IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 22:59
Dziewczyny jakiś czas temu dostałam skierowanie na USG. Powoli zbliża się
termin wykonania badania a ja siedzę i zastanawiam się jak ono będzie
wyglądało... Moją wątpliwość wzudza fakt, że na karteczce od lekarki jest
napisane: USG ginekologiczne no i wiem, że mam wypić ok.2l wody przed badanie.
Czytałam trochę w internecie o różnych rodzajach USG, ale tam wszędzie USG
ginekologincze = USG dopochwowe i ani słowa o piciu... Więc już sama nie wiem
jakie to będzie badanie i co ważniejsze jak będzie wyglądało. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
zagubiona
Obserwuj wątek
    • ninka71 Re: USG... 15.12.05, 23:12
      jeżeli dopochwowe to nieoniecznie musisz miec pelen pęcherz.
      • Gość: zagubiona:) Re: USG... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:28
        no właśnie niestety nie wiem czy to będzie dopochwowe, bo na skierowaniu jest
        napisane ginekologiczne... W związku z tym proszę o pomoc w wyjaśnieniu
        termonilogii: czy usg ginekologiczne to jest to samo, co usg dopochwowe? A
        jeżeli nie, to jak takie ginekologiczne wygląda? Bo z kolei jedno usg przez
        brzuch już miałam...
        • nchyb Re: USG... 15.12.05, 23:36
          ginekologiczne - to znaczy poświęcone narządom kobiecym. I od aparatu zależy
          jakie będzie. Najlepiej zadzwonić do przychodni i zapytać, jaki aparat do badań
          mają.
          • edytka73 Re: USG... 15.12.05, 23:50
            A jak się nie dodzwonisz to na wszelki wypadek wypij te 2 litry - zawsze
            łatwiej na miejcu wysiusiac niż w trubie pilny napełnić pęcherz.
    • oxy_gen_86 Re: USG... 16.12.05, 11:31
      Dziewczyny mi na kolejna wizyte gin tez kazal przyjsc z pelnym pecherzem (do
      USG). No i mam pytanie: po co do USG pelen pecherz? (jestem zupelnie "zielona"
      jesli choddzi o te sprawy wiec prosze o wyrozumialosc)
      • Gość: gość Re: USG... IP: *.chello.pl 16.12.05, 11:52
        Możliwości są trzy: albo nie ma w gabinecie głowicy do USG transwaginalnego,
        albo nie może jej w Twoim przypadku użyć (bo np. jesteś dziewicą), albo chce
        sobie pooglądać także inne fragmenty jamy brzusznej (nerki?). Pozdrawiam.
    • calineczka79 Re: USG... 16.12.05, 11:59
      oj dziewczyny dziewczyny wink temat sto razy poruszany więc skrótowo:

jeśli USG ma być przezpochwowe to pęcherz MUSI być pusty

a jeśli USG przez brzuch to pęcherz MUSI być pełny (dzięki temu lepiej widać
      narządy kobiece)

i tak jak już tu jedna z dziewczyn napisała i jedno i drugie jest badaniem gin.
      bo i tu i tu badamy to samo tylko w inny sposób i jeszcze jedna uwaga jeśli nie
      współżyjecie najprawdopodobniej bęzie to badanie przez brzuch (czasem robią też
      przez odbyt-wtedy pić też nie trzeba)
      • Gość: zagubiona:) Re: USG... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 12:13
        Czyli wnioskuje, ze moje badanie będzie przez brzuch (skoro mam sie porządnie
        opić przed badaniem no i nie współżyje). Ale mam jeszcze jedno pytanie: bo na
        ostatniej wizycie miałam już jedno usg przez brzuch (smarowanie żelem itp), więc
        proszę mi wyjaśnić czym to badanie różńi się od tego, które mam mieć robione.
        Chodzi mi głównie o różnicę w technicznym przeprowadzaniu badania.

Dziękuje za wyrozumiałość i za dotychczasowe odpowiedzi,
        Pozdrawiam
        • Gość: gość Re: USG... IP: *.chello.pl 16.12.05, 12:31
          Niczym. Jazda głowicą po podbrzuszu w różne strony i tyle. No i nie polecam
          wypijania aż dwóch litrów, bo nie zdzierżysz smile
    • florencja29 Re: USG... 16.12.05, 12:54
      A usg 4D to chyba jest przez brzuch? Tak myślę skoro robi sie kobietom w ciąży w
      celu obejrzenia dziecka. Ja mam skierowanie na tekie chociaż nie jestem w ciązy.
      Tez powinnam mieć pełny pęcherz?
    • natka110 Re: USG...-wyjasnienia techniczne 16.12.05, 13:46
      Ultradzwieki przechodza przez przestrzen pelna, nie pusta, i odbijaja sie od
      narzadow/plodu/itp itd, dzieki czemu powstaje obraz na ekranie - to w baaaardzo
      duzym skrocie.
      Jesli masz miec USG czegokolwiek w jame brzusznej, lacznie z nerkami, musisz
      miec pelen pecherz, bo jesli nie - to bedzie czarna plama na ekranie, bez sensu
      robic badanie, bedzie niewiarygodne.
      Jelsi masz problemy za wzdeciami - to samo, jelita pelne gazow nie pozwalaja
      ultradzwiekom przejsc, i one wracaja bez dawania obrazu. Jesli masz taki
      problem - pij koperek ze 2 dni przed badaniem, a najlepiej wez Espumisan - i to
      w dosc duzych dawkach, ja slyszalam naweto 4 rano i 4 wieczorem.
      Ta sama sprawa dotyczy np RTG stawow krzyzowo-biodrowych: promienie X musza
      prejsc przez jelita i "pokazac" kosci za nimi, wiec i w tym rzypadku ortopeda
      kierujacy na RTG daje recepte ne espumisan, zwlaszcza ze podczas RTG
      pochlaniasz jako cialo szkodliwe promieniowanie.
      USG jest lepsze, bo ultradzwieki nie szkodza.

Co do picia: napoje niegazowane i nie powodujace wzdecia, np kompot ze sliwek.
      Lepiej robic USG na czczo, chociaz tego nikt nie mowi, bo pelne jelita tez moga
      dawac zaburzony obraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka