Dodaj do ulubionych

żółty tydzień

13.09.05, 07:28
Obserwuj wątek
    • karambol45 Re: żółty tydzień 13.09.05, 07:33
      właśnie zaczął się żółty tydzień , zamierzam się zaszczepić, czy warto? wiem że
      to szczepienie jest wymagane przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi niby w
      najbliższym czasie nic mi się n ie szykuje ale wiadomo, może wy dziewczyny
      macie jakieś doświadczenia, może ktoś już się szczepił, a jeszczze jedno a
      powikłania jakie są?

dzieki za opinie

pozdrawiam Agnieszka
      • aniabi Re: żółty tydzień 13.09.05, 07:42
        Witam!!!!

szczepiłam się w tamtym roku przed zabiegiem ginekologicznym. Nie było
        powikłań, dobrze się czułam. Polecam. Licho nie śpi.
      • driadea Re: żółty tydzień 13.09.05, 08:14
        Sczepiam się przed operacjami, też bez żadnych powiklań poszczepiennych się
        obeszło.
        Mam pytanie - jako, że niano antyHbs wynosi teraz u mnie >100 IU/ml, a w
        najbliśszych tygodniach czeka mnie operacja, chcę się doszczepić. Na czym
        polega żółty tydzień? Czy w ramach propagandy są jakieś zniżki na szczepionki,
        albo można kupić bez recepty (albo coś innego jeszczesmile)? Czy żółty tydzień to
        tylko plakaty w przychodniach..?
        Pozdrawiam.
        • aniabi Re: żółty tydzień 13.09.05, 09:54
          proponuje wejsc na strone www.szczepienia.pl/zt/
          • driadea Re: żółty tydzień 13.09.05, 09:59
            O, dziękuję bardzo. I przepraszam za literówki.
            Pozdrawiam, Aga
          • driadea Re: żółty tydzień 13.09.05, 10:02
            Yhmm, no dobra, ale oprócz daty i adresów nic więcej nie znalazłam sad
            Może ktoś wie, co takiego naprawdę kryje się pod nazwą "Żółty tydzień"?
            • verdana Re: żółty tydzień 13.09.05, 10:04
              Warto!
              Babcia mojego męża zmarła na raka wątroby spowodowango żółtaczką.
            • karambol45 Re: żółty tydzień 13.09.05, 11:29
              dzwoniłam do Sanepidu i pani mi powiedziała że żółty tydzień to akcja gdy
              szczepionka jest tańsza, na wirus A i B szczepionka skojarzona kosztuje 297zł./
              3 dawki/, normalnie kosztuje ponad 300zł, chociaż ta cena też nie jest mała ,
              na wirus tylko B pierwsza dawka 40 zł., nie trzeba wcześniej do lek. rodzinnego
              tylko do punktu szczepień, bardzo zachwalała i zalecała w mojej sytuacji ,
              chyba się zdecyduję

pozdr
              Agnieszka

GG 2727306
              • driadea Re: żółty tydzień 13.09.05, 13:22
                karambol45 napisała:
                >na wirus tylko B pierwsza dawka 40 zł.

Rozumiem, że jeśli to nie będzie pierwsza dawka, cena się nie zmieni? smile
      • cruella dzieci zaszczepione:) 13.09.05, 12:26
        4 lata temusmile) WZW A i WZW B. Jechaliśmy do tropików i musiałam ich zaszczepić.
        Nie zauważyłam żadnych powikłań, żadnych objawów ubocznych.
        • olga50 Re: dzieci zaszczepione:) 13.09.05, 13:52
          cruella napisała:

> 4 lata temusmile) WZW A i WZW B. Jechaliśmy do tropików i musiałam ich
          zaszczepić.
          >
          > Nie zauważyłam żadnych powikłań, żadnych objawów ubocznych.
          ________
          A po urodzeniu nie były szczepione na "B"?
          • cruella Re: dzieci zaszczepione:) 13.09.05, 19:51
            Obowiązkowe szczepienia przeciw WZW B objęły tylko młodszego syna. Starszy nie
            miał żadnych. Nie chciałam aż tak drobiazgowo się rozpisywać.
      • kasik751 Re: żółty tydzień 13.09.05, 17:39
        karambol45 napisała:

> właśnie zaczął się żółty tydzień , zamierzam się zaszczepić, czy warto?

Raczej warto - moja kolezanka zalapala zoltaczke podczas gastroskopii w
        prywatnym gabinecie.
        Pozdrawiam.

• czajkax2 Re: żółty tydzień 13.09.05, 19:32
        Ja dzisiaj się zaszczepiłam, tzn przyjęłam pierwszą dawkę. Na razie czuje sie
        normalnie. koszt 35 zł.
      • dzidecka Re: żółty tydzień 13.09.05, 21:14
        Ja wczoraj wzięłam 1 dawkę. szczepiłam się 6 lat temu 3 dawki i zrobiłam sobie
        badanie na przeciw ciała. Okazało się, że mam to talne 0. Więc musze od nowa 3
        dawki. No i wczoraj wzięłam pierwszą i boli mnie w tym miejscu jakbym siniaka
        miała sad
    • olga50 Jak rozkładają sie dawki? 13.09.05, 13:44
      jedno szczepienie (wzw A i B0 teraz, a kolejne w jakich odstępach czasu?
      CZy kobieta w ciazy może sie szczepić?
      • driadea Re: Jak rozkładają sie dawki? 13.09.05, 14:32
        Nie wiem, jak wzw A, ale gdy 7 lat temu szczepilam się p/wzwB wyglądało to tak:
        1 dawka
        2 dawka miesiąc później
        3 dawka rok po pierwszej
        4 dawka - przypominająca - teoretycznie po 5 latach od pierwszej dawki, ale
        teraz to się pozmieniało i termin szczepienia zależy od miana przeciwciał, a
        nie od czasu poprzedniej dawki.
        Pozdrawiam, Aga
    • iwonka50 Re: żółty tydzień 13.09.05, 16:40
      Wszystko fajnie tylko szczepiąc się na żółtaczkę zdejmujemy odpowiedzialność ze
      szpitali a wystarczyło by, żeby bardziej dbali o sterylizację sprzętu. To druga
      strona medalu. Nie wiem czy wiecie o HCV, groźnym wirusie żółtaczki typu C.
      Choroba ta porównywana jest z AIDS, jest częściej niż typu B nieuleczalna i
      powoduje marskość wątroby i raka tego narządu. Zaraża się nią w szpitalach
      przez mało dokładną sterylizację bo u nas jak zwykle na profilaktyke nie ma
      pieniędzy a później jak już człowieka zarażą to nikogo to nie obchodzi i trzeba
      czekać w kolejce po b.drogie leki. W Polsce zarażonych jest 700 tys. ludzi.
      Oczywiście lepiej zarazić się tylko typem C a nie B i C ale to marna pociecha.
      • driadea Re: żółty tydzień 13.09.05, 18:48
        No, nie przeczę, ale na operację bez szczepienia p/wzwB mnie nie wpuszczą, więc
        nie mam wyboru.
        • iwonka50 Re: żółty tydzień 14.09.05, 08:31
          No właśnie i to jest chore.
    • lila1974 Re: żółty tydzień 13.09.05, 20:12
      Nikt jeszcze tu nie wspomniał i nie wiem dlaczego się o tym nie mówi, że zanim
      zaszczepisz się na WZW B powinnaś sprawdzić, czy juz nie jesteś nosicielką tego
      wirusa. Badanie labolatoryjne nazywa się HBS. Koszt w prywatnej placówce, ok.
      29 zł. Jeśli jesteś nosicielką, szczepienia nic już nie pomomogą. I nie myśl,
      że skoro nie miałaś nic wspólnego ze szpitalem to jesteś czysta. Równie dobrze
      możesz to złapać u kosmetyczki, czy u stomatologa, w gabinecie kolczykowania
      lub tatuażu.

Wiem co piszę - Niestety jestem zarażona WZW B.
      • driadea Re: żółty tydzień 13.09.05, 20:19
        Oczywiscie, że trzeba sprawdzić, to przecież oczywiste.
        • lila1974 Re: niestety nie takie oczywiste ... 13.09.05, 20:41
          Większość ludzi nie ma pojęcia o co chodzi a kampania reklamowa "żółtego
          tygodnia" namawia do szczepień pomijając kwestię badania.
          • czajkax2 Re: niestety nie takie oczywiste ... 13.09.05, 20:46
            No dla mnie to nie było oczywistesad( Nic nie wiedziałam o tym ze powinnam się
            zbadac i nikt mi tego nie zaproponował.
            • driadea Re: niestety nie takie oczywiste ... 13.09.05, 21:03
              Oj to przepraszam, nie chciałam nikogo urazić. Dla mnie to oczywiste, ale może
              to kwestia przyzwyczajenia.
              Pozdrawiam.
        • cruella To nie jest oczywiste!!! 14.09.05, 08:49
          Nikt mi o tym wcześniej nie powiedział. Dziękuję za uświadomieniesad(((
      • kasik751 Re: żółty tydzień 13.09.05, 21:12
        Ale jajca! smile) dzis robilam hbs dziecku i nawet przy tej okazji nie wpadlam,
        zeby zrobic sobie, a wzw wzielam komplet ze 2 lata temu smile) To faktycznie
        oczywiste, ale ja malo bystra jestem. Pamietam, ze jak sie szczepilam to mi cos
        dzwonilo, ze niby skad mam wiedziec czy nie jestem chora, ale temat
        pozostawilam bez odpowiedzi.
        To niezle, jutro ide oddac juche, cena dnia czyli dzisiejsza byla faktycznie
        30zl. No i meza musze wyslac bo tez go pogonilam onegdaj na cala serie-
        zrobilam mu prezent na rocznice slubu, karnet do punktu szczepien, hihi.
        Pozdrawiam.
      • natiz Re: żółty tydzień 14.09.05, 09:33
        Lila, to ciężka choroba! Jak sobie radzisz? Leki czy dieta? Czy na razie
        nosicielstwo? Wyobraź sobie, że przy pierwszej ciąży wyszło mi dodatnie HBS.
        Sanepid, obowiązkowe szczepienia mamy i męża. Badania moje i męża (powtórne) w
        sanepidzie. I wyszło HBS - ujemne. Moje zdziwienie, ale coś mi tam mętnie
        tłumaczyli, że antygen może się czasem ujawnić a czasem nie. Przy drugiej
        ciąży - Hbs nadal ujemny, ale nie jestem tak naprawde do konca pewna czy
        jestem nosicielem czy nie, bo zbyt malo wiem o tej chorobie.
        • lila1974 Re: żółty tydzień 14.09.05, 09:40
          Na szczęście jestem nosicielką wirusa ale na razie nie zachorowałam.
          Staram się oszczędzać wątrobę, choć jak wiesz, mąż mnie alkoholizuje smile))
          Nie zarażam chyba, skoro ani mąż ani poprzedni chłopak sie nie zarazili.
          Dziewczynki również urodziły się zdrowe.
          Moim zdaniem nie jestes nosicielka ale jak masz wątpliwości to z tym dodatnim
          wynikiem zgłoś się do rodzinnego lekarza, niech da skierowanie do hepatologa. A
          tam poproś o bardziej szczegółowe badania. Mnie zrobiono i wszystko wyszło na
          minus tylko sam wirus jest.
          Teraz co pół roku robię biochemiczne badania wątroby - transaminazy,
          bilirubinę, próby wątrobowe oraz USG jamy brzusznej. Wszystko w normie.
          A do tego wszystkiego mam wodonercze prawej nerki.
    • driadea Re: żółty tydzień 16.09.05, 13:36
      Dzisiaj się zaszczepiłam. Nigdy więcej nie będę musiala (p/WZW B) smile
      Pozdrawiam, Aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka