dollores1 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 26.07.05, 12:32 Witam mam pytanie o Duphaston. Mam przyjmować 1 tabletkę Duphastonu - o jakiej porze dnia mam ją brać i czy w trakcie posiłków? Czy może to nie ma żadnego znaczenia? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.07.05, 15:37 Nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.toya.net.pl 26.07.05, 12:47 Witam!! Mam takie małe pytanie. Za kilka dni wyjeżdżam na ponad 2 tygodnie. W ostatnim tygodniu przechodzilam bardzo ostra ropna angine i przyjmowalam antybiotyk Summamed.Wczoraj dostalam okres (cykl-28 dni), ale bardzo skapy (pare kropli na dobe) i dzis jest to samo. Czy to mozliwe ze to po infekcji i poczekac do nastepnego cyklu z wizyta u lekarza?? Dodam iz objawy PMS byly w tym miesiacu wyjatkowo dokuczliwe i silne (bole brzucha i ogromne obrzeki) a infekcja oslabila mnie bardzo (nawet serce). Dziekuje i serdecznie pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.07.05, 15:50 Jest to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 80.51.247.* 26.07.05, 12:52 -------------------------------------------------------------------------------- Lekarz przepisał mi na zbicie PRL bromergon i parlodel. Mam w związku z tym pytanie, który lek jest lepszy, ma mniej skutków ubocznych i jest lepiej tolerowany przez organizm? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.07.05, 15:59 To zalezy od organizmu. Działanie maja dokładnie takie samo, w tym równiez uboczne. Aby zminimalizować objawy niepożądane Bromergon mozna przyjmować dopochwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gazunia Czy można okreslić prawdopodobieństwo? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.07.05, 18:28 Dzień dobry pani doktor. Chciałabym mieć drugie dziecko ale obawiam się przezyć z pierwszej ciąży. Właściwie pierwszą poroniłam w 11 tyg.,podczas drugiej lekarz stwierdził cytuję z karty "skurcz myometrium przedniej ściany do ok. 4 cm, spłaszczający pęcherzyk ciążowy" - w efekcie duphaston i leżenie. Boję się, że przy kolejnej ciąży czeka mnie to samo, córkę urodziłam w 1998 r. a więc czas mija, ja mam już 32 lata. Czy jest Pani w stanie odpowiedzieć, jakie jest prawdopodobieństwo podobnych problemów??? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Czy można okreslić prawdopodobieństwo? 27.07.05, 16:13 Myślę, że na to pytanie nikt nie da Ci satysfakcjonujacej odpowiedzi. Ja uważam, ze kazda ciąża jest inna i nie ma się co sugerować tym co było w poprzedniej. Jeśli istnieje skłonność macicy do nadmiernej kurczliwości trzeba będzie od początku ciąży temu przeciwdziałać. Nic innego nie wymyślimy. Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 bol po cesarce 26.07.05, 19:40 blizny majestem ponad rok po cesarce, blizna mnie czesto boli, barzdo ciagnie, wokol m jakby zdretwiala skore i nie mam czucia, czy to normalne?? Odpowiedz Link Zgłoś
jenifer1 wczesna ciąża i plamienia-brudzenia 27.07.05, 09:50 Pani doktor jestem w ciąży 29 d.p. owu. Plamię już 10 dni, temp. ok. 37 Byłam u lekarza, który 5 dni temu stwierdził, że widzi pęcherzyk ciążowy, ale muszę za tydzień zrobić test , poczekać tydzień i do niego przyjść, powinno już być widoczne serduszko. Oczywiście dostałam progesteron- te plamienia są teraz bardzo małe. Czy jest sens robić ten test- skoro jest pęcherzyk. Czy nawet jeżeli ciąża się nie rozwija to test wyjdzie pozywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała brak krwawienia w czasie przerwy tablenki anty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:05 Drugi miesiąc biorę tabletki antykoncepcyjne Diane-35,teraz mam 7-dniowa przerwę,jest 5 dzień przerwy a krwawienie z odstawienia nie wystąpiło.W czasie tego cyklu nie miałam wymiotów ani biegunki,brałam antybiotyk w czasie poprzedniej przerwy 7-dniowej,jednak w trakcie choroby i przyjmowania antybiotyku oraz 7 dni po kuracji zabezpieczałam się dodatkowo,przez ten cały cykl nie doszło do wytrysku we mnie.Dlaczego więc nie mam krawawienia?jest juz 5 dzien przerwy?Czy takie przypadki zdarzają się?Czy jest możliwa ciąża?Prosze o odpowiedz,dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: dziwna miesiączka.....:((((( 27.07.05, 13:15 Jestem 3 miesiące po poronieniu,zabieg 26 kwietnia.Pierwsze dwie miesiączki miałam bardzo obfite,ale to była krew bez dodatkowych "atrakcji",ale 3cia miesiączka to były szczyty:ból okropny i strasznie dużo skrzepów(nie wiem w sumie czy właśnie to są skrzepy-wyglądało to jak fragmeny wątróbki....a jak okres malał z biegiem dni to tylko takie małe-lekarz to nazywa odchodami-bo takie też były wtej ciąży którą poroniłam)Dodam tylko że miałam w 26dc usg i endometrium wydało się lekarzowi cieńkie-więc skąd takie ilości tych skrzepów Chcę się znów starać ale obawiam się co to znaczy?bardzo proszę napisać mi cotaki okres ozacza i czy nie ma przeciwskazań do starań o kolejną ciążę? i czy lek Staveran 40-(mam arytmię) mogę stosować bez obaw w ciąży? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: dziwna miesiączka.....:((((( 27.07.05, 15:25 P/wskazań nie ma. Jeśli endometrium jest cienkie, to własnie dlatego, że ulega złuszczeniu. Staveran to bloker kanałów wapniowych, a te stosuje się własnie celem zapobiegania tachycardii i arytmii. Proponuje jednak abys swoje watpliwości rozwiazywała na bieżąco ze swoim lekarzem prowadzącym. On bowiem ma najwięcej danych ku temu, aby te watpliwości rozwiać. Ja nie mam pełnego obrazu twojego organizmu, bo nie badałam Cie, nie widze tego o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: letnie tchnienie czy musze brac do konca? IP: 200.114.4.* 27.07.05, 15:25 Yasmin to pierwsze tabletki antykoncepcyjne ktore biore jestem przy koncowce pierwszego opakowania zostaly mi jeszcze 4 tabletki za kilka dni lece na wakacje i zastanawiam sie czy musze brac do konca te tabletki jak ich nie wezme to okres pojawi sie wczesniej czy lepiej nie robic wcale przerwy i wziac drugie opakowanie. Bardzo prosze o rade. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: czy musze brac do konca? 27.07.05, 16:17 lepiej wziąc drugie opakowanie bez przerwy. jednak powinien zdecydowac o tym lekarz, który przepisał Ci tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: brak krwawienia w czasie przerwy tablenki ant 27.07.05, 16:16 Brak krwawienia może się zdarzyć i niekoniecznie swiadczyć to musi o ciąży. jesli sie niepokoisz zrób test. Przy jego negatywnym wyniku spokojnie mozesz zacząc nastepne opakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: wczesna ciąża i plamienia-brudzenia 27.07.05, 16:15 Nie ma sensu wykonywać testu dla potwierdzenia ciąży. Jest on natomiast, jesli chcesz sprawdzic szanse na prawidłowy jej rozwój. W tym celu musisz jednak oznaczyć bhCG w surowicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młoda amenorrhea a leczenie hGH w przeszłości IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 15:55 Witam! Mam taki problem: przez kilka lat(3 i 4/12) brałam ludzki rekombinowany hormon wzrostu w ramach leczenia somatotropinowej niedoczynności przysadki. ostatnią dawkę leku przyjęłam ponad rok temu. nigdy nie miesiączkowałam, choć mam 15,5/12 lat. w USG z czerwca 2003: macica 46x22mm, linijne endometrium w kanale szyjki, a z lutego tego roku: w szczycie pochwy lity twór 19x7, endometrium/-/. Wszystkie hormony w normie, w teście z LH-RH wzrost LH z 2.6 na 42 w 120min (ostatnie pobranie). o czym mogą świadczyć wyniki? no i nie wiem czy amenorrhea ma związek z przyjmowaniem hGH? Co powinnam zrobić i jakie badania muszę mieć wykonane? jak zobaczyłam wynik USG to się przestraszyłam (( Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 211.26.104.* 27.07.05, 16:08 dziendobry i dziekuje za odpowiedz chcialabym sie dowiedziec czy biorac tabletki anty -cerazette nie ma sie miesiaczki ? slyszalam ze nie a mi by to pasowalo na jakis czas prosze o odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
antosia77 bakterie, wątpliwości 27.07.05, 16:18 Droga Pani Doktor, od trzech miesięcy pojawiają się u mnie dziwne objawy. Mianowicie moje wargo sromowe puchną i stają się baradzo czerwone wręcz bordowe i troszkę to wszystko piecze. Taki stan trwa okolo 3-5 dni i przechodzi. 10 dni temu zrobiłam badanie czystości pochwy i wyszło: stopień zanieczyszczenia IIA, flora bakteryjna nieliczna, pałeczki kwasu mlekowego nieliczne, w pozostałych punktach wszedzie adnotacja nie obecne. Natomiast w wyniku badania cytologicznego wyszło zakażenie bakteryjne. Wiec nie wiem czy w końcu te bakterie są czy nie? Od ginekologa dostałam Ginalgin a dla męża Pimafucort. Mam pytanie czy to wystarczy i czy w ogóle mam stosować. Dodam tylko, ze poprzednia czystość robiona w kwietniu też dała taki wynik (IIA). Z drugiej strony mój mąż zaczął ostatnio (ale przed robieniem przeze mnie badań) chodzić na basen wiec może coś "przywlókł", czy w razie czego ten Pimafucort mu wystarczy i jak długo go stosować? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawienia i wyrazy podziwu - Antoska P.S Ta wiadomość zamieściła mi się także w innym miejscu, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 27.07.05, 17:00 Chyba pomyliłaś Cerazette z Depo-Proverą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beettinna Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.iapt.pl / 80.85.231.* 27.07.05, 17:04 >Staveran to bloker kanałów wapniowych, a te stosuje się własnie celem zapobiegania tachycardii i arytmii> brałam przedtem betaloc-ale jest zabroniony w ciąży bo jest betablokerem-czy zatem staveran jako bloker kanałow wapniowych nie szkodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 17:54 Witam Będę wdzięczna za interpretację wyników.Estradiol <20,0 , prolaktyna 21,9 - 7 dzień cyklu oraz progesteron 0,44 - 21 dzień cyklu.Ponadto testosteron 78,8. Interesuje mnie jakie konsekwencje zdrowotne może mieć taki poziom hormonów. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 15:16 Może to być PCOS. nie mam pełnego obrazu klinicznego, więc diagnoza taka sobie. Konsekwencja może byc brak owulacji, nadmierne owłosienie, trudności z zajściem w ciążę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.provider.pl 29.07.05, 22:06 Moje cykle wyn. ok. 40-43 dni. Czy trzeba to jakoś leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:28 To zależy czym są spowodowane i co chcesz osiągnąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasianitro Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 19:20 witam. Pani doktor nurtuje mnie jedno pytanie.Dlaczego wycofano z uzytku zastrzyki hormonalne o nazwie grawibilon(-bidon,dokładnej nazwy nie pamietam)Pytam dlatego że w 2003 roku trafiłam na patologie wczesnej ciazy(-był to 10 tydzien) z bardzo lekkim plamieniem i bulem podbrzusza. Zaaplikowano mi owezastrzyki (bomba hormonalana) i po 2 tygodniach okazało się ze ciąża obumarła.A po roku okazało się ze tych zastrzyków juz sie nie stosuje. Robiłam badania genetyczne i inne które wykluczyły choroby które mogłyby spowodowac obumarcie ciązy.Wiecco było tego powodem może zstrzyki przpisane przez pana ordynatora??????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 15:45 Myśle, że cokolwiek spowodowało wycofanie zastrzyków z użycia we wczesnej ciąży, twój lekarz działał w dobrej wierze. Nie wiem dokładnie o jakie zastrzyki ci chodzi. Gravibinan i gravibinon to dwa zastrzyki o tym samym składzie hormonalnym. Zawieraja heksanian hydroksyprogesteronu oraz walerian estradiolu. O ile pierwszy z nich stosuje sie w ciąży np. w postaci preparatu Kaprogest czy Primoluton ( choć obecnie uwaza sie że nie zmienia on rokowania dla ciąży przy poronieniu zagrazajacym), to preparaty estradiolu sa w ciąży p/wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Obfity okres - pomocy doktor koalo! IP: *.icpnet.pl 27.07.05, 21:49 Odkad pamietam mam bardzo obfite okresy, trwajace nawet do 7 dni. Ginekolodzy twierdza, ze to w ramach normy i jedynie moge to leczyc pigulkami. Teraz gdy biore pigulki jest ok, okres skapy, max. 5 dni. Ale za 2 m-ce chce odstawic pigulki, bo w koncu ile mozna brac te hormony (zyly mi na nogach wychodza od nich). Przedtem jak bralam i odstawialam obfite okresy wracaly. Bylam badana przez 2 ginekologow i wszystko jest jak najbardziej w normie. Nie ma miesniakow, nie ma podejrzenia endometriozy, wszystkie narzady ok. Czy sa jakies domowe sposoby zeby sprawic, zeby okres byl skapy a nie tak obfity? Przez 2 noce przecieka mi Always Night, w dzien przez 3 dni musze podpaski zmieniac co 2-3 godziny, bo prawie przeciekaja... Ale do anemii ani niedoboru zelaza to nie prowadzi. Mam 23 lata, pierwszy okres dostalam w wieku 12 lat i od tego czasu byl obfity. Strasznie zazdroszcze dziewczynom majacym okres przez 3-4 dni, ktore podpaski moga zmieniac raz dziennie (gdyby nie higiena)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ...... Re: Obfity okres - pomocy doktor koalo! IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 27.07.05, 22:09 Prosze o rade w nastepujacej sprawie.Z powodu endometriozy/diagnoza byla bledna nie mialam jej ani zadnych innych tzw kobiecych dolegliwosci/bralam 3 zastrzyki depo-provery,ostatni w grudniu.Dosysc dlugo czekalam na okres.W tej chwili krawie prawie nonstop.tydzien krwawienia i tydzien przerwy.Denerwuje mnie to i troche niepokoi.Nie chcialabym juz brac zadnych hormonow zeby wyregulowac cykle.Jeden lekarz mi to radzi a inny mowi zeby odczekac no ale jak dlugo mozna.Czy jest szansa ze organizm sam sobie z tym poradzi? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Obfity okres - pomocy doktor koalo! 01.08.05, 15:53 zaburzenia miesiączkowania po depo-Proverze zdarzaja się wcale nie rzadko. Decyzję o tym co z tym zrobić powinno się podjac na podstawie badania USG z oceną endometrium. zarówno o tym czy organizm sobie poradzi sam jak i o tym czy i jakie leki ewentualnie ci podać. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Obfity okres - pomocy doktor koalo! 01.08.05, 15:49 Sa leki zwiększające krzepliwość krwi, które stosuje się w obfitych miesiączkach. jednak sa one na receptę i wymagają konsultacji z lekarzem osobistej nie wirtualnej ( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamaasi Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.bielsko.dialog.net.pl 27.07.05, 22:23 Pani doktor,moja córka ma bardzo zła cytologie grupa III cin II cin III. Pobrano histopatologię i lekarz powiedział,ze nic grożnego ale należy wykonac konizację.Miała to zrobić po misiączce teraz około 2.08.Corka przebywa za granicą i nie może w tej chwili przyjechac , tylko za miesiąc. Czy to nie wpłynie żle na rozwój tej zmiany na szyjce. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:14 Nie wiem. Trzeba zapytać lekarza, który robił badania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 08:30 Pani doktor jestem prawie 3 m-c po operacji jajnika. Mam go usuniętego z powodu torbieli. Lubię jeżdzić na rowerze, ale się boję żeby nic mi sie nie stało.Nie popękało w środku. Lekarz mi powiedział że mam uważać przez pół roku na siebie.mam pytanie czy mogę już jeżdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:16 jeśli czujesz się dobrze i jadąc na rowerze nie odczuwasz dolegliwości, myśle, że możesz pozwolic sobie na te odrobinę szaleństwa ( tylko nie bierz tego szaleństwa zbyt dosłownie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tamka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:26 Witam, od ok. 2 miesiecy nie biore Mercilonu, i od tamtego czasu nie wystapila miesiaczka, mam za to upławy i lekki bol w okolicy jajnikow. Robilam juz 2 testy i wyszly negatywnie. Bylam tez u Gonekologa i poki co tez nie stwierdzil ciazy. Mercilon bralam klilka lat. Czy to normalne ze tyle czasu nie mam okresu? POMÓŻCIE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:17 Może tak być, poniewaz twoja przysadka mogła ulec zablokowaniu. twoje dolegliwości swiadcza o tym, ze okres wystąpi niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
ice-tea Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 28.07.05, 18:47 Dzien dobry! Bardzo prosze o przetłumaczenie rozpoznania klinicznego cytologii: Erosio parva colli uteri Monika Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:19 Nadżerka szyjki macicy. Ziarniaki leczy sie wg antybiogramu. Zapalenie bakteryjne (III) pochwy jest p/wsk do załozenia spirali. Odpowiedz Link Zgłoś
rybcia212 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 28.07.05, 20:33 Dzieńdobry. Mam taki sobie problem i nie wiem jak sobie z nim poradzić. Otóż jestem młodą mamą. Mam 2 córeczki. Jednak nie jestem z ich ojcem. Poprostu on nie dorósł do ojcostwa i się rozstaliśmy, zostałam zupełnie sama z dzieciakam. Minęło już 3 lata od naszego rozstania. Jestem młoda i poprostu chciałabym sobie ułożyć jeszcze życie. No i poznalam fajnego faceta. Odważyłam się z nim współżyć, ale niestety nie poczułam żadnej przyjemności, wydawało mi się normalnie że jestem jakaś "rozjechana", a on jest taki malutki. Jejku dlaczego? Miałam wcześniej tylko jednego faceta, po urodzeniu drugiej córeczki nie współżyłam do tej pory czyli jakies 3lata i normalnie czuje że mam problem Obawiam się,że skoro ja nie czułam przyjemności to mój facet tym bardziej... Co ja mam teraz zrobić? Czy jak sie rodzi dzieci to wtedy już tak jest? Co mam zrobić , aby sobie pomóc? Przecież mój facet, jakby nie zdążył mnie poznać to podejrzewam że pomyślał by sobie o mnie same przykre rzeczy , że się pie*rze na lewo i prawo... A tak nie jest.... Help ( A tak poza tym jakby tego było mało to wydaje mi się że moje wargi sromowe wewnętrzne są większe od tych zewnętrznych... i wogóle są jakieś ciemne.... Buuu Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:21 być moze jest to zwiazane z rozciagnięciem pochwy po porodach, a może zostałas źle zeszyta. Musi to ocenić ginekolog. A może to twój facet ma troszke mini? Odpowiedz Link Zgłoś
ice-tea Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 28.07.05, 21:19 Dzień dobry, mam jeszcze jedno pytanko, co to są ziarniaki gr(+), jak się je leczy i czy one oraz stopień czystości "3"są przeciwskazaniem do założenia wkładki wewnątrzmacicznej? Monika Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 29.07.05, 09:03 Witam! Ostatnio pisalam do Pani z wiazku z wyjazdem, niestety gin nie pozwolil jechac, wiec zostaje w domu! Mam problem bylam wczoraj na wizycie, bylam przekonana ze zobacze pecherzyk ciazowy ale go nie bylo !!! oto moj wykres ciazowy www2.fertilityfriend.com/home/gagat Mam pytanie ile dni po zaplodnieniu widac pecherzyk ?? ja bylam liczac ze owulacja byla 17dc , byłam 19 dni po owulacji i nic nie bylo widac, co prawda gin powiedzial ze jest za wczesnie ale mnie to nie uspokaja czy za 14 dni bedzie juz cos widac ??? martwi mnie ciaza biochemiczna i poza maciczna ale czy wtedy beta hsg tak przyrasta ?? 29dc - 17.47 mIU/ml 31dc - 72.56 mIU/ml Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:23 bhCG u Ciebie rośnie prawidłowo, ale ciąza jest bardzo malutka. Troszkę cierpliwości. Pecherzyk się objawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:17 Droga Pani Doktor..Mam problem..W lipcu zaczęłam zażywać moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne,teraz jestem w trakcie 7dniowej przerwy i pojawił się okres..Ale jedno mnie niepokoi..Zawsze mój okres trwał ok.5 dni,gdy zaczełam brać tabletki pierwszy okres trwał 7 dni..A teraz w czasie 7dniowej przerwy trwał 3 dni..Troszkę mnie to niepokoi..Miałam bardzo skąpy okres,więc nie było przeszkody co do uprawiania seksu..Mój chłopak nie jest "do końca" bo troszkę się obawiamy skuteczności,jednak boję się że coś mogło sięstać..Czy można krwawić jeśli jest się w ciąży?Wykluczam możliwośc mojej ciąży bo tylko raz z moim chłopakiem kochaliśmy się do końca,ale chciałabym ieć opinię specjalisty..Z góry dziękuję za odpowedź.. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:25 jest w porządku. Po odstawieniu tabletek, w 7-dniowej przerwie nie masz miesiączki tylko krwawienie z odstawienia, które może byc skąpe - po to min. bierze sie tabletki. Jeśli nie zapomniałas żadnej tabletki nie martw sie o skuteczność metody. Odpowiedz Link Zgłoś
partycja7 tab antykoncepc- jak szybko chronią? 29.07.05, 11:23 witam serdecznie, urodziłam dziecko, teraz mam przerwę we współzyciu długa przez to nie stosowałam żadnych środkow antykoncepcyjnych, chce rozpocząc współzycie rozpoczęłam branie tabletek harmonet, ale czuje strach przed następna ciążą - pytanie: jak szybko po ogromnie długiej przerwie w braniu tablek, rozpoczynąjąc branie na nowo mozna bez stresu i obawy o zajscie w ciążę rozpoczac współzycie, czy juz od pierwszych dni jest ochrona? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: tab antykoncepc- jak szybko chronią? 01.08.05, 16:26 Ochrona fizyczna jest od zaraz, z psychiczną widzę, gorzej. Naprawde nie musisz się obawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
b.dori Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 29.07.05, 17:33 Witam Jestem jednak umówiona na krioterapie nadżerki,cytologia wyszła dobra II gr ,ale miałam te krwawienia po stosunku. Czy 14 dz.c to nie będzie zapóżno na krioterapię ,cykle mam co 26,28 dni.Moja gin jakoś się niespytała ,a ja byłam u niej dzis zaraz po miesiączce czyli w 8 dz.c. i mam na czwartek zabieg. Czytałam że przez 2,3 tyg lecą upławy dość obfite i tak troche się boje, że może za zbyt wcześnie po krio dostanę okres. z góry bardzo dziękuje za odpowiedz. Pozdrawiam b.dori Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:28 14 dc powinien byc ok. Rzeczywiście po wymrażaniu będziesz miała upławy dość długo. Ale coś za coś. Odpowiedz Link Zgłoś
samanth83 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.07.05, 10:55 witam,moj problem jest taki:mam tyłozgięcie macicy i od iklku dni poważne zatwardzenia:// nigdy nie miałam takiego problemu,zawsze wypróżniałam się bardzo regularnie 2 razy dziennie, bo ję się że może to tyłozgięcie sie tak pogłębiło ,że "naciska" na jelito i stąd ten problem.Czy to mozliwe?? z góry dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:29 mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) IP: 62.148.88.* 31.07.05, 11:38 Kochana Pani doktor!Dobrze że Pani wróciła!Mam pytanko!Trzy dni temu zapomniałam zażyć tabletkę (stediril 30),minęło ponad 12h.W ulotce przeczytałam,że należy ją pominąć i skończyć opakowanie.Tak też zrobiłam.Ale dzień później pojawiło się plamienie (dość intensywne)i trwa nadal.Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś
osmiorniczka84 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.07.05, 18:06 Witam serdecznie Panią Doktor. Mam 21 lat okazało się ze mam zespół policystycznych jajników,Biore już od ponad poł roku Duphaston, jesli go zarzywam miesiączka pojawia sie regularnie co do dnia, jesli przerywam automatycznie jej nie ma.Wyczytalam ze można zrobic laparoskopie-zabieg usuwający pęcherzyki na jajnikach.Co jest lepsze?Terapia chormonalna czy ten zabieg, jesli np. za 2 lata chciałabym zajść w ciążę?? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:32 to zależy min. od wielkości Twoich jajników i ich struktury oraz zmian hormonalnych w Twoim organizmie. jeśli terapia hormonalna to podejrzewam, ze sam Duphaston nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 01.08.05, 16:30 Nie wiem, musiałabym cię zbadać. Może to efekt pominiętej tabletki ( nie wiem która to była z opakowania), a może czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta009 Re: ginekolog-położnik (witam ponownie) 31.07.05, 12:44 Mam 30 lat, niedawno wyszłam za mąż i z utęsknieniem czekam dnia, kiedy okaże się,ze będę mamą. Niestety, miałam kleszcza i lekarz zasugerował mi szczepienie od odkleszczowego zapalenia mózgu, nie poinformował mnie jednak, ile czasu powinno upłynąć po szczepieniu, abym bezpiecznie mogła zajść w ciążę. Podczas 1 szczepienia usłyszałam, że za miesiąc moge próbowac, a podczas 2, że powinnam odczekać 3 miesiące po szczepieniu. Proszę mi odpowiedzieć, jaki okres mam odczekać. Chcę mieć dziecko, ale zdrowe. Na dodatek, za jakieś 5 miesięcy powinnam sie 3 raz zaszczepić. Gdybym wiedziała,że te szczepienia tak zamieszają w moich życiowych planach, to bym się nie szczepiła. Boję się, że z racji wieku będę dłuzej czekała na poczęcie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madasia Re: zespól antyfosfolipidowy a badanie bialek C,S 01.08.05, 09:55 Pani Mario, już kilkakrotnie udzielała mi Pani odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, które wyjasnialy moje watpliwosci. Tym razem proszę o poradę w zakresie badań w kierunku zespołu antyfosfolipidowego.Ze względu na fakt, ze moje pierwsze dziecko urodziło się w 34tc bardzo niedotlenione ( stwierdzone mózgowe porażenie dziecięce) wynik histpat łozyska wykazał zawał łożyska. Nie choruję na żadne choroby ( ale mam skłonność do siniaków, to rodzinne). W celu wykluczenia zepołu antyfosfolipidowego mam mieć zrobione badania na białko C i S. I czytając na różnych forach ( poronienie,dla starających się, trudna ciąża itp.)nie spotkałam się, żeby ktoś robil takie badania Podobno w szerszym stopniu niż przeciwciała antykardiolipidowe i antykoagulant tłocznia okreslaja wystepowanie tego zepołu.Czy moglaby Pani wytłumaczyć mi, czy robiąc badania na bialka C i S, nie muszę już robić badań antykardiolipidowych i , antykoagulant tlocznia?Czym one się różnią? Będę wdzięczna za odpoweidż. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zespól antyfosfolipidowy a badanie bialek C,S 01.08.05, 16:35 Badania białka C i S nie potwierdzaja ani nie wykluczają zespołu antyfosfolipidowego. Natomiast mówią o obecności lub braku zaburzeń krzepniecia mogacych mieć związek z tym zespołem ale równiez wystepujących poza nim. Oznaczenie p/ciał antyfosfolipidowych musisz wykonać i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Podpuchnięte oczy IP: *.aster.pl 01.08.05, 10:36 Po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych zauwazyłam, że zdarza mi się obudzić z potwornie podpuchniętymi oczami. Na ciele pozostają mi ślady po bieliźnie (Tam gdzi jest bardziej uciskane) w postaci wypukłych pręg. Czy to wina jaichś zaburzeń hormonalnych? Wcześniej tego nie miałam, a te oczy wygladają strasznie -wyglądam jak ofiara przemocy w rodzinie ( Nie wiem do kogo sie zwrócić z tym problemem. Proszę o pomoc Pani Doktor Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Podpuchnięte oczy 01.08.05, 16:36 Może byc to wyraz zaburzeń hormonalnych, ale raczej miałabyś tego typu dolegliwości również w trakcie przyjmowania tabletek. Powinnas zbadać nerki. Odpowiedz Link Zgłoś
keira24 Przesuniecie miesiaczki 01.08.05, 11:17 Witam Pani Doktor Biore Mercilon i z powodu wyjazdu na wakacje postanowilam nie robic wymaganej siedmiodniowej przerwy. Wzielam 21 pigulek, nie zrobilam przerwy i zaczelam brac nowe opakowanie. Z tego nowego listka wzielam 14 tabletek. Potem zrobilam przerwe. Mam pytanie. Czy w czasie tej przerwy nadal jestem zabzpieczona, pomimo tego, ze nie dokonczylam 2 opakowania? I czy zaczynajac brac po przerwie nowe opakowanie 8 dnia od pierwszej pigulki jestem zabezpieczona? Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beettinna Re: Przesuniecie miesiaczki 01.08.05, 15:35 Co może być przyczyną takich bóli-w dole brzucha i troszkę wyżej,jakby skórcze macicy w 9 i 10 dc?w tym mieisącu miałam misiączkę pełną skrzepów,trwała 5 dni i 5 dni temu się skończyła a ja mam raz dziennie takie dziwne bóle,że ciężko mi oddychnąć podobne do skórczy macicy,jak sobie wtedy poddycham spokojnie prze nos głęboko to mi przechodzi-taki"napad"trwa ok1-2 minut dosłownie... chciałam się w tym mieisącu starać ponownie o dziecko(poroniłam 3 mies temu)ale chce zrezygnować w tym cyklu z powodu skrzepów w okresie a teraz przez te skórcze...czy to może mieć zły wpływ na ewentualną ciążę? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Przesuniecie miesiaczki 01.08.05, 16:42 być może macica usiłuje "pozbyć się" pozostałych skrzepów. Nie wiem, może warto wykonać usg. Odpowiedz Link Zgłoś
keira24 Re: Przesuniecie miesiaczki 01.08.05, 16:50 Pani Doktor prosze o wyjasnienie Skoro skrocilam przyjmowanie 2 opakowania i w czasie tej przerwy nie wspolzylam, to czy zaczynajac dnia osmego nowe opakowanie jestem zabezpieczona od 1 tabletki? Miesiaczka pojawila sie normalnie. Dziekuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Przesuniecie miesiaczki 02.08.05, 08:40 Teoretycznie aby zachować efekt antykoncepcyjny trzeba przyjąc conajmniej 16 tabletek przed przerwą, szczególnie jeśli tabletki są niskodawkowe ( jak np. mercilon). Czy w twoim przypadku 14 wystarczy - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
keira24 Re: Przesuniecie miesiaczki 01.08.05, 16:54 Pani Doktor prosze o wyjasnienie Skoro skrocilam przyjmowanie 2 opakowania do 14 tabletek i nie wspolzylam w czasie tej przerwy, a miesiaczka wystapila normalnie, to czy zaczynajac nowe opakowanie dnia osmego jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki? Czy zastosowac dodatkowa ochrone? Jesli tak, to jak dlugo? Dziekuje bardzo za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meganka Re: Przesuniecie miesiaczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:10 Dzień dobry Pani doktor, 3 miesiące temu odstawiłam pigułki po 6 latach ich brania (ostatnie 3 lata Novynette, wcześniej Diana 35, Regulon, Cilest. Tabletki brałam głównie z powodu problemów związanych z cerą. Po odstawieniu po 21 dniach dostałam "okres" - bardzo skąpe kilkudniowe krwawienie, ale uznałam to za okres i nie brałam przepisanej "na wszelki wypadek" Luteiny. Po kolejnych 21 dniach - to samo - 3 dniowe plamienie. Teraz minęło kolejnych 28n dni i nic. Ani okresu ani plamienia. Do tego doszło fatalne samopoczucie - cały czas boli mnie brzuch, czuję się jakbym ciągle miała PMS - jestem płaczliwa, wszystko mnie drażni, bolą mnie piersi, mam rozdęty, opuchnięty brzuch. Cera też pozostawia wiele do życzenia. Stąd moje pytanie - czy takie szaleństwo organizmu jest "w normie" i trzeba to po prostu przeczekać, czy też powinnam się udać do lekarza i brać jakieś leki. Z góry dziękuję za sugestię i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
aamg Re: Przesuniecie miesiaczki 12.08.05, 14:00 Meganko, bardzo Cię proszę, skontaktuj się ze mną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meganka Po odstawieniu pigułek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:18 Dzień dobry Pani doktor, 3 miesiące temu odstawiłam pigułki po 6 latach ich brania (ostatnie 3 lata Novynette, wcześniej Diana 35, Regulon, Cilest. Tabletki brałam głównie z powodu problemów związanych z cerą. Po odstawieniu po 21 dniach dostałam "okres" - bardzo skąpe kilkudniowe krwawienie, ale uznałam to za okres i nie brałam przepisanej "na wszelki wypadek" Luteiny. Po kolejnych 21 dniach - to samo - 3 dniowe plamienie. Teraz minęło kolejnych 28n dni i nic. Ani okresu ani plamienia. Do tego doszło fatalne samopoczucie - cały czas boli mnie brzuch, czuję się jakbym ciągle miała PMS - jestem płaczliwa, wszystko mnie drażni, bolą mnie piersi, mam rozdęty, opuchnięty brzuch. Cera też pozostawia wiele do życzenia. Stąd moje pytanie - czy takie szaleństwo organizmu jest "w normie" i trzeba to po prostu przeczekać, czy też powinnam się udać do lekarza i brać jakieś leki. Z góry dziękuję za sugestię i serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Przesuniecie miesiaczki 01.08.05, 16:41 Teoretycznie powinnas być, jednak 100% pewności nikt ci nie da, ponieważ zalecane przyjmowanie tabletek jest nieco inne niż zdecydowałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda luteina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:27 witam Pani doktor, mam do Pani 2 pytania: 1 Niedawno ginekolog przepisał mi luteine. Miałam ja brac przez 10 dni ale krwawienie pojawiło sie juz siódmego dnia. Czy powinnam dalej brac (przez nastepne 3 dni) czy nie? 2 Ile zwykle trwa leczenie grzybicy (clotrimalol masc i globułki).Czy kontynułowac w czasie okresu, czy po? minął tydzien odkad uzywam clotrimazolu (nie mam juz zadnych objawów) czy grzybica jest juz wyleczona? Z góry dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: luteina 02.08.05, 08:42 Luteine powinnas odstawić, bo nie ma sensu przyjmować jej nadal. Clotrimazol możesz odstawić, jednak powinnas wykonac rozmaz po miesiączce, aby sprawdzić wyniki leczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ambrozja Martwić się czy nie? 01.08.05, 17:40 Witam pani Doktor W styczniu br. odstawiałm po ponad 6 latach tabletki anty. Postanowiliśmy z mężem że "oczyścimy" sobie organizm i zabierzemy się za poczęcie dzidziusia Po odstawieniu tabletek dostałam w terminie, bez problemy okres i ogólnie czułam sie bardzo dobrze. Żadnych dolegliwości, atrakcji dziwnych i w ogóle wszystko super, jakbym nie egzystowała w ciągu ostatnich lat na hormonach I tak super było do czerwca i nagle dostałm okres z 14 dniowym opóźnieniem, co przy poprzedniej regularności cyklu było bardzo dziwne i ten okres był jakiś dziwny, bardzo bolący, skąpy i krótki( tylko 3 dni). Prawde powiedziawszy przypominał bardziej plamienia niz normalny okres. Zaniepokojona zrobiłam sobie test ciążowy ale był negatywny. Aha zaznaczam, iż przez ten okres czasu nie staraliśmy się celowo o dziecko i zabezpieczaliśmy sie nadal prezerwatywami. No i teraz znowu okres spóźnia sie już 8 dni. Ja czuje się jak balon, bolał mnie brzuch wczoraj jak przy pierwszym dniu okresu ale nic z niego nie wyszło Nie wiem czy to jakies spóźnine zaburzenia hormonalne, spadek poziomu niektórych ??? CZy czekać nadal na okres czy do lekarza iść ale nie chce na panikarę wyjść A we wrześniu jedziemy na urlop i chcieliśmy podjąc działania i o dziecko sie starać czy konieczne byłoby w takim wypadku zrobienie sobie badan na stężenie hormonów? martwię się bo nie chce zaszkodzić sobie albo ewentualnemu dziecku dziekuje bardzo za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Martwić się czy nie? 02.08.05, 08:44 Myślę, że dobrze byłoby wykonać usg. Być może opóźnienie Twoich miesiączek wynika z przetrwania pęcherzyka jajnikowego, co po odstawieniu terapii hormonalnej czasem się zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
keira24 Przesuniecie miesiaczki 02.08.05, 10:54 Szanowna Pani Doktor Chyba doszlo do malego nieporozumienia. Ja nie wzielam 14 pigulek i zrobilam przerwe. Wzielam normalnie 21 pigulek Mercilonu, potem z powodu wakacyjnego wyjazdu nie zrobilam przerwy i zaczelam kontynuowac przyjmowanie pigulek. Ale z 2 listka wzielam ich 14 i potem dopiero zrobilam przerwe.Wzielam wiec w sumie 35 pigulek. Nie jestem pewna, czy w czasie tej przerwy nadal bylam zabezpieczona i czy jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki nowego opakowania, ktore zaczelam przyjmowac po przerwie. Bardzo przepraszam, ze zajmuje Pani czas swoimi watpliwosciami, ale chcialabym je rozwiac. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elunia_K Ciaza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 17:44 Kochalam sie w 10 dniu cyklu, wieczorem,czyli to byl koniec tego dnia,a ok 12/13 dnia cyklu mialam owulacje, poniewaz mialam duzo plodnego sluz, ktory zaczol mi sie w 8dc i skoczyla temperatura do 37,1 i tak sie utrzymuje juz 5 dzien. Teraz bardzo kluje mnie w podbrzuszu i mam bole jak na miesiaczke. Dodam,ze jestem w 17dc i w maju odstawilam Logest,a poprzednie krwawienie przyszlo z opoznieniem,ale samo bez integracji zadnych lekow,a owulacje czulam w 34 dc i temperatura tez wtedy skoczyla. Kiedy zrobic test skoro nie wiem jaki dlugi moglbyc ten cykl i co moga oznaczac te bole oraz jakie jest prawdopodobienstwo ciazy? Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Ela Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Ciaza!!! 02.08.05, 08:45 Prawdopodobieństwo ciąży jest spore. Test możesz wykonać około 24-26 dnia cyklu. jesli jesteś w ciąży test powinien już być pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś