ixtlilto 28.08.02, 09:49 Niestety już się pojawiły. Dziś wstała z bólem w łydce, patrzę a tam taka "ładna" żyłka na wierzchu. Czy można w jakiś sposób powstrzymać powstawanie kolejnych żylaków? Sama nie wiem: jakieś maści, ćwiczenia... Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:04 Hej! U mnie stan przedżylakowy trwa już parę lat i pojawił się po Diane35. Z tego co wiem, to bardzo trudno powstrzymać ten proces. Mi lekarz powiedział, że konieczne jest wspomaganie środkami typu Venotrex czy Detralex. Ja noszę rajstopy uciskowe i jak na razie stan się zbyt nie pogarsza. Na ile przed pojawieniem się żylaka miałaś objawy? Czy to po pigułkach? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:22 jakie objawy? Nic nie zauważyłam. Poza tym ja mam 19 lat (i żylaki) Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:28 One się bardzo długo rozwijają, puchna nogi, bolą, pojawiają się pajączki. To może trwac kilka lat (ja mam 26). Jeśli jest to duża żyła (a nie pajączek) to może masz jakiś zakrzep. Nie ma mozliwości (moim zdaniem) tak bez żadnych objawów Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:36 To są dwie żyłki; jedna na lewej druga na prawej nodze tuż pod mięśniami łydek. Wcześniej nogi troszkę mi puchły: przy upałach najczęściej. Ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:40 Czyli jednak były objawy. Szkoda, że wówczas nie stosowałaś jakichś leków Trochę by to odwlekło proces. Bierzesz pigułki anty? Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:45 Nie, nie biorę. A ma to jakiś wpływ na występowanie żylaków? Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:48 Estrogeny bardzo osłabiaja żyły i mimo,że u mnie w rodzinie nikt nie ma, ja będę mieć żylaki. Leczę PCO i nie mam wyjścia, ale zaczęłam od bardzo silnego leku i teraz kolejne tylko mój stan pogłębiają. Lekarze nie zalecaja tego typu antykoncepcji przy skłonnościach do żylaków. No chyba że jest konieczne - tak jak u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:51 U mnie w żylaki są rodzinne. No cóż wybiorę się do lekarza i coś pokombinuję żeby jakoś je powstrzymać. Dzięki za odpowiedź. pozdroofka, Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 10:56 Mam prośbę, jak wrócisz już od lekarza daj znać, co Ci powiedział (pisz na aduska@...). Ja myslę o operacji, może lekarz poleci Ci jakiś dobry ośrodek (i niezbyt drogi). Jesteś z Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś
ixtlilto Re: Żylaki :-( 28.08.02, 11:03 Łódź pozdrawia stolicę. Wieczorkiem napiszę m@ila w sprawie operacji. Ixtlilto Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: Żylaki :-( 28.08.02, 11:05 Ogromne dzięki Fajnie się składa, bo ja od dłuższego czasu pracuję w Łodzi, ale mieszkam w W- wie. Ale ten świat mały Interesują mnie raczej ośrodki w W-wie, choć Łódź niewykluczona Odpowiedz Link Zgłoś
mimi22 Re: Żylaki :-( 01.09.02, 23:26 aduska napisała: > Hej! U mnie stan przedżylakowy trwa już parę lat i pojawił się po Diane35. Z > tego co wiem, to bardzo trudno powstrzymać ten proces. Mi lekarz powiedział, że > > konieczne jest wspomaganie środkami typu Venotrex czy Detralex. Ja noszę > rajstopy uciskowe i jak na razie stan się zbyt nie pogarsza. > Na ile przed pojawieniem się żylaka miałaś objawy? Czy to po pigułkach? Pzdr Helo! U mnie to samo również po Diane35, teraz moje nogi wyglądają okropnie napuchniete banie, no i te popękane żyłki jednak nie stosuję żadnych leków Jeśli mogłabyś to napisz proszę czy stosowałaś te zalecane przez lekarza środki i czy pomagają. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: Żylaki :-( 02.09.02, 09:00 Od dawna stosuję Venotrex i Detralex i po prostu stan się nie pogarsza. Nogi nadal mi puchną. Myśle, że najbardziej pomagaja mi rajstopy i podkolanówki uciskowe firmy Sigvaris. Można je dostać w niektórych aptekach i w Cenrum Flebologii na Witoszyńskiego. Są robione na wymiar i dość drogie (nie wspominając o uciążliwości , ale po prostu zapomina się o bólu siedzą 10 godzin w pracy i nogi nie puchną bądź puchną nieznacznie. Jabyś miała jakies oytanaia to pisz na aduska@... Odpowiedz Link Zgłoś
mimi22 Re: Żylaki :-( 02.09.02, 14:10 Dzięki wielkie za odpowiedź. Chyba jednak powinna się wybrac do lekarza, żeby mi coś przepisał ale juz nie mam siły od półroku chodzę po lekarzach próbując poradzić coś na skutki uboczne stosowania Dinae35 przez 2 lata ale bez skutecznie. W każdym razie dziękuję za rady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aduska Re: Żylaki :-( 02.09.02, 15:28 Diane 35 dla niektórych kobiet jest wręcz fatalna w skutkach - za mocna. Ja do nich tez należę Biorę hormony ze wzgledu na PCO, a Dinae35 brałam tylko 2 miesiące 3 lata temu i żałuje do tej pory. Jeśli więc możesz, to zmień lek. Nie odwrócisz części skutków, ale być może nie dopuścisz do innych. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mimi22 Re: Żylaki :-( 03.09.02, 01:00 aduska napisała: > Diane 35 dla niektórych kobiet jest wręcz fatalna w skutkach - za mocna. Ja do > nich tez należę Biorę hormony ze wzgledu na PCO, a Dinae35 brałam tylko 2 > miesiące 3 lata temu i żałuje do tej pory. Jeśli więc możesz, to zmień lek. Nie > > odwrócisz części skutków, ale być może nie dopuścisz do innych. Pzdr ja brałam, tak brałam, bo w lipcu rzuciłam to świństwo raz na zawsze, Diane35 ze względu na antykoncepcję, wcześniej brałam inne pigułki ale po nich bardzo przytyłam, więc zmieniałam i zmieniałam i dalej tyłam, po Diane też ale od grudnia waga stoi (niestety nie spada), natomiast pojawiły się inne skutki uboczne te kłopoty z nogami, pęcherzem moczowym, ciągłe zmiany nastrojów itd. a waga nie spadała więc postanowiłam odstawić i czekam... niestety żaden lekarz, a byłam u nie jednego nie uswiadomił mnie o tak poważnych skutkach ubocznych brania pigułek miałam robione jedynie próby wątrobowe itp. ale z tym jak narazie wszystko ok pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
antea1 Re: Żylaki :-( 28.08.02, 12:00 Hej!Ja mam 22 lata,zylaki w rodzinie (mama,babcia)i juz pojawiaja mi sie na lydkach szpetne zyly.Odezwijcie sie i doradzcie jakies mascie czy tabletki.Ponoc wyciag z kasztanowca dziala.Nie wiem co mam robic bo na zabieg w osrodku raczej mnie nie bedzie stac.Natomist jestem ciekawa czy mozna w jakis sposob zahamowac ten proces,lub opoznic.Prosze odezwijcie sie i napiszcie jak mozna sobie z tym poradzic.Dodam,ze nie biore pigulek. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Żylaki :-( 28.08.02, 12:02 Można zalecic Cyclo3fort(2x 1 kaps- rzeczywiscie działa) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.antepowicz Re: Żylaki :-( 10.09.02, 09:58 Ja wierzę w preparat Cyclo3 fort- sama stosowała i mi przeszło. Odpowiedz Link Zgłoś