Dodaj do ulubionych

zimne ręce

IP: *.dami.pl 29.04.05, 22:04
O czym mogą świadczyć ciągle zimne, wręcz lodowate ręce ? Nawet wtedy gdy
jest ciepło one są lodowate.
Obserwuj wątek
    • Gość: martta_k Re: zimne ręce IP: *.dolsat.pl 29.04.05, 22:50
      wiesz co ja tez tak mam, wiecznie zimne rece nawet latem, a teraz jak wróce do
      domu i mama poczuje moje zimne rece to szoku doznaje. byłam z tym u lekarza,
      wszystko jest w porzadku, w moim przypadku twierdza ze to nawet normalne ze
      wzgledu na to ze jestem szczupła i mam tendencje do niskiego cisnienia, a jako
      recepte dostałam urodzenie dziecka bo podobno po tym wiekszosci kobiet
      przechodzi... no cóz z gabinetu wyszłam zszokowana zwłaszcza ze wiem ze sa leki
      rozszerzające naczynia krwionosne ale juz nie miałam siły sie kłócic z tym
      lekarzem. a narazie jakos sie mecze z tymi rekoma....uncertain
    • Gość: Teresa Re: zimne ręce IP: *.net-serwis.pl 29.04.05, 23:09
      a jak sie odżywiasz, raczej jedzenie ciepłe i gotowane, czy zimne i surowe,
      np.soki, duzo owocow cytrusowych/poludniowych, jogurty?
      co z ruchem, krążeniem, odchudzaniem?
      • Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 29.04.05, 23:25
        jesli chodzi o mnie to dużo cieplego, nawet latem unikam lodów bo po tym to rece
        mam jak z zamrażarki wyjęte, codziennie jogurty, soki, kawe rzadko (ale nie
        wiecej niz raz dziennie, a zdarza sie ze przez kilka tygodni nie wypije), owoce
        cytrusowe w małych ilosciach ze wzgledu na nadkwasote po nich wystepujacą,
        odchudzac sie nie odchudzam bo tak naprawde to szczupła jestem i nie mam z
        czegosmile z ruchem to jest fatalnie bo od końca szkoły podstawowej do dzis (kończe
        studia licencjackie) zawsze miałam zwolnienie lekarskie. Dzis jak zdarzy mi sie
        jakis wysilek fizyczny typu bieg na przystanek to i tak nie skutkuje, jest mi
        gorąco, cała sie spoce ale rece jak byly zimne tak sa zimne i do tego całe sine.
        Na codzien palce mam sine, całe fioletowe i sztywne, czasem mam problem z
        pisaniem a rano jak wstaje to czuje sie tak jakbym miała zdretwiałe, całe
        sztywne i zeby cos zrobic to musze najpierw popstrykac palcami ale to i tak na
        niewiele sie zdaje. W pokoju mam jeszcze odkrecony kaloryfer, okno zazwyczaj
        otwieram co jakis czas zeby wywietrzyc, nawet dzis w taki ciepły dzien w domu
        siedziałam w długim rekawie i co godzine cos ciepłego a rano jak sie budze to
        jestem cała zimna. Tak sie zastanawiam, czy rzeczywiscie mam problem z kążeniem
        czy jest wszystko ok i dlatego ten lekarz mnie zbył....
        • Gość: Teresa Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.net-serwis.pl 30.04.05, 00:04
          bez ruchu nie ma dobrego krazenia, nie ma cudow;
          wiesz, z punktu widzenia medycyny chinskiej to Tobie zwyczajnie brak energii, w
          tym zwlaszcza ciepla(yang), sa takze oznaki stagnacji(zastoju) energii i krwi;
          musisz sie duzo wiecej ruszac i poki co zrezygnowac z sokow, jogurtow,
          ograniczyc surowe owoce i warzywa na rzecz gotowanych, zapiekanych, duszonych
          same cieple, gotowane posilki
          wlącz do swego jadlospisu rozgrzewajace przyprawy, takie jak: czosnek,
          pietruszke, cebule, rozmaryn, tymianek, swiezy lub suszony imbir, kardamon,
          gozdziki, jalowiec, pieprz, ale stopniowo i nie wszystko naraz. Potrawy nie moga
          byc ostre, lecz tylko lekko pikantne. Bardzo dobre sa zupy, zwlaszcza te, ktore
          sie dlugo gotowaly, np.rosol.
          Wyklucz mikrofalowke, unikaj zywnosci mrozonej i wynaturzonej (hodowanej na
          sztucznych srodkach, bez slonca)- bo ona nie ma energii
          No i do tego ruch, zeby ta energia wraz z krwią dobrze krążyła w organizmie i z
          kazdym dniem powinno byc lepiej. Dobrze byloby, zebys obserwowala swoj organizm
          i samopoczucie po okreslonych pokarmach, wtedy nauczysz sie jakie jedzenie jest
          Ci akurat potrzebne.
          Kawa, zwlaszcza gotowana min.2 minuty, jest b.dobrym srodkiem rozgrzewajacym,
          dodajacym yang. Jest co prawda zakwaszajaca, ale 1 dziennie polecam. Dobrze
          byloby ograniczyc, a jeszcze lepiej odstawic, cukier - poza wszystkim innym ma
          energie oziebiajaca.
          • Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 30.04.05, 11:02
            wiesz masz racje, mnie po prostu sie nic nie chce, nie mam na nic ochoty,
            mogłabym lezec całymi dniami i nic nie robic. po kazdym wysiłku fizycznym czuje
            sie fatalnie, mam zawroty głowy, czasem mdleje, jest mi słabo i duszno. własnie
            skończyłam sprzatac. jest mi goraco, duszno a rece jak zimne tak zimne. bez
            soków i jogurtów nie moge sie obejsc bo mam problemy z trawieniem a w jogurcie
            sa pozyteczne bakterie, to samo z sokami - wzrok mi sie poprawia i moj organizm
            nie wiem czemu ale ma problem z przyswajaniem witamin i minerałów.

> wlącz do swego jadlospisu rozgrzewajace przyprawy, takie jak: czosnek,
            > pietruszke, cebule, rozmaryn, tymianek, swiezy lub suszony imbir, kardamon,
            > gozdziki, jalowiec, pieprz, ale stopniowo i nie wszystko naraz. Potrawy nie
            moga byc ostre, lecz tylko lekko pikantne. Bardzo dobre sa zupy, zwlaszcza te,
            ktore sie dlugo gotowaly, np.rosol.
            unikam tego jak ognia, boli mnie brzuch i potem mam problem ze wszystkim:
            zoładek, jelita, trzustka, od razu mam wzdecia, nadkwasota, zaparcia albo
            biegunki - ale fakt jest mi ciepło i to nie na długo bo po 1h wszystko wraca do
            normy. kawe pijam góra 1 dziennie i tez jest to efekt krótkotrwały.
            czuje sie jak w błednym kole, cos co pomaga na jedno przeszkadza drugiemu i na
            odwrótsmile
            pozdrawiam!
            • Gość: Teresa Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.net-serwis.pl 30.04.05, 12:33
              musisz miec juz powaznie rozregulowany organizm, skoro masz tyle problemow i
              normalne pozywienie(bardzo wskazane w naszym klimacie) wywoluje takie reakcje,
              ja bym sie wybrala do lekarza medycyny chinskiej
              a argument, ze np.po kawie jest ci cieplo tylko przez godzine, no coz, chyba sie
              nie spodziewalas, ze 1 kawa, albo jeden szybki spacer i ...juz bedziesz zdrowa?
              przy takim podejsciu nie szybko bedzie u ciebie lepiej ze zdrowiem i samopoczuciem
              o zimnych polewaniach wspaniale pobudzajacych krazenie wobec tego juz nawet nie
              wspominam, no bo to szok
              • Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 30.04.05, 12:55
                > o zimnych polewaniach wspaniale pobudzajacych krazenie wobec tego juz nawet nie
                > wspominam, no bo to szok
                czytałam troche o tej metodzie ze swietnie wpływa na naczynia krwionosne, na
                serce itp i rzeczywiscie bylabym w szoku gdybym zastosowala taka metode,
                zwlaszcza ze ja przez cały rok zamiast spac na przescieradle to spie pod kocem,
                a jak wyjezdzam do babci która mieszka w domku jednorodzinnym to wracam albo
                chora albo przeziebiona, w kazdym badz razie jest mi tam ciągle zimno i b.czesto
                mam na sobie po 2 swetry i ze 2 pary skarpetek a rodzinka w tym czasie potrafi
                chodzic w krótkim rekawku.... zima wiecznie odmrozone rece i stopy. pamietam jak
                byłam młodsza zrobiłam sobie kapiel w morzu które nie było zbyt ciepłe, no bo
                jak w tv ludzie sie zima kapali to czemu miałabym i ja nie spróbowac - po takim
                wyczynie nabawiłam sie zapalenia dróg moczowych i innych przypadłosci i jak
                ognia unikam zimnych kapieli, i problemy z pecherzem ma do dzisiejszego dniauncertain
                zainteresowałas mnie medycyna chinska, moze i masz racje ze mam rozlegulowany
                organizm bo teoretycznie jestem zdrowa i nic mi nie powinno byc a jednak ciągle
                cos mi dolega i boli mnie. poszukam sobie jakiejs literatury, znajde tego
                lekarza (choc u mnie w miescie go nie ma) i wreszcie wezme sie za siebiesmile
                • Gość: martta_k Re: zimne ręce - do Teresy IP: *.dolsat.pl 30.04.05, 13:01
                  zapomniałam dodac ze w podstawówce leczyłam sie na wole proste, dzis (kończe
                  studia) tarczyce mam w porzadku.
    • Gość: madzia Re: zimne ręce IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.04.05, 00:20
      Ja tez mam zawsze zimne ręce, lekarka powiedziała mi,że to wina budowy naczyń
      krwionośnych ale mi sie wydaje, że to z powodu kiepskiego krązenia, bez względu
      na to czy to lato czy zima to jest mi zimno, chyba sie wyprowadze w jakies
      tropiki, bo tam czuje sie najlepiej...
      • Gość: jolka Re: zimne ręce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.05, 11:12
        Wydaje mi sie ,ze oprocz sprawy krazenia warto przebadac
        tarczyce.Zmeczenie,zawroty glowy,uczucie zimna to tez moga byc objawy jej zlej
        pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka