Gość: ania IP: *.wroclaw.mm.pl 10.09.05, 16:16 Wiem, że na tym forum myszkują głównie młode dziewczyny, ale może ktoś mi powie, czy menopauza (ostatnia miesiączka)w wieku 44 lat jest czymś normalnym? Czy to nie za wcześnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
izabelaela Re: Menopauza 10.09.05, 19:59 Doczytałam się, że występuje średnio w wieku 50-55 lat. I że o menopauzie można mówić, jeśli miesiączka nie pojawia się przez rok (w innym źródle - pół roku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XL Re: Menopauza IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.05, 18:56 Jest to zjawisko normalene choć najbardziej typowo menopauza pojawia się między 45 a 55 rokiem życia. U ok. 8% kobiet może wystąpić nawet przed 40-tką. Wiek wystąpienia menopauzy jest determinowany genetycznie. Myślę jednak, że brak miesiączki który właśnie się pojawił to doskonały powód do wizyty u ginekologa, jeśli dawno nie byłaś, zrobienia badań dodatkowych i rozstrzygnięcia powodów zaniku miesiączki, wyelimimoewania problemów zdrowotnych. Warto w tym względzie mieć pewność by ni nie załapać sie na niepożadaną ciążę co na tym etapie czasem się zdarza. Sama mam 41 i pierwsze problemy hormonalne typowe dla tzw. perimenopauzy, stąd moje zainteresowanie tym co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś