Dodaj do ulubionych

Pieprzyki znamiona????

23.04.05, 22:57
Czesc mam na ciele a szczególnie plecach dużo pieprzy i znamoin przyznam że troche sie przestraszyłam po tym co przeczytałam w necie na temat własnie tego(choroby skóry,czerniak) czy mam odrazu iść do dermatologa i jakich powinnam używać kremów przeciwsłonecznych a o usuwaniu tez dużo jest niektóży pisza nie ruszac tzn. nie usuwac lub przeciwnie wiec sie boje a przyznam że z jestem panikara.
Obserwuj wątek
    • Gość: co-sie-gapisz Re: Pieprzyki znamiona???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 23:19
      Musze przyznac,choc nie chce straszyc, ze moj wujek rozdrapal sobie
      pieprzyk,dostal raka i zmarl(przepraszam za tak drastyczna informacje na
      poczatek). Po czym cala rodzine ogarnela panika.. Najlepiej udaj sie do
      dermatologa. Nie kazdy pieprzyk mozna usunac,trzeba go najpierw zbadac.U mnie w
      rodzinie kilka osob usunelo rozne znamiona,ale lepiej tego nie robic jesli nie
      ma takiej wyraznej potrzeby (np.pieprzyki wystajace lub w miejscach narazonych
      na ocieranie). Dermatolog(dobry!) oceni czy twoje pieprzyki sa niebezpieczne. A
      poki co nie wystawiaj sie nadmiernie na slonce,a jak juz musisz/chcesz to
      smaruj sie bardzo wysokimi filtrami(sama mam kilka duzych znamion i zazwyczaj
      nakladam na nie gruba warstwe kremu z filtrem conamniej 30,a jak korzystam z
      solarium to zaklejam je plasterkiem).Sama mysle o usunieciu swojego pieprzyka.
      Ale lepiej nie martwic sie na zapas.
      • paulinab108 Re: Pieprzyki znamiona???? 24.04.05, 11:37
        Drapac nie mozna - to przykazanie nr1.Mnie dermatolog skierował mnie do
        chirurga onkologa - oni takie rzeczy usuwaja. Powiedzial mi ze na moim ciele
        trzeba by usunac dwa (takie czarne lekko wystajace).Jeden jest na wysokosci
        wyrostka robaczkowego i czesto mnie boli gdy obetre spodniami (a chodze w
        dzinsach). Drugi jest na plecach i sie pojawil dwa lub trzy lata temu i sie
        troche przemieszcza.moze nawet troszke powieksza. Oglonie to lekarz decyduje
        czy usunac czy nie.Jak usuwa to od razu bierze go do badania. Aha. Najlepiej,
        jesli nie masz, zaszczep sie przeciw zoltaczce, bez tego nie zrobia Ci zadne
        gabiegu. a co do slonca to trzeba je ukrywac przed promieniami
        slonecznymi.Najczesciej pieprzyki wlanie powstaja od promieniownia.Ja musze
        chodzic na lampy PUVA i wtedy zaklejam je plastrem.pozdrawiam
      • very_martini Re: Pieprzyki znamiona???? 24.04.05, 12:07
        Idź od razu do onkochirurga, dermatolog leczy raczejwrzody i grzybice, na
        pieprzykach znac się może, ale nie musi.

16%VOL
        22%VAT

takie tam... forum homeopatia
        • kropka251 Re: Pieprzyki znamiona???? 25.04.05, 12:59
          ????
          • nchyb Re: Pieprzyki znamiona???? 25.04.05, 13:11
            Onkochirurg to skrót myślowy - chirurg onkolog. Skierowania nie potrzeba, tylko
            czeka się dość długo na wizytę. Ale to najpewniejsze źródło opini: wycinać -
            nie wycinać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka