23.01.06, 14:50
Wiem, że wątków na ten temat jeste dużo, ale postanowiłam zacząć nowy. Otóż
na lewym jajniku mam torbiel - 2,5 i 3cm. Lekarka nie zaproponowała mi
żadnego leczenia tylko laparoskopię. Zastanawiam się dlaczego, czy ta torbiel
jest rzeczywiście taka "duża" (pytam bo się nie znam), że trzeba odrazu
zastosować zabieg? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: Torbiel IP: *.elk.mm.pl 23.01.06, 14:57
      Mam tej samej wielkości torbiel, ale leczę hormonami: mam przepisaną 3-miesięczną kurację Harmonetem. Niedługo zacznę 3 opakowanie i idę do kontroli, mam nadziję,że się wchłonie i laparoskopia nie będzie potrzebna. Pozdrawiam.
      • Gość: ala Re: Torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 11:26
        Powiedzcie mi jak można zdiagnozować, czy ktoś ma torbiel? Czy to wychodzi w
        USG?
        • Gość: M Re: Torbiel IP: *.elk.mm.pl 24.01.06, 14:03
          Tak, u mnie pani doktor wykryła torbiel w czsie USG pochwy.
          • 56at Re: Torbiel 03.03.06, 08:04
            chyba usg przez pochwe
    • Gość: dorota24 Re: Torbiel IP: *.244.155.24.wifi155.tnp.pl 24.01.06, 12:10
      To nie tylko o rozmiar torbieli tutaj chodzi ale i o rodzaj: jedne się wchłoną
      po tabletkach a inne nie. Może Twój lekarz tak właśnie ocenia tę zmianę i nie
      widzi sensu leczenia. A im mniejsza torbiel do usunięcia tym lepiej bo mniej
      jajnika trzeba będzie usunąć wraz z torbielą.
      Ja miałam operację (nie laparoskopię) ponad miesiąc temu, jakieś 6 cm już
      miała, a nosiłam ją w sobie ponad rok tylko że byłam pod obserwacją przez ten
      czas.
      Jak masz jakieś wątpliwości to idz do innego lekarza, skonsultuj z kimś
      jeszcze.
      Miałaś robione USG- bo to najlepiej pokaże jaki to rodzaj torbieli?
    • Gość: up up Re: Torbiel IP: *.244.155.44.wifi155.tnp.pl 26.01.06, 19:33
      podciągam
      • amikeo Re: Torbiel 26.01.06, 19:51
        Moją torbiel 5 lat temu lekarz wykrył podczas zwykłego badania na fotelu. Była
        wielkości mandarynki, wypełniona płynem. Brałam hormony 4 miesiące i sie raptem
        zmiejszyła o 1cm. Ale przez ten zcas zdążyłasm zrobic sobie szczepienie na
        żółtaczkę i poszłam (z dusza na ramieniu) na laparoskopię. Ulżyło mi, nie było
        tak strasznie. Podobno po zabiegu sa małe szanse, że się odtworzy, no mi nie
        powróciła.
        • domininisia Re: Torbiel 26.01.06, 20:53
          widzę, że moja torbiel nie jest taka duża, więc dlaczego odrazu na
          laparoskopię? w każdym razie idę się poradzić innego ginekologa. A i u mnie
          torbiel wykryta została podczas rutynowego USG pozdrawiam
          • Gość: anna_deszczowa Re: Torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 22:13
            mam ten sam problem co dominisia. tyle ze moj lekarz przy torbieli okolo 1,8 cm
            chce mnie ciac a nie usuwac laparoskopowo. o zadnej kuracji mowy nie bylo sad
            • Gość: m Re: Torbiel IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.03.06, 23:53
              jakie sa objawy torbieli...?bol, uplawy/
              • Gość: Isia Re: Torbiel IP: *.. / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.06, 00:10
                Do M: Objawy przy torbielach są różne: ból w dole brzucha, ból jajników (w moim
                przypadku tępe kłucie), wzdęcia, czasem między miesiączkami występuje niewielkie
                plamienie. Upławy raczej nie występują. Mogą być obfite i bolesne miesiaczki.
                Nie zawsze musi być to torbiel. Może być to zapalenie jajników lub całych
                przydatków.
    • Gość: marta Re: Torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 10:57
      Mi w sierpniu 2005 lekarka przy zwykłym usg brzucha wykryła ze mam torbiel.
      Potem usg gin. to potwierdzilo. Byla wielkosci ok 7 na 6. Poniewaz leczylam sie
      w tym czasie sterydami lekarze nie pozwolili mi brac hormonów (chociaz to nie
      bylo uzasadnione) i skierowali mnie na laparoskopie. czekalam na nia 1 miesiac
      ale przed laparo mialam badanie kontrolne i torbiel albo sie wchloneła albo
      pekła (nie mialam przy tym zadnych objawów). Teraz jest styczen i czuje ze mi
      znów urosło to cholerstwo (strasznie mnie boli ten jajnik chociaz w grudniu
      jeszcze bylo wszystko ok)w piatek ide na usg i sie boje. Bo myslam ze to juz
      nie wroci. sad
      • calineczka79 Re: Torbiel 30.01.06, 11:25
        ja mam takie torbiele co miesiąc (ok. 6-7cm) i zawsze się same wchłaniają
        chociaż też już nie raz chcieli mnie kłaść na stół - na szczęście się
        wybroniłam bo jak widać u mnie to sprawa cykliczna i idąc tym tropem mogłabym
        się operować co miesiąć wink wg mnie jeśli torbiel wygląda ok warto spróbować
        powalczyć z nią inną niż operacyjna metodą i dopiero gdy sie nie poddaje
        decydować o zabiegu
        • domininisia Re: Torbiel 27.02.06, 12:35
          no i po wizycie... dostałam narazie na 3 miesiące LUTEINE a potem na kntrolne
          USG... trzymajcie kciuki... niech to cholerstwo się "wyprowadzi"
    • Gość: Mariola Torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 13:22
      Witam! Twoja torbiel wcale nie jest aż taka duża. Ja mam 5 cm na 4,5 i lekarz
      zalecił mi stosowanie tabletek antykoncepcyjnych przez 3 misiące. 5 lat temu
      byłam w podobnej sytuacji i miałam te same tabsy no i torbiel znikła. jeśli nie
      ufasz swojemu lekarzowi skonsultuj sie z innym, przecięż nie muszą o tym
      wiedzieć. Nie daj sie kroić! Pozdrawiam!
    • Gość: Kapibara Re: Torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 17:28
      Mysle ze sposob pozbycia sie torbieli zalezy od jej rodzaju. Jezeli jest to
      torbiel czynnosciowa czyli nie pekniety pecherzyk wowczas moze sie ona
      zresorbowac po zastosowaniu kuracji hormonalnej. Natomiast jezeli mamy do
      czynienia z torbielami czekoladowymi(endometrialnymi) leczenie hormonami raczej
      nic nie pomoze i trzeba bedzie ja usunac metoda inwazyjna. Sama mam 3 torbiele
      czekoladowe na jajniku, nie sa duze, jednak za 1,5 tygodnia wybieram sie na
      operacje. Niestety....ale w koncu sie tego pozbede. Lepiej nie zwlekac z
      zabiegiem w takim przypadku gdyz torbiel moze peknac badz zaczac sie skrecac a
      to jest bardzo niebezpieczne.Zycze Ci duzo zdrowka
      • Gość: M Re: Torbiel IP: *.elk.mm.pl 27.02.06, 17:53
        3 miesiące brałam Harmonet, torbiel wchłonęła się, co bardzo mnie cieszy.
        • Gość: Aga Re: Torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 19:24
          A jakie miałyście obiawy?
          • domininisia Re: Torbiel 01.03.06, 20:01
            objawy, u mnie był ból jajnika- tak jakby kłucie, a poza tym brzuch jak balon.
            Dziś jest 3 dzień kiedy biorę luteine, a jajnik zaczyna bardziej boleć, jak nic
            się nie zmieni, to jak najszybciej zapisuje się do lekarza... ale podobno musi
            boleć... co myślicie? pozdrawiam
            • Gość: joan33 Re: Torbiel IP: *.beskid.net / *.beskid.net 02.03.06, 09:59
              ja nie miałam prawie żadnych objawów,czasami leciutkie kłucie,po 3 miesiącach Cilestu nie wchłonęła się i skończyło się na laparo
              • Gość: ewcia Re: Torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.06, 15:07
                To i ja sie dołanczam do tych torbieli .Pierwszy raz torbiel została wykryta 9
                lat temu przyjmowałam jakieś tabletki bodajze orgamentril a potem przez 3
                miesiace migrogynon,jakiś czas był spokój i po kilku miesiacach znowu to
                samo .Aktualnie jestem po wizycie u gina gdzie znowu stwierdził torbiel i
                przepisał provene .Mam brać 2*dziennie po 10 mg .Sama już nie wiem skad to sie
                bierze .Moje objawy to zatrzymanie @i brzuch wzdęty i bóle brzucha .Choć
                ostatnio długo czekam na @ ponad 2 miesiące ale u gina byłam po @ i torbiel
                znowu była .Sam gin sie dziwi ,że tak często sie tworzą te torbiele .Skierował
                mnie do endokrynologa .Mam 46 lat i coraz bardziej sie boję ,ze to moze sie w
                coś gorszego przemienić .Czy moze ktoś jest w podobnej sytuacji .
                • Gość: ani Re: Torbiel IP: *.18.udn.pl 02.03.06, 17:13
                  Dziewczyny, mam pytanie. Ja właśnie jestem po nieudanej terapii hormonkami, na
                  usg wyszła mi nieco większa torbiel niż przed leczeniem, 3 cm, dlatego lekarz
                  powiedział, że skieruje mnie na laparoskopię. Czy mogłybyście mi powiedzieć jak
                  odbywa się ten zabieg? Ile czasu leży się w szpitalu? Jak szybko będę mogła
                  wrócić do pracy? Wiem, ze to indywidualna sprawa, ale może chociaż
                  orientacyjnie... Dziękuję z góry za informację.
                  • Gość: joan33 Re: Torbiel IP: *.beskid.net / *.beskid.net 03.03.06, 07:53
                    U mnie to było tak: we wtorek poszłam do szpitala,od razu wszystkie badania,pobieranie krwi,EKG,rozmowa z anestezjologiem.Wieczorem golenie,więc zalecam zrobic sobie to w domu.W środę rano o 6 dostałam tabletkę,tak więc jak mnie wieźli po pólgodzinie na salę operacyjną to już prawie nie kontaktowałam. W moim przypadku zabieg trwał 1,5 godziny.Obudziłam się już na sali,troszkę bolały mnie ramiona ,ale naprawde nic strasznego.W ten sam dzień wieczorem kazali mi już wstawać.Trochę się w głowie zawracało, ale do wc doszłam bez problemów.Na następny dzień było już całkiem ok,w piątek wyszłam do domu.Nie pracuję więc nie powiem Ci po jakim czasie można wrócić do pracy,ja po 2 tyg w domu byłam w pełni sił.
                    • Gość: ani Re: Torbiel IP: *.stat.gov.pl 03.03.06, 10:59
                      Joan23, bardzo Ci dziękuję, im więcej wiem tym jakoś mniej się boję. Podrawiam
                      cieplutko.
                      • Gość: joan33 Re: Torbiel IP: *.beskid.net / *.beskid.net 03.03.06, 12:09
                        Naprawdę nie ma czego się bać ,chociaż Cię rozumiem ,bo ja też przed laparo przeszukałam to forum szukajac informacji.Zapomniałam dodać o najmniej ,przynajmniej dla mnie ,przyjemnym sprawie,mianowicie wieczorem i rano przed zabiegiem miałam jeszcze lewatywę.Ale też da się przeżyć,a z tego, co wiem to nie we wszystkich szpitalach lewatywa jest praktykowana.
                        Również pozdrawiam i życzę zdrówka!
                        • Gość: ani Re: Torbiel IP: *.stat.gov.pl 03.03.06, 12:55
                          Dziękuję za informację i wsparcie, mam nadzieję, że spotkamy się tu po moim
                          zabiegu. Pozdrawiam i również życzę zdrowia.
    • Gość: joa Re: Torbiel IP: *.gip.pip.gov.pl / 212.69.68.* 03.03.06, 11:17
      ja też miałam torbiel jakieś 5 lat temu, usunieta laparoskopowo. Trochę było
      strachu bo mialam znacznie podwyższone CA. na początku lekarz zastosował u mnie
      jakaś beznadziejną kurację hormonalną, torbiel nie znikneła ( była dwukomorowa
      6 + 3 cm). Zmienilam lekarza, ten drugi ocenił że trzeba ją usunać i nie da
      rady żadna terapia. No i tak trafiłam do szpitala na laparoskopię. Badanie
      można przeżyć, dla mnie najgorsza narkoza, choć i tak w sumie dobrze ja
      zniosłam. Osłabiła tylko mój orgaznizm, czułam się kiepsko przez jakieś 2
      tygodnie - byłam poprostu słaba. W szpitalu proponowali mi zwolnienie lek. ale
      bylam wtedy na studiach i tak naprawde było zbędne. Teraz chodzę do lek. co
      jakis 4 misiące na kontrole. Narazie wszytsko ok. Moim skromnym zdaniem
      najważniejsze to dobry lekarz który oceni jaka to moze być torbiel - czy do
      usunięcia, czy też można ją leczyć. Poza tym ważne zeby nie wycieli jajników,
      co czasem zdarza się. Napewno trzeba z tym cholerstwem uważać, bo może dojść do
      peknięcia torbieli i wtedy stan zapalny...A jak się dowieidziałam że ją miałam?
      Nie dostalam okresu, co wiecej od jakiegoś czasu mialam dośc duze problemy z
      cerą ( wcześniej nigdy). Po usunięciu torbieli wszystkie zmiany na twarzy
      zniknęły...Trzymajcie się pzdr.
      • Gość: Isia Re: Torbiel IP: *.. / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.06, 22:51
        Witam. Ja też mialam torbiel ale dowiedzialam sie o tym dopiero jak pękła i
        rozlała sie do jamy brzusznej. Czy to niebezpieczne? Jedni lekarze kazali iść
        na zabieg a inni powiedzieli ze to samo sie wchłonie. nie wiem co robić. bardzo
        boli mnie brzuch. Czy ktos miał podobny problem?
    • Gość: karoline17 zwolnienie z pracy IP: *.bb.online.no 05.03.06, 13:55
      czy w przypadku kiedy mamy torbiel(e) mozemy sie starac o zwolnienie z pracy ? chodzi mi o przce fiz.podnoszenie,stanie na nogach 8 h itp. otoz boje sie teg skrecenia czy pekniecia torbieli...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka