pianistka27 plamienie po stosunku. 18.01.06, 19:51 od kilku miesięcy 2, 3 dni przed miesiączką. raz zdarzyło mi się krwawienie po stosunku. było to z 4 dni przed miesiączką. po tym krwawieniu do miesiączki utrzymywało się plamienie. w pierwszym momencie myślałam, że wcześniej dostałam miesiączkę. ale chyba nie. dwa dni po tym też współżyłam i nie było krwawienia. dodam, że są cykle, w których odczuwam ból po prawej stronie (jajnik..?). Odpowiedz Link Zgłoś
pianistka27 Re: plamienie po stosunku. 18.01.06, 19:52 tytuł miał być krwawienie po stosunku... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienie po stosunku. 18.01.06, 22:28 Bez zbadania Cię nie jestem w stanie postawić diagnozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kacha witaminiy a antykoncepcja IP: *.bielsko-biala.sdi.tpnet.pl 19.01.06, 08:06 Witam czy mogłaby Pani udzielic mi rady na temat tego czy przy stosowaniu antykoncepcji(a konkretnie Evry)moge kontynuowac kuracje witaminami Silica na włosy i paznokcie i kuracje wspomagajaca odchudzanie Chromem?? dziekujepozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: witaminiy a antykoncepcja 19.01.06, 11:01 Nie słyszałam, zeby wymienione przez Ciebie zwiazki wchodziły w interakcje z Evrą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarcia plamienia po biopsji- jak długo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 08:54 Biopsję miałam 3 dni temu. Była bardzo bolesna. Nadal mam plamienia po niej. Czy to normalne? Czy powinnam zgłosić się do lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienia po biopsji- jak długo? 19.01.06, 11:02 A biopsję czego miałaś wykonywaną??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klarcia Re: plamienia po biopsji- jak długo? IP: *.devs.futuro.pl 19.01.06, 20:20 endometrium macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: plamienia po biopsji- jak długo? 19.01.06, 22:33 Nie wiem z jakiego powodu miałaś wykonywana biopsje, nie wiem jak duzo materiału było pobrane, jak wyglądał. Za mało mam danych. Spytaj lekarza wykonujacego zabieg, łatwiej będzie mu coś wiażacego odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Antykoncepcja a fluoksetyna IP: *.dolsat.pl 19.01.06, 09:02 Pani Doktor, właśnie zaczęłam zaplanowane na kilka, kilknaście miesięcy miesięcy farmakologiczne leczenie depresji. Teraz biorę fluoksetynę. Nie mogę sobie w żadnym wypadku pozwolić na ciążę i mam problem odnośnie antykoncepcji. Spiralka odpada, trzecia generacja pigułek też, bo się fatalnie po niej czułam, po drugiej mam problemy z cerą, a niestety dopiero od roku cieszę się jako takim wyglądem (a zbiliżam się do 30-tki), więc nie chcę tego psuć. Zastanawiam się nad Evrą. Stosowałam ją dwa miesiące, było w miarę dobrze, bóle piersi dość silne, ale reszta ok. Przerwałam wystraszona wynikami badań opublikowanymi na stronie Ortho_Evry. I teraz moje pytanie-czy hormony można w ogóle brać przy fluoksetynie i co byłoby najodpowiedniejsze. Acha, boje się trochę tej dużej dawki estrogenów w Evrze, bo moja mam choruje na estrogenozależny nowotwór piersi (ja mam wyniki BRCA1 w porządku). Z góry dziękuję za jakąś radę. Odpowiedz Link Zgłoś
domka1 zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 10:33 dzień dobry mam następujący problem, pod koniec ciąży wykryto u mnie zmianę w piersi, od razu w szpitalu zrobiono mi usg i biopsję wynik usg: zabrodawkowo w sutku lewym owalna, ograniczona zmiana lita o wymiarach 19x11x22 mm wynik biopsji: nieliczne komórki nabłonka przewodowego, niektóre z cechami wydzielania, bez atypii. obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej od porodu nie byłam jeszcze u lekarza (minęło 6 miesięcy) i nie wiem czy wystarczy iść do ginekologa czy lepiej do lekarza innej specjalności (onkologa?) czy może mi Pani dr napisać jakie jest dalesze postępowanie przy tego rodzaju zmianach (w szpitalu nie udzielono mi żadnych informacji) pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 11:07 Wydaje mi sie że powinnaś przed wizytą wykonać usg piersi. Być może zmiany już nie ma. Onkolodzy najlepiej moim zdaniem znaja się na zmianach w sutkach najlepiej, więc radziłabym ze zmianą udać się do onkologa, chociaż niestety ginekolog powinien Cię zobaczyć też. Odpowiedz Link Zgłoś
bajula Tyłozgięcie macicy a spirala 19.01.06, 15:11 Dzień dobry, Mam założoną od 7 m-cy spiralkę NOVA T. Bardzo dobrze ją toleruję, nie mam krwawień, mniej bolesne miesiączki, lecz martwi mnie jeden problem. Naczytałam się na forum, iż spirala niezbyt dobrze zabezpiecza przed ciążą w przypadku tyłozgięcia macicy, a właśnie ja mam. Dodam, że mam 30 lat i jedno dziecko. Szczerze mówiąc bardzo się wystraszyłam i nie wiem co o tym sądzić. Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję Pozdrawiam Basia Odpowiedz Link Zgłoś
domka1 Re: zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 16:39 bardzo dziękuję za odpowiedź nie wiedziałam, że taka zmiana może się wchłonąć a czy takie rzeczy się wycina, czy zostawia i obserwuje? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 19:02 Ciąza jest fizjologicznym stanem, jednak różne zmiany niefizjologiczne w niej występujące moga po rozwiązaniu zniknąć. Jeśli przetrwa, to powinno się ją usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatków 19.01.06, 15:02 Witam. Mam pytanie. W październiku poszłam do lekarza zrobić cytologię i przy okazji zapytać lekarza o kłucie w okolicy pęcherza. Podczas badania( bardzo dla mnie bolesnego) stwierdził zapalenie przydatków, nie robił mi ani usg, ani cytologii - choć ta i tak pewnie wyszła by źle. Od razu dostałam antybiotyk,ponadto distreptazę i diclac, a po wybraniu, na następnej kontroli dostałam następny i tak za każdym razem W sumie wybrałam ich pięć (do stycznia) .Ponadto na drugiej wizycie spóźniał mi się okres, ale lekarz wykluczył ciążę,ponadto od 3 lat mam założoną wkładkę kiedy po 15 dniach spóźnienia pojawił się z miejsca kazał mi brać lutenyl od 16 do 25 dnia cyklu, żeby nie doszło znów do zatrzymania. Koleżanka, która pracuje w szpitalu bardzo się zdziwiła, że nie wyjął mi wkładki, bo jak stwierdziła to jest pierwsza rzecz, którą powinien lekarz zrobić przy tej chorobie. Ból odczuwałam tylko w połowie cyklu, ale był bardzo silny.Za namową poszłam do innego lekarza,który po badaniu i zrobieniu usg powiedział mi, że u mnie nigdy nie było zapalenia przydatków, wkładka jest na swoim miejscu,a ból który czułam mogły powodować skurcze macicy podczas owulacji. Nakazał mi odstawienie wszystkich leków natychmiat. Okazało się że leki brałam zupełnie niepotrzebnie, a teraz muszę wyleczyć drożdże,które zawdzięczam kuracji antybiotykowej. Pani doktor czy to możliwe, żeby lekarz aż tak się pomylił?? i w takim razie dlaczego miałam opóźniony okres, aż o 15 dni??Chciałabym też wiedzieć, czy jeśli ktoś chorował na zapalenie przydatków badanie usg wykazuje jakieś zmiany?? Proszę o odpowiedź, gdyż teraz mam zupełny mętlik w głowie. Niewiem jak mam się ustosunkować do dwóch tak różnych diagnoz. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 19.01.06, 22:24 Po prawidłowym leczeniu stanu zapalnego przydatków zmiany moga całkowicie ustapić i nie byc stwierdzalne badaniem ginekologicznym. Badanie usg natomiast jest badaniem dodatkowym, w zapaleniu przydatków wykonywanym głównie w celu różnicowania z innymi chorobami. Samo zapalenie przydatków w obrazie usg może byc widoczne jako zatarta struktura jajnika, powiększone jajniki, wodniak jajowodu, płyn w Zatoce Douglasa, jednak nie sa to objawy stałe. Rzeczywiście w przypadku zapalenia przydatków powinno sie usunąc spiralę, gdyz stanowić ona może stały rezerwuar bakterii i powodowac nawracające zaostrzenia choroby. Zatrzymanie miesiaczki , podobnie jak nieprawidłowe krwawienia mogą byc nastepstwem zapalenia przydatków poniewaz objęte procesem zapalnym jajniki nieprawidłowo pracuja w zakresie hormonalnym. ból okołoowulacyjny, szczególnie w obecności wkładki moze byc bardzo silny i nieprzyjemny. Nie umiem odpowiedziec na pytanie który lekarz ma rację, bo diagnozy stawiane były w sporym odstępie czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 02.02.06, 20:10 Witam ponownie pani doktor. Pisałam wcześniej o dwóch różnych diagnozach. Ale niestety muszę wrócić do tego tematu. Za radą lekarza odstawiłam lutenyl i miesiączka pojawiła się u mnie dokładnie w 24 dniu ( zwykle normalne cykle mam 28-30 dni). Ucieszyło mnie to bardzo, bo myślałam, że tamte przeżycia mam już za sobą. Dokładnie mówiąc miesiączka zaczęła się 27.01. Zwykle trwa 7-8 dni i jest obfita, ale tak mam od zawsze. Dokładnie 30. 01 wyczułam w lewej pachwinie guzek (dosyć duży) Poszłam do lekarza rodzinnego, pani doktor stwierdziła obustronne powększenie węzłów chłonnych i zleciła mi badania ogólne. Wyniki nie budzą jej zastrzeżeń ( jedynie hemoglobina jest trochę za niska ( 11,7) oraz (OB 21mm). Pani doktor kazała mi niezwłocznie udać się do ginekologa wykonać jeszcze raz usg oraz cytologię, bo przypuszczalnie powiększenie jest związane ze stanem zapalnym dróg rodnych. Ponadto skierowała mnie do poradni hematologii na usg węzłów chłonnych ( by jak stwierdziła upewnić się)W związku z tym mam pytanie : - czy powiększenie węzłów w pachwinie może być spowodowane nieprawidłowym funkcjonowaniem jajników( przecież od 19 stycznia - a wtedy miałam robione usg - minęło raptem 12 dni( i wszystko było w porządku)czy może przyczyna leży gdzie indziej? - czy w takim raziejeśli mam jakiś stan zapalny dróg rodnych, powinnam usunąć wkładkę ? Przepraszam, że tak dużo szczegółów podaję, ale naprawdę jestem troszkę uprzedzona do lekarzy w Kielcach i chciałabym się doinformować w tym temacie. Będę Pani dozgonnie wdzięczna za odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 03.02.06, 14:46 Przy zapaleniu przydatków węzły chlonne mogą być powiększone jedynie w przypadku zapaleń swoistych. "Zwykłe" zapalenie przydatków takich objawów nie powoduje. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 13.02.06, 16:07 Witam Pani doktor!!! 8 lutego zrobiłam usg narządów i węzłów. Oto wyniki macica - 31x69mm o prawidłowej echostrukturze Endometrium - 8 mm /OM 27.02.06/ W jamie macicy prawidłowo położona spirala IUD Prawy jajnik wym - 20x31mm Lewy 23x32 Jajniki o prawidłowej echostrukturze, płynu w jamie Douglas`a nie stwierdzam Węzły chłonne biodrowe o wymiarach 7x18, 7x24, 8x25, 7x26 częściowo zmienione zapalnie(przewaga zatoki tłuszczowej nad tkanką limfatyczną) Radiolog który mi robił usg powiedział, że nie ma potrzeby iść do poradni hematologii, ale konieczna jest wizyta u ginekologa, gdyż są zmiany w węzłach stare i zupełnie nowe. Pani Doktor proszę mi powiedzieć ( o ile Pani może to zrobić) zlecenia jakich dodatkowych badań mam oczekiwać od ginekologa i ewentualnie na co mam się przygotować Chciałabym również wiedzieć co może być przyczyną powiększenia tych węzłów. Wiem, że diagnozy na odległość nie postawi Pani i nawet tego nie oczekuję, ale bardzo proszę o radę. Dziękuję Pani bardzo i pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 14.02.06, 10:21 Jedynym badaniem które może być wiążące jest laparoskopia. Umożliwi ona pobranie wycinków z węzłów i da odpowiedź o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: badanie moczu, a powiększone węzły 18.02.06, 13:39 Pani Doktor. Byłam u ginekologa, który po badaniu zapewnił mnie, że wszystko jest ok. ( więc owo powiększenie węzłów nie jest związane ze sprawami ginekologicznymi. W dodatku sprawdził mi pozostałe węzły i okazało się, że te też są powiększone, ale nieznacznie. Jednak podczas badań okresowych w ogólnym badaniu moczu wyszły mi ślad białka, ślad ciał ketonowych oraz ślad krwi Pani Doktor czy to może mieć związek ( i jeśli tak to jaki) z powiększeniem węzłów chłonnych? Ponadto mam jeszcze jedno pytanie Lekarz zaproponował mi wymianę wkładkibo stwierdził, że już nie daje pełnego zabezpieczenia( obecnie mam ją już 3 lata ( a dokładnie w marcu będzie równe 3 - jest to wkładka copper T model TCu 380, Na ulotce jest jednak napisane, że należy je wymieniać conajmniej raz na 6 lat. Wiem, że na ulotkę nie mam co patrzeć, ale mam pytanie, skoro nic się nie dzieje niepokojącego czy rzeczywiście powinnam wymienić wkładkę na inną ? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: badanie moczu, a powiększone węzły 18.02.06, 14:23 Nie wiem czemu wkładka nie miałaby Cię zabezpieczać. Rozumiem, że można ja wymienić po 5 latach, nie czekajac az minie termin ważności, ale po 3? Może Twój ginekolog ma wiecej danych na Twój temat niż ja, stąd ta propozycja? Węzły chłonne moga byc powiększone odczynowo, na skutek infekcji która przebyłas, a o niej nie wiesz np. jakaś infekcja wirusowa? Jeśli lekarz wykluczył przyczyny ginekologiczne, to trzeba szukac gdzieindziej. Badanie moczu moim zdaniem trzeba powtórzyć i jesli wynik będzie podobny pokazac interniscie. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 wymiana wkładki?? 18.02.06, 16:47 Pani Doktor mnie też zdziwiła ta propozycja lekarza, bo jak zdecydowałam się założyć wkładkę usłyszałam dokładnie to co Pani napisała, że do 5 lat mogę mieć wkładkę ( choć na ulotce wyczytałam, że 6) Jedynym mankamentem jest to, że poprzedni cykl miałam skrócony (24 dni, a normalnie mam 28 o czym pisałam już wcześniej, a teraz w 21 dniu pojawiło się lekkie krwawienie (dokładnie trwało to 2 dni), teraz mam plamienia, ale plamienia mam od czasu założenia wkładki i bardziej bym się zdziwiła gdyby ich nie było. Poza tym wszystko jest ok, wkładka jest umieszczona prawidłowo, nic niepokojącego się nie dzieje. Lekarz nie powiedział mi dlaczego chce wymienić wkładkę, usłyszałam tylko, że nie zabezpiecza mnie już tak jak powinna,a może te dwa skrócone cykle są wynikiem odstawienia lutenylu ( ostatni wzięłam w grudniu - przy tym powiedzmy zapaleniu przydatków, ale o tym lekarz doskonale wie, bo sam mi kazał go odstawić. Niewiem może miał na myśli to krwawienie, teraz mam poczekać aż skończy się miesiączka i zgłosić się na badanie cytologiczne ( i oczywiście wyjęcie wkładki). Ale skoro wszystko jest tak jak być powinno ( a to są słowa lekarza)czy Pani zdaniem powinnam się zdecydować na usunięcie wkładki? bo przyznam szczerze, że wolałabym ją jeszcze zostawić. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 posiewy? 18.02.06, 16:57 Witam serdecznie I mam pytanie czy przy II wyniku cytologii, ujemnej chlamydii mykoplazmie ureoplazmie, powinnam zrobić jeszcze jakieś posiewy przed rozpoczęciem starań o dziecko? Mam za sobą jedną "normalną" ciąze i dwie obumarłe w 8tc od ostatniego zabiegu mija własnie 7 miesiecy. Z góry dziękuje za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: posiewy? 18.02.06, 21:12 proponuje wykonać badanie w kierunku cytomegalii i toxoplazmozy oraz Hbs. Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 Re: posiewy? 19.02.06, 13:16 wszystkie te badannia wykonałam plus jeszcze dodatkowo wiele innych jak np przec antykardiolipinowe, badanie nasienia męża, badania genetyczne wszystko w porządku wiec zasatanawiałam się jeszcze nad posiewami dodatkowymi (mój gin uwazą ze sa niepotrzebne)czy są jeszcze jakieś bakterie ktyóre mogą powodowac straty ciązy na tak wczesnym etapie? Bardzo serdecznie Pani dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: posiewy? 19.02.06, 13:31 Bardzo czesto nie wiadomo jaka jest przyczyna. Możesz oczywiście nadal drążyc temet, jednak nie wiem czy to cokolwiek wniesie do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bach28 Re: posiewy? 19.02.06, 13:38 jasne rozumiem... dziś jest 4dc czy w momencie kiedy skończy się moja miesiączka mogę zastosować Lactovaginal i jednoczesnie rozpocząc starania o dziecko? jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: wymiana wkładki?? 18.02.06, 21:10 Przyznam się, że nie do końca rozumiem sposób myslenia Twojego lekarza. Jesli uważał ze z jakiegoś powodu wkładka u Ciebie jest zbedna to w pierwszej kolejności powinien ją był usunac kiedy rozpoznał u Ciebie zapalenie przydatków. To jest w takich przypadkach pierwszy krok w leczeniu. Natomiast teraz nie wiem o co chodzi, tym bardziej nie moge Ci nic radzić. Nie badałam Cię, nie prowadze, wiec nie moge zdecydować za Ciebie i Twojego lekarza. Może go zmień? Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: wymiana wkładki?? 19.02.06, 21:40 Witam Pani Doktor Niewiem może trochę chaotycznie napisałam, ale już wyjaśniam Ja właśnie zmieniłam lekarza. Nie chodzę już do tego Pana który mnie leczył na zapalenie przydatków( i stwierdziwszy zapalenie nie zaproponował usunięcia wkładki). Obecnie jestem prowadzona przez innego lekarza ( tego który mi kazał odstawić wszystkie leki włącznie z lutenylem ) a ponieważ w krótkim czasie wystąpiło u mnie powiększenie węzłów i internista odesłał mnie do ginekologa(by wykluczyć lub potwierdzić przyczynę ginekologiczną). Lekarz ten wykluczył sprawy ginekologiczne, stwierdził, że wszystko jest ok, ale zaproponował mi zmianę wkładki twierdząc, że nie daje już takiego zabezpieczenia jakie powinna. ( a jak już pisałam mam ją prawie 3 lata) Niestety nie zapytałam lekarza na jakiej podstawie tak twierdzi, skoro wszystko jest ok ( faktem jest, że poprzednio - styczeń - miałam skrócony cykl, który trwał 24 dni, a nie 28-30 jak zwykle, a ponadto teraz w 21 dniu cyklu pojawiło się nieznaczne krwawienie, które trwało 2 dni, o czy poinformowałam lekarza, ale być może jest to spowodowane odstawieniem lutenylu, który brałam przez 3 m-ce ) - czy owo krawienie mogło być spowodowane odstawieniem lutenylu w grudniu, czy może być inna przyczyna np wkładka (i dlatego lekarz zaproponował zmianę?) Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: wymiana wkładki?? 21.02.06, 10:49 Nie potrafię odpowiedziec na Twoje pytanie. Nie badałam Cię, a informacje które mi podajesz na pewno nie sa całoscią obrazu na podstawie których mogłabym cokolwiek więcej niż juz pisałam powiedzieć. Jesli lekarz, który Cię prowadzi twierdzi, że trzeba wkładkę usunąc to pewnie tak jest. Ja mogę tylko ogólnie wypowiedziec się na temat działania wkładki. Twoje objawy (plamienia, skrócony cykl) nie świadczą o tym, że wkładka przestała działać, jednak może lekarz dostrzegł że jej działanie na innej podstawie jest zmniejszone? Nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy5 Re: wymiana wkładki?? 21.02.06, 20:49 Dziękuję bardzo Pani Doktor. Bardzo się cieszę, że jest Pani na forum, czasem dobrze jest gdy ktoś może nam podpowiedzieć, czy rozwiać wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz gorąco dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
mysza_23 Re: Jakie witaminy przy Dianie35 19.01.06, 15:38 Gdy lekarz przepisywał mi Diane35, od razu polecił,bym przyjmowała co drugi dzień witaminy VITA-FEM.Musze brać witaminki(niedobór magnezu,itp.) Twierdził,ze (konkretnie ten preparat) lepiej wpływa na przyswajanie hormonów itp.I jest on szczególnie dobrze przyswajalny przez ogranizm przy braniu tabletek hormonalnych,dobrze z nimi współgrają.Ale czy tylko te tabletki??? czy zamiast VITA-FEMu moge łykac Centrum czy Falvit???A może sa jeszcze inne preparaty witaminowe,które szczególnie sa zalecaniu przy przyjmowaniu tabletek hormonalnych?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Wynik cytologii, stan zapalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 17:56 Mój wynik: Wczesna estrogenna reakcja nabłonka pochwy - 8 dz. cyklu Obfita flora bakteryjna Wysoka leukocytoza Obecne pojedyncze atypowe kom. nabłonka wielowarstwowego płaskiego o nieokreślonym znaczeniu /ASC-US/ Prawidłowe kom. endocerwikalne wskazana kontrola cytologiczna po leczeniu p/zapalnym Grupa cytologiczna wg Papanicolaou II .............................................. Rozumiem, że to stan zapalny i powinnam iść do ginekologa na leczenie. Moje pytania: 1/. Czy to może mieć związek z nadżerką? - na ostatnim badaniu ginek. (ok 3 miesiące temu usłyszałam że mam małą nadżerkę ale jak wyniki są dobre to nic nie robimy) 2/. Czy to może mieć związek z zapaleniem pęcherza, które miałam ostatnio (1,5 miesiąca temu) i jak się okazuje nie jest wyleczone, znów złe wyniki moczu i kolejny antybiotyk? 3/. Jaki to ma wpływ na współżycie seksualne, czy ja mogę zarazić mojego partnera, albo mogłam się zarazić stanem zapalnym od niego? 4/. Na czym polega leczenie stanu zapalnego? 5/. Skąd się bierze i co zrobić żeby w przyszłości do niego nie dopuścić. .............. Przepraszam, że długie i dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Wynik cytologii, stan zapalny 19.01.06, 22:42 1)tak, ale nie musi 2) nie 3)zalezy jaki jest to stan zapalny 4)stosowanie srodków dopochwowych p/zapalnych 5)o to zapytaj swojego lekarza - nie wiem jakie czynniki wchodza w grę w Twoim konkretnym przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Wynik cytologii, stan zapalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:33 mam jeszcze pytanie do pkt 3 czy jeśli byłby to stan zapalny przenoszony drogą płciową, czy używanie prezerwatywy zabezpiecza przed tym w 100 procentach, Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Wynik cytologii, stan zapalny 26.01.06, 09:54 W 100% przed różnymi problemami zabezpiecza wstrzemięźliwość ), natomiast prezerwatywa na pewno czyni to w dużym stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Wynik czystości pochwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:55 Proszę mi powiedzieć czy wynik jest dobry (tak mi się wydaje) czy też powinnam iść do lekarza go pokazać: .......................................... Stopień czystości pochwy - I obecne tylko pałeczki Doderlaina Flora bakteryjna - skąpa Pałeczki Doderlaina - pojedyncze Inne bakterie - brak Trichomonas vaginalis - nieobecny Grzyby - nieobecne Leukocyty - brak ...................................... Dodam, że po wcześniejszym wyniku cytologii byłam u lekarza i miałam zapisane przez 10 dni czopki dopochwowe (Metronidazoli 0,5, Nistatyni 100.000,- Amoxycylini 0,5 : Ac. bolici 0,3 : Ol. cacao q.s. : M.f.globvag) to jest wynik badania wykonanego po leczeniu. W tym samych czasie zażywałam też antybiotyki (w sumie 20 dni) na zapalenie pęcherza (teraz wyleczone). Czy na tej podstawie można stwierdzić skąd się wziął u mnie stan zapalny pochwy, jak również bardzo proszę mi powiedzieć (O ile to możliwe) jak uniknąć tego w przyszłości. Bardzo dziękuję za pomoc, Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Wynik czystości pochwy 23.02.06, 19:46 Na pewno powinnas skontaktowac sie z lekarzem po leczeniu stanu zapalnego. Wynik rozmazu jest bardzo dobry, jednak to lekarz powinien wypowiedzieć sie jak ten stan utrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eda Co to jest kandydoza pochwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:57 Dobry wieczór. Mam pytanie do Pani. Co to jest kandydoza pochwy? Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Co to jest kandydoza pochwy 19.01.06, 19:03 Grzybica wywołana grzybami Candida sp. Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Co to jest kandydoza pochwy 19.01.06, 19:14 Popularnie określamy ją grzybicą pochwy, tj. zakażenie pochwy drożdżakami z rodzaju candida, istnieje forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155 czy naprawdę nie można skorzystać z forumowej wyszukiwarki tudzież google? I z powodu prostej, łatwej do sprawdzenia sprawy zawracać głowe Pani doktor? Odpowiedz Link Zgłoś
taaka1 Powiększona macica 19.01.06, 20:04 O czym to świadczy? Pani doktor powiedziała mi że nie mam mięśniaków, ale macica jest troche powiększona i mam stan zapalny. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Powiększona macica 20.01.06, 10:33 Trudno mi interpretować sformułowania lekarza, jesli nie badałam Cię i nie mam żadnych danych na Twój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kachna.a niskie ciśnienie a pigułki 19.01.06, 21:02 Miewam (trzy - cztery razy w miesiącu) gwałtowne spadki ciśnienia, utrudniające normalne funkcjonowanie (bardzo silne bóle głowy, pulsowanie w skroniach, zawroty głowy) jestem juz umówiona w tej sprawie na wizytę lekarską, ale chciałabym się dowiedzieć czy taka przypadłośc jest przeciwskazaniem do dalszego zazywania pigułek (femoden). Biorę je od 5 lat. Poza tymi "atakami" ciśnienie prawidłowe. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: niskie ciśnienie a pigułki 20.01.06, 10:35 Tabletki antykoncepcyjne raczej podwyższaja niz obniżaja ciśnienie tętnicze. Proponuje najpierw zdiagnozować dolegliwości, później zastanawiać się nad kontynuacją lub przerwaniem antykoncepcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola za wysoka prl - powtórzyć badanie? IP: *.21.pl / *.21.pl 20.01.06, 20:19 Pani doktor, zrobiłam badanie prl w 9 dc i wyszła mi 27,06 ng/ml. Ponieważ staramy sie o dziecko i mam starsznie długie cykle po odstawieniu 10 miesięcy temu pigułek anty ałam się czy nie mam zaburzeń ze strony tego hormonu co podobno blokowac moze owu. pani w labolatorium powiedziła ze dopiero powtórzenie badania po tzw. obciązeniu pokaze czy faktycznie cos jest nie ok. Ale z drugiej strony przekroczenie normy jest niewielkie bo podałaze do 25 ng/ml jest ok. Robić to badanie jeszcze raz, wydawać kase, czy darowac sobie ? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: za wysoka prl - powtórzyć badanie? 20.01.06, 20:44 Test z Metoclopramidem wykonuje się celem wykrycia tzw. hiperprolaktynemii czynnościowej. jesli już bez podania leku prl jest powyżej normy, znaczy to że coś jest nie tak i wydaje mi się że nie ma sensu tego testu wykonywać. pytanie natomiast jest czy należy to leczyc. Uważa sie że do leczenia kwalifikuja się dopiero kobiety z wynikami prl powyżej 50 ( tak zalecaja endokrynolodzy). Ginekolodzy leczą juz przy niższych wartosciach. To zalezy od tego czy masz owulacje czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: za wysoka prl - powtórzyć badanie? IP: *.21.pl / *.21.pl 22.01.06, 20:15 Dziękuję za odpowiedż. A jak mam sprawdzić czy mam owulację, jeśli ze śluzem u mnie w ogóle cieńko a temperatury nie mierze z uwagi na zmianowy system pracy. Czy stwierdzenie czy mam owulacje jest możliwe tylko przez montorowanie cyklu przy pomocy USG? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: za wysoka prl - powtórzyć badanie? 23.01.06, 13:30 USG jest jedną z lepszych metod monitorowania owulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
misia72 Pytanie o Primolut Nor 21.01.06, 08:26 Juz od jakiegos czasu cierpie na krwawienia miedzymiesiaczkowe spowodowane zaburzeniami hormonalnymi. Uprzednio zazywalam preparat Cyclosa, a podczas ostatniej wizyty (gdy nie bylo poprawy) lekarka zapisala mi Primolut-Nor w dawce 1x dziennie 2 tabletki przez 25 dni, potem 4 dni przerwy. Moja pani doktor zapewnila o rownoczesnym dzialaniu antykoncepcyjnym tych tabletek w zwiazku z podwojna dawka. Przeczytalam w ulotce, ze Primolut takich wlasciwosci nie ma i ze nalezy zadbac o odpowiednie, dodatkowe zabezpiecznie. Komu wierzyc? Bylabym ogromnie wdzieczna za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Pytanie o Primolut Nor 21.01.06, 18:11 Nie wiem jakie masz zaburzenia hormonalne, ale Primolut Nor może działać antykoncepcyjnie w połączeniu z estrogenami. Można liczyć na to, ze zwiększenie dawki spowoduje zmiany w sluzie szyjkowe, które uniemożliwią plemnikom penetrację oraz wyblokuje przysadkę, jednak trzeba byłoby w tym celu przyjmować lek bez przerwy. Trudno mi powiedziec komu masz ufać. Twój lekarz zna Cie najlepiej, wobec tego chyba wie co mówi? Odpowiedz Link Zgłoś
misia72 Re: Pytanie o Primolut Nor 22.01.06, 12:32 bardzo dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
lakoniaa dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 18:02 Mam 19 lat od jakiś 2 miesiecy nie odstałam okresu...Nic mnie nie boli,czuje sie znakomicie, wiec tym bardziej mnie to zastanawia... czy mozliwe ze moge za to wina obarczyc moj "studencki"tryb zycia?tzn jem w dosc duzy odstepach i w mniejszych ilosciach niz moje rowiesniczki...-to nie jest zadna dieta,po prostu jem tyle ile potrzebuje. bo ciąze chyba moge wykluczyć(spałam z chłopakiem,ale w doslownym tego slowa znaczeniu... nie uprawialismy seksu!) bardzo prosze o odpowiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 18:05 Z dużym szacunkiem, ale to jest pytanie z serii dlaczego mam pryszcza na nosie. Nie wiem, nie badałam Cię, nic o sobie nie napisałaś oprócz kilku zdawkowych słów. Brak miesiączki sugeruje, ze w Twoim organizmie cos jest nie tak i trzeba to zdiagnozować, później byc może leczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
lakoniaa Re: dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 18:50 chętnie udziele dalszych informacji...tylko prosze mi powiedzieć jakich... Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 21:30 Ja mysle, że forum to nie jest dobre miejsce do stwiania diagnozy. Musi to zrobić lekarz, który bedzie miał okazje Cię zbadać, może wykonać badanie usg oraz jesli to bedzie konieczne zaplanowac diagnostyke. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: dlaczego nie mam okresu? 22.01.06, 14:35 Zrób test, to bedziesz wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
madzia295 plastry a brak okresu 25.01.06, 16:31 witam serdecznie,i choc sadze ze moj problem jest dosc banalny w porównaniu z niektórymi tu przedstawianymi,jednak zaryzykuje.a nóż.uzywam plastrow evra 4 miesiąc,dotad wszystko ok,oprocz koszmarnego samopoczucia przez pierwsze dwa mies.przy drugim plastrze,no i niespodzianki w postaci miesiaczki co 20 dni w drugim mies.uzywania.a teraz problem nastepujacy:mam tydz. bez plastra,dostawalam okres od razu w pierwszy dzien po odklejeniu,a teraz nic.trzeci dzien i nic.niby czuje sie jak przed,jednak nic z tego nie wynika.czy przy stosowaniu samego plastra moglam jakims cudem zajsc w ciaze??!!-stosuje od poczatku zgodnie z zal.nigdy sie nie spoznilam,zapomnialam.z tego co pamietam to "feralne"wspolzycie moglo miec miejsce zaraz po okresie,pierwszego lub drugiego dnia z plastrem.bardzo prosze p.dr.o odpowiedz!pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna druga ciąża też zagrożona?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 17:03 z pierwszą ciążą od samego początku miałam problemy.Już w 9 tygodniu miałam krwawienia (przyjmowałam Luteinę), w 24 tygodniu po raz kolejny krwawienia i dodatkowo skurcze i rozwarcie, dostałam wtedy 2 zastrzyki Kaprogest. W 30 tyg sytuacja się powtórzyła z tym, że już bez krwawien ( dostałam wtedy jakieś kroplówki).Za każdym razem spędziłam ok tygodnia w szpitalu z zaleceniem leżenia. Teraz jestem w 2 ciąży ( 21 tydzień).Lekarz od początku twierdzi że jest wszystko ok, ale zapobiegawczo daje leki. Do 16 tygodnia przyjmowałam Luteinę, a teraz raz na tydzień zastrzyk - Kaprogest.Nadmieniam że pierwszy poród miał miejsce w kwietniu 2005r.Czy pani zdaniem konieczne jest przyjmowanie Kaprogestu jeśli nic złego się nie dzieje?? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: druga ciąża też zagrożona?? 18.02.06, 21:14 Myślę, że tak jest bezpieczniej. Najczęsciej nieznana jest przyczyna zagrozenia porodem przedwczesnym, dlatego też w następnej ciązy może sytuacja się powtórzyć. Lepiej zapobiegać niż leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Zgaga a tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 18:19 Pani doktor. Biore regularnie tabletki. Od paru dni meczy mnie zgaga i "odbijanie sie". Slyszalam ze to jest obiaw ciazy? Dodam ze nie zapomnialam zadnej tabletki a kocham sie dodatkowo zabezpieczajac prezerwatywa. Czy pomimo tego moge byc w ciazy? A moze to od czegos innego? Mogly to spowodowac tabletki (biore o 22 a a zgage mam przewarznie w dzien)? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Zgaga a tabletki 21.01.06, 18:25 Czasem tabletki powoduja różne dolegliwości dyspeptyczne, jednak nie wiem na pewno czy w Twoim przypadku są one powodem zgagi. Odbijania natomiast czasem towarzyszą podrażnieniu wątroby, które może nastapić w trakcie przyjmowanioa tabletek. Może zrób oznaczenie prób watrobowych i bilirubiny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: Zgaga a tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 18:35 Robilam przed braniem tabletek. Moja pani ginekolog mowila ze wszystko jest w normie. Wiec moze to byc ciaza?? Stosujemy z moim chlopakiem tabletek jaki prezerwatyw jak wczesniej wspomnialam, lecz czasem on sie o mnie ociera badz wchodzi na chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Zgaga a tabletki 21.01.06, 21:33 Stosując tabletki zgodnie z zaleceniami nie ma potrzeby dodatkowego zabezpieczenia. Jeśli masz jakiekolwiek watpliwości co do ewentualnej ciazy po prostu zrób test. Nic więcej niż napisałam nie wymyslę. Jeśli wykonywałaś badania watrobowe przed rozpoczeciem przyjmowania tabletek to może warto jednak je powtórzyć, bo może sie pogorszyły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzycielka3 Re: torbiele Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 19:15 Witam!Od dłuższego czasu borykam się z ciągle nawracającymi torbielami jajników,są one likwidowane poprzez leki,lecz ciagle powracają.Chciałam zapytać jakie mogą być przyczyny ich powstawania.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: torbiele Pytania do Pani dr koala.mb****** 21.01.06, 21:35 Nie wiem jakie to sa torbiele. Może to endometrioza ( zmiany o gestej zawartości w usg), może masz skłonność do przetrwałych pęcherzyków Graffa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga.77 jakie badania? IP: *.rybnet.pl 22.01.06, 15:19 Od paru miesięcy lecze stany zapalne pochwy i pęcherza.Wynki moczu prawidławe.Wwymazie pochwy (był robiony w pazdzierniku)wyszła druga grupa,i cechy stanu zapalnego .Najpierw brałam dopochwowo gynalgin,ale niewiele pomógł,i zaczeło sie branie leków po koleji przepisywanych.Musiałam zmienić lekarza i ten zaczął mnie leczyć na grzybice,i tak zaczeły sie jedne leki za drugimi .Lekarz przepisuje mi coraz to nowe przeciwgrzybicze,które troche pomogły ,ale nie do końca.Odczuwam lekkie gryzienie i pieczenie ,nie mam obfitych upławów ,ale co jakiś czas ,raz na jaieś dwa dni ,lub nawet codziennie zauważam u wejścia do pochwy białą ,bardzo gęstą ,ciągnąca wydzielinę,bezwonną.Lekarz twierdzi ,ze jego zdaniem nic sie nie dzieję ,ale ja nie czuję sie wyleczona .Chciałabym pójśc prywatnie ,ale nie wiem o jakie badania poprosić ,żeby wykazały co mi dolega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzycielka3 Re: torbiele Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 15:02 Witam!Torbiele te są wynikiem(tak mnie poinformował lekarz)niepękających pęcherzyków.Po podaniu leków zanikały.*Przepraszam za póżną odpowiedź i dziękuję* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (neska) parlodel a wynik testu ciążowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:22 Czy Parlodel może fałszować wynik testu ciążowego. Biorę go na noc od kilkunastu dni na zbicie wysokieg poziomu prolaktyny. Jeden dzień po terminie planowanej miesiączki zrobiłam test i okazał się pozytywny. CZy to rzeczywiście ciąża? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: parlodel a wynik testu ciążowego 23.01.06, 13:33 Nie widzę powodu, dla którego Parlodel miałby zaburzać wynik testu ciążowego. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
zola221 Estradiol 22.01.06, 16:02 Mam niedobór tego hormonu. Badanie miałam robione w związku z nadmiernym owłosieniem. A czy może to mieć wpływ ginekologiczny, np. zburzenia miesiączkowe, bo z tym też mam problem.Czy powinnam z tym zgłosić się do ginekologa? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Estradiol 23.01.06, 23:02 Niedobór estrogenów może swiadczyc o braku owulacji. jest to jak najbardziej problem ginekologiczny i ma zwiazek z zaburzeniami miesiączkowania. wizyta u ginekologa wydaje mi sie być niezbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AO Jaka pozycja i jak często? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 20:43 Chcę zajść w ciąże. Mam tyłozgięcie macicy, czy w tej sytuacji są jakieś wskazania co do pozycji, czy w jakieś jest większe prawdopodobieństwo, bo słyszałam że mogę mieć problem z zajściem. Jak często powinniśmy się kochać, bo kogo zapytać to co innego na ten temat mówi? (codzień, co drugi..) Z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Jaka pozycja i jak często? 23.01.06, 23:03 A może najpierw spróbuj praktycznie zajść w ciąże, bez zbytniego teoretycznego obciążenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola20 cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:26 Mam 20 lat, chodze do ginekologa, ale nigdy nie miałam robionej cytologii? Lekarz mi nigdy nic na ten temat nie mówił. Czy powinnam sama się go zapytać? Co ile należy wykonywać to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fabia Proporcja między estradiolem a progesteronem IP: *.pwr.wroc.pl 23.01.06, 12:38 Sprawdzałam ostatnio poziom estradiolu i progesteronu w drugiej fazie cyklu - wyszło, że mieszczę się w normach (E.= 221.6, a norma jest 80-273; P.= 12.8, a norma jest 5.16-18.56). Jednak pani ginekolog powiedziała mi, że mam złą proporcje między tymi hormonami -za mało progesteronu i przpisała mi ten hormon w tabletkach (GestoMikron). Czy rzeczywiście mam złą proporcję? Czy te tabletki mi pomogą? Nie rozhwieją bardziej równowagi? Dodam,że miałam w piersiach gruczolakowłokniaki - czy brak równowagi hormonalnej może być przyczyną ich powstawania? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: Proporcja między estradiolem a progesteronem 23.01.06, 23:05 Zmiany w gruczołach sutkowych czesto maja podłoże hormonalne. Albo zaufaj swojemu lekarzowi, albo go zmień. Nie można interpretowac wyników badań w oderwaniu od obrazu klinicznego. A ja tego włśnie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta-105 virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 23.01.06, 16:13 Witam serdecznie Pani Doktor mam takie pytanie, wróciłam dziś od lekarza, dostalam na grzybice betadine, fluconazole + virlix i zaczęłam się zastanawiać czy czasem lekarz się nie pomylił bo virlix to lek antyalergiczny więc jaki to ma związek z grzybicą pochwy? Teraz zgłupiałam i nie wiem czy wykupywać ten virlix czy to czysta pomyłka lekarza? dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? 23.01.06, 23:07 Betadine jest to srodek p/bakteryjny, Flukonazol - p/grzybiczy, Virilix - p/wirusowy. Często te infekcje wspólistnieją, więc może taki był zamysł twojego lekarza, aby na wszelki wypadek dać Ci leki na wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta-105 Re: virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 24.01.06, 11:06 Tydzień temu miałam pierwsze smarowanie nadżerki solcogynem i wtedy miałam III stopień czystości, wczoraj miałam kolejne smarowanie i w między czasie poczułam że objawy się nasiliły i że pewnie znowu mam VI stopień dlatego lekarz powiedział że trzeba mnie doustnie przyleczyć. Ale jeśli chodzi o betadine to gdzieś czytałam że on też oprócz działania p/bakteryjnego jest też na grzybice? Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? 24.01.06, 11:51 Betadine to lek antyseptyczny o działaniu p/bakteryjnym, p/grzybiczym, p/rzęsistkowym itd. Jako samodzielny preparat p/grzybiczy stosuje się ten lek rzadko, ale na pewno nie jest to błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola hormony po usunięciu jajników IP: 195.150.161.* 23.01.06, 18:35 Rok temu miałam usunięty drugi jajnik (pierwszy 4,5 roku temu). Macica została. Ze względu na to, że karmiłam piersią łykałam Cerazette. Karmienie zakończyłam niedawno i w najbliższym czasie wybieram się do lekarza. Wydaje mi się, że teraz chce mi przepisać Mercilon. Jednak wyczytałam, że tabletki antykoncepcyjne nie mogą zastąpić hormonalnej terapii w takim przypadku. Nie wiem jednak, czy powodem jest ewentualne złe moje samopoczucie, czy związane są z tym jakieś inne sprawy. Jaki jest Pani zdanie na ten temat? Jakie tabletki mają szansę być dla mnie najlepsze? Czy powinno się zrobić w celu dobrania tych tabletek jakieś badania, czy w takiej sytuacji są niepotrzebne, bo stan hormonów jest znany? Z góry dziękuję za odpowiedź. Dodam, że mam 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: hormony po usunięciu jajników 23.01.06, 23:08 A z jakiego powodu miałaś usunięte jajniki w wieku 30 lat????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: hormony po usunięciu jajników IP: 195.150.161.* 24.01.06, 08:07 Po raz pierwszy miałam cystę na jajniku dużych rozmiarów, która zajęła jajnik i nie dało się jajnika zostawić. Wtedy rozpoznanie ( z karty leczenia szpitalnego): tumor cysticus ovarii dextri. W zeszłym roku w listopadzie miałam cesarskie cięcie i podczas zabiegu usunięto mi torbiel (wydawało się dermoidalną)z 1/5 jajnika. Wynik histopatologii: atypically proliferating (borderline) serous tumor. Lekarz dał mi wybór: "docinamy" kawałek jajnika, pilnujemy, robimy CA-125 (które też może "kłamać") lub wycinamy cały albo i z macicą. Zdecydowałam się na docięcie, nawet (czego wcześniej nigdy nie robiłam) odbyłam kilka wizyt u energoterapeuty (a nuż pomoże). Oczywiście wiedziałam, że może się zdarzyć, że lekarze podczas zabiegu zdecydują inaczej. No i poszłam na laparoskopię i... obudziłam się bez jajnika. Lekarz uznał, że nie widać granicy zdrowej i chorej tkanki ani na wcześniej wyciętym kawałku ani na pozostałym jajniku. Przynajmniej ja tak zrozumiałam. Prawdę mówiąc nie mam ochoty tego drążyć, bo i tak sytuacja ta jest dla mnie jakimś koszmarem. Tak to właśnie było. Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: hormony po usunięciu jajników 24.01.06, 08:12 Nie ma potrzeby abyś stosowała tabletki anty, które zawieraja sztuczne estrogeny. Wydaje mi się że powinnas przejść na HTZ niskodawkowy. Trzeba wypróbowac jaka droga podania będzie dla Ciebie najlepsza, ponieważ wiele lat będziesz musiała te leki przyjmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska pigulki a bardzo dlugi okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:12 Zaczelam niedawno pierwsze opakowanie pigulek, zgodnie z zaleceniem lekarza od pierwszego dnia cyklu. Mimo to okres trwa juz 14 dni. Nie jest to tylko lekkie plamienie, ale regularne krwawienie, zastanawiam sie, czy ma to zwizak z pigulkami, moze z anemia do ktorej mam predyspozycje... Bardzo prosze o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pigulki a bardzo dlugi okres 24.01.06, 08:13 A moze napisz co przyjmujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Absurdalny wynik PRL po MTC 24.01.06, 09:18 Droga Pani Doktor, wczoraj odebrałam wynik PRL. Wyszedł 148 (norma 40-530) a po MTC az 7655. Czy to hyperprolaktynemia czynnosciowa? Czy w zwiazku z takim wynikiem moge miec problem z zajsciem w ciaze? Mam 29 lat. Czytam w internecie o prolaktynie i PCO i jestem przerazona. Dodam jeszcze, ze przez ostatnie 5 miesiecy mam nieregularne i bardzo bolesne miesiaczki. Od 2 tygodni przyjmuje lutenyl. Moje wyniki morfologii, za wyjatkiem HGB = 9.8, nie odbiegaja od normy. Kolejna wizyte u ginekologa mam wyznaczona dopiero za 1,5 miesiaca. Czy poziom PRL mozna ustabilizowac? Bardzo dziekuje Pani za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: pigulki a bardzo dlugi okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 01:11 novynette. To juz 15 dzien... mam dosc! Odpowiedz Link Zgłoś
koala.mb Re: pigulki a bardzo dlugi okres 25.01.06, 10:26 Tak może być przy pierwszym opakowaniu tabletek niskodawkowych. Trzeba dać trochę czasu organizmowi na przestawienie się na sztuczne hormony. Jesli to nie jest obfite krwawienie możesz poczekać, jesli natomiast wolisz to sprawdzić to zasięgnij opinii lekarza, który ma okazję Cię zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: pigulki a bardzo dlugi okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:28 dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: allie Usunięcie gruczolowłókniaka a zajście w ciążę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 07:38 Pani doktor, za dwa tygodnie mam mieć usuniętego gruczolowłókniaka z piersi. Chciałabym zajść w ciążę. Jak długo po zabiegu trzeba odczekać? Czy blizna na piersi szybko się goi? Odpowiedz Link Zgłoś
joisana Re: Usunięcie gruczolowłókniaka a zajście w ciążę 24.01.06, 11:06 Zanim Pani doktor odpowie, z własnego smutnego doświadczenia napiszę, że wszystko zależy od badania histopatologicznego wykonywanego po usunięciu guza. Dokładnej diagnostyki obu piersi. I opini onkologa prowadzącego. Piersi leczą w Polsce onkolodzy, musisz znaleźć dobrego i zaufać mu. Odpowiedz Link Zgłoś
aureliana augumentin-antybiotyk a tabl. anty 24.01.06, 12:47 niestety coldrex nie pomogl i zapisano mi antybiotyk augumentin. jest na ulotce napisane, ze moze oslabiac skutecznosc tabletek anty, na szczescie w najblizszym tygodniu nie bede tej skutecznosci' potrzebowac'. w zwiazku z tym mam pytanie- augumentin zaczynam brac( mam go brac przez 7 dni) przy 18tabletce z opakowania. rozumiem, ze po skonczeniu antybiotyku( 5 dzien przerwy miedzy opakowaniami)nie bede jeszcze zabezpieczona. od kiedy bede? juz na poczatku nowego opakowania? prosze o pomoc... Odpowiedz Link Zgłoś