Dodaj do ulubionych

kafir, jogurt

IP: *.ae.poznan.pl 25.07.01, 12:23
Spotkałam się z opinią, że grzybicę pochwy można spróbować wyleczyć jogurtem
bądź kefirem (domyślam się, że chodzi o irygacje). Uprzejmie proszę o Pani
opinię na ten temat: jak często i długo można stosować te "środki", czy należy
je czymś rozcieńczać, czy jest to obojętne, jakiego rodzaju jest to kefir czy
jogurt, i czy na pewno jest to bezpieczna metoda (jakoś nie bardzo wierzę w
środki niefarmakologiczne). Jednakże, ze względu na uciążliwość
tej "przypadłości", jestem skłonna wypróbować tą metodę.
Ponadto, uprzejmie proszę o Pani opinię o Citrosepcie - pytania jak wyżej.
Z góry uprzejmie dziękuję.
Obserwuj wątek
    • monika.antepowicz Re: kafir, jogurt 25.07.01, 23:35
      Jestem zwolenniczka i citroseptu, i kefiru.
      Mozna stosowac irygacje z podgrzanego kefiru lub jogurtu ( ale takiego, który
      nie zawiera w składzie mleka w proszku), albo niewielka ilość aplikować do
      pochwy.
      Jest to skuteczniejsze zapobieganie zapaleniom pochwy niz stosowanie
      liofilizowanych pałeczek kwasu mlekowego (preparat Lactovaginal)MA
      • Gość: basiab Re: kafir, jogurt IP: 148.81.27.* 31.07.01, 11:39
        Moj doktor polecil stosowanie kilkudniowej kuracji Lactovaginalem raz na 6-8 tygodni w celu zapobiegania
        nawrotom grzybicy. Jestem zainteresowana kuracja jogurtem lub kefirem. Jak czesto i przez ile dni? Prosze tez
        napisac jak to robic? Chodzi mi o strone techniczna. I jeszcze jedno pytanie: czy wierzyc producentom jogurtu i
        kefiru jesli nie podaja w skladzie mleka w proszku?
        • Gość: Jagoda Re: kafir, jogurt IP: *.ae.poznan.pl 31.07.01, 13:23
          Mój lekarz również zalecił mi kurację Lactovaginalem w celu "zakwaszenia
          środowiska". Nie wiem, czy pomogło, bo niestety nadal mam upławy, co prawda nie
          takie jak przed kuracją, ale zawsze. Poza tym, po każdej kuracji przez kilka
          dni było dobrze, a potem upławy znów się pojawiały. Też chcę spróbować kuracji
          kefirem lub jogurtem, ale również nie wiem jak często i w jakich ilościach.
          Poza tym, zdarzyło mi się "trafić" na kefir z pleśnią (Bakoma), a przecież
          pleśń to też grzyby (!!!).
          • monika.antepowicz Re: kafir, jogurt 01.08.01, 00:03
            Ja polecam albo irygacje z jogurtu lub kefiru najprostszego (robico0 lub mleka
            zsiadłego, nieco podgrzanego(po prostu dolac ciepłej wody i rozcieńczyć0 dwa
            razy w tygodniu lub wprowadzanie na przykład na palcu pewnej ilosci zebranej ze
            scianek opakowania. Podobno Lactovaginal zawiera szczepy pałeczek kwasu
            mlekowego, które nie produkują H2O2, który zwalcza patogenne bakterie, a te
            pałeczki z mleka produkują duze ilości nadtlenku wodoru i dlatego są
            skuteczniejsze!MA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka