Gość: Gocha IP: *.dami.pl 29.04.05, 22:04 O czym mogą świadczyć ciągle zimne, wręcz lodowate ręce ? Nawet wtedy gdy jest ciepło one są lodowate. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: martta_k Re: zimne ręce IP: *.dolsat.pl 29.04.05, 22:50 wiesz co ja tez tak mam, wiecznie zimne rece nawet latem, a teraz jak wróce do domu i mama poczuje moje zimne rece to szoku doznaje. byłam z tym u lekarza, wszystko jest w porzadku, w moim przypadku twierdza ze to nawet normalne ze wzgledu na to ze jestem szczupła i mam tendencje do niskiego cisnienia, a jako recepte dostałam urodzenie dziecka bo podobno po tym wiekszosci kobiet przechodzi... no cóz z gabinetu wyszłam zszokowana zwłaszcza ze wiem ze sa leki rozszerzające naczynia krwionosne ale juz nie miałam siły sie kłócic z tym lekarzem. a narazie jakos sie mecze z tymi rekoma.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: zimne ręce IP: *.net-serwis.pl 29.04.05, 23:09 a jak sie odżywiasz, raczej jedzenie ciepłe i gotowane, czy zimne i surowe, np.soki, duzo owocow cytrusowych/poludniowych, jogurty? co z ruchem, krążeniem, odchudzaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 29.04.05, 23:25 jesli chodzi o mnie to dużo cieplego, nawet latem unikam lodów bo po tym to rece mam jak z zamrażarki wyjęte, codziennie jogurty, soki, kawe rzadko (ale nie wiecej niz raz dziennie, a zdarza sie ze przez kilka tygodni nie wypije), owoce cytrusowe w małych ilosciach ze wzgledu na nadkwasote po nich wystepujacą, odchudzac sie nie odchudzam bo tak naprawde to szczupła jestem i nie mam z czego z ruchem to jest fatalnie bo od końca szkoły podstawowej do dzis (kończe studia licencjackie) zawsze miałam zwolnienie lekarskie. Dzis jak zdarzy mi sie jakis wysilek fizyczny typu bieg na przystanek to i tak nie skutkuje, jest mi gorąco, cała sie spoce ale rece jak byly zimne tak sa zimne i do tego całe sine. Na codzien palce mam sine, całe fioletowe i sztywne, czasem mam problem z pisaniem a rano jak wstaje to czuje sie tak jakbym miała zdretwiałe, całe sztywne i zeby cos zrobic to musze najpierw popstrykac palcami ale to i tak na niewiele sie zdaje. W pokoju mam jeszcze odkrecony kaloryfer, okno zazwyczaj otwieram co jakis czas zeby wywietrzyc, nawet dzis w taki ciepły dzien w domu siedziałam w długim rekawie i co godzine cos ciepłego a rano jak sie budze to jestem cała zimna. Tak sie zastanawiam, czy rzeczywiscie mam problem z kążeniem czy jest wszystko ok i dlatego ten lekarz mnie zbył.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.net-serwis.pl 30.04.05, 00:04 bez ruchu nie ma dobrego krazenia, nie ma cudow; wiesz, z punktu widzenia medycyny chinskiej to Tobie zwyczajnie brak energii, w tym zwlaszcza ciepla(yang), sa takze oznaki stagnacji(zastoju) energii i krwi; musisz sie duzo wiecej ruszac i poki co zrezygnowac z sokow, jogurtow, ograniczyc surowe owoce i warzywa na rzecz gotowanych, zapiekanych, duszonych same cieple, gotowane posilki wlącz do swego jadlospisu rozgrzewajace przyprawy, takie jak: czosnek, pietruszke, cebule, rozmaryn, tymianek, swiezy lub suszony imbir, kardamon, gozdziki, jalowiec, pieprz, ale stopniowo i nie wszystko naraz. Potrawy nie moga byc ostre, lecz tylko lekko pikantne. Bardzo dobre sa zupy, zwlaszcza te, ktore sie dlugo gotowaly, np.rosol. Wyklucz mikrofalowke, unikaj zywnosci mrozonej i wynaturzonej (hodowanej na sztucznych srodkach, bez slonca)- bo ona nie ma energii No i do tego ruch, zeby ta energia wraz z krwią dobrze krążyła w organizmie i z kazdym dniem powinno byc lepiej. Dobrze byloby, zebys obserwowala swoj organizm i samopoczucie po okreslonych pokarmach, wtedy nauczysz sie jakie jedzenie jest Ci akurat potrzebne. Kawa, zwlaszcza gotowana min.2 minuty, jest b.dobrym srodkiem rozgrzewajacym, dodajacym yang. Jest co prawda zakwaszajaca, ale 1 dziennie polecam. Dobrze byloby ograniczyc, a jeszcze lepiej odstawic, cukier - poza wszystkim innym ma energie oziebiajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 30.04.05, 11:02 wiesz masz racje, mnie po prostu sie nic nie chce, nie mam na nic ochoty, mogłabym lezec całymi dniami i nic nie robic. po kazdym wysiłku fizycznym czuje sie fatalnie, mam zawroty głowy, czasem mdleje, jest mi słabo i duszno. własnie skończyłam sprzatac. jest mi goraco, duszno a rece jak zimne tak zimne. bez soków i jogurtów nie moge sie obejsc bo mam problemy z trawieniem a w jogurcie sa pozyteczne bakterie, to samo z sokami - wzrok mi sie poprawia i moj organizm nie wiem czemu ale ma problem z przyswajaniem witamin i minerałów. > wlącz do swego jadlospisu rozgrzewajace przyprawy, takie jak: czosnek, > pietruszke, cebule, rozmaryn, tymianek, swiezy lub suszony imbir, kardamon, > gozdziki, jalowiec, pieprz, ale stopniowo i nie wszystko naraz. Potrawy nie moga byc ostre, lecz tylko lekko pikantne. Bardzo dobre sa zupy, zwlaszcza te, ktore sie dlugo gotowaly, np.rosol. unikam tego jak ognia, boli mnie brzuch i potem mam problem ze wszystkim: zoładek, jelita, trzustka, od razu mam wzdecia, nadkwasota, zaparcia albo biegunki - ale fakt jest mi ciepło i to nie na długo bo po 1h wszystko wraca do normy. kawe pijam góra 1 dziennie i tez jest to efekt krótkotrwały. czuje sie jak w błednym kole, cos co pomaga na jedno przeszkadza drugiemu i na odwrót pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.net-serwis.pl 30.04.05, 12:33 musisz miec juz powaznie rozregulowany organizm, skoro masz tyle problemow i normalne pozywienie(bardzo wskazane w naszym klimacie) wywoluje takie reakcje, ja bym sie wybrala do lekarza medycyny chinskiej a argument, ze np.po kawie jest ci cieplo tylko przez godzine, no coz, chyba sie nie spodziewalas, ze 1 kawa, albo jeden szybki spacer i ...juz bedziesz zdrowa? przy takim podejsciu nie szybko bedzie u ciebie lepiej ze zdrowiem i samopoczuciem o zimnych polewaniach wspaniale pobudzajacych krazenie wobec tego juz nawet nie wspominam, no bo to szok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 30.04.05, 12:55 > o zimnych polewaniach wspaniale pobudzajacych krazenie wobec tego juz nawet nie > wspominam, no bo to szok czytałam troche o tej metodzie ze swietnie wpływa na naczynia krwionosne, na serce itp i rzeczywiscie bylabym w szoku gdybym zastosowala taka metode, zwlaszcza ze ja przez cały rok zamiast spac na przescieradle to spie pod kocem, a jak wyjezdzam do babci która mieszka w domku jednorodzinnym to wracam albo chora albo przeziebiona, w kazdym badz razie jest mi tam ciągle zimno i b.czesto mam na sobie po 2 swetry i ze 2 pary skarpetek a rodzinka w tym czasie potrafi chodzic w krótkim rekawku.... zima wiecznie odmrozone rece i stopy. pamietam jak byłam młodsza zrobiłam sobie kapiel w morzu które nie było zbyt ciepłe, no bo jak w tv ludzie sie zima kapali to czemu miałabym i ja nie spróbowac - po takim wyczynie nabawiłam sie zapalenia dróg moczowych i innych przypadłosci i jak ognia unikam zimnych kapieli, i problemy z pecherzem ma do dzisiejszego dnia zainteresowałas mnie medycyna chinska, moze i masz racje ze mam rozlegulowany organizm bo teoretycznie jestem zdrowa i nic mi nie powinno byc a jednak ciągle cos mi dolega i boli mnie. poszukam sobie jakiejs literatury, znajde tego lekarza (choc u mnie w miescie go nie ma) i wreszcie wezme sie za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 30.04.05, 13:01 zapomniałam dodac ze w podstawówce leczyłam sie na wole proste, dzis (kończe studia) tarczyce mam w porzadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: zimne ręce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.05, 00:20 Ja tez mam zawsze zimne ręce, lekarka powiedziała mi,że to wina budowy naczyń krwionośnych ale mi sie wydaje, że to z powodu kiepskiego krązenia, bez względu na to czy to lato czy zima to jest mi zimno, chyba sie wyprowadze w jakies tropiki, bo tam czuje sie najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolka Re: zimne ręce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 11:12 Wydaje mi sie ,ze oprocz sprawy krazenia warto przebadac tarczyce.Zmeczenie,zawroty glowy,uczucie zimna to tez moga byc objawy jej zlej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś