Dodaj do ulubionych

************Pytania do Pani dr koala.mb***********

• Gość: Alicja Re: **Pytania do Pani dr koala.mb******Grzybica IP: *.icpnet.pl 16.02.06, 18:15
      Witam Pani dr
      Prosze o jakies wskazowki, albo pomoc w nast. sprawie: biore hormony (Femoden),
      wspolzyje raczej nieregularnie. Moj chlopak przyjezdza do mnie raz na dwa
      miesiace i wtedy kochamy sie czesciej. I momentalnie pojawia sie problem:
      grzybica. Koszmarna doslownie: uplawy, swedzenie, bol i nawet male ranki. Z
      seksu nici, ja tone w jakis masciach i lekach i zle sie czuje. Bylam u lekarza,
      ktory mi powiedzial:albo hormony i grzybki albo spokoj. Czytalam wypowiedzi na
      forum i widze ze problem dotyczy wielu dziewczyn. Ja zawsze dostene jakies leki
      (Clotrimazol, Nystatyna, cos do lykania) i za kilka dni jest spokoj, ale
      problem jest nie: jak leczyc, tylko jak temu zapobiec? Jest na to jakis sposob?
      Moze zrobic jakies testy? Nie mam juz pomyslow...
      Bardzo dziekuje za odpowiedz
      Pozdrawiam
      • koala.mb Re: **Pytania do Pani dr koala.mb******Grzybica 17.02.06, 08:46
        Wydaje mi się z tego co napisałaś, że problem nie leży w hormonach, ponieważ
        jesli nie współzyjesz to nie ma problemu, a z tego co rozumiem hormony
        przyjmujesz cały czas. Może warto przeleczyć partnera? U mężczyzn zwykle
        infekcje grzybicze przebiegaja bezobjawowo. Jedynym "objawem" jest zakażanie
        partnerki. Dlatego zazwyczaj leczy sie oboje partnerów.
    • mimi322 duphaston na obniż. poz. progesteronu w II f. cykl 16.02.06, 20:31
      lekarz stwierdził u mnie obnizony poziom progesteronu w drugiej fazie cyklu i
      zalecił duphaston (wcześniej brałam luteinę 16-25 dzien cyklu), czy duphaston
      powinnam brać w tych samych dniach (16-25 dzień cyklu ) czy 15-24 dzień cyklu?
      niestety nie jestem pewna, w trakcie wizyty byłam troche rozproszona i teraz
      nie jestem pewna, pamiętam że 1 tabletka ale czy w tych samych dniach co luteine
      (16-24 dz,c. ) czy 15-24 dz, cyklu, prosze o pomoc
      • Gość: nefelly nadzerka IP: *.toya.net.pl 16.02.06, 22:09
        Pisze jeszcze raz , bo nie zatytuowalam postu
        ostatnio jak byłam u gin stwierdzil ze mam mała nadżerke . Poszukałam
        informacji na ten temat i znalazłam cos ze od razu powininen zrobic mi
        cytologie , a jednak tego nie zrobil czy jest to powod do problemu czy poprostu
        czekac tak jak stwierdzil lekarz.pozdrawiam
        • koala.mb Re: nadzerka 17.02.06, 08:29
          Nawet najmniejszą zmianę na szyjce macicy trzeba zdiagnozować. Do tego celu w
          pierwszej kolejności służy cytologia i kolposkopia.
      • koala.mb Re: duphaston na obniż. poz. progesteronu w II f. 17.02.06, 08:30
        16-25 dzień.
    • maral97 Wypadanie pochwy- operować czy nie??? 17.02.06, 08:56
      Droga Pani dr, mam problem po wczorajszej wizycie u ginekologa. Mam już dwójkę
      dzieci i wiecej nie planuję (27l); po pierwszym porodzie dotknął mnie problem
      wypadania pochwy (przednia ściana), na wczorajszej wizycie kontrolnej, lekarz
      powiedział że trzeba będzie to zoperować. Ok w takim razie poprosiłam o
      skierowanie do szpitala, a on na to że jeszcze jest za wcześnie, żebym troszkę
      poczekała. Zapytałam na co mam czekać?- lekarz skwitował: widzę że się pani
      uparła wiec wystawie to skierowanie. Kompletnie nie rozumiem jego zachowania.
      Nie potrafił mi odpowiedzieć na pytania dlaczego nie teraz? na co mam czekać?
      Twierdził że jego zdaiem należy poczekać, ale skierowanie wystawił.
      Proszę o radę co powinnam zrobić, isć do szpitala czy nie.
      Wypadanie pochwy jest dla mnie bardzo dyskomfortowe, zejdę po schodach,
      zatańczę z dzieckiem, czy podskocze kilka razy i pochwa na wierzchu. Nie mówiąc
      o podbiegnięciu na autobus, wzieciu dziecka na ręce, a nawet przy dłuższym
      staniu przy prasowaniu, czy zmywaniu naczyń, na sex już w ogóle stracilam
      ochotę czując całymi dniami "coś między noagmi" itp, itd.
      • koala.mb Re: Wypadanie pochwy- operować czy nie??? 17.02.06, 11:05
        Nie rozumiem zachowania Twojego lekarza. Być może nie powiedziałaś mu, że swoją
        prokreacje uważasz za zakończoną? Jesteś bardzo młodą kobietą, dlatego operację
        u Ciebie trzeba rozważyć pod każdym względem. Jednak biorąc pod uwagę Twoje
        objawy operować moim zdaniem trzeba jak najszybciej.
        • maral97 Re: Wypadanie pochwy- operować czy nie??? 17.02.06, 11:55
          Bardzo Pani dziękuję za odpowiedź.
          Z poprzednich wizyt lekarz wiedział, ze więcej dzieci nie palnuję, nawet sam
          zaproponował, ze w zwiazku z tym jako środek antykoncepcyjny zaleca -spiralę.
          Nietstey w związku z moim mizernym libido stwierdziłam, że to narazie nie ma
          sensu.
          Na poprzednich wizytach kiedy byla mowa o operacji lekarz mówil, że jeżeli nie
          mam problemu z tzw. nietrzymaniem moczu to nie śpieszy się.
          Uważam ze mój dyskomfort zwiazany z wypadaniem pochwy, wystarczy do tego aby
          isć na zabieg. Nie mam zamaiaru czekać na pogorszenie sytuacji i nietrzymanie
          moczu.
          • koala.mb Re: Wypadanie pochwy- operować czy nie??? 17.02.06, 22:21
            Tez uważam, że dyskomfort związany z wypadaniem pochwy jest wystarczajacym
            wskazaniem do operacji. Powodzenia.
    • joeejo pigułka i plamienie zamiast okresu na poczatku 17.02.06, 18:59
      Pomocy! W środe zaczełam brac pigulki antykonc. (cilest). Myslalam że
      dostalam okres (że to pierwszy dzień) a dzis jest piątek a ja dalej plamie.
      Wcześniej zdarzalo sie bardzo rzadko że plamilam np wieczorem a w nocy już
      bylo regularne krwawienie.Nic takiego do dziś nie nastąpiło...dalej plamię i
      to chyba nawet słabiej... Wcześniej kochałam sie zabezpieczając sie
      prezerwatywami, wiec pewnie jakieś prawdopodobieństwo zajścia w ciąże
      jest...Bardzo się martwię, że moge być w ciąży...Brzuch boli mnie jak przed
      okresem, ale nic nie ma...chcę dzisiaj wykonać test ciążowy, bo chyba nie
      zasnę z nerwów...czy wynik będzie miarodajny, skoro biore od dwóch dni
      pigułki? 9 dni temu byłam u ginekologa, aby przepisał mi pigułki, zbadał mnie
      i wszystko było w porzadku. Aha jakies dwa cykle temu bralam Steridil w
      formie Metody Yzupe (nie wiem czy to się tak pisze) jako antykoncepcje
      awaryjną, dostalam krwawienia dwa razy w miesiącu (skrócenie cyklu) a później
      okres normalnie w terminie, czy możliwe że było to jedynie rozchwianie
      gospodrki hormonalnej? Jeśli ktoś może mi odpowiedzieć jak najszybciej, będe
      bardzo wdzięczna!
      • koala.mb Re: pigułka i plamienie zamiast okresu na poczatk 17.02.06, 22:28
        jesli po zastosowaniu metody "po stosunku" mialaś dwa normalne krwawienia a
        później zabezpieczałas sie prezerwatywami, to raczej w ciązy nie jesteś, jednak
        rzeczywiście coś z Twoimi hormonami może byc nie tak. Przy rozpoczynaniu
        antykoncepcji hormonalnej zdarza się że okres jest skąpy i po 2-3 dniach
        zanika. Wykonaj test aby sie upewnic czy nie jestes w ciąży. Tabletki nie mają
        wpływu na wynik.
        • joeejo Re: pigułka i plamienie zamiast okresu na poczatk 18.02.06, 21:47
          no i zrobiłam test dziś rano i wyszedł negatywnie...ulżyło mi! poza tym
          wczytałam się w różnego rodzaju wypowiedzi na forach i zdarzały się takie
          przypadki jak moje, że ktos pomylił plamienie z okresem, wtedy antykoncepcja
          przy wykluczeniu ciąży zaczyna się po 7 dniach od zażywania pigułek tak? ja i
          tak pewnie bede sie dodatkowo zabezpieczać prezerwatywą cały cykl...Teraz albo
          przyjdzie okres, albo to był bardzo słaby okres...czy powinnam wykonac raz
          jeszcze test po kilku dniach dla pewności? Zaznaczam że wcześniej współżyłam
          zabezpieczając się prezerwatywą, więc teoretycznie bezpiecznie ale...zawsze
          istnieje pewne "ale" aha okres ostatnio zaczął mi się 24 go stycznia, ale nie
          wiem czy to można przyjąć za date początku cyklu bo miesiąc wcześniej
          stosowałam metodę yzupe. Teraz brzuch mnie boli jakby przed okresem, ale nie
          wiem czy to nie od pigułek...(dziś będzie 4 pigułka z opakowania) Czy mogę
          odetchnąć z ulgą?
    • kundka Papierki lakmusowe 17.02.06, 22:34
      Pani Doktor
      Gdzie można nabyć papierki lakmusowe do badania ph pochwy. W aptece
      powiedzieli, że nie wiedzą, a przecież ginekolodzy gdzieś muszą je kupować.
      Będę wdzięczna za odpowiedź.
      • koala.mb Re: Papierki lakmusowe 18.02.06, 14:24
        Ja się w nie zaopatruję w hurtowni lub bezpośrednio u przedstawiciela firmy,
        która je produkuje, nie wiem gdzie można kupić detalicznie.
    • dyda2 Tabletki antykoncepcyjne 18.02.06, 13:28
      Witam serdecznie,
      Od jakiegos czasu zastanawiam się, jakie są na prawdę negatywne skutki brania
      tabletek antykoncepcyjnych dla kobiety, a przede wszystkim, jaki one mają wplyw
      na przyszle dziecko?Bardzo chce miec dziecko, dlatego sie tym martwie, gdyż nie
      wiem czy zażywane przeze mnie tabletki-regulon od 8miesiecy,będą miały w
      przyszłosci-lub juz teraz maja-wpływ na moje nienarodzone dziecko.
      Z góry dziekuję za odpowiedź.
      Pozdrawaim.
      • mj78 ile powinien trwać prawidłowo okres? 18.02.06, 22:33
        witam, od dłuższego już czasu mam tak, że prawdziwe krwawienie mam przez
        pierwsze 2-3 dni tzn. pierwszego dnia dość obfite krwawienie, drugiego średnie,
        a trzeciego niewielkie albo już przechodzi w plamienie. Plamienia trwają do ok.
        5-6dnia. Ogólnie ze mną wszystko ok, cykle mam regularne 26-27 dniowe, tarczycę
        też niedawno badałam i wszystko ok.

Czy tak trwający okres jest prawidłowy czy to nie za krótko? Będę wdzięczna za
        odpowiedź, bo nie wiem czy sobie nie wyszukuję problemów sad
        • koala.mb Re: ile powinien trwać prawidłowo okres? 19.02.06, 13:27
          Tak może być jak najbardziej, jednak bez zbadania Cię nie mogę powiedzieć nic
          na 100%
          • mj78 Re: ile powinien trwać prawidłowo okres? 19.02.06, 14:34
            Czyli rozumiem, że nie musi to być nic niepokojącego?
            • bach28 lactovaginal 19.02.06, 15:56
              dziś jest 4dc czy w momencie kiedy skończy się moja miesiączka mogę zastosować
              Lactovaginal i jednoczesnie rozpocząc starania o dziecko?
              jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedzi
              • koala.mb Re: lactovaginal 19.02.06, 21:13
                Możesz.
            • koala.mb Re: ile powinien trwać prawidłowo okres? 19.02.06, 21:12
              Raczej nie.
    • isabelle Silne bole glowy a Cilest 19.02.06, 10:26
      Pani Doktor, od 3 lat biore Cilest. Na poczatku tolerowalam go dobrze, obecnie
      kazda zblizajaca sie przerwa, po zazyciu tabletek z listka jest dla mnie
      meczarnia. Okresu dostaje na trzeci dzien po odstawieniu tabletek i te dwa dni
      sa dla mnie bardzo ciezkie, mam migrene czasami tak silna ze zwiazana z dwu
      dniowymi wymiotami i silnymi bolami glowy. Jestem wtedy zupelnie wylaczona z
      zycia. Pierwsza tabletka po tygodniu przerwy, to tez bol glowy. Czy powinnam
      zmienic tabletki? Odstawic moze na jakis czas? Przyznaje, ze nie odstawilam ich
      dotad, gdyz glowna przyczyna rozpoczecia ich zazywania byly problemy hormonalne
      i wypadajace wlosy...Bede bardzo wdzieczna za pomoc i rade.
      Pozdrawiam serdecznie,
      isa
      • koala.mb Re: Silne bole glowy a Cilest 19.02.06, 13:40
        Migreny w przerwie pomiędzy opakowaniami sa wskazaniem do odstawienia tabletek.
        Trzeba w Twoim przypadku wybrac mniejsze zło, jednak o tym musi zadecydowac
        Twój lekarz.
    • Gość: giovanna polip-zabieg tuż tuż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 11:14
      Idę w tym tygodniu na zabieg wycięcia polipa. Lekarz kazał zrobić badania ale
      nie wspomniał nic o szczepieniu przeciwko zółtaczce wszczepiennej. Czy powinnam
      się zaszczepić i przesunąć zabieg?
      • ap77 Re: Endometrioza-jakie tabletki anty.? 19.02.06, 12:03
        Jakie tabletki antykoncepcyjen sa pomocne przy endo.? Nie robiac przerw?
        • koala.mb Re: Endometrioza-jakie tabletki anty.? 19.02.06, 13:32
          Antykoncepcja nie jest podstawową metodą leczenia endometriozy. Może warto
          zasiegnac opinii lekarza czy w Twoim przypadku nie trzeba sie leczyc inaczej.
      • koala.mb Re: polip-zabieg tuż tuż 19.02.06, 13:38
        Do zabiegu usunięcia polipa stosuje sie narzędzia wielorazowego uzytku, stąd
        istnieje prawdopodobieństwo zakazenia wirusem zapalenia watroby typu B,
        podobnie jak przy kazdym innym zabiegu. Nie jest to wymagane do przeprowadzenia
        zabiegu i zalezy od Ciebie czy zaszczepisz się czy nie. Jednak to odsuwa
        wykonanie zabiegu przynajmniej na 2 miesiace. ochronny poziom p/ciał pojawia
        się po drugiej dawce szczepienia.
    • Gość: justynka zanik miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:10
      kochana pani doktor! od jakiegos czasu mam bardzo powazny problem z miesiączką,
      a dokładnie z jej zanikiem. mam 15,5 lat. pierwszy okres pojawił sie gdy mialam
      niecale 12 lat, czyli w lutym 2002roku. od tamtego czasu miesiaczkowalam w
      miare regularnie co 24 -28 dni. waze okolo 45kg przy wzroscie 167cm, wiem ze to
      za malo, ale nie odmawiam sobie jedzenia, nigdy sie nie odchudzalam! wszystko z
      moim okresem bylo w porzadku. 23 sierpnia 2005 roku dostalam okres, we wrzesniu
      wyjechalam na tygodniowa wycieczke do danii tam bylo zupelnie inne jedzenie niz
      u nas. po powrocie czekalam na okres, ale nie przyszedl. w listopadzie poszlam
      do ginekologa (musze dodac, ze jestem dziewica i bylo okupione to ogromnym
      stresem, poszlam prywatnie bo liczylam na to ze bede cieplo przyjeta, a pani
      doktor byla wybitnie nie mila). wykonala mi usg "tradycyjne", bo na doodbytowe
      sie nie zgodzilam. powiedziala, ze nie mam zadnych zlogow, ani nowotworow itd.
      zlecila mi badanie stezenia prolaktyny we krwi wynik byl bardzo dobry.
      zapiasala mi tabletki hormonalne: duphaston i estrofem mite. wywolaly one okres
      12 grudnia 2005r. podczas przyjmowania tabletek czylam sie okropnie. strasznie
      bolal mnie brzuch itd. od tamtego wywyolanego hormonami okresu nie pojawilo sie
      zadne krawienie. nie chcialabym przyjmowac wiecej hormonow, boje sie tych
      powiklan, co wiecej slyszalam ze kobiety strasznie po nich tyja. slyszalam o
      naturalnych alternatywach hormonow - fitohormonach. zastanawialam sie czy one
      moglyby mi pomoc? jeden lekarz pisal, ze zatrzymanie miesiaczki i nastolatek to
      normalka i nie trzeba leciec od razu do lekarza, bo ona sama wroci okolo 20.
      roku zycia? na innym forum wyczytalam, ze jak kobieta nie ma okresu ponad rok
      to na 30% jest pewne, ze bedzie bezplodna. slyszalam o tym ze napary z
      wiesiolka wywoluja okres, siemie lniane, soja, a takze niepokalanek pospolity.
      borykam sie juz od dluzszego czasu z tradzikiem, ale jest on niewielki, gdyz
      przez okolo 3 miesiace od wrzesnia bralam tetralysal. pytalam lekarza czy to
      nie ten zntybiotyk wywolal moje klopoty z okresem, jednak uzyskalam odpowiedz
      przeczaca. nie mam pojecia co sie ze mna dzieje? dermatolog powiedzial ze
      podejrzewa u mnie za duzy poziom testosteronu. blagam o pomoc!!! tylko prosze
      pamietac ze ja naprawde nie chce stosowac sztucznych hormonow, bo maja zgubny
      wplyw na zdrowie. zbadac ginekologowi tez sie nie dam!!!nie ma mowy. co moge
      zrobic by moc przywrocic sobie kobiecosc??? czy taki zanik miesiaczki jest
      niebezpieczny?? jakie sa tego konsekwencje??? czy to przejdzie z wiekiem???
      • koala.mb Re: zanik miesiaczki 19.02.06, 13:35
        Po pierwsze rzeczywiście za mało wazysz. Dopóki nie osiągniesz naleznej masy
        ciała nie nalezy leczyc Cię hormonalnie. Czy przypadkiem nie uprawiasz jakiegos
        sportu? To takze nie pozostaje bez wpływu na miesiączkowanie.
        • Gość: justynka zanik miesiaczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 14:04
          no wlasnie w tym problem ze ja prowadze siedzacy tryb zycia. chce cwiczyc, ale
          jestem zbyt leniwa, zawsze postanawiam sobie od przyszlego miesiaca zaczynam
          cwieczyc itd. ale nie udaje mi sie to nigdy. co wiecej nie cwicze nawet na wf
          bo mialam zlamany trzykrotnie palec. takze raczej siedze. ja z natury jem
          bardzo duzo, zarowno owoce, jak i mieso oraz slodycze. nie odmawiam sobie
          niczego. leze jem i mam taki metabolozm, ze nie tyje nic. jestem bezradna nie
          mam pojecia co robic?? chocbym bardzo sie starala to nie ma takiej sily, ktora
          by sprawila ze utyje, moja mama rowniez jest szczupla. to mam chyba takie
          uwarunkowanie genetyczne.
    • Gość: Bożena HTZ- pomocy! IP: *.atol.com.pl 19.02.06, 21:01
      pani doktor bardzo proszę o Pani opinię w następujacej sprawie: od połowy 2005
      roku mój lekarz przepisał mi Hormonalna Terapię Zastępczą - biorę "system
      conti" i od tego czasu czuję się fatalnie (50l). Po nocach nie śpię od wielu
      wielu miesiecy, non stop się pocę, mam długie miesiączki- 2 tygodniowe bardzo
      obfite, przez które wpadłam w anemię - Hemoglobina 8,9. Jestem tym wykończona a
      mój lekarz nawet nie przepisał mi żelaza. Bardzo proszę o jakąś radę czy
      wskazówkę czego powinnam się domagać na następnej wizycie w kwesti HTZ
      (przerwać, zmienić, moze całkowicie wstrzymać miesiaczki?. (bo anemię już
      leczę z lekarzem I kontaktu).
      Z góry dziękuję za odpowiedź.
      Pozdrawiam, Bożena.
      • koala.mb Re: HTZ- pomocy! 19.02.06, 21:16
        Leczenie nie powinno byc gorsze niż początkowe dolegliwosci. Na pewno ten
        preparat nie jest da Ciebie dobry. Chyba powinnas zmienić nie tylko lek ale
        równiez lekarza.
    • Gość: marzena farbowanie wlosow w ciazy? IP: 194.63.130.* 19.02.06, 21:11
      Dobry wieczor. Czy moge bedac w 5 mies ciazy farbowac włosy?? wiem ze
      to "dziwne" pyt ale zdania sa podzielone..
      • koala.mb Re: farbowanie wlosow w ciazy? 19.02.06, 21:18
        Możesz jednak nie zdziw się jesli zamiast ciemnego blondu na włosach pojawi się
        np. ruda marchewka. W ciązy włosy moga zareagowac na farbe w sposób
        nieoczekiwany. To jedyne zastrzeżenie dotyczące farbowania włosów w ciązy.
    • nefrii yasmin 19.02.06, 22:48
      wiem ze ten temat byl juz chyba wszedzie poruszany ale dreczy mnie jedno pytanie
      czemu lekarz zalecil mi rozpoczecie brania tych pigulek dopiero od 5 dnia cyklu?
      • jaa3 Ból podczas stosunku, zgrubienie wewnątrz... 19.02.06, 23:29
        Witam,
        Mam takie pytanie odnośnie tego co znajduje się wewnątrz pochwy, na głębokości połowy palca wskazującego.To jest dziwne zgrubienie, jakby "kulka", jeśli ją przyciskam- kłuje mnie.Podczas stosunku ból bywa duży.Leczyłam się na zapalenie przydatka, czy to może być znów zapalenie?
        Pozdrawiam...
        • koala.mb Re: Ból podczas stosunku, zgrubienie wewnątrz... 21.02.06, 16:29
          na pewno nie ma to związku z zapaleniem przydatków, natomiast co to jest nie
          wiem, musiałabym Cię zbadać.
          • jaa3 Re: Ból podczas stosunku, zgrubienie wewnątrz... 21.02.06, 17:30
            Dziękuję za odpowiedź.W takim razie będę musiała się wybrać do innego ginekologa, bo ostatni mówił mi, że bólew pochwie mogę odczuwać przez to, że mam zapalenie jajnika.
            Pozdrawiam.
          • jaa3 Re: Ból podczas stosunku, zgrubienie wewnątrz... 21.02.06, 17:32
            Dziękuję za odpowiedź.W takim razie będę musiała się wybrać do innego ginekologa, bo ostatni mówił mi, że bóle w pochwie mogę odczuwać przez to, że mam zapalenie jajnika.
            Pozdrawiam.
      • koala.mb Re: yasmin 21.02.06, 10:51
        Tego nie wiem, jednak w takim przypadku musisz przez pierwsze 7 dni od
        rozpoczecia opakowania zabezpieczać się dodatkowo.
    • e_madziq Re: ************tymianek i podbiał w ciąży****** 20.02.06, 08:07
      Pani Doktor, dlaczego te tabletki do ssania są zakazane w ciąży?? Jakie jest
      ryzyko ich stosowania. Przez weekend rozbolało mnie gardło, wiec je wzięłam w
      sumie ok 3 na dzień. Nie miałam w domu opakowania i dopiero dziś w internecie
      doczytałąm , ze nie sa wskazane w ciaży. Co mi w takim razie grozi?? Jestem na
      początku 8 m-ca.
      Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrwaiam, Magda
      • koala.mb Re: ************tymianek i podbiał w ciąży****** 21.02.06, 16:29
        Nie ma znaczenia. Nic się nie martw.
        • e_madziq Re: ************tymianek i podbiał w ciąży****** 22.02.06, 13:06
          dziękuję smile
    • Gość: kami tabletki antykonc.a ciaża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 10:46
      mam pytanie jak objawia sie zajscie w ciąże w przypadku brania tabletek
      antykoncepcyjnych(jezeli sie tego nie podejrzewa), czy normalnie wystepuje
      miesiaczka w przypadku brania nastepnych opakowań, czy miesiączka zanika?, czy
      testy ciążązowe są wiarygodne?, czy wychodzi wowczas wynik pozytywny?, kiedy
      najlepiej taki test zrobic zeby sie upewnic? zakladajac ze nadal zarzywa sie
      tabletki antykoncepc? Proszę o odpowiedz.
      • koala.mb Re: tabletki antykonc.a ciaża 21.02.06, 16:37
        Objawów może w ogóle nie być, moze nie być krwawienia z odstawienia - różnie.
        Testy sa wiarygodne. Najlepiej taki test wykonać 2-3 tygodnie po podejrzewanym
        stosunku w wyniku którego mogło dojśc do zapłodnienia.
        • Gość: kami Re: tabletki antykonc.a ciaża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 09:33
          Dziekuje bardzo za odpowiedz.
    • maja101 plamienie - za mała dawka hormonu? 20.02.06, 16:25
      Mam 24 lata. Od 17 roku życia biorę tabletki anty. (przez pierwsze 2,5 roku
      Mercilon, później pół roku przerwy i od tego momentu nieprzerwanie Logest).
      Ostatnio (na przestrzeni 2 tygodni pojawiło się u mnie plamienie.Nigdy dotąd
      nie plamiłam, więc pobiegłam do ginekologa. Powiedział że dawka hormonu może
      być za mała w związku z tym że tak długo biorę tabletki. Jako że skarżyłam się
      jeszcze na upławy, dal mi globulki, które stosuję od 3 dni. Jednak dziś
      zauważyłam że znowu plamię (to nie jest stałe plamienie - tylko taka
      niespodzianka raz na kilka dni). W związku z tym mam pytnie: Czy za mała dawka
      hormonów może obniżyć skuteczność tabletek? Krótko mówiąc: czy mogę zajść w
      ciążę, bo mój organizm się "przyzwyczaił"? I druga sprawa: czy przy tak długim
      braniu tabletek jest medyczne zalecenie aby zrobić przerwę? Wiem że wielu
      ginekologów i osób na tym forum jest zdania że "warto zrobić przerwę", ale ja
      chcę wiedzieć czy rzeczywiście jest taki wymóg z medycznego punktu widzenia.
      Naprawdę nie mogę sobie pozwolić na dzidziusia, więc przerwę zrobiłabym gdyby
      było to naprawdę konieczne. I ostatnia sprawa: czy należy zmienić tabletki i
      jeśli tak to na jakie?
      • koala.mb Re: plamienie - za mała dawka hormonu? 21.02.06, 10:59
        Twój ginekolog ma całkowitą rację. Trzeba zmienić tabletki na takie z
        zawartością 0,03 etynyloestradiolu. Na jakie o tym musi zdecydować twój lekarz.
        Plamienie w trakcie przyjmowania tabletek nie swiadczy o tym, ze przestały być
        one skuteczne. Z medycznego punktu widzenia nie ma wskazań do robienia przerw w
        przyjmowaniu tabletek. tym bardziej jeśli juz taka przerwę robiłaś i Twoje
        cykle bez tabletek były regularne (?)
    • 9milimetrow1 Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 20.02.06, 18:06
      Od roku lecze e.coli.Bly antybiotyki,globulki robione z
      antybiotykami,autoszczepionka ale i ta nie pomogla.Teraz postawilam na
      kefir,jogurt,2% kwas mlekowy,tabletki zurawinowe,tran i trilac.Czy moze mi pani
      poradzic jak pozbyc sie bakteri?Jestem po laparo w trakcie leczenia endo
      danazolem.Staramy sie o dziecko ale nasienie meza nie najlepsze.Na ivf sie nie
      zdecydujemy ze wzgledow finansowych.Maz ma posiew jalowy i jest pod opieka
      androloga wojskowego.Moze by nam sie udalo jak wylecze bakterie tylko czym je
      leczyc?Dziekuje
      • koala.mb Re: ************Pytania do Pani dr koala.mb****** 21.02.06, 10:54
        Rozumiem, ze te bakterie masz w pochwie. Czy robiłaś po prostu rozmaz
        mikrobiologiczny, a nie posiew? Jesli tak, to jaki jest wynik? Nie wiem pod
        jakim względem nasienie Twojego męża nie jest najlepsze, ale czasem sprawę
        załatwia inseminacja, a niekoniecznie IVF. A to jest znacznie mniej kosztowne.
    • Gość: JOANNA pigułki czy spirala??? - różne opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.06, 18:43
      Witam, mam 24 lata i od prawie 6 lat biorę Logest. Nigdy żadnych skutków
      ubocznych nie odczuwałam - wszystko jest w porządku. Ostatnio lekarka porządnie
      mnie nastraszyła, że pigułki nie są absolutnie dla mnie, powinnam natychmiast
      je odstawić i wybrać spirale. To była reakcja na informację, że moja babcia (od
      strony mamy) zmarła na raka piersi... Dodam, że poprzednie 4 lekarki nie
      widziały takich przeciwskazań dlatego jestem trochę zdezorientowana.
      Proszę o Pani zdanie na ten temet. A jeśli powinnam zdecydować się spiralkę to
      jaką powinnam wybrać??? (nie rodziłam i w najbliższych kilku latach nie
      planuje)
      z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
      Joanna
      • koala.mb Re: pigułki czy spirala??? - różne opinie 21.02.06, 16:27
        Po pierwsze fakt, że Twoja babcia chorowała na raka sutka nie przesądza o tym,
        ze jest to rak genetycznie cię obciązający. Obecnie istnieje możliwość
        sprawdzenia czy posiadasz niebezpieczną mutację genu czy nie. I myśle, że warto
        to zrobic. Ponadto jeśli stosować antykoncepcję hormonalna to wyłącznie
        niskodawkową w przypadku takim jak Twój, a właśnie Logest takim lekiem jest.
        Spirala jest możliwa u Ciebie, natomiast to lekarz prowadzący musi zdecydować o
        tym czy Ci ją założyć oraz jaka ewentualnie powinna być.
    • Gość: olga Re: ************Bardzo obfity okres ****** IP: *.stk.net.pl 20.02.06, 20:32
      Dzień dobry Pani Doktor widziałam,że odpowiadała Pani na podobne pytanie,ale w
      moim przypadku jest inaczej.Jako pierwsze dostałam tabletki diane35 na
      uregulowanie okresu,po których miałam miesięczne krwawienie i bardzo obfity
      okres.Po trzech opakowaniach zrezygnowałam z tabletek na rok.Okres pozostał
      obfity chociaż plamienia pomiędzy zniknęły.Teraz przyjmuję Marvelon od 4
      miesięcy i nadal okres pozostaje obfity.Czy może to mieć związek z pęcherzykami
      wokół jajnika,które wykazało USG?
      • koala.mb Re: ************Bardzo obfity okres ****** 21.02.06, 16:30
        nie wiem, za mało mam danych.
    • Gość: fifi Re: ************Skąpa miesiączka****** IP: *.echostar.pl 20.02.06, 22:05
      Witam Panią Doktor!

Mam 32 lata. Przed urodzeniem dziecka moje miesiączki były długie (ok. 7 dni) i
      bardzo obfite. Obecnie menstruacja trwa tylko 4-5 dni, z czego dwa pierwsze są
      dość obfite, a potem są tylko plamienia. Moje cykle są regularne, ale
      jednocześnie bardzo krótkie (21-22 dni). Nie stosuję doustnych środków
      antykoncepcyjnych.
      Dodam, że podczas ostatniej wizyty u ginakologa (miesiąc temu) wykonano mi USG,
      które nie wykazało żadnych zmian, cytologia: II.

Czy moje miesiączki przebiegają prawidłowo? Czy nie są zbyt skąpe i za krótkie?
      Czy istnieje dolna granica długości menstruacji?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
      • koala.mb Re: ************Skąpa miesiączka****** 21.02.06, 16:34
        Miesiączki z tego co opisałaś masz jak najbardziej prawidłowe, po ciązy często
        się sposób miesiączkowania zmienia. natomiast cykle rzeczywiście są troszkę
        krótkie, jednak żeby cokolwiek powiedzieć trzeba wykonać kilka choć oznaczeń
        hormonalnych ( prolaktyna, hormony tarczycy, ew. progesteron)
    • kj121 test ciążowy 21.02.06, 14:03
      Witam,
      mam pytanie, czy jest sens robić test ciążowy po 10 dniach od stosunku, tzn,
      czy on już wtedy coś wykryje?
      pozdrawiam
      • koala.mb Re: test ciążowy 21.02.06, 16:45
        Może, ale nie musi. Test z krwi "wychodzi" dodatni po 9-12 dniach po
        zapłodnieniu. Proponuje poczekac jeszcze 2-3 dni.
        • kj121 Re: test ciążowy 21.02.06, 16:54
          Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź smile

pozdrawiam
    • aniatee luteina na pms 21.02.06, 18:12
      pani doktor, bardzo dziekuje za inf na temat luteiny, pms i staran o dziecko...
      jednak ta luteina mi zlikwidowala zupelnie obiawy pms. no chyba ze to
      autosugestia. 2 dni po odstawieniu od razu zaczelam miec bardzo drazliwe sutki
      i bylam ogolnie rozbita, tak jak w poprzednich cyklach.
      jak widac kazda kobieta reaguje zupelnie indywidualnie. mnie trzeba bylo
      wlasnie tej luteiny...
    • Gość: Andzia KRWISTOBRUNATNE UPŁAWY IP: *.atman.pl / *.atman.pl 21.02.06, 19:45
      Witam Pani Doktor,
      Szukam pomocy na formu bo dotychczasowe konsultacjie z lekarzami nie przynosza
      odpowiedzi na moje pytanie:od kilkinastu miesięcy mam problem w postaci
      ciemnobrunatnyc, bardziej gęstych lub mniej upławów, czasem przybierają kolor
      szary. Trzykrotnie robiłam badanie cytologiczne w odstępach kilkunastu miesięcy
      i raz wyszłedł wynik II potem I i teraz znowu II. Od 3 lat mam stałego
      partnera, który jest moim zarazem pierwszym partnerem. Dbam o higienę osobistą.
      jestem przerażona, bo coraz cześciej pojawia się w tych upławach krew,
      praktycznie juz codziennie.
      Ponadto, kilka razy miałam sytuacje, że po okresie po upływie 7-10 dni znowu
      miałam intensywne krwawienie.
      Bardzo proszę o pomoc, tym bardzoiej że już nie wiem gdzie mam się
      udać,chętni "przywiążę się" do jednbego lekarza-specjalisty, lae nie mogę
      dobrego znaleźć.

• koala.mb Re: KRWISTOBRUNATNE UPŁAWY 22.02.06, 09:44
        Chyba problem jest w stanie zapalnym, może w hormonach. Wykonywanie cytologii
        nie leczy i mało jak widac wnosi do sprawy. Nie wiem z jakiego miasta jesteś,
        ale jest coś takiego jak Biała lista dobry ginekolog, może tam poszukaj kogoś,
        kto mógłby Ci pomóc. Link znajdziesz w Pomocnych linkach. Ja przez internet
        niewiele mogę sad( Trzeba wykonac kilka badań, zbadać Cię.
    • Gość: ania Lactal na stany zapalne pochwy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 21:44
      Pani Doktor
      Czy słyszała Pani o żelu Lactal, na stany zapalne pochwy. Podobno bardzo
      skutecznie przywraca fizjologiczną florę bakteryjną w pochwie.
      • koala.mb Re: Lactal na stany zapalne pochwy??? 21.02.06, 21:50
        Odnowienie prawidłowej flory bakteryjnej w pochwie jest bardzo trudne.
        Większość preparatów wyprodukowanych w tym celu w ulotkach zawiera peany jaki
        to zbawienny wpływ maja i jakie sa znakomite. Szczerze? Naprawdę jest to trudne
        i trzeba próbowac wszelkich w tym celu specyfików. A nuż się uda?
    • koala.mb PROŚBA!!!!!!! 22.02.06, 10:13
      Mam wielką prośbę do wszystkich forumowiczek zadających mi pytania. Piszcie
      temat postu, a nie tytułujcie go Pytania do p. dr Koali, poniewaz nie jestem w
      stanie czasem znaleźć postu ,na który zadajecie kolejne pytanie. I jeszcze
      jedno - jest coś takiego jak wyszukiwarka. Czasem warto wrzucić kilka słów
      kluczowych dotyczących sprawy, zamiast pisać kolejny post. To usprawni moje
      odpowiadanie. Po kilka-, kilkanaście razy odpowiadam róznym osobom na to samo
      pytanie. Naprawdę nic więcej nie wymyślę, a ograniczy to czas oczekiwania na
      odpowiedzi innym forumowiczkom.
      Pozdrawiam i dziekuję wszystkim za zaufanie.
      dr n. med. Maria Brzozowska - Łódź
      • Gość: znajoma z Lodzi Re: PROŚBA!!!!!!! IP: 80.227.58.* 22.02.06, 10:42
        Marysia, robisz tu dobra robote, bardzo madre i rozsadne odpowiedzi-po prostu
        SUPEROWO.
        Ja szczesliwie zdalam II w listopadzie i jestem teraz z szanownym malzonkiem i
        mlodym znow za granica.Serdecznosci dla CAAALEJ Twojej rodzinki! Agata K.
        mowila ze Twoje male sa b.fajne! Pozdrowienia Magda P.(ICZMP)
        • koala.mb Re: PROŚBA!!!!!!! 22.02.06, 21:44
          Joisano, nie wyrzucaj nas, proszę!!!
          Magda, przyślij mi swojego maila, to będziemy kontynuować na priv. Miło, że się
          odzywasz smile)
    • Gość: dora18 okres "zniknął" po 1 tabletce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.06, 10:16
      mam taki problem: zdcydowałam sie na stosowanie tabletek. Gdy poczułam
      zbliżający się okres, wzięłam pirwszą. Po kilku godzinach pierwsze objawy okrsu
      minęły (okres zniknął) i czuję się jak ym się cofnęła w czsie kilka dni (nie
      mam nawet plamienia). Wcześniej zabezpieczałam się prezerwatywami i bardzo
      dbaliśmy z chłopakiem, żeby używać ich jak najpraidłowiej. Obawiam się
      jednak,że "czegoś" nie dopilnowaliśmy i tak się zdażyło, że zaszłam w ciążę.
      Bardzo chciała bym się dowiedzieć czy cofnięcie się miesiączki może zdażyc się
      po zażyciu pierwszej tabletki na skutek zmian stężenia hormonów. Na forum
      znalazłam post o podobnej treści ale tam jest mowa o plamieniach zamiast
      krwawienia a u mnie nie ma po prostu nic. Z góry dziękuję za pomoc.
      • koala.mb Re: okres "zniknął" po 1 tabletce 22.02.06, 21:49
        Może tak byc, jednak dla pewności zrób test.
      • Gość: Gwiazdka Re: okres "zniknął" po 1 tabletce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.13, 01:11
        Hej! Mam ten sam problem i nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi a do lekarza ide dopiero za 2 tygodnie. Wiesz moze cos wiecej na ten temat ?
        • alucyna Re: okres "zniknął" po 1 tabletce 08.03.15, 19:24
          Witam.
          Po raz pierwszy miałam brać tabletki Yasmin. To są moje pierwsze tabletki antykoncepcyjne. Pewnego dnia zaczęłam krwawić, myśląc, że to miesiączka wzięłam pierwszą tabletkę. Następnego dnia rano, miesiączki prawie nie było. Pozostał tylko brunatny śluz (dalej jest). Czy to możliwe, że mój moja miesiączka tak zareagowała na proszki?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka