Dodaj do ulubionych

torbiel na jajnikach

27.06.05, 10:25
wielkości 21 na 19 mm - duży, czy nie? bo przyznam, że jestem "stara baba"
ale nic na ten temat nie wiem... wyszło przypadkiem, przy usg.
Jak to się w ogóle leczy, czym to grozi?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aretse11 Re: torbiel na jajnikach 27.06.05, 10:53
      miala moja matka i siostra..operacyjnie wycinane..ale nie wiem..moze sa tez inne
      metody
    • gumowe_ucho Re: torbiel na jajnikach 27.06.05, 17:37
      raczej nieduży,trzeba obserwować , nie zawsze konieczna jest operacja, czasami
      się wchłaniają
      smile
    • Gość: misia.j Re: torbiel na jajnikach IP: *.chello.pl 27.06.05, 17:47
      Nieduża. A na pewno torbiel, nie pęcherzyk? Takiej wielkości może też być pęcherzyk w okresie okołoowulacyjnym. Leczy się różnie - jeżeli to torbiel czynnościowa i nie wchłonie się sama podczas miesiączki, zwykle podaje się tabletki antykoncepcyjne przez 2-3 cykle, z reguły wystarcza. Gorzej, jak jest to torbiel o gęstej zawartości - to może sugerować torbiel endometrialną i taka najczęściej nie poddaje się leczeniu hormonalnemu - trzeba usunąć. Myślę, że nie masz co wpadać w panikę, ale warto trzymać rękę na pulsie, żeby nie urosła za duża (może grozić pęknięciem).
    • maruda79 Re: torbiel na jajnikach 28.06.05, 07:20
      Torbiel nie jest duzy - być może to własnie niepekniety pęcherzyk Graafa. Ja
      własnie miałam takiego torbiela. Wchłonął się po Duphastonie i lutenylu.
      Niekoniecznie musisz stosowac antyki zeby sie go pozbyc.
      • Gość: gramovita Re: torbiel na jajnikach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 00:15
        Pytanie z innej beczki - czy jak biorę tabletki antykoncepcyjne na torbiel to
        mogę normalnie dalej współżyć? Z góry dzieki za infosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka