życia) oraz żylaki, jednak pigułki biorę. Ważne jest, aby się regularnie badać i obserwować, ale nie wolno bezpodstawnie panikować. Odpowiedz Link Zgłoś
hanedi Re: Statystyki i informacje 16.04.05, 23:39 ok.miesiaca mam dretwienie i mrowienie rak w nocy, zauwazylam tez ze nieraz w ciagu dnia moze na krotko dretwiec mi reka(wlasciwie dlon z palcami)lub noga,co to moze byc?zaznaczam ze nie lecze sie na nic i nie zazywalam ostatnio zadnych lekow nawet na alergie ktora posiadam(niezyt nosa katar sienny)okolo miesiaca smaruje dekolt i plecy zelem differin-czyzby to by mialo jakis zwiazek? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaka5 Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 10.04.05, 12:14 Pani Edyto, piękne dzięki za wyczerpującą informację. Chciałabym napisać coś więcej o swwoim przypadku; jestem w grupie ryzyka, bo 2 lata temu zaczęłam odczuwać ciągłe bóle ;zakwasowe; obu nóg.Lekarz ztwierdził niewydolność żył głębokich. Biorę detralex i aspirynę i jest ok.W między czasie brałam depo-proverę przez 3 lata i czułam sie dobrze.Rok temu odstawiłam depo i grzecznie czekałam na miesiączkę 11 miesięcy. Jak przyszła to wzięłam pierwszą tabletkę novynette i dzisiaj powinnam wziąć 7 ale dałam spokój przez ból nóg.Nie wzięłam i dzisiaj nie boli........Bardzo proszę ustosunkować się do mojego listu, jestem zrozpaczona,muszę hamować jakoś owulację, bo mam problemy z torbielami jajnika. Dodam, że mam 38 lat i palę papierosy. Mam do Pani jeszcze jedno pytanie, co Pani sądzi na temat depo-provery,może zawarte tam same gestageny nie sa tak szkodliwe jak pigułka? Jua nie wiem co mam robić, dociągnąć ten blister pigułek do końca, czy nie? Bardzo proszę o odpowiedż i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.plonska Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 10.04.05, 19:11 Biorąc pod uwagę Pani wiek, palenie papierosów i stwierdzoną niewydolność żył głębokich pigułka Novynette nie jest zbyt dobrym pomysłem - ryzyko może przeważyć korzyści. Pisze Pani, że ma Pani problemy z pęcherzykami na jajnikach (PCOS?). Jak to schorzenie zachowywało się w trakcie użytkowania Depo Provery? Jak Pani się czuła na zastrzyku? Dlaczego Pani go odstawiła? Przez Internet trudno cokolwiek zdiagnozować, ale: 1. Jeśli na Depo Proverze czuła się Pani dobrze i dolegliwości związane z jajnikami się nie pojawiały zalecałabym powrót do zastrzyków. Są one bezpieczne dla kobiet z żylakami i obciążonych chorobą zatorowo-zakrzepową. 2. Jeśli z jakiś powodów nie może Pani stosować Depo Provery, a musi Pani stosować pigułki (np. wspomniane Novynette) radziłabym natychmiastowe rzucenie palenia oraz robienie okresowych badań krwi (ukł. krzepnięcia) co 3 miesiące oraz raz na pół roku USG Dopplerowskie. 3. Nie polecam minipigułki Cerazette. Wprawdzie jest ona podobnie do zastrzyków bezpieczna dla osób z problemami żylnymi i ukł. krążenia, jednak nie nadaje się do leczenia PCOS. Proszę porozmawiać ze swoim ginekologiem i skonsultować się z hematologiem. To oni powinni podjąć decyzję co do środka, który byłby dla Pani najbezpieczniejszy i najbardziej skuteczny pod względem leczniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaka5 Re: Zakrzepica?zapalnie zył? 10.04.05, 12:16 acha, nie mam żylaków, tylko pojedynczą widoczną żyłę i zaczynaja mi pękać naczynka na nogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** do Kasiaka5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 18:51 Jest coś takiego jak minipigułki CERAZETTE. Zawierają sam gestagen, nie zawierają estrogenu. Są polecane dla osób z problemami zakrzepowo-zatorowymi i przede wszystkim dla tych z żylakami nóg. Tyle że trzeba je brać dużo bardziej punktualnie niż zwyczajne pigułki (ze względu na tylko jeden zawarty hormon). Bierze się je bez robienia 7-dniowej przerwy, cały czas. W przeciwieństwie do innch minipigułek Cerazette hamuje owulację. Radzę porozmawiać o tym z lekarzem. A co do ciągnięcia tego listka do końca - wg mnie tak, żeby nie rozregulować organizmu już doszczętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.plonska Re: do Kasiaka5 10.04.05, 19:14 Cerazette jest bardzo fajnym wynalazkiem i tak jak Pani pisze, jest bezpieczna dla kobiet z w/w problemami. Jednak dzięki brakowi ethinyloestradiolu i tym samym słabej kontroli cyklu nie nadaje się do leczenia PCOS i tym podobnych schorzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaka5 Re: do Kasiaka5 10.04.05, 19:55 nigdy nie zdiagnozowano u mnie pcos,poprostu nie pęka mi pęcherzyk graffa i tworzy się cysta pojedyncza. Z depo-provery zrezygnowałam z dwóch powodów;przytyłam 8 kg ,boję się osteoporozy, bo czytałam,że właśnie z tego powodu nie nadaje się do długotrwałego stosowania, tak ogólnie czułam się bardzo dobrze. Czy depo provera całkowicie hamuje owulację? Zastanawiam się, czy do niej nie wrócić..... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaka5 Re: do Kasiaka5 10.04.05, 20:00 dlaczego cerazette nie nadaje się do tego typu schorzeń?czyli depo provera też nie..... Odpowiedz Link Zgłoś