Dodaj do ulubionych

Mięśniaki macicy

01.02.06, 21:51
Witam
Wiem, że ten temat był już poruszany na tym forum, ale po przeczytaniu
archiwum mam jeszcze kilka wątpliwośi.
Mieszkam w Krakowie. Kilka dni temu został wykryty u mnie mięśniak. Lekarz od
razu zdecydował, że konieczna jest operacja. Trochę się tego boję. Czytałam o
leczeniu hormonalnym. Nie wiem dlaczego od razu mam dać się kroić. Ponadto
była to moja pierwsza wizyta u lekarza, który postawił diagnozę. Może któraś z
Was może zna dr Ludwina?
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia(gg 3998068) Re: Mięśniaki macicy IP: *.mofnet.gov.pl 02.02.06, 13:04
      A wiesz chociaż jakiej jest wielkości? Bo małych raczej się nie operuje a duże
      tak, sama miałam 13 cm .
      Leczenie hormonalne to tabletki anty, ale przy dużych to nie daje efektu.
      • angry21 Re: Mięśniaki macicy 02.02.06, 13:27
        Wiem. 5 cm.
        Rozumiem, że został usunięty operacyjnie Twój mięśniak. Możesz zdradzić kto
        dokonał tego zabiegu?

Pozdrawiam

PS Moje gg 6960738 będę wieczorem
        • Gość: bbb Re: Mięśniaki macicy IP: *.stargard.mm.pl 02.02.06, 17:38
          hej. mialam mniejszego miesniaka i lekarze radzili usunac operacyjnie. balam
          sie strasznie - ale nie zaluje. jestem 2 tyg. po operacji, czuje sie bardzo
          dobrze i jestem szczesliwa, ze juz nie mam tego dziadostwa. latwo mi mowic po
          fakcie, ale im szybciej zdecydujesz sie na operacje, tym lepiej.
        • Gość: gosia Re: Mięśniaki macicy IP: *.mofnet.gov.pl 03.02.06, 10:07
          Ja akurat miałam usuwanego podczas cesarki, ale w tej chwili 2.5 roku później
          mam 3 małe. Na razie nie zaleca sie ich usuwania, ale gdybym chciała drugie
          dziecko to lepiej teraz, bo podczas cesarki znowu by je usunęli- mam je
          podśluzówkowe zewnętrzne. Zabieg miałam w Akademi Medycznej w Gdańsku.
          • Gość: denna Re: Mięśniaki macicy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 10:26
            Ja jestem dwa miesiące po operacyjnym usunięciu 1 dużego mięsniaka(ok. 6 cm) i
            kilku małych. Też sprawdzałam diagnozy, a potem możliwości usunięcia u różnych
            lekarzy. W końcu jednak wybrałam operację w Szpitalu Morskim w Gdyni. Bałam sie
            bardzo, tym bardziej, że dopiero zamierzam mieć dziecko, ale na szczęście
            wszystko jest ok. Przez pierwszy miesiąc bardzo się oszczędzałam, a po wizycie
            kontrolnej u lekarza pojechałam sobie na urlop w góry dla odprężenia. Teraz
            tylko "uśmiechnięty" brzuszek przypomina o tym co byłosmile))))
            Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka i spokoju... Będzie dobrze!
            • angry21 Re: Mięśniaki macicy 03.02.06, 10:36
              Dzięki za rady i wsparcie smile Nie jestem juz przerażona. Sporo czytałam o
              mięśniakach ostatnio. Chcę mieć dziecko, więc zgodzę się na operację. Problem
              tylko z tym, czy dobrze wybrałam lekarza. Jestem z Krakowa, wiec do Gdanska mam
              kawalek big_grin. Lekarz, u którego byłam pracuje w bardzo dobrym szpitalu. O
              lekarzach z tego szpitala wszyscy moi znajomi sobie chwalą, więc powinno być dobrze.
              Jeszcze raz wszystkim Wam dziękuję kiss
              • abra111 Re: Mięśniaki macicy 03.02.06, 13:40
                angry - ja się leczyłam u ludwina - i moja opinia jest taka, że ma świetny
                sprzęt do usg i potrafi czytać zdjęciasmile miałam z nim trochę przejść - na
                początku wydawał się super - ale potem zaniedbał kilka spraw. moja kumpela
                miała sytuację identyczną, jak ty. ludwin jej znalazł mięśniaki i natychmiast
                na stół. bała się - postanowiła więc sprawdzić, czy faktycznie tak trzeba.
                Poszła do Homy - i gość ją wyprowadził bez cięcia. Polecam ze szczerego serca -
                skonsultuj to u Tomasza Homy! zaoszczędzisz sobie byc może bólu i nerwów. Co do
                Kopernika - cóż... też tam bywa różnie... L. pracuje na IIp. - najlepsi lekarze
                i warunki są ponoć na III (u Wojtysia)...
              • malylos Re: Mięśniaki macicy 04.02.06, 17:48
                jak coś to pytaj , postaram się odpowiedzieć
    • aneta3331 Re: Mięśniaki macicy 05.02.06, 21:16
      Bardzo polecam Ludwina, usuwał mi mięśniak z macicy który miał 4 cm przy pomocy
      histeroskopii tak że nie mam zadnej bliznysmile. tez miałam dylemat co do wyboru
      lekarza, gdyz dwóch wczesniejszych (tez z Kopwrnika) chciało mi usuwac
      mięśniaka normalnie przez brzuch. Do Ludwina trafiłam z polecenia znajomej
      pielegniarki która pracuje w tym szpitalu przy operacjach i mówioła że on
      operuje mięśniaki taka najnowszą metoda i ze jest w tym najlepszy.
      od czasu operacji mineło półtorej roku i teraz jestem w 6 miesiącu ciązy. Przed
      operacja 2 razy poroniłam. mam nadzieje że tym razem wszystko będzie dobrzesmile.
    • Gość: Dorota. Re: Mięśniaki macicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 01:18
      Jest taka mała prywatna klinika w Bibcach, dosłownie 15 minut od Krakowa - Asklepion - miałam tam kilka lat temu usuwanego duzego mięśniaka laparaskopowo. Zrobili to super, urodziłam po tym dwoje dzieci. Lekarz który robił mi potem cesarkę ( bo nie da się po takiej operacji rodzić normalnie) stwierdził że zacerowane i zoperowane ślicznie smile. Polecam. Tyle, że nie wiem jak dziś, ale wtedy to był szpital, który nie miał umowy z Kasą Chorych i trzeba było za operację zapłacić. Ale było warto smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka