Gość: Mika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 16:57 Lekarz niedawno wykryl u mnie przegrode w macicy, prosze moze ktoras z was to ma, slyszalam ze trudno jest zajsc w ciaze i ja donosic. Prosze o wszelkie wiadomosci na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kathrin78 Re: Przegroda w macicy 13.06.05, 17:27 Zerknij tu: www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22837 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalinosia Re: Przegroda w macicy IP: *.chello.pl 13.06.05, 21:57 wbrew pozorom jest to częsta "przypadłość" kobiet. Wiekszość z nich dowiaduje się np. po porodzie. Wszystko zalezy, jak duża jest przegroda. Są lekko dwurożne (kształt serca) jak i zupełnie podzielona macica. Jeśli macica ma małą przegrodę to nic się z tym nie robi. Ciąża może przebiegac bez żadnych powikłań. Jeśłi przegroda jest duża, można operacyjnie ją usunąć, ale to się wiąże z ryzykiem powikłań np. zrostów. Czasem taka macica jest powodem poronień (zarodek zagnieździł się w rogu i nie miał możliwości dalszego rozwoju).Ja sama mam lekko dwurożną macicę i 1 poronienie za sobą. Ale mój lekarz twierdzi, że ten "defekt" nie musiał wcale byc powodem poronienia i że taka lekka dwurożność nei powinna być problemem. Ciążę warto na pewno mocniej monitorować. Odpowiedz Link Zgłoś