Dodaj do ulubionych

do Pani Doktor Ginekolog

02.06.05, 16:31
Mam taki opis cytologii:
I. Robione w połowie kwietnia dokładnie 3 m-ce po przedwczesnym porodzie
blizniaków w 23tc (w ciazy wykryta bakteria Ureaplasma).Po porodzie stan
zaplany za stanem zapalnym.
1.Estrogenn reakcja nabłonka pochwy z przewaga złuszczania
kom.intermedialnych-19 d.cyklu.2.Flora bakteryjna pochwy mieszana.3.W
rozmazie z kanału szyjki obecne grupy kom.endocervicalnych.4.Obecne
metaplastyczne nabłonki odpowiadające zróżnicowanie kom.parabazalnym i
bazalnym.5.Obecne zmiany śródnabłonkowe małego stopnia (LGSIL).6.Obecne
lekocyty w kanale szyjki.7.Obraz odpowiada III gr-dysplazja małego stopnia wg
Papanicolau
II.Potem leczenie - tabletki dopochwowe robione wg receptury lekarza i po
niecałym miesiacu kolejna cytologia.Poniżej jej opis
1.Estrogenn reakcja nabłonka pochwy 9 d.cyklu.2.Flora bakteryjna pochwy
mieszana.3.W rozmazie z kanału szyjki obecne grupy
kom.endocervicalnych.4.Obecne zmiany śródnabłonkowe małego stopnia (LGSIL)-
nieliczne komórki.6.Obraz odpowiada III gr-dysplazja małego stopnia wg
Papanicolau

Nie wiem co robic.Moj lekarz kazał mi przyjsc za 0,5 roku, a ja chcialabym
zajsc w ciaze.Zrobilam badania na bakterie (podstawowe na posiew i dodatkowe
na chlamydie,ureaplasme i mycoplasme).Boje sie,ze to rak.Czy moze Pani mi cos
doradzic w tej sytuacji,bo kazdy lekarz mowi mi coas innego i juz sama nie
wiem.
Obserwuj wątek
    • ob-gynaec Re: do Pani Doktor Ginekolog 04.06.05, 17:08
      Nie jestem Panią Doktor, ale trochę się na tym znam wink
      Opisywane zmiany najczęściej są spowodowane infekcją wirusem HPV. W ponad 50-60%
      przypadków wycofują się samoistmie, w 32% utrzymują się na stałym poziomie, a w
      11% ulegają progresji do dalszych etapów (jeśli już dojdzie do progresji, to
      trwa to długo - co najmniej kilka lat). Oczywiście nie jest to rak, jednak stan
      taki wymaga obserwacji, czyli powinnaś regularne wykonywać badania cytologiczne.
      W pierwszej kolejności jednak najlepsza będzie kolposkopia - czyli oglądanie
      specjalnym przyrządem optycznym całej tarczy części pochwowej szyjki macicy. W
      przypadku stwierdzenia podejrzanych zmian, lekarz może z nich pobrać celowany
      wycinek. W razie pomyślnego wyniku kolposkopii można wykonać kontrolną cytologię
      po 6-12 miesiącach i wykonać wymaz w kierunku HPV.
      Wymazy bakteriologiczne oraz leczenie przeciwzapalne nie mają tu znaczenia
      (chyba, że istnieje ewidentny, objawowy stan zapalny), nie jest to też wskazanie
      do leczenia zabiegowego, które wręcz może zaszkodzić, gdyż dochodzi do
      odsłonięcia głębiej leżących komórek, które są bardziej wrażliwe na infekcję HPV
      i może to spowodować przyspieszenie progresji zmian.
      Piszesz, że chcesz zajść w ciążę - nie ma żadnego problemu, pod warunkiem
      prawidłowej kolposkopii. Ciąża nie wpływa niekorzystnie na takie zmiany w szyjce
      i odwrotnie - zmiany nie wpływają niekorzystnie na ciążę.
      Są to zalecenia Amerykańskich Patologów, stosowane w USA i w większości krajów
      Europy Zachodniej. Tak więc propozycja Twojego lekarza, żebyś zgłosiła się na
      kolejną cytologię za 6 miesięcy jest słuszna. Ja jeszcze radzę wykonać
      kolposkopię i na pewno wszystko będzie dobrze.
      Pozdrawiam!
      • pszczolaasia Re: do Pani Doktor Ginekolog 04.06.05, 17:24
        czy istniałaby możliwość wysłania Ci jednego zapytania na priva?
        • ob-gynaec Re: do Pani Doktor Ginekolog 04.06.05, 17:33
          Oczywiście.
          • pszczolaasia Re: do Pani Doktor Ginekolog 04.06.05, 17:37
            poszło i z góry dziękuje za odpowiedź jakakolwiek by nie była....
      • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 07.06.05, 15:41
        Dzieki za odpowiedz. Wlasnie odebralam wyniki badania mikrobiologiccznego i
        wykryto u mnie bakterie tlenowe STREPTOCOCCUS B-hemolityczny raz wzrost mierny
        a raz iobfity.Czy wiesz cos o tej bakterii? Mam tez zrobiony antybiogram?Poza
        tym reszt OK:brak bakterii beztlenowych,grzybow,trichomonas
        vaginalis,chlamydii,mycoplasmy i ureaplasmy.
      • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 07.06.05, 15:43
        Aha i wyszedl stan czystosci pochwy III: komorki nabłonka obecne, leukocuyty i
        lactobacillus -pojedyncze,inne bakterie-liczne,kwasowość-5pH,komórki clue cells-
        brak,test amoniowy-ujemny?
        • ob-gynaec Re: do Pani Doktor Ginekolog 07.06.05, 16:26
          Jest to paciorkowiec z grupy B, który często zamieszkuje w pochwie, nie
          powodując żadnych dolegliwości. Problem może wystapić w ciąży, kiedy to może
          stać się przyczyną porodu przedwczesnego w wyniku infekcji. Dlatego bezpieczniej
          będzie, jeśli zastosujesz leczenie zgodne z antybiogramem (zazwyczaj podaje się
          Metronidazol lub Klindamycynę w kremie). Po tej terapii powinnaś stosować
          Lactovaginal, gdyż w wymazie jest mało pałeczek kwasu mlekowego.
          Poza tym wszystko jest w porządku.
          • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 07.06.05, 18:13
            Bardzo,bardzo dziekuje....Czy myslisz,ze jak wylecze to paskudztwo to moge
            zachodzic w ciaze?A gdzie sie tym mozna zarazic?Czy moj maz tez powinien sie
            przbadac?Dodam,ze jak mi w ciazy wykryli Ureaplasme, On nic nie mial...
            • ob-gynaec Re: do Pani Doktor Ginekolog 07.06.05, 20:31
              Oczywiście, po leczeniu możesz zajść w ciążę.
              Męża nie trzeba leczyć - ta bakteria nie przenosi się drogą płciową.
              Nie musiałaś się nigdzie tym zarazić, paciorkowce tego typu często stanowią
              fizjologiczną florę pochwy, tylko w razie zachwiania równowagi zaczynają
              wypierać pałeczki kwasu mlekowego i nadmiernie się namnażają powodując problemy;
              tak pewnie stało się w Twoim przypadku.
              • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 09.06.05, 11:41
                Rozmawilam z moja ginekolog.Troche na luzie potraktowala ta bakterie i
                stwierdzila, ze dla pewnosci trzeba wykonac test na wirusy.Jestem za,bo przed
                ciaza chce byc pewna,ze nie mam zadengo paskudztwam,ale po tym co napisalas
                bede z Nia walczyc,zeby wyleczyc ta cholerna bakterie.Lepiej zeby juz nic tam
                nie siedzialo.Myslisz,ze jak to wylecze i nie bedzie zadnych wirusow,to ta moja
                cytologia sie poprawi?Strasznie sie boje,ze to moze byc cos powaznego i nigdy
                nie bede mogla miec juz dzieci,a tego nie przezyje.A co to jest ten wirus HPV o
                ktorym wczesniej pisalas?I bardzi dziekuje,ze wszystkie odpowiedzi...
                • ob-gynaec Re: do Pani Doktor Ginekolog 09.06.05, 15:21
                  Test na HPV to jedno, a leczenie Streptococcusa to drugie. To dwie niezależne
                  sprawy. Jeśli masz taką przeszłość jak poród przedwczesny, to tym bardziej
                  należy pozbyć się tej bakterii. Cytologia może się poprawić, gdyż około 60% tego
                  typu zmian spowodowanych HPV wycofuje się samoistnie; jakiekolwiek leczenie nie
                  ma tu zastosowania. Trzeba się kontrolować regularnie; bardzo dobrze, że
                  wykonujesz cytologię, która jest oceniana w systemie Bethesda - to jest znacznie
                  lepszy opis niż tradycyjny Pap, szczególnie w diagnostyce zmian spowodowanych
                  przez HPV.
                  Tak więc wykonaj wymaz w kierunku HPV, jak radzi Twoja ginekolog, a najlepiej
                  jeszcze kolposkopię; wtedy diagnostyka będzie pełna.
                  Jeszcze raz powtarzam - to nie jest nic poważnego. Możesz zajść w ciążę bez obaw.
                  • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 02.08.05, 13:04
                    Panie Doktorze,dostalam wynik testu na HPV.Dostałam taki wynik:
                    1.Metoda test AMPLICOR HPV
                    2.Analizowane typy wirusa: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68
                    3.Wynik: w badanym materiale stwierdzono obecność DNA wirusow hpv WYSOKIEGO
                    RYZYKA
                    Jestem przerażona.To oznacza,ze mam raka,a jesli nie to kiedy moze sie rozwinac?
                    Czy to mozna jakos zaleczyc?Co powinnam zrobic?Planuje ciaże?Wszystkie moje
                    wczesniejsze badania sa w tym poscie.Co robic?To taka powazna sprawa>Czy jak
                    zajde w ciaze zaraze dziecko....Czy to się może samoistnie cofnac
                    • ob-gynaec Re: do Pani Doktor Ginekolog 03.08.05, 00:45
                      Moja odpowiedź jest w zasadzie identyczna jak w poście z dnia 04.06.2005 17:08
                      (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=216&w=24682187&a=24767159).
                      Nie masz raka i wcale nie jest powiedziane, że kiedykolwiek będziesz miała.
                      Jesteś w grupie osób o zwiększonym ryzyku, tzn. kobiety z infekcją HPV typu 16 i
                      18 zapadają na raka szyjki macicy częściej niż kobiety bez infekcji. Powinny
                      zatem podlegać ścisłej kontroli. Pamiętaj, że ponad 60% takich zmian wycofuje
                      się samoistnie, stąd podstawowym zaleceniem jest ponowna cytologia za 4-6
                      miesięcy i jeżeli zmiany ponownie zostaną potwierdzone, należy wykonać
                      kolposkopię z pobraniem celowanych wycinków. Tylko w ok. 11% przypadków zmiany
                      ewoluują dalej - do CIN I => CIN II => CIN III => rak mikroinwazyjny, a jeśli to
                      już nastąpi, to trwa co najmniej kilkanaście lat. Stąd konieczność kontroli
                      mających na celu wykrycie nowotworu we wczesnej postaci, a najlepiej CIN III
                      (dawniej - dysplazja dużego stopnia).
                      Obecność HPV w szyjce, przy cytologii jak z czerwca i adekwatnej do tego
                      kolposkopii nie jest przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę. Nie ma mowy o
                      zarażeniu dziecka. Mąż jest pewnie nosicielem wirusa ale u mężczyzn infekcja
                      jest bezobjawowa i nie stwarza jakiegokolwiek ryzyka onkologicznego.
                      Poniżej podaję link do algorytmów postępowania Amerykańskiego Towarzystwa
                      Kolposkopii i Patologii Szyjki Macicy (ASCCP), na podstawie których Ci doradzam.

www.asccp.org/pdfs/consensus/algorithms.pdf
                      • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 03.08.05, 11:57
                        Bardzo,bardzo dziekuje.Pozdrawiam.pS.Troszke mi lzej psychicznie.Naprawde
                        dziekuje.Mam jeszcze jedno pytanie,czy skoro w czerwcu cytologie mialam juz II
                        bez tych zmina LSI cos tam, to musze wykonywac kolposkopoie czy dopiero
                        cytologie z a0,5 roku.
                  • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 02.08.05, 13:12
                    A co zmoim mezem?Czy On tez jest chory?Czy powinien zrobic jakies badania?
              • agusia514 Re: do Pani Doktor Ginekolog 09.06.05, 11:57
                A i mam jeszcze jedno pytanko.Od czasu porodu przy stosunku mam uczucie takiego
                bolu,tak jakby troche suchosci,albo tak jakby bylo tam za malo miejsca.Po
                porodzie nie mialam nacinanego krocza ale cos tam naderwane i zalozone dwa
                szwy.Czy to moze byc przyczyna?czy moze te utrzymujace sie stany zapalne i te
                bakterie?Juz sama nie wiem?
                • ob-gynaec Re: do Pani Doktor Ginekolog 09.06.05, 15:24
                  Trudno mi diagnozować przyczynę tego typu dolegliwości "wirtualnie".
                  Może to być wynikiem urazu podczas porodu, może być też spowodowane stanem
                  zapalnym; bez badania ciężko coś doradzić...
    • agusia514 do ob-gynaec 28.06.05, 12:35
      Juz kiedyś prosiłam Cie o rade w kwestii mojej cytologii. Teraz zrobilam
      kolejen badania i cytologia jest II,mam tylko leukocyty w wyniku. CO to oznacza?
      Przede mna jeszcze powtorka z badania na bakterie po przeleczeniu i czekam na
      wynik na wirusy.Cytologia cofnela sie sama z III na II.Co o tym sadzisz?
      Niepokoja mnie te leukocyty?O czym moga swiadczyc?
    • agusia514 Re: do ob-gynaec 28.06.05, 12:36
      agusia514 napisała:

> Mam taki opis cytologii:
      > I. Robione w połowie kwietnia dokładnie 3 m-ce po przedwczesnym porodzie
      > blizniaków w 23tc (w ciazy wykryta bakteria Ureaplasma).Po porodzie stan
      > zaplany za stanem zapalnym.
      > 1.Estrogenn reakcja nabłonka pochwy z przewaga złuszczania
      > kom.intermedialnych-19 d.cyklu.2.Flora bakteryjna pochwy mieszana.3.W
      > rozmazie z kanału szyjki obecne grupy kom.endocervicalnych.4.Obecne
      > metaplastyczne nabłonki odpowiadające zróżnicowanie kom.parabazalnym i
      > bazalnym.5.Obecne zmiany śródnabłonkowe małego stopnia (LGSIL).6.Obecne
      > lekocyty w kanale szyjki.7.Obraz odpowiada III gr-dysplazja małego stopnia wg
      > Papanicolau
      > II.Potem leczenie - tabletki dopochwowe robione wg receptury lekarza i po
      > niecałym miesiacu kolejna cytologia.Poniżej jej opis
      > 1.Estrogenn reakcja nabłonka pochwy 9 d.cyklu.2.Flora bakteryjna pochwy
      > mieszana.3.W rozmazie z kanału szyjki obecne grupy
      > kom.endocervicalnych.4.Obecne zmiany śródnabłonkowe małego stopnia (LGSIL)-
      > nieliczne komórki.6.Obraz odpowiada III gr-dysplazja małego stopnia wg
      > Papanicolau
      >
      > Nie wiem co robic.Moj lekarz kazał mi przyjsc za 0,5 roku, a ja chcialabym
      > zajsc w ciaze.Zrobilam badania na bakterie (podstawowe na posiew i dodatkowe
      > na chlamydie,ureaplasme i mycoplasme).Boje sie,ze to rak.Czy moze Pani mi cos
      > doradzic w tej sytuacji,bo kazdy lekarz mowi mi coas innego i juz sama nie
      > wiem.
    • Gość: fiska1 Re: pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:07
      od ponad 6 miesięcy mam problem z grzybicą.Kiedyś robilam badania i nic nie
      wyszło mimo, ze odczuwałam lekkie pieczenie. 0d 3 miesięcy jestem na kolejnych
      globulkach, podczas których miałam 2 razy reinfekcje. pPodczas ostatniej z nich
      zrobiłam badania no i znowu nic nie wyszło: zero bakterii i grzybów.Zaznaczam,
      ze 3 dni wccześniej przestałam brać globulki. Czy to, ze wcześniej brałam
      antybiotyki miało wpływ na wynik badania? I czy to normalne, że w ciagu
      leczenia mam reinfekcje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka