Dodaj do ulubionych

Żylaki :-(

28.08.02, 09:49
Niestety już się pojawiły. Dziś wstała z bólem w łydce, patrzę a tam
taka "ładna" żyłka na wierzchu. Czy można w jakiś sposób powstrzymać
powstawanie kolejnych żylaków? Sama nie wiem: jakieś maści, ćwiczenia...

Ixtlilto sad
Obserwuj wątek
    • aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:04
      Hej! U mnie stan przedżylakowy trwa już parę lat i pojawił się po Diane35. Z
      tego co wiem, to bardzo trudno powstrzymać ten proces. Mi lekarz powiedział, że
      konieczne jest wspomaganie środkami typu Venotrex czy Detralex. Ja noszę
      rajstopy uciskowe i jak na razie stan się zbyt nie pogarsza.
      Na ile przed pojawieniem się żylaka miałaś objawy? Czy to po pigułkach? Pzdr
      • ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:22
        jakie objawy? Nic nie zauważyłam.
        Poza tym ja mam 19 lat (i żylaki) sad
        • aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:28
          One się bardzo długo rozwijają, puchna nogi, bolą, pojawiają się pajączki. To
          może trwac kilka lat (ja mam 26). Jeśli jest to duża żyła (a nie pajączek) to
          może masz jakiś zakrzep. Nie ma mozliwości (moim zdaniem) tak bez żadnych
          objawów
          • ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:36
            To są dwie żyłki; jedna na lewej druga na prawej nodze tuż pod mięśniami łydek.
            Wcześniej nogi troszkę mi puchły: przy upałach najczęściej.

Ech.. uncertain
            • aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:40
              Czyli jednak były objawy. Szkoda, że wówczas nie stosowałaś jakichś leków sad
              Trochę by to odwlekło proces. Bierzesz pigułki anty?
              • ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:45
                Nie, nie biorę.

A ma to jakiś wpływ na występowanie żylaków?
                • aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:48
                  Estrogeny bardzo osłabiaja żyły i mimo,że u mnie w rodzinie nikt nie ma, ja
                  będę mieć żylaki. Leczę PCO i nie mam wyjścia, ale zaczęłam od bardzo silnego
                  leku i teraz kolejne tylko mój stan pogłębiają. Lekarze nie zalecaja tego typu
                  antykoncepcji przy skłonnościach do żylaków. No chyba że jest konieczne - tak
                  jak u mnie
                  • ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:51
                    U mnie w żylaki są rodzinne.
                    No cóż wybiorę się do lekarza i coś pokombinuję żeby jakoś je powstrzymać.

Dzięki za odpowiedź. smile

pozdroofka, Ixtlilto
                    • aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:56
                      Mam prośbę, jak wrócisz już od lekarza daj znać, co Ci powiedział (pisz na
                      aduska@...). Ja myslę o operacji, może lekarz poleci Ci jakiś dobry ośrodek (i
                      niezbyt drogi). Jesteś z Warszawy?
                      • ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 11:03
                        Łódź pozdrawia stolicę. smile

Wieczorkiem napiszę m@ila w sprawie operacji.

Ixtlilto smile
                        • aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 11:05
                          Ogromne dzięki smile
                          Fajnie się składa, bo ja od dłuższego czasu pracuję w Łodzi, ale mieszkam w W-
                          wie. Ale ten świat mały
                          Interesują mnie raczej ośrodki w W-wie, choć Łódź niewykluczona
      • mimi22 Re: Żylaki :-( 01.09.02, 23:26
        aduska napisała:

> Hej! U mnie stan przedżylakowy trwa już parę lat i pojawił się po Diane35. Z
        > tego co wiem, to bardzo trudno powstrzymać ten proces. Mi lekarz powiedział,
        że
        >
        > konieczne jest wspomaganie środkami typu Venotrex czy Detralex. Ja noszę
        > rajstopy uciskowe i jak na razie stan się zbyt nie pogarsza.
        > Na ile przed pojawieniem się żylaka miałaś objawy? Czy to po pigułkach? Pzdr

Helo!
        U mnie to samo również po Diane35, teraz moje nogi wyglądają okropnie
        napuchniete banie, no i te popękane żyłki jednak nie stosuję żadnych leków
        Jeśli mogłabyś to napisz proszę czy stosowałaś te zalecane przez lekarza środki
        i czy pomagają.
        pozdr
        • aduska Re: Żylaki :-( 02.09.02, 09:00
          Od dawna stosuję Venotrex i Detralex i po prostu stan się nie pogarsza. Nogi
          nadal mi puchną. Myśle, że najbardziej pomagaja mi rajstopy i podkolanówki
          uciskowe firmy Sigvaris. Można je dostać w niektórych aptekach i w Cenrum
          Flebologii na Witoszyńskiego. Są robione na wymiar i dość drogie (nie
          wspominając o uciążliwości sad, ale po prostu zapomina się o bólu siedzą 10
          godzin w pracy i nogi nie puchną bądź puchną nieznacznie.
          Jabyś miała jakies oytanaia to pisz na aduska@...
          • mimi22 Re: Żylaki :-( 02.09.02, 14:10
            Dzięki wielkie za odpowiedź. Chyba jednak powinna się wybrac do lekarza, żeby
            mi coś przepisał ale juz nie mam siły od półroku chodzę po lekarzach próbując
            poradzić coś na skutki uboczne stosowania Dinae35 przez 2 lata ale bez
            skutecznie.
            W każdym razie dziękuję za rady.
            Pozdrawiam
            • aduska Re: Żylaki :-( 02.09.02, 15:28
              Diane 35 dla niektórych kobiet jest wręcz fatalna w skutkach - za mocna. Ja do
              nich tez należę sad Biorę hormony ze wzgledu na PCO, a Dinae35 brałam tylko 2
              miesiące 3 lata temu i żałuje do tej pory. Jeśli więc możesz, to zmień lek. Nie
              odwrócisz części skutków, ale być może nie dopuścisz do innych. Pzdr
              • mimi22 Re: Żylaki :-( 03.09.02, 01:00
                aduska napisała:

> Diane 35 dla niektórych kobiet jest wręcz fatalna w skutkach - za mocna. Ja
                do
                > nich tez należę sad Biorę hormony ze wzgledu na PCO, a Dinae35 brałam tylko 2
                > miesiące 3 lata temu i żałuje do tej pory. Jeśli więc możesz, to zmień lek.
                Nie
                >
                > odwrócisz części skutków, ale być może nie dopuścisz do innych. Pzdr

ja brałam, tak brałam, bo w lipcu rzuciłam to świństwo raz na zawsze, Diane35
                ze względu na antykoncepcję, wcześniej brałam inne pigułki ale po nich bardzo
                przytyłam, więc zmieniałam i zmieniałam i dalej tyłam, po Diane też ale od
                grudnia waga stoi (niestety nie spada), natomiast pojawiły się inne skutki
                uboczne te kłopoty z nogami, pęcherzem moczowym, ciągłe zmiany nastrojów itd. a
                waga nie spadała więc postanowiłam odstawić i czekam...
                niestety żaden lekarz, a byłam u nie jednego nie uswiadomił mnie o tak
                poważnych skutkach ubocznych brania pigułek miałam robione jedynie próby
                wątrobowe itp. ale z tym jak narazie wszystko ok
                pozdr
    • antea1 Re: Żylaki :-( 28.08.02, 12:00
      Hej!Ja mam 22 lata,zylaki w rodzinie sad(mama,babcia)i juz pojawiaja mi sie na
      lydkach szpetne zyly.Odezwijcie sie i doradzcie jakies mascie czy
      tabletki.Ponoc wyciag z kasztanowca dziala.Nie wiem co mam robic bo na zabieg w
      osrodku raczej mnie nie bedzie stac.Natomist jestem ciekawa czy mozna w jakis
      sposob zahamowac ten proces,lub opoznic.Prosze odezwijcie sie i napiszcie jak
      mozna sobie z tym poradzic.Dodam,ze nie biore pigulek.
    • monika.antepowicz Re: Żylaki :-( 28.08.02, 12:02
      Można zalecic Cyclo3fort(2x 1 kaps- rzeczywiscie działa)
    • monika.antepowicz Re: Żylaki :-( 10.09.02, 09:58
      Ja wierzę w preparat Cyclo3 fort- sama stosowała i mi przeszło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka