IP: *.*.*.* 23.07.01, 16:59
Pani Doktor,
Od kilku miesięcy biorę Diane 35 ze względu na
nadmierne owłosienie. Chciałabym wiedzieć czy ten lek,
podobnie jak niektóre środki antykoncepcyjne wpływa na
osłabienie popędu seksualnego?
Z góry dziękyję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: diane 35 23.07.01, 23:52
      Diane 35 jest tak skomponowana, że hamuje owulacje, ale ze wzgledu na dość
      dużą zawartosc etynyloestradiolu rzadko wystepuje osłabienie libido.MA
    • daragusi Re: diane 35 24.07.01, 12:59
      Mój nowy lekarz powiedział mi, że Diane35 nie jest tabletką antykocepcyjną i
      chyba nie będzie chciał mi jej przepisać. Porzednia pani doktor przepisała mi
      ją ze względu na nadmierne (nad wargą, wokół pępka, w okolicach bikini i na
      udach, wokół sutków i pomiędzy piersiami) owłosienie (ale raczej dość
      delikatne, za wyjątkiem ud i okolic bikini, a nie czarne grube) oraz trądzik i
      przetłuszczające się włosy. Czułam sie po Diane35 bardzo dobrze, wyregulowały
      mi się miesiączki, poprawiła cera, włosy przestały się przetłuszczać , włoski
      nad wargą, wokół pępka i sutków stały się prawie niewidoczne a w dodatku urosły
      mi piersi (już wróciły do poprzedniego rozmiaru, bo po 4 miesiącach stosowania
      Diane35 musiałam zrobić przerwę na 3 miesiące - leczenie nadżerki). Ogólnie
      jestem bardzo zadowolona z jej działania. Nie wiem czy powinnam upierać się
      przy braniu Diane35 czy też są jakieś inne tabletki antykoncepcyjne o takim
      działaniu i które mogłaby mi Pani polecić.
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • Gość: Ada Re: diane 35 IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.01, 16:34
        Pani Doktor
        mój ginekolog przepisał mi Diane 35 m.in. jako środek antykoncepcyjny,
        natomiast na ulotce Diane 35 wyraźnie jest napisane aby nie stosować leku jako
        środka antykoncepcyjnego.
        • monika.antepowicz Re: diane 35 25.07.01, 08:05
          Tak jak napisałam-jest to środek do leczenia objawów hiperandrogenizacji
          (hirsutyzm-nieprawidłowe owłosienie, trądzik), a jednoczesnie ze wzgledu na to,
          że zawarty w niej antyandrogen-octan cyproteronu jest bardzo teratogenny, więc
          stworzon0o tabletkę, która jednocześnie zapobiega ciaży.MA
      • monika.antepowicz Re: diane 35 25.07.01, 08:01
        Większosć tabletek antykoncepcyjnych powoduje zmniejszenie owłosienia i poprawę
        cery. Ja w takich przypadkach czesto polecam np.marvelon, ale obecnie w trakcie
        rejestracji jest nowa tabletka ANTYKONCEPCYJNA, ZAREJESTROWANA DO LECZENIa
        OBJAWÓW ZWIĄZANYCH Z PODWYŻSZONYM POZIOMEM androgenów-Celimona.
        zgadzam się,że jeżeli nie ma wskazan (zła cera, rzeczywiscie spore
        nieprawidłowe owłosienie) to Diane 35 nie powinno być trkatowana i stosowana
        jako zwykła pigułka antykoncepcyjna.MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka