Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb***********

• pianistka27 plamienie po stosunku. 18.01.06, 19:51
      od kilku miesięcy 2, 3 dni przed miesiączką. raz zdarzyło mi się krwawienie po
      stosunku. było to z 4 dni przed miesiączką. po tym krwawieniu do miesiączki
      utrzymywało się plamienie. w pierwszym momencie myślałam, że wcześniej dostałam
      miesiączkę. ale chyba nie. dwa dni po tym też współżyłam i nie było krwawienia.
      dodam, że są cykle, w których odczuwam ból po prawej stronie (jajnik..?).
      • pianistka27 Re: plamienie po stosunku. 18.01.06, 19:52
        tytuł miał być krwawienie po stosunku...
        • koala.mb Re: plamienie po stosunku. 18.01.06, 22:28
          Bez zbadania Cię nie jestem w stanie postawić diagnozy sad
    • Gość: Kacha witaminiy a antykoncepcja IP: *.bielsko-biala.sdi.tpnet.pl 19.01.06, 08:06
      Witam czy mogłaby Pani udzielic mi rady na temat tego czy przy stosowaniu
      antykoncepcji(a konkretnie Evry)moge kontynuowac kuracje witaminami Silica na
      włosy i paznokcie i kuracje wspomagajaca odchudzanie Chromem??
      dziekujewinkpozdrawiam
      • koala.mb Re: witaminiy a antykoncepcja 19.01.06, 11:01
        Nie słyszałam, zeby wymienione przez Ciebie zwiazki wchodziły w interakcje z
        Evrą.
    • Gość: klarcia plamienia po biopsji- jak długo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 08:54
      Biopsję miałam 3 dni temu. Była bardzo bolesna. Nadal mam plamienia po niej. Czy to normalne? Czy powinnam zgłosić się do lekarza?
      • koala.mb Re: plamienia po biopsji- jak długo? 19.01.06, 11:02
        A biopsję czego miałaś wykonywaną???
        • Gość: klarcia Re: plamienia po biopsji- jak długo? IP: *.devs.futuro.pl 19.01.06, 20:20
          endometrium macicy.
          • koala.mb Re: plamienia po biopsji- jak długo? 19.01.06, 22:33
            Nie wiem z jakiego powodu miałaś wykonywana biopsje, nie wiem jak duzo
            materiału było pobrane, jak wyglądał. Za mało mam danych. Spytaj lekarza
            wykonujacego zabieg, łatwiej będzie mu coś wiażacego odpowiedzieć.
    • Gość: aga Antykoncepcja a fluoksetyna IP: *.dolsat.pl 19.01.06, 09:02
      Pani Doktor, właśnie zaczęłam zaplanowane na kilka, kilknaście miesięcy miesięcy
      farmakologiczne leczenie depresji. Teraz biorę fluoksetynę. Nie mogę sobie w
      żadnym wypadku pozwolić na ciążę i mam problem odnośnie antykoncepcji. Spiralka
      odpada, trzecia generacja pigułek też, bo się fatalnie po niej czułam, po
      drugiej mam problemy z cerą, a niestety dopiero od roku cieszę się jako takim
      wyglądem (a zbiliżam się do 30-tki), więc nie chcę tego psuć. Zastanawiam się
      nad Evrą. Stosowałam ją dwa miesiące, było w miarę dobrze, bóle piersi dość
      silne, ale reszta ok. Przerwałam wystraszona wynikami badań opublikowanymi na
      stronie Ortho_Evry. I teraz moje pytanie-czy hormony można w ogóle brać przy
      fluoksetynie i co byłoby najodpowiedniejsze. Acha, boje się trochę tej dużej
      dawki estrogenów w Evrze, bo moja mam choruje na estrogenozależny nowotwór
      piersi (ja mam wyniki BRCA1 w porządku). Z góry dziękuję za jakąś radę.
    • domka1 zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 10:33
      dzień dobry

mam następujący problem, pod koniec ciąży wykryto u mnie zmianę w piersi, od
      razu w szpitalu zrobiono mi usg i biopsję
      wynik usg: zabrodawkowo w sutku lewym owalna, ograniczona zmiana lita o
      wymiarach 19x11x22 mm
      wynik biopsji: nieliczne komórki nabłonka przewodowego, niektóre z cechami
      wydzielania, bez atypii. obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej

od porodu nie byłam jeszcze u lekarza (minęło 6 miesięcy) i nie wiem czy
      wystarczy iść do ginekologa czy lepiej do lekarza innej specjalności
      (onkologa?)
      czy może mi Pani dr napisać jakie jest dalesze postępowanie przy tego rodzaju
      zmianach (w szpitalu nie udzielono mi żadnych informacji)

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
      • koala.mb Re: zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 11:07
        Wydaje mi sie że powinnaś przed wizytą wykonać usg piersi. Być może zmiany już
        nie ma. Onkolodzy najlepiej moim zdaniem znaja się na zmianach w sutkach
        najlepiej, więc radziłabym ze zmianą udać się do onkologa, chociaż niestety
        ginekolog powinien Cię zobaczyć też.
        • bajula Tyłozgięcie macicy a spirala 19.01.06, 15:11
          Dzień dobry,

Mam założoną od 7 m-cy spiralkę NOVA T. Bardzo dobrze ją toleruję, nie mam
          krwawień, mniej bolesne miesiączki, lecz martwi mnie jeden problem. Naczytałam
          się na forum, iż spirala niezbyt dobrze zabezpiecza przed ciążą w przypadku
          tyłozgięcia macicy, a właśnie ja mam. Dodam, że mam 30 lat i jedno dziecko.
          Szczerze mówiąc bardzo się wystraszyłam i nie wiem co o tym sądzić. Bardzo
          proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję
          Pozdrawiam

Basia
        • domka1 Re: zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 16:39
          bardzo dziękuję za odpowiedź
          nie wiedziałam, że taka zmiana może się wchłonąć
          a czy takie rzeczy się wycina, czy zostawia i obserwuje?
          • koala.mb Re: zmiana lita sutka - co dalej? 19.01.06, 19:02
            Ciąza jest fizjologicznym stanem, jednak różne zmiany niefizjologiczne w niej
            występujące moga po rozwiązaniu zniknąć. Jeśli przetrwa, to powinno się ją
            usunąć.
    • mandy5 czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatków 19.01.06, 15:02
      Witam. Mam pytanie. W październiku poszłam do lekarza zrobić cytologię i przy
      okazji zapytać lekarza o kłucie w okolicy pęcherza. Podczas badania( bardzo dla
      mnie bolesnego) stwierdził zapalenie przydatków, nie robił mi ani usg, ani
      cytologii - choć ta i tak pewnie wyszła by źle. Od razu dostałam
      antybiotyk,ponadto distreptazę i diclac, a po wybraniu, na następnej kontroli
      dostałam następny i tak za każdym razem W sumie wybrałam ich pięć (do
      stycznia) .Ponadto na drugiej wizycie
      spóźniał mi się okres, ale lekarz wykluczył ciążę,ponadto od 3 lat mam założoną
      wkładkę kiedy po 15 dniach spóźnienia pojawił się z miejsca kazał mi brać
      lutenyl od 16 do 25 dnia cyklu, żeby nie doszło znów do zatrzymania. Koleżanka,
      która pracuje w szpitalu bardzo się zdziwiła, że nie wyjął mi wkładki, bo jak
      stwierdziła to jest pierwsza rzecz, którą powinien lekarz zrobić przy tej
      chorobie. Ból odczuwałam tylko w połowie cyklu, ale był bardzo silny.Za namową
      poszłam do innego lekarza,który po badaniu i zrobieniu usg powiedział mi, że u
      mnie nigdy nie było zapalenia przydatków, wkładka jest na swoim miejscu,a ból
      który czułam mogły powodować skurcze macicy podczas owulacji. Nakazał mi
      odstawienie wszystkich leków natychmiat. Okazało się że leki brałam zupełnie
      niepotrzebnie, a teraz muszę wyleczyć drożdże,które zawdzięczam kuracji
      antybiotykowej. Pani doktor czy to możliwe, żeby lekarz aż tak się pomylił?? i
      w takim razie dlaczego miałam opóźniony okres, aż o 15 dni??Chciałabym też
      wiedzieć, czy jeśli ktoś chorował na zapalenie przydatków badanie usg wykazuje
      jakieś zmiany?? Proszę o odpowiedź, gdyż teraz mam zupełny mętlik w głowie.
      Niewiem jak mam się ustosunkować do dwóch tak różnych diagnoz.
      • koala.mb Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 19.01.06, 22:24
        Po prawidłowym leczeniu stanu zapalnego przydatków zmiany moga całkowicie
        ustapić i nie byc stwierdzalne badaniem ginekologicznym. Badanie usg natomiast
        jest badaniem dodatkowym, w zapaleniu przydatków wykonywanym głównie w celu
        różnicowania z innymi chorobami. Samo zapalenie przydatków w obrazie usg może
        byc widoczne jako zatarta struktura jajnika, powiększone jajniki, wodniak
        jajowodu, płyn w Zatoce Douglasa, jednak nie sa to objawy stałe. Rzeczywiście w
        przypadku zapalenia przydatków powinno sie usunąc spiralę, gdyz stanowić ona
        może stały rezerwuar bakterii i powodowac nawracające zaostrzenia choroby.
        Zatrzymanie miesiaczki , podobnie jak nieprawidłowe krwawienia mogą byc
        nastepstwem zapalenia przydatków poniewaz objęte procesem zapalnym jajniki
        nieprawidłowo pracuja w zakresie hormonalnym. ból okołoowulacyjny, szczególnie
        w obecności wkładki moze byc bardzo silny i nieprzyjemny. Nie umiem
        odpowiedziec na pytanie który lekarz ma rację, bo diagnozy stawiane były w
        sporym odstępie czasu.
        • mandy5 Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 02.02.06, 20:10
          Witam ponownie pani doktor.
          Pisałam wcześniej o dwóch różnych diagnozach. Ale niestety muszę wrócić do tego
          tematu. Za radą lekarza odstawiłam lutenyl i miesiączka pojawiła się u mnie
          dokładnie w 24 dniu ( zwykle normalne cykle mam 28-30 dni). Ucieszyło mnie to
          bardzo, bo myślałam, że tamte przeżycia mam już za sobą. Dokładnie mówiąc
          miesiączka zaczęła się 27.01. Zwykle trwa 7-8 dni i jest obfita, ale tak mam
          od zawsze. Dokładnie 30. 01 wyczułam w lewej pachwinie guzek (dosyć duży)
          Poszłam do lekarza rodzinnego, pani doktor stwierdziła obustronne powększenie
          węzłów chłonnych i zleciła mi badania ogólne. Wyniki nie budzą jej zastrzeżeń (
          jedynie hemoglobina jest trochę za niska ( 11,7) oraz (OB 21mm). Pani doktor
          kazała mi niezwłocznie udać się do ginekologa wykonać jeszcze raz usg oraz
          cytologię, bo przypuszczalnie powiększenie jest związane ze stanem zapalnym
          dróg rodnych. Ponadto skierowała mnie do poradni hematologii na usg węzłów
          chłonnych ( by jak stwierdziła upewnić się)W związku z tym mam pytanie :
          - czy powiększenie węzłów w pachwinie może być spowodowane nieprawidłowym
          funkcjonowaniem jajników( przecież od 19 stycznia - a wtedy miałam robione usg -
          minęło raptem 12 dni( i wszystko było w porządku)czy może przyczyna leży gdzie
          indziej?
          - czy w takim raziejeśli mam jakiś stan zapalny dróg rodnych, powinnam usunąć
          wkładkę ?
          Przepraszam, że tak dużo szczegółów podaję, ale naprawdę jestem troszkę
          uprzedzona do lekarzy w Kielcach i chciałabym się doinformować w tym temacie.
          Będę Pani dozgonnie wdzięczna za odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam.
          • koala.mb Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 03.02.06, 14:46
            Przy zapaleniu przydatków węzły chlonne mogą być powiększone jedynie w
            przypadku zapaleń swoistych. "Zwykłe" zapalenie przydatków takich objawów nie
            powoduje.
            • mandy5 Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 13.02.06, 16:07
              Witam Pani doktor!!!
              8 lutego zrobiłam usg narządów i węzłów. Oto wyniki
              macica - 31x69mm o prawidłowej echostrukturze
              Endometrium - 8 mm /OM 27.02.06/
              W jamie macicy prawidłowo położona spirala IUD
              Prawy jajnik wym - 20x31mm
              Lewy 23x32
              Jajniki o prawidłowej echostrukturze, płynu w jamie Douglas`a nie stwierdzam
              Węzły chłonne biodrowe o wymiarach 7x18, 7x24, 8x25, 7x26 częściowo zmienione
              zapalnie(przewaga zatoki tłuszczowej nad tkanką limfatyczną)

Radiolog który mi robił usg powiedział, że nie ma potrzeby iść do poradni
              hematologii, ale konieczna jest wizyta u ginekologa, gdyż są zmiany w węzłach
              stare i zupełnie nowe.

Pani Doktor proszę mi powiedzieć ( o ile Pani może to zrobić) zlecenia jakich
              dodatkowych badań mam oczekiwać od ginekologa i ewentualnie na co mam się
              przygotować Chciałabym również wiedzieć co może być przyczyną powiększenia tych
              węzłów.
              Wiem, że diagnozy na odległość nie postawi Pani i nawet tego nie oczekuję, ale
              bardzo proszę o radę.
              Dziękuję Pani bardzo i pozdrawiam cieplutko.
              • koala.mb Re: czy usg wykaże zmiany przy zapaleniu przydatk 14.02.06, 10:21
                Jedynym badaniem które może być wiążące jest laparoskopia. Umożliwi ona
                pobranie wycinków z węzłów i da odpowiedź o co chodzi.
                • mandy5 Re: badanie moczu, a powiększone węzły 18.02.06, 13:39
                  Pani Doktor.
                  Byłam u ginekologa, który po badaniu zapewnił mnie, że wszystko jest ok. ( więc
                  owo powiększenie węzłów nie jest związane ze sprawami ginekologicznymi. W
                  dodatku sprawdził mi pozostałe węzły i okazało się, że te też są powiększone,
                  ale nieznacznie.
                  Jednak podczas badań okresowych w ogólnym badaniu moczu wyszły mi ślad białka,
                  ślad ciał ketonowych oraz ślad krwi
                  Pani Doktor czy to może mieć związek ( i jeśli tak to jaki) z powiększeniem
                  węzłów chłonnych?
                  Ponadto mam jeszcze jedno pytanie
                  Lekarz zaproponował mi wymianę wkładkibo stwierdził, że już nie daje pełnego
                  zabezpieczenia( obecnie mam ją już 3 lata ( a dokładnie w marcu będzie równe 3 -
                  jest to wkładka copper T model TCu 380, Na ulotce jest jednak napisane, że
                  należy je wymieniać conajmniej raz na 6 lat. Wiem, że na ulotkę nie mam co
                  patrzeć, ale mam pytanie, skoro nic się nie dzieje niepokojącego czy
                  rzeczywiście powinnam wymienić wkładkę na inną ?
                  Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!!

• koala.mb Re: badanie moczu, a powiększone węzły 18.02.06, 14:23
                    Nie wiem czemu wkładka nie miałaby Cię zabezpieczać. Rozumiem, że można ja
                    wymienić po 5 latach, nie czekajac az minie termin ważności, ale po 3? Może
                    Twój ginekolog ma wiecej danych na Twój temat niż ja, stąd ta propozycja? Węzły
                    chłonne moga byc powiększone odczynowo, na skutek infekcji która przebyłas, a o
                    niej nie wiesz np. jakaś infekcja wirusowa? Jeśli lekarz wykluczył przyczyny
                    ginekologiczne, to trzeba szukac gdzieindziej. Badanie moczu moim zdaniem
                    trzeba powtórzyć i jesli wynik będzie podobny pokazac interniscie.
                    • mandy5 wymiana wkładki?? 18.02.06, 16:47
                      Pani Doktor mnie też zdziwiła ta propozycja lekarza, bo jak zdecydowałam się
                      założyć wkładkę usłyszałam dokładnie to co Pani napisała, że do 5 lat mogę mieć
                      wkładkę ( choć na ulotce wyczytałam, że 6)
                      Jedynym mankamentem jest to, że poprzedni cykl miałam skrócony (24 dni, a
                      normalnie mam 28 o czym pisałam już wcześniej, a teraz w 21 dniu pojawiło się
                      lekkie krwawienie (dokładnie trwało to 2 dni), teraz mam plamienia, ale
                      plamienia mam od czasu założenia wkładki i bardziej bym się zdziwiła gdyby ich
                      nie było. Poza tym wszystko jest ok, wkładka jest umieszczona prawidłowo, nic
                      niepokojącego się nie dzieje. Lekarz nie powiedział mi dlaczego chce wymienić
                      wkładkę, usłyszałam tylko, że nie zabezpiecza mnie już tak jak powinna,a może
                      te dwa skrócone cykle są wynikiem odstawienia lutenylu ( ostatni wzięłam w
                      grudniu - przy tym powiedzmy zapaleniu przydatków, ale o tym lekarz doskonale
                      wie, bo sam mi kazał go odstawić. Niewiem może miał na myśli to krwawienie,
                      teraz mam poczekać aż skończy się miesiączka i zgłosić się na badanie
                      cytologiczne ( i oczywiście wyjęcie wkładki). Ale skoro wszystko jest tak jak
                      być powinno ( a to są słowa lekarza)czy Pani zdaniem powinnam się zdecydować na
                      usunięcie wkładki? bo przyznam szczerze, że wolałabym ją jeszcze zostawić.
                      Pozdrawiam serdecznie.
                      • bach28 posiewy? 18.02.06, 16:57
                        Witam serdecznie
                        I mam pytanie czy przy II wyniku cytologii, ujemnej chlamydii mykoplazmie
                        ureoplazmie, powinnam zrobić jeszcze jakieś posiewy przed rozpoczęciem starań o
                        dziecko?
                        Mam za sobą jedną "normalną" ciąze i dwie obumarłe w 8tc od ostatniego zabiegu
                        mija własnie 7 miesiecy.
                        Z góry dziękuje za odpowiedź
                        • koala.mb Re: posiewy? 18.02.06, 21:12
                          proponuje wykonać badanie w kierunku cytomegalii i toxoplazmozy oraz Hbs.
                          • bach28 Re: posiewy? 19.02.06, 13:16
                            wszystkie te badannia wykonałam plus jeszcze dodatkowo wiele innych jak np przec
                            antykardiolipinowe, badanie nasienia męża, badania genetyczne wszystko w
                            porządku wiec zasatanawiałam się jeszcze nad posiewami dodatkowymi (mój gin
                            uwazą ze sa niepotrzebne)czy są jeszcze jakieś bakterie ktyóre mogą powodowac
                            straty ciązy na tak wczesnym etapie?
                            Bardzo serdecznie Pani dziękuje
                            • koala.mb Re: posiewy? 19.02.06, 13:31
                              Bardzo czesto nie wiadomo jaka jest przyczyna. Możesz oczywiście nadal drążyc
                              temet, jednak nie wiem czy to cokolwiek wniesie do sprawy.
                              • bach28 Re: posiewy? 19.02.06, 13:38
                                jasne rozumiem...
                                dziś jest 4dc czy w momencie kiedy skończy się moja miesiączka mogę zastosować
                                Lactovaginal i jednoczesnie rozpocząc starania o dziecko?
                                jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedzi
                      • koala.mb Re: wymiana wkładki?? 18.02.06, 21:10
                        Przyznam się, że nie do końca rozumiem sposób myslenia Twojego lekarza. Jesli
                        uważał ze z jakiegoś powodu wkładka u Ciebie jest zbedna to w pierwszej
                        kolejności powinien ją był usunac kiedy rozpoznał u Ciebie zapalenie
                        przydatków. To jest w takich przypadkach pierwszy krok w leczeniu. Natomiast
                        teraz nie wiem o co chodzi, tym bardziej nie moge Ci nic radzić. Nie badałam
                        Cię, nie prowadze, wiec nie moge zdecydować za Ciebie i Twojego lekarza. Może
                        go zmień?
                        • mandy5 Re: wymiana wkładki?? 19.02.06, 21:40
                          Witam Pani Doktor
                          Niewiem może trochę chaotycznie napisałam, ale już wyjaśniam
                          Ja właśnie zmieniłam lekarza. Nie chodzę już do tego Pana który mnie leczył na
                          zapalenie przydatków( i stwierdziwszy zapalenie nie zaproponował usunięcia
                          wkładki).
                          Obecnie jestem prowadzona przez innego lekarza ( tego który mi kazał odstawić
                          wszystkie leki włącznie z lutenylem ) a ponieważ w krótkim czasie wystąpiło u
                          mnie powiększenie węzłów i internista odesłał mnie do ginekologa(by wykluczyć
                          lub potwierdzić przyczynę ginekologiczną). Lekarz ten wykluczył sprawy
                          ginekologiczne, stwierdził, że wszystko jest ok, ale zaproponował mi zmianę
                          wkładki twierdząc, że nie daje już takiego zabezpieczenia jakie powinna. ( a
                          jak już pisałam mam ją prawie 3 lata) Niestety nie zapytałam lekarza na jakiej
                          podstawie tak twierdzi, skoro wszystko jest ok ( faktem jest, że poprzednio -
                          styczeń - miałam skrócony cykl, który trwał 24 dni, a nie 28-30 jak zwykle, a
                          ponadto teraz w 21 dniu cyklu pojawiło się nieznaczne krwawienie, które trwało
                          2 dni, o czy poinformowałam lekarza, ale być może jest to spowodowane
                          odstawieniem lutenylu, który brałam przez 3 m-ce )
                          - czy owo krawienie mogło być spowodowane odstawieniem lutenylu w grudniu, czy
                          może być inna przyczyna np wkładka (i dlatego lekarz zaproponował zmianę?)
                          Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie.
                          • koala.mb Re: wymiana wkładki?? 21.02.06, 10:49
                            Nie potrafię odpowiedziec na Twoje pytanie. Nie badałam Cię, a informacje które
                            mi podajesz na pewno nie sa całoscią obrazu na podstawie których mogłabym
                            cokolwiek więcej niż juz pisałam powiedzieć. Jesli lekarz, który Cię prowadzi
                            twierdzi, że trzeba wkładkę usunąc to pewnie tak jest. Ja mogę tylko ogólnie
                            wypowiedziec się na temat działania wkładki. Twoje objawy (plamienia, skrócony
                            cykl) nie świadczą o tym, że wkładka przestała działać, jednak może lekarz
                            dostrzegł że jej działanie na innej podstawie jest zmniejszone? Nie wiem.
                            • mandy5 Re: wymiana wkładki?? 21.02.06, 20:49
                              Dziękuję bardzo Pani Doktor.
                              Bardzo się cieszę, że jest Pani na forum, czasem dobrze jest gdy ktoś może nam
                              podpowiedzieć, czy rozwiać wątpliwości.
                              Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz gorąco dziękuję.
    • mysza_23 Re: Jakie witaminy przy Dianie35 19.01.06, 15:38
      Gdy lekarz przepisywał mi Diane35, od razu polecił,bym przyjmowała co drugi
      dzień witaminy VITA-FEM.Musze brać witaminki(niedobór magnezu,itp.) Twierdził,ze
      (konkretnie ten preparat) lepiej wpływa na przyswajanie hormonów itp.I jest on
      szczególnie dobrze przyswajalny przez ogranizm przy braniu tabletek
      hormonalnych,dobrze z nimi współgrają.Ale czy tylko te tabletki??? czy zamiast
      VITA-FEMu moge łykac Centrum czy Falvit???A może sa jeszcze inne preparaty
      witaminowe,które szczególnie sa zalecaniu przy przyjmowaniu tabletek
      hormonalnych??
    • Gość: Maria Wynik cytologii, stan zapalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 17:56
      Mój wynik:
      Wczesna estrogenna reakcja nabłonka pochwy - 8 dz. cyklu
      Obfita flora bakteryjna
      Wysoka leukocytoza
      Obecne pojedyncze atypowe kom. nabłonka wielowarstwowego płaskiego o
      nieokreślonym znaczeniu /ASC-US/
      Prawidłowe kom. endocerwikalne
      wskazana kontrola cytologiczna po leczeniu p/zapalnym
      Grupa cytologiczna wg Papanicolaou II
      ..............................................
      Rozumiem, że to stan zapalny i powinnam iść do ginekologa na leczenie.
      Moje pytania:
      1/. Czy to może mieć związek z nadżerką? - na ostatnim badaniu ginek. (ok 3
      miesiące temu usłyszałam że mam małą nadżerkę ale jak wyniki są dobre to nic
      nie robimy)
      2/. Czy to może mieć związek z zapaleniem pęcherza, które miałam ostatnio (1,5
      miesiąca temu) i jak się okazuje nie jest wyleczone, znów złe wyniki moczu i
      kolejny antybiotyk?
      3/. Jaki to ma wpływ na współżycie seksualne, czy ja mogę zarazić mojego
      partnera, albo mogłam się zarazić stanem zapalnym od niego?
      4/. Na czym polega leczenie stanu zapalnego?
      5/. Skąd się bierze i co zrobić żeby w przyszłości do niego nie dopuścić.
      ..............
      Przepraszam, że długie i dziękuję za pomoc.

• koala.mb Re: Wynik cytologii, stan zapalny 19.01.06, 22:42
        1)tak, ale nie musi 2) nie 3)zalezy jaki jest to stan zapalny 4)stosowanie
        srodków dopochwowych p/zapalnych 5)o to zapytaj swojego lekarza - nie wiem
        jakie czynniki wchodza w grę w Twoim konkretnym przypadku
        • Gość: Maria Re: Wynik cytologii, stan zapalny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 19:33
          mam jeszcze pytanie do pkt 3 czy jeśli byłby to stan zapalny przenoszony drogą
          płciową, czy używanie prezerwatywy zabezpiecza przed tym w 100 procentach,
          • koala.mb Re: Wynik cytologii, stan zapalny 26.01.06, 09:54
            W 100% przed różnymi problemami zabezpiecza wstrzemięźliwość smile), natomiast
            prezerwatywa na pewno czyni to w dużym stopniu.
            • Gość: Maria Wynik czystości pochwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 16:55
              Proszę mi powiedzieć czy wynik jest dobry (tak mi się wydaje) czy też powinnam
              iść do lekarza go pokazać:
              ..........................................
              Stopień czystości pochwy - I obecne tylko pałeczki Doderlaina
              Flora bakteryjna - skąpa
              Pałeczki Doderlaina - pojedyncze
              Inne bakterie - brak
              Trichomonas vaginalis - nieobecny
              Grzyby - nieobecne
              Leukocyty - brak
              ......................................
              Dodam, że po wcześniejszym wyniku cytologii byłam u lekarza i miałam zapisane
              przez 10 dni czopki dopochwowe (Metronidazoli 0,5, Nistatyni 100.000,-
              Amoxycylini 0,5 : Ac. bolici 0,3 : Ol. cacao q.s. : M.f.globvag) to jest wynik
              badania wykonanego po leczeniu. W tym samych czasie zażywałam też antybiotyki
              (w sumie 20 dni) na zapalenie pęcherza (teraz wyleczone).
              Czy na tej podstawie można stwierdzić skąd się wziął u mnie stan zapalny
              pochwy, jak również bardzo proszę mi powiedzieć (O ile to możliwe) jak uniknąć
              tego w przyszłości.
              Bardzo dziękuję za pomoc,
              • koala.mb Re: Wynik czystości pochwy 23.02.06, 19:46
                Na pewno powinnas skontaktowac sie z lekarzem po leczeniu stanu zapalnego.
                Wynik rozmazu jest bardzo dobry, jednak to lekarz powinien wypowiedzieć sie jak
                ten stan utrzymać.
    • Gość: eda Co to jest kandydoza pochwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 18:57
      Dobry wieczór.
      Mam pytanie do Pani. Co to jest kandydoza pochwy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • koala.mb Re: Co to jest kandydoza pochwy 19.01.06, 19:03
        Grzybica wywołana grzybami Candida sp.
      • joisana Re: Co to jest kandydoza pochwy 19.01.06, 19:14
        Popularnie określamy ją grzybicą pochwy, tj. zakażenie pochwy drożdżakami z
        rodzaju candida,
        istnieje forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=30155
        czy naprawdę nie można skorzystać z forumowej wyszukiwarki tudzież google?
        I z powodu prostej, łatwej do sprawdzenia sprawy zawracać głowe Pani doktor?
    • taaka1 Powiększona macica 19.01.06, 20:04
      O czym to świadczy? Pani doktor powiedziała mi że nie mam mięśniaków, ale
      macica jest troche powiększona i mam stan zapalny.
      • koala.mb Re: Powiększona macica 20.01.06, 10:33
        Trudno mi interpretować sformułowania lekarza, jesli nie badałam Cię i nie mam
        żadnych danych na Twój temat.
    • kachna.a niskie ciśnienie a pigułki 19.01.06, 21:02
      Miewam (trzy - cztery razy w miesiącu) gwałtowne spadki ciśnienia, utrudniające
      normalne funkcjonowanie (bardzo silne bóle głowy, pulsowanie w skroniach,
      zawroty głowy) jestem juz umówiona w tej sprawie na wizytę lekarską, ale
      chciałabym się dowiedzieć czy taka przypadłośc jest przeciwskazaniem do dalszego
      zazywania pigułek (femoden). Biorę je od 5 lat. Poza tymi "atakami" ciśnienie
      prawidłowe.
      • koala.mb Re: niskie ciśnienie a pigułki 20.01.06, 10:35
        Tabletki antykoncepcyjne raczej podwyższaja niz obniżaja ciśnienie tętnicze.
        Proponuje najpierw zdiagnozować dolegliwości, później zastanawiać się nad
        kontynuacją lub przerwaniem antykoncepcji.
    • Gość: Ola za wysoka prl - powtórzyć badanie? IP: *.21.pl / *.21.pl 20.01.06, 20:19
      Pani doktor, zrobiłam badanie prl w 9 dc i wyszła mi 27,06 ng/ml. Ponieważ
      staramy sie o dziecko i mam starsznie długie cykle po odstawieniu 10 miesięcy
      temu pigułek anty ałam się czy nie mam zaburzeń ze strony tego hormonu co
      podobno blokowac moze owu. pani w labolatorium powiedziła ze dopiero powtórzenie
      badania po tzw. obciązeniu pokaze czy faktycznie cos jest nie ok. Ale z drugiej
      strony przekroczenie normy jest niewielkie bo podałaze do 25 ng/ml jest ok.
      Robić to badanie jeszcze raz, wydawać kase, czy darowac sobie ?
      • koala.mb Re: za wysoka prl - powtórzyć badanie? 20.01.06, 20:44
        Test z Metoclopramidem wykonuje się celem wykrycia tzw. hiperprolaktynemii
        czynnościowej. jesli już bez podania leku prl jest powyżej normy, znaczy to że
        coś jest nie tak i wydaje mi się że nie ma sensu tego testu wykonywać. pytanie
        natomiast jest czy należy to leczyc. Uważa sie że do leczenia kwalifikuja się
        dopiero kobiety z wynikami prl powyżej 50 ( tak zalecaja endokrynolodzy).
        Ginekolodzy leczą juz przy niższych wartosciach. To zalezy od tego czy masz
        owulacje czy nie.
        • Gość: Ola Re: za wysoka prl - powtórzyć badanie? IP: *.21.pl / *.21.pl 22.01.06, 20:15
          Dziękuję za odpowiedż. A jak mam sprawdzić czy mam owulację, jeśli ze śluzem u
          mnie w ogóle cieńko a temperatury nie mierze z uwagi na zmianowy system pracy.
          Czy stwierdzenie czy mam owulacje jest możliwe tylko przez montorowanie cyklu
          przy pomocy USG?
          • koala.mb Re: za wysoka prl - powtórzyć badanie? 23.01.06, 13:30
            USG jest jedną z lepszych metod monitorowania owulacji.
    • misia72 Pytanie o Primolut Nor 21.01.06, 08:26
      Juz od jakiegos czasu cierpie na krwawienia miedzymiesiaczkowe spowodowane
      zaburzeniami hormonalnymi. Uprzednio zazywalam preparat Cyclosa, a podczas
      ostatniej wizyty (gdy nie bylo poprawy) lekarka zapisala mi Primolut-Nor w dawce
      1x dziennie 2 tabletki przez 25 dni, potem 4 dni przerwy. Moja pani doktor
      zapewnila o rownoczesnym dzialaniu antykoncepcyjnym tych tabletek w zwiazku z
      podwojna dawka. Przeczytalam w ulotce, ze Primolut takich wlasciwosci nie ma i
      ze nalezy zadbac o odpowiednie, dodatkowe zabezpiecznie. Komu wierzyc?
      Bylabym ogromnie wdzieczna za odpowiedz!
      • koala.mb Re: Pytanie o Primolut Nor 21.01.06, 18:11
        Nie wiem jakie masz zaburzenia hormonalne, ale Primolut Nor może działać
        antykoncepcyjnie w połączeniu z estrogenami. Można liczyć na to, ze zwiększenie
        dawki spowoduje zmiany w sluzie szyjkowe, które uniemożliwią plemnikom
        penetrację oraz wyblokuje przysadkę, jednak trzeba byłoby w tym celu przyjmować
        lek bez przerwy. Trudno mi powiedziec komu masz ufać. Twój lekarz zna Cie
        najlepiej, wobec tego chyba wie co mówi?
        • misia72 Re: Pytanie o Primolut Nor 22.01.06, 12:32
          bardzo dziekuje za odpowiedz.
    • lakoniaa dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 18:02
      Mam 19 lat od jakiś 2 miesiecy nie odstałam okresu...Nic mnie nie boli,czuje sie
      znakomicie, wiec tym bardziej mnie to zastanawia...
      czy mozliwe ze moge za to wina obarczyc moj "studencki"tryb zycia?tzn jem w dosc
      duzy odstepach i w mniejszych ilosciach niz moje rowiesniczki...-to nie jest
      zadna dieta,po prostu jem tyle ile potrzebuje.

bo ciąze chyba moge wykluczyć(spałam z chłopakiem,ale w doslownym tego slowa
      znaczeniu... nie uprawialismy seksu!)

bardzo prosze o odpowiedz...
      • koala.mb Re: dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 18:05
        Z dużym szacunkiem, ale to jest pytanie z serii dlaczego mam pryszcza na nosie.
        Nie wiem, nie badałam Cię, nic o sobie nie napisałaś oprócz kilku zdawkowych
        słów. Brak miesiączki sugeruje, ze w Twoim organizmie cos jest nie tak i trzeba
        to zdiagnozować, później byc może leczyc.
        • lakoniaa Re: dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 18:50
          chętnie udziele dalszych informacji...tylko prosze mi powiedzieć jakich...
          • koala.mb Re: dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 21:30
            Ja mysle, że forum to nie jest dobre miejsce do stwiania diagnozy. Musi to
            zrobić lekarz, który bedzie miał okazje Cię zbadać, może wykonać badanie usg
            oraz jesli to bedzie konieczne zaplanowac diagnostyke.
            • lakoniaa Re: dlaczego nie mam okresu? 21.01.06, 21:56
              ale to chyba nie ciąża?!
              • koala.mb Re: dlaczego nie mam okresu? 22.01.06, 14:35
                Zrób test, to bedziesz wiedziała.
                • madzia295 plastry a brak okresu 25.01.06, 16:31
                  witam serdecznie,i choc sadze ze moj problem jest dosc banalny w porównaniu z
                  niektórymi tu przedstawianymi,jednak zaryzykuje.a nóż.uzywam plastrow evra 4
                  miesiąc,dotad wszystko ok,oprocz koszmarnego samopoczucia przez pierwsze dwa
                  mies.przy drugim plastrze,no i niespodzianki w postaci miesiaczki co 20 dni w
                  drugim mies.uzywania.a teraz problem nastepujacy:mam tydz. bez
                  plastra,dostawalam okres od razu w pierwszy dzien po odklejeniu,a teraz
                  nic.trzeci dzien i nic.niby czuje sie jak przed,jednak nic z tego nie wynika.czy
                  przy stosowaniu samego plastra moglam jakims cudem zajsc w ciaze??!!-stosuje od
                  poczatku zgodnie z zal.nigdy sie nie spoznilam,zapomnialam.z tego co pamietam to
                  "feralne"wspolzycie moglo miec miejsce zaraz po okresie,pierwszego lub drugiego
                  dnia z plastrem.bardzo prosze p.dr.o odpowiedz!pozdrawiam Magda
                • Gość: Justyna druga ciąża też zagrożona?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 17:03
                  z pierwszą ciążą od samego początku miałam problemy.Już w 9 tygodniu miałam
                  krwawienia (przyjmowałam Luteinę), w 24 tygodniu po raz kolejny krwawienia i
                  dodatkowo skurcze i rozwarcie, dostałam wtedy 2 zastrzyki Kaprogest. W 30 tyg
                  sytuacja się powtórzyła z tym, że już bez krwawien ( dostałam wtedy jakieś
                  kroplówki).Za każdym razem spędziłam ok tygodnia w szpitalu z zaleceniem
                  leżenia. Teraz jestem w 2 ciąży ( 21 tydzień).Lekarz od początku twierdzi że
                  jest wszystko ok, ale zapobiegawczo daje leki. Do 16 tygodnia przyjmowałam
                  Luteinę, a teraz raz na tydzień zastrzyk - Kaprogest.Nadmieniam że pierwszy
                  poród miał miejsce w kwietniu 2005r.Czy pani zdaniem konieczne jest
                  przyjmowanie Kaprogestu jeśli nic złego się nie dzieje??
                  • koala.mb Re: druga ciąża też zagrożona?? 18.02.06, 21:14
                    Myślę, że tak jest bezpieczniej. Najczęsciej nieznana jest przyczyna zagrozenia
                    porodem przedwczesnym, dlatego też w następnej ciązy może sytuacja się
                    powtórzyć. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
    • Gość: Kama Zgaga a tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 18:19
      Pani doktor. Biore regularnie tabletki. Od paru dni meczy mnie zgaga
      i "odbijanie sie". Slyszalam ze to jest obiaw ciazy? Dodam ze nie zapomnialam
      zadnej tabletki a kocham sie dodatkowo zabezpieczajac prezerwatywa. Czy pomimo
      tego moge byc w ciazy? A moze to od czegos innego? Mogly to spowodowac tabletki
      (biore o 22 a a zgage mam przewarznie w dzien)? Bede bardzo wdzieczna za
      odpowiedz Pozdrawiam
      • koala.mb Re: Zgaga a tabletki 21.01.06, 18:25
        Czasem tabletki powoduja różne dolegliwości dyspeptyczne, jednak nie wiem na
        pewno czy w Twoim przypadku są one powodem zgagi. Odbijania natomiast czasem
        towarzyszą podrażnieniu wątroby, które może nastapić w trakcie przyjmowanioa
        tabletek. Może zrób oznaczenie prób watrobowych i bilirubiny?
        • Gość: Kama Re: Zgaga a tabletki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 18:35
          Robilam przed braniem tabletek. Moja pani ginekolog mowila ze wszystko jest w
          normie. Wiec moze to byc ciaza?? Stosujemy z moim chlopakiem tabletek jaki
          prezerwatyw jak wczesniej wspomnialam, lecz czasem on sie o mnie ociera badz
          wchodzi na chwile.
          • koala.mb Re: Zgaga a tabletki 21.01.06, 21:33
            Stosując tabletki zgodnie z zaleceniami nie ma potrzeby dodatkowego
            zabezpieczenia. Jeśli masz jakiekolwiek watpliwości co do ewentualnej ciazy po
            prostu zrób test. Nic więcej niż napisałam nie wymyslę. Jeśli wykonywałaś
            badania watrobowe przed rozpoczeciem przyjmowania tabletek to może warto jednak
            je powtórzyć, bo może sie pogorszyły?
    • Gość: marzycielka3 Re: torbiele Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 19:15
      Witam!Od dłuższego czasu borykam się z ciągle nawracającymi torbielami
      jajników,są one likwidowane poprzez leki,lecz ciagle powracają.Chciałam zapytać
      jakie mogą być przyczyny ich powstawania.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
      • koala.mb Re: torbiele Pytania do Pani dr koala.mb****** 21.01.06, 21:35
        Nie wiem jakie to sa torbiele. Może to endometrioza ( zmiany o gestej
        zawartości w usg), może masz skłonność do przetrwałych pęcherzyków Graffa?
        • Gość: gaga.77 jakie badania? IP: *.rybnet.pl 22.01.06, 15:19
          Od paru miesięcy lecze stany zapalne pochwy i pęcherza.Wynki moczu
          prawidławe.Wwymazie pochwy (był robiony w pazdzierniku)wyszła druga grupa,i
          cechy stanu zapalnego .Najpierw brałam dopochwowo gynalgin,ale niewiele
          pomógł,i zaczeło sie branie leków po koleji przepisywanych.Musiałam zmienić
          lekarza i ten zaczął mnie leczyć na grzybice,i tak zaczeły sie jedne leki za
          drugimi .Lekarz przepisuje mi coraz to nowe przeciwgrzybicze,które troche
          pomogły ,ale nie do końca.Odczuwam lekkie gryzienie i pieczenie ,nie mam
          obfitych upławów ,ale co jakiś czas ,raz na jaieś dwa dni ,lub nawet codziennie
          zauważam u wejścia do pochwy białą ,bardzo gęstą ,ciągnąca
          wydzielinę,bezwonną.Lekarz twierdzi ,ze jego zdaniem nic sie nie dzieję ,ale ja
          nie czuję sie wyleczona .Chciałabym pójśc prywatnie ,ale nie wiem o jakie
          badania poprosić ,żeby wykazały co mi dolega.
        • Gość: marzycielka3 Re: torbiele Pytania do Pani dr koala.mb****** IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 15:02
          Witam!Torbiele te są wynikiem(tak mnie poinformował lekarz)niepękających
          pęcherzyków.Po podaniu leków zanikały.*Przepraszam za póżną odpowiedź i
          dziękuję*
    • Gość: (neska) parlodel a wynik testu ciążowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 15:22
      Czy Parlodel może fałszować wynik testu ciążowego.
      Biorę go na noc od kilkunastu dni na zbicie wysokieg poziomu prolaktyny.
      Jeden dzień po terminie planowanej miesiączki zrobiłam test i okazał się
      pozytywny. CZy to rzeczywiście ciąża?
      • koala.mb Re: parlodel a wynik testu ciążowego 23.01.06, 13:33
        Nie widzę powodu, dla którego Parlodel miałby zaburzać wynik testu ciążowego.
        Gratuluję.
    • zola221 Estradiol 22.01.06, 16:02
      Mam niedobór tego hormonu. Badanie miałam robione w związku z nadmiernym
      owłosieniem. A czy może to mieć wpływ ginekologiczny, np. zburzenia
      miesiączkowe, bo z tym też mam problem.Czy powinnam z tym zgłosić się do
      ginekologa?
      • koala.mb Re: Estradiol 23.01.06, 23:02
        Niedobór estrogenów może swiadczyc o braku owulacji. jest to jak najbardziej
        problem ginekologiczny i ma zwiazek z zaburzeniami miesiączkowania. wizyta u
        ginekologa wydaje mi sie być niezbędna.
    • Gość: AO Jaka pozycja i jak często? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.06, 20:43
      Chcę zajść w ciąże.
      Mam tyłozgięcie macicy, czy w tej sytuacji są jakieś wskazania co do pozycji,
      czy w jakieś jest większe prawdopodobieństwo, bo słyszałam że mogę mieć problem
      z zajściem.
      Jak często powinniśmy się kochać, bo kogo zapytać to co innego na ten temat
      mówi? (codzień, co drugi..)
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      • koala.mb Re: Jaka pozycja i jak często? 23.01.06, 23:03
        A może najpierw spróbuj praktycznie zajść w ciąże, bez zbytniego teoretycznego
        obciążenia?
    • Gość: ola20 cytologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.06, 22:26
      Mam 20 lat, chodze do ginekologa, ale nigdy nie miałam robionej cytologii?
      Lekarz mi nigdy nic na ten temat nie mówił. Czy powinnam sama się go zapytać?
      Co ile należy wykonywać to badanie?
      • koala.mb Re: cytologia 23.01.06, 13:35
        U kobiety dojrzałej płciowo raz w roku.
    • Gość: Fabia Proporcja między estradiolem a progesteronem IP: *.pwr.wroc.pl 23.01.06, 12:38
      Sprawdzałam ostatnio poziom estradiolu i progesteronu w drugiej fazie cyklu -
      wyszło, że mieszczę się w normach (E.= 221.6, a norma jest 80-273; P.= 12.8,
      a norma jest 5.16-18.56). Jednak pani ginekolog powiedziała mi, że mam złą
      proporcje między tymi hormonami -za mało progesteronu i przpisała mi ten
      hormon w tabletkach (GestoMikron). Czy rzeczywiście mam złą proporcję? Czy te
      tabletki mi pomogą? Nie rozhwieją bardziej równowagi? Dodam,że miałam w piersiach gruczolakowłokniaki - czy brak równowagi hormonalnej może być przyczyną ich powstawania? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
      • koala.mb Re: Proporcja między estradiolem a progesteronem 23.01.06, 23:05
        Zmiany w gruczołach sutkowych czesto maja podłoże hormonalne. Albo zaufaj
        swojemu lekarzowi, albo go zmień. Nie można interpretowac wyników badań w
        oderwaniu od obrazu klinicznego. A ja tego włśnie nie znam.
    • Gość: marta-105 virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 23.01.06, 16:13
      Witam serdecznie Pani Doktor
      mam takie pytanie, wróciłam dziś od lekarza, dostalam na grzybice betadine,
      fluconazole + virlix i zaczęłam się zastanawiać czy czasem lekarz się nie
      pomylił bo virlix to lek antyalergiczny więc jaki to ma związek z grzybicą
      pochwy? Teraz zgłupiałam i nie wiem czy wykupywać ten virlix czy to czysta
      pomyłka lekarza?
      dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam
      • koala.mb Re: virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? 23.01.06, 23:07
        Betadine jest to srodek p/bakteryjny, Flukonazol - p/grzybiczy, Virilix -
        p/wirusowy. Często te infekcje wspólistnieją, więc może taki był zamysł twojego
        lekarza, aby na wszelki wypadek dać Ci leki na wszystko?
        • Gość: marta-105 Re: virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? IP: *.dolsat.pl / 85.219.248.* 24.01.06, 11:06
          Tydzień temu miałam pierwsze smarowanie nadżerki solcogynem i wtedy miałam III
          stopień czystości, wczoraj miałam kolejne smarowanie i w między czasie poczułam
          że objawy się nasiliły i że pewnie znowu mam VI stopień dlatego lekarz
          powiedział że trzeba mnie doustnie przyleczyć.
          Ale jeśli chodzi o betadine to gdzieś czytałam że on też oprócz działania
          p/bakteryjnego jest też na grzybice?
          • koala.mb Re: virlix na grzybice czy pomyłka lekarza? 24.01.06, 11:51
            Betadine to lek antyseptyczny o działaniu p/bakteryjnym, p/grzybiczym,
            p/rzęsistkowym itd. Jako samodzielny preparat p/grzybiczy stosuje się ten lek
            rzadko, ale na pewno nie jest to błędem.
    • Gość: lola hormony po usunięciu jajników IP: 195.150.161.* 23.01.06, 18:35
      Rok temu miałam usunięty drugi jajnik (pierwszy 4,5 roku temu). Macica została.
      Ze względu na to, że karmiłam piersią łykałam Cerazette. Karmienie zakończyłam
      niedawno i w najbliższym czasie wybieram się do lekarza. Wydaje mi się, że
      teraz chce mi przepisać Mercilon. Jednak wyczytałam, że tabletki
      antykoncepcyjne nie mogą zastąpić hormonalnej terapii w takim przypadku. Nie
      wiem jednak, czy powodem jest ewentualne złe moje samopoczucie, czy związane są
      z tym jakieś inne sprawy. Jaki jest Pani zdanie na ten temat? Jakie tabletki
      mają szansę być dla mnie najlepsze? Czy powinno się zrobić w celu dobrania tych
      tabletek jakieś badania, czy w takiej sytuacji są niepotrzebne, bo stan
      hormonów jest znany? Z góry dziękuję za odpowiedź. Dodam, że mam 30 lat.
      • koala.mb Re: hormony po usunięciu jajników 23.01.06, 23:08
        A z jakiego powodu miałaś usunięte jajniki w wieku 30 lat?????
        • Gość: Lola Re: hormony po usunięciu jajników IP: 195.150.161.* 24.01.06, 08:07
          Po raz pierwszy miałam cystę na jajniku dużych rozmiarów, która zajęła jajnik i
          nie dało się jajnika zostawić. Wtedy rozpoznanie ( z karty leczenia
          szpitalnego): tumor cysticus ovarii dextri. W zeszłym roku w listopadzie miałam
          cesarskie cięcie i podczas zabiegu usunięto mi torbiel (wydawało się
          dermoidalną)z 1/5 jajnika. Wynik histopatologii: atypically proliferating
          (borderline) serous tumor. Lekarz dał mi wybór: "docinamy" kawałek jajnika,
          pilnujemy, robimy CA-125 (które też może "kłamać") lub wycinamy cały albo i z
          macicą. Zdecydowałam się na docięcie, nawet (czego wcześniej nigdy nie robiłam)
          odbyłam kilka wizyt u energoterapeuty (a nuż pomoże). Oczywiście wiedziałam, że
          może się zdarzyć, że lekarze podczas zabiegu zdecydują inaczej. No i poszłam na
          laparoskopię i... obudziłam się bez jajnika. Lekarz uznał, że nie widać granicy
          zdrowej i chorej tkanki ani na wcześniej wyciętym kawałku ani na pozostałym
          jajniku. Przynajmniej ja tak zrozumiałam. Prawdę mówiąc nie mam ochoty tego
          drążyć, bo i tak sytuacja ta jest dla mnie jakimś koszmarem. Tak to właśnie
          było.
          • koala.mb Re: hormony po usunięciu jajników 24.01.06, 08:12
            Nie ma potrzeby abyś stosowała tabletki anty, które zawieraja sztuczne
            estrogeny. Wydaje mi się że powinnas przejść na HTZ niskodawkowy. Trzeba
            wypróbowac jaka droga podania będzie dla Ciebie najlepsza, ponieważ wiele lat
            będziesz musiała te leki przyjmować.
    • Gość: kaska pigulki a bardzo dlugi okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 23:12
      Zaczelam niedawno pierwsze opakowanie pigulek, zgodnie z zaleceniem lekarza od
      pierwszego dnia cyklu. Mimo to okres trwa juz 14 dni. Nie jest to tylko lekkie
      plamienie, ale regularne krwawienie, zastanawiam sie, czy ma to zwizak z
      pigulkami, moze z anemia do ktorej mam predyspozycje... Bardzo prosze o pomoc!
      • koala.mb Re: pigulki a bardzo dlugi okres 24.01.06, 08:13
        A moze napisz co przyjmujesz?
        • aleksandra1977 Absurdalny wynik PRL po MTC 24.01.06, 09:18
          Droga Pani Doktor,
          wczoraj odebrałam wynik PRL.
          Wyszedł 148 (norma 40-530)
          a po MTC az 7655.
          Czy to hyperprolaktynemia czynnosciowa?
          Czy w zwiazku z takim wynikiem moge miec problem z zajsciem w ciaze?
          Mam 29 lat.
          Czytam w internecie o prolaktynie i PCO i jestem przerazona.
          Dodam jeszcze, ze przez ostatnie 5 miesiecy mam nieregularne i bardzo bolesne
          miesiaczki. Od 2 tygodni przyjmuje lutenyl.
          Moje wyniki morfologii, za wyjatkiem HGB = 9.8, nie odbiegaja od normy.
          Kolejna wizyte u ginekologa mam wyznaczona dopiero za 1,5 miesiaca.
          Czy poziom PRL mozna ustabilizowac?
          Bardzo dziekuje Pani za odpowiedz.
        • Gość: kaska Re: pigulki a bardzo dlugi okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 01:11
          novynette. To juz 15 dzien... mam dosc!
          • koala.mb Re: pigulki a bardzo dlugi okres 25.01.06, 10:26
            Tak może być przy pierwszym opakowaniu tabletek niskodawkowych. Trzeba dać
            trochę czasu organizmowi na przestawienie się na sztuczne hormony. Jesli to nie
            jest obfite krwawienie możesz poczekać, jesli natomiast wolisz to sprawdzić to
            zasięgnij opinii lekarza, który ma okazję Cię zbadać.
            • Gość: kaska Re: pigulki a bardzo dlugi okres IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:28
              dziekuje za pomoc!
    • Gość: allie Usunięcie gruczolowłókniaka a zajście w ciążę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 07:38
      Pani doktor, za dwa tygodnie mam mieć usuniętego gruczolowłókniaka z piersi.
      Chciałabym zajść w ciążę. Jak długo po zabiegu trzeba odczekać? Czy blizna na
      piersi szybko się goi?
      • joisana Re: Usunięcie gruczolowłókniaka a zajście w ciążę 24.01.06, 11:06
        Zanim Pani doktor odpowie, z własnego smutnego doświadczenia napiszę, że
        wszystko zależy od badania histopatologicznego wykonywanego po usunięciu guza.
        Dokładnej diagnostyki obu piersi. I opini onkologa prowadzącego. Piersi leczą w
        Polsce onkolodzy, musisz znaleźć dobrego i zaufać mu.
        • aureliana augumentin-antybiotyk a tabl. anty 24.01.06, 12:47
          niestety coldrex nie pomogl i zapisano mi antybiotyk augumentin. jest na ulotce
          napisane, ze moze oslabiac skutecznosc tabletek anty, na szczescie w najblizszym
          tygodniu nie bede tej skutecznosci' potrzebowac'. w zwiazku z tym mam pytanie-
          augumentin zaczynam brac( mam go brac przez 7 dni) przy 18tabletce z opakowania.
          rozumiem, ze po skonczeniu antybiotyku( 5 dzien przerwy miedzy opakowaniami)nie
          bede jeszcze zabezpieczona. od kiedy bede? juz na poczatku nowego opakowania?
          prosze o pomoc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka