Dodaj do ulubionych

podobny przebieg

20.11.05, 20:40
czesc Dziewczyny!!
Wlasnie siedze w domu po krotkiej wizycie w szpitalu- ciaza pozamaciczna.
Z powodu bolow, pozytywnej proby ciazowej lekaz skierowal mnie na skaning.
Stwierdzono obecniosc plynow w podbrzuszu, dlatego zdecydowali zatrzymac mnie
na obserwacje i ewent. zabieg. W szpitalu poczulam sie lepiej, a proby hcg
wskazaly na spadek. Lekarz powiedzial, ze maja nadzieje ze ciaza sama sie
wchlonie, nie chca mnie "otwierac", bo tak wczesnie nie wiedza czy cos znajda.
Generalnie czuje sie lepiej, bole coraz mniejsze ale czasem jednak sa.
Niedlugo ide na kontrole hcg-mam nadzieje na dalszy spadek.
Czy ktoras z was miala podobny przebieg i wszystko skonczylo sie ok?
za odpowiedzi dziekuje
Obserwuj wątek
    • doko4 Re: podobny przebieg 20.11.05, 22:06
      prosze napisz co to sa te bad, hcg??
      ja przeszłam to strasze miesiąc temy byłam w 6 tc.miałam operacje laparoskopową
      • kasiadk Re: podobny przebieg 21.11.05, 09:03
        Hej!Badanie hcg to nic innego jak badanie poziomu hormonu ktory wskazuje na
        ciaze, na podstawie jego poziomu( w pierwszych mesiacach) mozna stwierdzic,
        czy ciaza rozwija sie normalnie czy nie. W moim przypadku liczba ta zaczela
        spadac, wiec zakladaja, ze moze sama sie wchlonie?? w czwartek ide znowu
        sprawdzic poziom hcg
    • mala962 Re: podobny przebieg 22.11.05, 12:03
      > czesc.Mam na imię Agnieszka i w sierpiniu przeszłam to samo co ty.Przed
      planowaną miesiączką zrobiłam test wyszedł pozytywnie,bardzo sie cieszyłam.Ale w
      dniu planowanej miesiączki dostałam krwawienie,myslałam ze poroniłam.Od
      ginekologa dostałam dufaston i skierowanie do szpitala.Tam specjalistyczne
      badania i diagnoza ciąza pozamaciczna.Tylko że bhcg samo spadało więc odbyło sie
      bez zabiegu tylko byłam na obserwacji.Obecnie juz jest po wszystkim zarodek sie
      wchłonął,po około miesiącu (w szpitalu byłam 10 dni),tylko psychika
      ucierpiała.Więc sądze ze u ciebie będzie podobnie. Pozdrawiam
      • hortika Re: podobny przebieg 22.11.05, 14:15
        ja trafiłam do szpital z bólem i dowiedziałam się tam o pozamacicznej. leżałam
        przez tydzień i też mi beta hcg spadła (z ok. 260 do 50) a pomimo tego
        zdecydowano się na laparo. Szczerze mówiąc wciąż (a minął już rok) zastanawiam
        się czy była potrzebna, ale może wplyw na tą decyzję miał fakt , że działo się
        to tuż przed świętami i chcieli szybko rozwiązać problem.
        • kasiadk Re: podobny przebieg 22.11.05, 16:38
          Hej! wielkie dzieki za odpowiedzi, mozna powiedziec, ze powoli sie uspokajam,
          nie mam juz boli z jednej strony, tylko miesiaczkowe, mam b. obfita mies.
          W czwartek ide sprawdzic czy hcg spada ok.
          pozdrawiam
          kaska
          • jovanka76 Re: podobny przebieg 22.11.05, 17:30
            Hejka. 8.11.2005 miałam laparo. Zgłosiłam się do lekarza, ponieważ w czerwcu
            poroniłam i okazało si ze ponownie jestem w ciąży, ale występuja brudznia i
            plamienia. Testy oczywiscie były pozytywne. Miałam równiez ból po prawej
            stronie podbrzusza promieniujacy do nogi od pachwiny do kolana. Po przyjsciu o
            szpitala moje bHCG było na pozomie 1690, po 2 dniach juz tylko 1290, po 5 360.
            Czyli jak widac poziom spadał, jednach ciąża rosła przez tydzien o 50%.
            Zdecydowali sie na operacje (mimo spadku bHCG) i całe szczescie. konieczne było
            usuniecie jajowodu, poniewaz w 4/5 byl zniszczony i nastapilo juz krwawienie do
            jamy brzusznej. Odnosnie bolesci, to nic mnie nie bolalo juz wiecej, tylko tego
            dnia ktorego zglosilam sie do szpitala, wiec mysle ze bol nie jest
            wyznacznikiem. chyba ze dojdzie do pekniecia jajowodu, wowczas jest stan ostry
            i bardzo boli. Mam jednak nadzieje ze w Twoim przypadku wszystko samo sie
            rozejdzie. Życze Ci tego z całego serca. A tak na marginesie to dziwne ze
            jestes w domu. U mnie jaK POJAWILO SIE PODEJRZENIE POZAMACICZNEJ TO ZOSTAWILI
            MNIE W SZPITALU - NIE WOLNO MI BYLO NAWET OPUSZCZAC ODDZIALU. BYLAM 24 GODZINY
            POD OBSERWACJA I NA KAZDYM KROKU PILNOWANO ABYM ODXZIALU NIE OPUSZCZALA. i Z
            TEGO CO SIE DOWAIADYWALAM KAZDE PODEJRZENIE POZAMACICZNEJ POWINNO BYC
            HOSPITALIZOWANE Z UWAGI NA DUZE NIEBEZPIECZENSTWO PEKNIECIA JAJOWODU A TO Z
            KOLEI ZAGRAZA ZYCIU. Trzymam kciuki za Ciebie.
            • kasiadk Re: podobny przebieg 23.11.05, 09:21
              czesc , dziekuje za odpowiedz.
              ja mieszkam w Danii, tu ogolnie porownujac z Polska,lekarze maja
              bardziej "zrelaksowane"? podejscie do pacjenta, dlatego taki krotki pobyt w
              szpitalu. Ja sama tez bb. chcialam do domu.
              polska sluzba zdrowia nie taka zla?!!!!!
    • kask77 Re: podobny przebieg 24.11.05, 17:09
      moja trzecia ciaza pozamaciczna tez tak wygladala...Obylo sie bez zabiegu i
      lekow. Pozdrawiam!
      kask

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka