Dodaj do ulubionych

cerazette a owulacja

IP: *.hsd1.co.comcast.net 24.06.05, 02:32
Kolezanka bierze od roku cerazette (karmi piersia) i ma regularne miesiaczki
co 26 dni. Czy to oznacza, ze ma owulacje? Czy przy Cerazette owulacja nie
powinna byc zahamowana i miesiaczki nie powinny wystepowac?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: cerazette a owulacja 24.06.05, 07:29
      Koleżanka pewnie pomyliła miesiączkę z krwawieniem. Przy antykach krawienie
      występuje bardzo czesto i regularnie.
    • florencja29 Re: cerazette a owulacja 24.06.05, 08:51
      Jeśli chodzi o owulację przy cderazette to można ją mieć. Cerazette to
      minipigułka (zawiera 1 hormon) i na ulotce jest napisane, że nie zawsze hamuje
      ona owulację. Ale to nie znaczy, że nie działa antokoncepcyjnie - działa
      zagęszczając śluz. Przy cerazette cechą charakterystyczną jest, że albo
      krwawienia nie wystepują wcale (ja tak mam) lub są bardzo nieregularne. Ale
      każdy organizm jest inny, może Twoja koleżanka to taki typ, że regularne ma
      krwawienia. I mam nadzieję, ze bierze cerazette nie robiąc żadnych przerw -
      tylko jedno opakowanie za drugim.
      A jeśli się niepokoi to warto zrobić usg dopochwowe, tam lekarz zobaczy czy
      cerazette działa prawidłowo.
      Pozdrowienia.
      • Gość: bea Re: cerazette a owulacja IP: *.hsd1.co.comcast.net 24.06.05, 17:09
        Nie robi przerw i bierze jedno opakowanie za drugim.
        Czyli jesli ma krwawienia tzn. ze ma owulacje? Przy mini pigulce nie powinno
        chyba byc plamien, bo nie ma wlasnie tego odstawienia na 7 dni. A co mozna
        zobaczyc na USG dopochwowym jesli chodzi o dzialanie pigulki?

I jeszcze jeden tekst:
        Use an additional form of birth control if you are having regular periods on
        this medication, since ovulation may be occurring (and you could become
        pregnant).

Nie wiem gdzie to znalazla i czy to jest prawda. Ale czy rzeczywiscie trzeba
        sie dodatkowo zabezpieczac gdy krwawienia wystepuja?
        • Gość: ekler Re: cerazette a owulacja IP: *.ghnet.pl 25.06.05, 10:29
          takie krawienie regularne moze wystepowac.i wcale nie znaczy,ze ma owulacje na
          pewno.a nawet jesli ma,to jak pisala florencja,one dzialaja antykoncepcyjnie
          jeszcze na inne sposoby,jak inne minipigulki,ktore przeciez dzialaja,a owulacji
          nie hamuja.
        • florencja29 Re: cerazette a owulacja 25.06.05, 18:50
          No tak w zasadzie to nie wiem, czy lekarz zobaczy na usg, czy koleżanka ma
          owulację - pewnie nie. Ale ja kiedy ostanio miałam usg to lekarz mówił, ze u
          mnie caerazette zadziała tak jak zadziłałać powinna tzn. w wogóle nie złuszcza
          się śluzówka i dlatego w ogóle nie ma krwawień. Chyba jednak najlepiej jakby
          odwiedziła ginekologa, to pewnie by sie czegoś dowiedziała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka