29.05.05, 21:17
lekarz przepisal mi ostatnio luteine na wyreguowanie okresu, przez wzglad na
niedawno wykrytego guzka w piersi nie mogl przepisac mi tabletek
antykoncepcyjnych, niewiele wiem na temat luteiny, czy zwieksza ona
ryzyko "wpadki" przy uzyciu prezerwatywy ?
Obserwuj wątek
    • Gość: hmmm Re: luteina IP: 195.69.80.* 29.05.05, 21:20
      nie wiem czy zwiększa ryzyko, ale u mnie porobiła spustoszenie... miałam
      nieregularne okresy, więc lekarz przepisał mi luteinę. tyle, że sam okres
      przedłużył mi się z normalnego 4-5 dniowego krawienia do 18-dniowego....
      przestałam brać, poszłam do endokrynologa, ten zbadał i powiedział: jeść jod, a
      się wyregulują hormony... i miał rację. kuracja jodowa pomogła.
      • Gość: Kika Re: luteina IP: 213.17.171.* 30.05.05, 10:13
        ... jak to jod? w jakiej postaci? możesz coś więcej napisać na temat jodu?
        • Gość: hmmm jod IP: 195.69.80.* 30.05.05, 11:22
          chodziło o to, że zaburzenia okresu powodowane były zła pracą tarczycy, jej
          niedoczynnością, ale w stadium pozwalającym uniknąć brania hormonow. Trzeba
          było po porstu pobudzić tarczycę do pracy, dostarczyć jej jod. Jest taki
          preparat do kupienia w każdej aptece - Kelp Jod. Dostarcza 100% potrzebnej
          ilosci jodu dziennie. Po 2 tygodniach poczułam poprawę, zaczęłam lepiej trawić,
          przestałam tyć, no i okresy powoli się ustabilizowały... Polecam.
      • ola198007 Re: luteina 08.09.05, 10:16
        Czytając wasze wypowiedzi śmiem się nie zgodzić z niektórymi osobami. Ale od
        początku. Luteina to inaczej progesteron. Jest on odpowiedzialny za dwie
        funkcje w organiźmie kobiety. Po pierwsze reguluje drugą fażę cyklu. Po drugie:
        w przypadku zapłodnienia podtrzymuje zarodek.
        Ja biorę luteinę od 16 do 25 dc. To nie jest prawdą, że jak się bierze luteinę
        to nie ma owulacji. To nie jest jeden ze środków anty. Przy luteinie można jak
        najbardziej zajść w ciąże.
        A co do luteiny podjęzykowej to można ją stosować dwojako: podjęzykowo i
        dopochwowo. A luteinę dopochwową tylko zgodnie z przeznaczeniem wink Jest ona
        znacznie tańsza od typowej dopochowej (podjęzykowa ok. 3,50 a dopochwowa ok. 40
        zł).
        Jeśli macie jakieś wątpliwości zawsze pytajcie się swojego lekarza. Pozdrawiam
    • Gość: karola Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 21:29
      u mnie luteina niestety niewyregulowala okresu!wogle po niej niewystapil...
      • Gość: klarcia1234 Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:45
        Mój ginekjolog twierdzi ze jeśli u mnie po wzięciu luteiny nie wystąpi okres to znaczy że jestem w ciąży.
    • Gość: mona Re: luteina IP: *.ghnet.pl 29.05.05, 23:17
      a u mnie tak wyregulował, ze wiedzial co do godziny kiedy dostane, tylko w
      niedlugim czasie zaszłam w ciązę (tak nie do końca planowanąwink), więc może
      miala ona jakiś wplywwink.
      • nefrii Re: luteina 30.05.05, 11:15
        no to mnie nastraszylas tongue_out ja juz tego wiecej nie wezme hihihi
    • kaczor82 Re: luteina 30.05.05, 11:53
      Ja rownież brałam luteine aby sztucznie wywołac miesiaczke.Przez te 5 dni
      brania miałam straszna ochotke tongue_out Biedny moj chlopaczek juz mial mnie
      dosyc.Myśle ze ten lek zwiększa ryzyko "wpadki".U mnie np. zwiekszył produkcje
      śluzu i to bardzo duzo a to rowniez w jakis sposob na wpływ na zajscie w
      ciąze.Wczesniej cierpiałam na suchosc pochwy z powodu brania tabletek
      antykoncepcyjnych.Pozdrawiam
    • nefrii Re: luteina 30.05.05, 13:09
      to co w tym cyklu sobie darowac , tak na wszelki wypadek.... ?, chce wreszcie
      rozpoczac wspolzycie z moim chlopakiem i troche sie boje ewentualnej wpadki
      • Gość: beata Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 13:15
        czy tu chodzi o Lutenyl?
        • nefrii Re: luteina 30.05.05, 13:30
          nie te tabletki zwa sie luteina
          • Gość: Asia Re: luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 11:28
            Luteina blokuje owulację więc tu nie może być mowy o wpadce .... to jest
            stntetyczny progesteron pomaga w utrzymaniu ciązy między innymi pod warunkiem,
            że do niej dojdzie w czasie owulacji, jeżli bierzesz luteinę cały cykl to do
            owu w ogóle nie dojdzie więc nie ma mowy o zapłodnieniu !!!!!

Dziewczyny nie piszcie i nie mieszajcie innym w głowach jeżeli nie macie
            pojęcia o temacie jeju crying
            • invicta1 Re: luteina 31.05.05, 11:35
              a kto bierze luteinę cały cykl???
              • nefrii Re: luteina 31.05.05, 12:50
                nie wiem czy ktos w ogole bierze ja przez caly cykl, ja musze od 16 dnia
                • invicta1 Re: luteina 31.05.05, 12:52
                  no własnie!
                  po owulacji luteina podtrzymuje ciąże, jeśli do niej doszło-po to ja biorę
    • zizimna Re: luteina 07.09.05, 15:20
      Lekarz przepisal mi luteine pod język, słyszałam, że w trakcie jej brania mogą
      wystąpić różne nieprzyjemnośći, moje pytanie brzmi- mogłabym brać tę dopochwową
      wersję? może któs wie cos na ten temat, czy wersja dopochwowa rozni sę od tej
      podjęzykowej? (pomijając sporą różnicę w cenie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka